Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Οι ήρωες του χωριού Κυρά

Μνημείο των Πεσόντων του 256 Τ.Π. 
κατά την Τούρκικη Εισβολή του 1974,
στην Ευρύχου
Κατά την τουρκική εισβολή του 1974 έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου, οι παρακάτω ήρωες που κατάγονται από το χωριό Κυρά της επαρχίας Λευκωσίας:
Κώστας Παμής, Χαράλαμπος Θεολόγος, Χαράλαμπος Γεωργίου, Ανδρέας Κυριάκου.

Λίγα λόγια για τον ήρωα Κώστα Παμή και Χαράλαμπο Θεολόγο παραθέτουμε ατη συνέχεια. Για τους ήρωες Χαράλαμπο Γεωργίου και Ανδρέα Κυριάκου δεν βρήκαμε, προς το παρόν, πληροφορίες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι συμμετείχαν στις μάχες Καραβά – Λαπήθου τον Αύγουστο του 1974 με το ηρωικό 256 Τάγμα Πεζικού. Εκεί έπεσαν ηρωικά υπέρ πατρίδος. Οι επιζήσαντες των μαχών εκείνων, έφεδροι του 256 Τάγματος Πεζικού έστησαν μεγαλόπρεπο μνημείο προς τιμή των ηρώων συμπολεμιστών τους, στο χωριό Ευρύχου.

Ο ήρωας Κώστας Παμής
Ο ήρωας της Κυράς – Κώστας Παμής

Ο ήρωας Κώστας Παμής, κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Κυρά, της Επαρχίας Λευκωσίας.

Από τον επιμνημόσυνο λόγο του τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν, στην κηδεία των λειψάνων του Κώστα Παμή, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα – Συνοικισμός «Στρόβολος 2», στις 2/10/2010, ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

«Εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974 άφησε τα όνειρα πολλών νέων μας στη μέση. Ο Κώστας είχε το δικό του μερτικό σε αυτήν την αναπάντεχη μοίρα των νέων του 1974.

Το καθήκον, το χρέος προς την πατρίδα τον καλούσε στο μέτωπο. Βρέθηκε μαζί με το ηρωικό 256 Τάγμα Πεζικού στην περιοχή Καραβά-Λαπήθου όπου ο Αττίλας επιχειρούσε λυσσαλέα να διευρύνει το προγεφύρωμά του. Στις 6 Αυγούστου, το 256 Τάγμα Πεζικού αποδεκατίστηκε από τις υπέρτερες πάνοπλες δυνάμεις του εισβολέα. Εκείνη η μέρα έμεινε γνωστή ως «η μέρα που κοκκίνισε η θάλασσα του Καραβά και της Λαπήθου» γιατί πολλοί στρατιώτες του 256 Τάγματος Πεζικού βρέθηκαν στο στόχαστρο των τουρκικών αρμάτων ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν κατά μήκος της παραλίας. Έδωσαν ηρωική μάχη, αλλά οι ισχυρές δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα σε εκείνην την περιοχή δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους πολιορκημένους στρατιώτες μας να διαφύγουν. Εκείνην τη μέρα συνάντησε και ο Κώστας Παμής το θάνατο και εισήλθε στο πάνθεο των αθανάτων.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις από την εξέταση των οστών του, ο Κώστας σκοτώθηκε ενώ υπερασπιζόταν το πάτριο έδαφος απέναντι στις ορδές του Τούρκου επιδρομέα. Έπεσε, με λίγα λόγια, ηρωικά μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Σήμερα, λοιπόν, κηδεύουμε έναν ήρωα της κυπριακής ελευθερίας. Έναν θαρραλέο αγωνιστή που δεν λιποψύχησε και δεν κάμφθηκε μπροστά στην υπεροπλία του Τούρκου εισβολέα. Πολέμησε γενναία. Και έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Για 36 χρόνια η τύχη του αγνοείτο. Μέχρι πρόσφατα που έγινε ανασκαφή στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν τα οστά του. Η μέθοδος του DΝΑ έδωσε την απάντηση και, παράλληλα, έδωσε ένα τέλος στην τραγική ιστορία ακόμα ενός αγνοουμένου μας.
....................................................................................................................

Αιωνία ας είναι η μνήμη σου Κώστα. Παντοτινή η τιμή και η εκτίμησή μας.».

Για να διαβάσετε όλο τον Επιμνημόσυνο λόγο, παρακαλώ πατήστε εδώ


Ο ήρωας της Κυράς – Χαράλαμπος Θεολόγος

Αναδημοσιεύουμε το δημοσίευμα του SIGMALIVE/Ειδήσεις στις 9/10/2010, για την κηδεία του ήρωα Χαράλαμπου Θεολόγου, από το κατεχόμενο χωριό Κυρά, της Επαρχίας Λευκωσίας:

«Τελευταίο αντίο με καθυστέρηση 36 χρόνων σε ακόμη ένα ήρωα, που πρόταξε τα στήθη τους στους Τούρκους εισβολείς. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο, Χαράλαμπο Θεολόγο, από την Κυρά Μόρφου.
Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος τον Αύγουστο του 74, πολεμώντας μαζί με τα άλλα παλικάρια του 256 Τάγματος πεζικού ενάντια στους Τούρκους εισβολείς στη μάχη Καραβά-Λαπήθου. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Λάπηθο.Η κηδεία του Χαράλαμπου Θεολόγου τελέστηκε το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στον Στρόβολο. Ο ήρωας τάφηκε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.».

Για να διαβάσετε το άρθρο στο SIGMALIVE/Ειδήσεις, παρακαλώ πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου