Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Κόψτε τα πολλά έξοδα!

Ακανθώδες ανέφερε ότι θεωρεί το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για τον προϋπολογισμό του 2012 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία η Κυβέρνηση θα θέσει ενώπιον των συντεχνιών, μεταξύ των οποίων και η ένταξη των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο αναλογικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Ένας από τους στόχους, είπε, είναι «να είμαστε συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τα έξοδα».

Μιλώντας στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς ποιές από τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί αναγκαίο να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός συζητείται από τους Υπουργούς αυτή τη στιγμή και ένας από τους στόχους είναι «να είμαστε συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά στα έξοδα».

«Και βεβαίως έχουμε εξαγγείλει ήδη πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η Κυβέρνηση όπως είναι το συνταξιοδοτικό για παράδειγμα το οποίο είναι ένα ακανθώδες θέμα διαρθρωτικής διάστασης και σημασίας», είπε.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπάρξει σοβαρός διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αφού όπως είπε δεν πρόκειται για θέμα στο οποίο «αποφασίζεις και διατάζεις», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, των ημικρατικών οργανισμών και των υπαλλήλων των δήμων στα οποία χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν διορθωτικές αλλαγές, αλλιώς θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην πορεία.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει αντικατοπτρισμός οποιονδήποτε αποφάσεων στον προϋπολογισμό του 2012, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι θα υπάρχει σε κάποια ζητήματα, ενώ άλλα ζητήματα θα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος έδωσε ως παράδειγμα την άποψη που υπάρχει, οι νεοεισερχόμενοι στη δημόσια υπηρεσία και στους ημικρατικούς οργανισμούς να ενταχθούν στο αναλογικό σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, γιατί όπως είπε, μέχρι τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμβάλλουν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα, ωστόσο ανέφερε, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή από τις Βρυξέλλες να γίνονται εξαγγελίες για τον προϋπολογισμό του 2012.

Ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη οι νεοεισερχόμενοι να συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή είναι η άποψη του αναλογιστή.

«Η Κυβέρνηση θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θέλω να τις εξαγγείλω ακόμα τις προτάσεις. Είναι σειρά προτάσεων. Νομίζω θα ήταν άκομψο από δικής μου πλευράς εφόσον συναντώμαι ο ίδιος με τις ηγεσίες των συνδικάτων, να μην τις σεβαστώ, εφόσον προέρχομαι κι εγώ από το χώρο του συνδικαλισμού», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο προκρίνει την άποψη αυτή του αναλογιστή, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν προκρίνει τίποτα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία θέλει να θέσει επίσημα μπροστά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ο ίδιος να τοποθετηθεί στη συνέχεια.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου