Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Λίαν καλώς» η επιμόρφωση

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Στα θρανία βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί για αρκετές ώρες, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, με απώτερο σκοπό να προετοιμαστούν για την εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων κατά τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Πώς αξιολογούν, όμως, το πρόγραμμα επιμόρφωσης που παρακολούθησαν; Έμειναν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο, τους επιμορφωτές τους και την όλη οργάνωση; Σχετική έρευνα πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με τα ευρήματα, σε γενικές γραμμές φαίνεται πως οι διδάσκοντες βαθμολογούν με «λίαν καλώς» το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, πιο ευχαριστημένοι έμειναν οι καθηγητές σε σχέση με τους δασκάλους, ενώ ο βαθμός ικανοποίησης διαφοροποιείται ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Π.χ. το πρόγραμμα φαίνεται να ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των καθηγητών Φυσικής Αγωγής, όχι όμως και των συναδέλφων τους στα Δημοτικά που επιμορφώθηκαν στο νέο αναλυτικό των Ελληνικών.

Ο «Φ» εξασφάλισε την αξιολόγηση του προγράμματος της γ' φάσης της επιμόρφωσης, στην οποία συμμετείχαν 835 καθηγητές και 1.385 δάσκαλοι και παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα. Συγκεκριμένα η αξιολόγηση συγκέντρωσε τις απόψεις των εκπαιδευτικών στους τρεις παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται πιο κάτω:

Παράγοντας 1: Βαθμός ικανοποίησης για το περιεχόμενο της επιμόρφωσης του γνωστικού αντικειμένου που παρακολούθησαν: Οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης έμειναν πιο ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης με τους μέσους όρους να κυμαίνονται από μέτρια ικανοποίηση (Νέα Ελληνικά Δημοτικής, Μ.Ο. 3,04) μέχρι πάρα πολύ υψηλή ικανοποίηση (Φυσική Αγωγή Μέσης Εκπαίδευσης, Μ.Ο. 4,64).

Παράγοντας 2: Βαθμός ικανοποίησης για τον επιμορφωτή και τη μεθοδολογία που εφάρμοσε κατά τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου: Και πάλι οι εκπαιδευτικοί έμειναν αρκετά ως πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης έμειναν πιο ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Οι μέσοι όροι παρουσίαζαν μέτρια (Νέα Ελληνικά Δημοτικής, Μ.Ο. 3,52) ως πάρα πολύ υψηλή ικανοποίηση (Αγγλικά Δημοτικής, Μ.Ο. 4,85).

Παράγοντας 3: Βαθμός ικανοποίησης για το διαδικαστικό μέρος της επιμόρφωσης: Και σε αυτή την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί ήταν αρκετά μέχρι και πολύ ικανοποιημένοι, με τους εκπαιδευτικούς της Μέσης εκπαίδευσης να δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής εκπαίδευσης. Οι μέσοι όροι κυμαίνονταν από μέτρια ικανοποίηση (Νέα Ελληνικά Δημοτικής, Μ.Ο. 3,37) μέχρι πολύ μεγάλη ικανοποίηση (Φυσική Αγωγή Μέσης, Μ.Ο. 4,41)

Τέλος, στη γενική δήλωση «Το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικών και Γυμνασίων για τα νέα αναλυτικά προγράμματα έχει επιτύχει το σκοπό του», τους υψηλότερους μέσους όρους έλαβαν η Φυσική Αγωγή Μέσης Εκπαίδευσης με μέσο όρο 4.32, η Πληροφορική Μέσης Εκπαίδευσης με μέσο όρο 4.10 και η Γεωγραφία Μέσης Εκπαίδευσης με μέσο όρο 4.00. Το χαμηλότερο μέσο όρο συγκέντρωσαν τα Νέα Ελληνικά Δημοτικής με 2.75, τα Νέα Ελληνικά Μέσης Εκπαίδευσης με 3.08 και τα Μαθηματικά Δημοτικής Εκπαίδευσης με 3,15.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" , Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, σελ.3

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για τη μέτρηση των δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Likert:
1= καθόλου, 2=πολύ, 3=μέτρια, 4=πολύ και 5=πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου