Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαδικτυακή απάτη, πιθανόν από Λετονούς

Στα δίκτυα κυκλώματος διεθνών απατεώνων που με ηλεκτρονικά τεχνάσματα φέσωσαν χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου, βρέθηκε και η Κύπρος. Το κύκλωμα απέστελλε ιό σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ανυποψίαστων ατόμων και στη συνέχεια έδινε εικονική διεύθυνση για προμήθεια antivirus το οποίο χρεωνόταν από 50 μέχρι 129 δολάρια.

Οι απατεώνες άνοιξαν στην Κύπρο έξι λογαριασμούς, όπου κατέληγε μέρος των κλεμμένων χρημάτων. Πρόσφατα παγοποιήθηκαν 1,5 εκ. δολάρια που βρέθηκαν σε τρεις κυπριακές τράπεζες, ενώ πράκτορες του FBI που ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο, ανέκριναν μια γυναίκα που σχετίζεται τυπικά με τις εταιρείες, χωρίς όμως να προκύψει τίποτε εναντίον της.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός για το θέμα, μαζί με συναδέλφους του άλλων χωρών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Η διερεύνηση (της τεραστίων διαστάσεων απάτης που απέφερε στο κύκλωμα 74 εκ. δολάρια), άρχισε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αμερικανικές Αρχές ζήτησαν τη βοήθεια 11 χωρών μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, για ξήλωμα της σπείρας με έδρα τη Λετονία. Από τις εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι οι απατεώνες δημιούργησαν τρεις εταιρείες και άνοιξαν έξι λογαριασμούς σε τράπεζες όπου κατέληγε μέρος των χρημάτων που τσιμπούσαν από τα θύματά τους. Χαρακτηριστικό είναι πως το FBI δέσμευσε 1,6 εκ. δολάρια, από τα οποία το 1,5 εκ. βρέθηκε στην Κύπρο! Όπως δήλωσε στον «Φ» η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας Νικολέτα Τυρίμου, οι ύποπτοι έστελλαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά το παγκόσμιο ένα ιό, συνοδευόμενο από μήνυμα, στο οποίο πληροφορούσαν τα θύματα ότι μπορούσαν να αγοράσουν σύστημα antivirus για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Η απάτη αφορούσε 960 χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο, είπε η κ. Τυρίμου, ενώ πρόσθεσε ότι οι απώλειες σε χρήματα αγγίζουν τα 74 εκατομμύρια δολάρια. Στην Κύπρο δεν υπήρξαν θύματα του κυκλώματος. Επίσης, είπε, πως τα χρήματα, τα οποία αποσπούσαν οι δράστες από τα θύματα κατά τη διάπραξη των αδικημάτων, βρίσκονται κατατεθειμένα σε διάφορους λογαριασμούς, στις δώδεκα χώρες που εμπλέκονται. Για την υπόθεση έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο συλλήψεις, μιας γυναίκας 23 ετών και ενός άντρα 22 ετών από τη Λετονία, που ήδη έχουν ομολογήσει τη διάπραξη των αδικημάτων και έχει ζητηθεί από τις αμερικανικές Αρχές η έκδοσή τους.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", 24 Ιουνίου 2011, σελ.36

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου