Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η νομοθεσία της πολεοδομικής αμνηστίας είναι πολύ σημαντική


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΣΚΙΔΗ *
Η νομοθεσία της πολεοδομικής αμνηστίας είναι πολύ σημαντική. Η έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής της νομοθεσίας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και αφορά την πολεοδομική αμνηστία είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Οποιοσδήποτε δεν κατάφερε μέχρι τώρα να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας για ένα ακίνητο που αγόρασε, επειδή υπάρχει ουσιώδης παρατυπία σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας ανέγερσης του ακινήτου, τώρα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης και να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτό ισχύει και εάν η εταιρεία ανάπτυξης (ντεβέλοπερ), ως ο ιδιοκτήτης μιας πολυκατοικίας (για παράδειγμα), καθυστέρησε να υλοποιήσει τη διαδικασία τελικής έγκρισης και έκδοσης των τίτλων.

Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία από την παραπάνω εξέλιξη. Παραθέτουμε μερικά:

- Το ότι, επιτέλους, προχωρεί η διαδικασία για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας είναι
από μόνο του θετικό.

- Η έκδοση και η ύπαρξη περισσότερων τίτλων ιδιοκτησίας θα δώσει κινητικότητα στην αγορά και οι 130 χιλιάδες συμπατριώτες μας που είχαν ακίνητα με εγκλωβισμένη αξία, τώρα θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν.

- Περιορίζεται η αναρχία και η καθυστέρηση που έχουμε στον τομέα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για τα ακίνητα.

- Δε θα απαιτείται πια η συμβολή του ντεβέλοπερ, για να προχωρήσει η τιτλοποίηση ακινήτων εάν αυτός αδυνατεί ή δεν το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του νόμου, από τον περασμένο Απρίλη που ψηφίστηκε η νομοθεσία, o κάθε επηρεαζόμενος έχει έξι μήνες προθεσμία, για να δηλώσει την πρόθεση του ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για να προχωρήσει η διαδικασία για έκδοση τελικής έγκρισης.

Οι τίτλοι που θα προκύψουν κατατάσσονται σε κατηγορίες:

- Πρώτο, οι κανονικοί τίτλοι ιδιοκτησίας
- Δεύτερο, οι τίτλοι ιδιοκτησίας με σημειώσεις
- Τρίτο, οι τίτλοι ιδιοκτησίας με ουσιώδεις παρεκκλίσεις και παρεμβάσεις - παρατυπίες στο ακίνητο, που δεν θα επιτρέπουν τη μεταβίβαση ή την υποθήκευση του.

Πάντα με βάση τη νέα νομοθεσία, οι αγοραστές διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας είτε λόγω παρατυπιών και παρεμβάσεων λόγω άρνησης του ντεβέλοπερ, τώρα μπορούν να απευθυνθούν οι ίδιοι και να αιτηθούν την έγκριση τελικής έγκρισης.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ή τουλάχιστον διαφαίνεται να υπάρχουν και κάποια αρνητικά σημεία στη νέα νομοθεσία. Για παράδειγμα, όταν εκδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, μετά την προσπάθεια του αγοραστή για τελική έγκριση, ο τίτλος ιδιοκτησίας θα εκδίδεται στο όνομα του ντεβέλοπερ. Κατά συνέπεια, αν ο ντεβέλοπερ αρνείται να προχωρήσει σε μεταβίβαση του τίτλου, ο αγοραστής για να βρει το δίκαιο του θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τη δήλωση πρόθεσης, πριν γνωρίζει το χρηματικό ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλει. Δηλαδή εάν προτίθεται να διορθώσει τις παρατυπίες που υπάρχουν, κάνοντας αίτηση, δεν θα ξέρει τι θα σημαίνει για αυτόν οικονομικά μέχρι να εκδοθούν οι ταρίφες (κλίμακες φορολόγησης κατά περιοχή και είδος παρατυπίας). Οι Αρχές υποσχέθηκαν ότι θα εκδώσουν τις ταρίφες σύντομα.

Αρνητικό θεωρούμε και το γεγονός ότι η αρχική αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με ένορκη δήλωση μελετητή για τις παρατυπίες.

Είναι, ακόμη, πεποίθησή μας ότι η νέα νομοθεσία, δεν θα βοηθήσει σημαντικά στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στα ακίνητα που αγόρασαν αλλοδαποί, ιδιαίτερα όπου τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από οικονομικές αδυναμίες των ντεβέλοπερς με την ταυτόχρονη ύπαρξη υποθηκών.

Οι τράπεζες στην περίπτωση που ένας ντεβέλοπερ έχει πτωχεύσει θα συνεχίσουν να έχουν απαιτήσεις από τον αγοραστή, ενώ κανονικά οι απαιτήσεις του θα έπρεπε να στραφούν προς την πλευρά του ντεβέλοπερ. Όμως φαίνεται ότι ο αγοραστής μπορεί πλέον να απαιτήσει από την τράπεζα να διευθετήσει το ποσό αυτό, για τη μονάδα του, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν και άλλες μονάδες που επηρεάζονται στην ίδια ανάπτυξη.

Ανεξαρτήτως των όσων παραθέσαμε πιο πάνω, η ουσία είναι ότι έχουμε μια νομοθεσία που ψηφίστηκε με στόχο να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες έχουμε καθήκον όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας και τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν στην πορεία να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε.

 *Ο Γιώργος Μουσκίδης είναι πρόεδρος συνδέσμου προώθησης ανάπτυξης ακινήτων, διευθυντής  FOX Smart Estate Agency.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, σελ.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου