Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ξέρεις τον Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ;

Το πιθανότερο είναι ότι πρώτη φορά ακούς το όνομά του.

Ο Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ είναι ένας Τουρκοκύπριος που ζει στην ψεύτικη, για μας, χώρα των εισαγωγικών, πέρα από τα συρματοπλέγματα και τα τουρκικά πολυβολεία της κατοχής.

Ο επίσημος τίτλος του είναι πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκύπριων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEΟS).

Τον συνέλαβε προχθές η ψευδοαστυνομία μαζί με τον Ντερβίς Αϊγκίν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, στη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη μεταβίβαση του κολεγίου και του δημοτικού σχολείου του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στο τουρκικό κολέγιο Ντογά.

Αυτό είναι άλλο ένα περιστατικό, πέρα από τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις, ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται στην τουρκοποίηση της βόρειας Κύπρου, έστω κι αν εμείς δεν τους γνωρίζουμε, δεν νοιαζόμαστε να τους γνωρίσουμε, ζώντας το δικό μας παραμύθι, ότι πρόκειται για μη υπάρξεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πραγματικό κόσμο και την καθημερινή μας ζωή.

Όπως μας πληροφορούν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από το «επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου χθες το πρωί.

Είχαν προηγηθεί επεισόδια, όταν «αστυνομικοί» πήγαν στα γραφεία της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» στην κατεχόμενη Λευκωσία, για να εκτελέσουν το «ένταλμα» σύλληψης του Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, με την κατηγορία ότι κτύπησε «αστυνομικό» και τον εμπόδισε να εκτελέσει τα καθήκοντά του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου.

Μόλις έγινε αυτό γνωστό, μέλη της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» μετέβησαν στα γραφεία της KTOEΟS.

Εκεί ο Γκιοκτσεμπέλ, μαζί με τον Σενέρ Ελτζίλ, γενικό γραμματέα της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (ΚΤΟS) και τον Αχμέτ Καπτάν, πρόεδρο της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (ΚΤΑΜS), δήλωσαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φασισμό και την κατοχή.

Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, τα μέλη της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» δεν άφησαν την «αστυνομία» να συλλάβει τον Γκιοκτσεμπέλ και τον οδήγησαν οι ίδιοι στην «αστυνομική διεύθυνση Αμμοχώστου», με κονβόι αυτοκινήτων που σχημάτισαν.

Είχαν συμφωνήσει προηγουμένως με τους ψευδοαστυνομικούς να μεταφέρουν οι ίδιοι και όχι η «αστυνομία» τον Γκιοκτσεμπέλ στην «αστυνομική διεύθυνση Αμμοχώστου», να κατηγορηθεί εκεί γραπτώς και αμέσως να αφεθεί ελεύθερος.

Ωστόσο, ο Γκιοκτσεμπέλ κρατήθηκε τελικά όλη τη νύχτα, μέχρι να παρουσιαστεί χθες το πρωί στο «δικαστήριο» και παρόλο που ο εγκλεισμός του έγινε σε ψευδοαστυνομικό κελί, αντιλαμβάνομαι ότι η ταλαιπωρία του, ψυχική και σωματική, δεν ήταν ψεύτικη, αλλά πραγματική.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι δεν εμπιστεύονται πλέον την ψευδοαστυνομία και θύμισε ότι ο «αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου», Ερντάλ Εμανέτ, καταζητείται από την Interpol για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στην Κάτω Δερύνεια.

Και βέβαια ο Εμανέτ είναι άνθρωπος και όχι φάντασμα, παρόλο που ζει στο άλλο ανύπαρκτο μισό της πατρίδας μας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου