Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η ΠΟΕΔ «καίγεται» για Αναλυτικά και Βιβλία

22/06/2011
ΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τη νέα σύνθεση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ.
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Παιδείας στη νέα Γραμματεία «Κάποια θέματα υπάρχει ακόμα δρόμος να συζητηθούν», απάντησε ο Ανδρέας Δημητρίου στις ανησυχίες και διαφωνίες της ΠΟΕΔ.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα διδακτικά εγχειρίδια είναι τα ζητήματα που προβληματίζουν έντονα την ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων) ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο. Αυτό το στίγμα άφησε η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου με τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΔ. Ο κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε τη νέα Γραμματεία της ΠΟΕΔ ότι τα δύο αυτά φλέγοντα θέματα θα τακτοποιηθούν και ότι ο διάλογος μεταξύ τους θα συνεχιστεί.

Συζητήθηκε, περαιτέρω, ευρύτερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, την προετοιμασία τους, τα νέα ωρολόγια προγράμματα, το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και τις συνθήκες λειτουργίας της Εκπαιδευτικής Αποστολής στο Λονδίνο. Ο κ. Δημητρίου έκανε λόγο για μια πολύ καλή συνάντηση γνωριμίας με τη νέα σύνθεση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, στην οποία και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ανησυχίες για το Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σημείωσε ότι η συνάντηση αποσκοπούσε στη συζήτηση θεμάτων που αναδύονται μέσα από την εφαρμογή και υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. «Η ΠΟΕΔ», ανέφερε, «διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι θα συνεχίσει να τηρεί εποικοδομητική στάση με πάντοτε θετική διάθεση και με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «με παρρησία θα εκφράζει και τις διαφωνίες της, συμβάλλοντας θετικά στο να προχωρήσει η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε το Σεπτέμβρη να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα». «Ως ΠΟΕΔ, καθηκόντως, στοχαζόμαστε και αναστοχαζόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και το τι πρέπει να γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να κυλήσει η χρονιά όσο το δυνατό με λιγότερα προβλήματα και να μπορέσουν κυρίως οι εκπαιδευτικοί να εκπληρώσουν το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν και με τα νέα δεδομένα της νέας φιλοσοφίας των νέων αναλυτικών προγραμμάτων», κατέληξε.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η ΠΟΕΔ έθεσε υπόψη του υπουργού, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, κάποιες ανησυχίες και διαφωνίες, για να λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό ότι «κάποια θέματα υπάρχει ακόμα δρόμος να συζητηθούν».

Εκκρεμότητες ενώπιον της νέας ηγεσίας

Πέραν των προβλημάτων που αναφύονται μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ΠΟΕΔ αντιμετωπίζει, επίσης, πρόβλημα με το θέμα που προέκυψε με τους μουσικούς εκπαιδευτικούς, την τοποθέτηση γραμματειακού προσωπικού στα νηπιαγωγεία και τη θεσμοθέτηση συντονιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία.

Επιπλέον, προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και στην εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το χρόνο που παραχωρείται για τη διδασκαλία των αλλόγλωσσων μαθητών. Προβλήματα εντοπίζονται, επίσης, με τους αντικαταστάτες δασκάλους, στο θέμα της υποστελέχωσης των σχολείων που βρίσκονται σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα βρίσκονται ενώπιον της νέας ηγεσίας της ΠΟΕΔ.

*Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, περί εμπλοκής δασκάλου στην παράνομη μεταπώληση του τηλεοπτικού σήματος των συνδρομητικών καναλιών British SKY, BFBS (British Force Base Station) και Νοva Ελλάδος, η ΠΟΕΔ, με ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι κανένας απ' όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην πιο πάνω υπόθεση δεν είναι δάσκαλος, ούτε και έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η Σημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου