Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Έγινε σίριαλ η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Της Μιράντας Λυσάνδρου

Κανονικά θα γίνει η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή την ερχόμενη παρασκευή
Με τοπικούς αναλογικούς πομπούς θα εκπέμπει τελικά το ΡΙΚ στις 52 κοινότητες οι οποίες θα λάβουν με καθυστέρηση το επίγειο ψηφιακό σήμα από την κρατική πλατφόρμα. Αυτή είναι η μέση λύση που κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μετά την πυροσβεστική παρέμβαση της Υπουργού Συγκοινωνιών, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία ανέλαβε δράση ύστερα από τις καταγγελίες της ιδιωτικής πλατφόρμας Velister ότι το κράτος τηρεί δύο μέτρα και σταθμά.

Όπως πληροφορείται η «Κ» τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της Υπουργού, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΡΙΚ και οι αρμόδιοι τεχνοκράτες εκ μέρους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η διεύθυνση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Γραφείο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και η διεύθυνση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου. Εκεί λήφθηκε και η σχετική αποφαση, την οποία θα ανακοινώσει την Τρίτη το πρωί η κ. Μαρκουλλή στη συνάντηση που θα έχει με τη Velister, δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, το ΡΙΚ δεν θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά από τους πομπούς του στο Τρόοδος ώστε να είναι σε θέση να διοχετεύει το σήμα του στις 52 κοινότητες των 40 χιλιάδων κατοίκων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα λάμβαναν το τηλεοπτικό σήμα του ΡΙΚ2 το 70% του πληθυσμού της Κύπρου και συνεπώς οι καταγγελίες της Velister θα είχαν βάση. Ως εκ τούτου θα τοποθετηθούν τοπικοί πομποί με τους οποίους να εξυπηρετηθούν τα χωριά που δεν θα λαμβάνουν σήμα ψηφιακό προς το παρόν. Η κ. Μαρκουλλή μας ανέφερε πάντως ότι οι τοπικοί αναλογικοί πομποί θα τοποθετηθούν μέχρι την Παρασκευή οπόταν θα γίνει η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Στο μεταξύ, σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο και οι 52 κοινότητες που θα λαμβάνουν το ΡΙΚ αναλογικά θα πάρουν ψηφιακό σήμα, μας διαβεβαίωσαν από το ΡΙΚ (ονομαστικά οι κοινότητες αναφέρονται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ). Όταν στις κοινότητες αυτές ολοκληρώνεται η εγκατάσταση και λειτουργία του ψηφιακού πομπού, θα γίνεται ενημέρωση και εντός μιας εβδομάδας θα τερματίζεται η αναλογική μετάδοση.

Το ΡΙΚ θεωρεί ότι δεν φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έγινε εφικτή η κάλυψη των περιοχών αυτών, λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στην έγκριση των προϋπολογισμών του τα τελευταία δύο χρόνια. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ΡΙΚ ακριβώς για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης είχε παραγγείλει εξοπλισμό πριν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του, παρότι που κάτι τέτοιο ήταν επικίνδυνο κι εκτός νόμου.

Στα κατεχόμενα

Σε μία άλλη εξέλιξη ιδιωτικό κανάλι έχει καταγγείλει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να πάψει να εκπέμπει και στην αναλογική συχνότητα VHF. Το θέμα θα τεθεί και στη συνάντηση της κ. Μαρκουλλή με τα ιδιωτικά κανάλια. Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται να είναι ανέφικτο διότι διαφορετικά η περιοχή της Καρπασίας και οι εγκλωβισμένοι δεν θα μπορούν να παρακολουθούν την κρατική ραδιοτηλεόραση. Κι εφόσον δεν θα μπορούν να λαμβάνουν σήμα από τα ιδιωτικά κανάλια θα είναι αποκομμένοι από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επίσης εάν διακοπεί το σήμα του ΡΙΚ στα κατεχόμενα ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να παρακολουθούν εκπομπές που παράγονται στο ΡΙΚ και απευθύνεται και σε αυτούς.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου