Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ομήρου: Ανάγκη διαφύλαξης του Ελένειου

Στην ανάγκη διαφύλαξης του ιστορικού ρόλου και της λειτουργίας του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δεσμευόμενος ότι θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας και θα ευρίσκεται στη διάθεση του Συνδέσμου Αποφοίτων, καθώς και των Γονέων, προκειμένου με τις συλλογικές προσπάθειες όλων να συνεχίσει αυτό το σχολείο την προσφορά του.

Ο κ. Ομήρου πραγματοποίησε επίσκεψη σήμερα στο Ελένειο Σχολείο και συνομίλησε με τους Συνδέσμους Αποφοίτων και Γονέων, σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής του σχολείου σε μουσείο, υποσχέθηκε δε ότι θα φροντίσει για την εξέταση του θέματος και από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

''Επισκέφθηκα σήμερα'', είπε ο κ. Ομήρου, ''το Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, αυτό το ιστορικό σχολείο της πρωτεύουσας και είχα συνάντηση με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του σχολείου, όπως και με τον Σύνδεσμο Γονέων''.

Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, στη συνάντηση συζητήθηκε ''η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να στεγάσει σε αυτό το Δημοτικό Σχολείο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας''.

''Η δική μας η άποψη και θέση'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''είναι ότι η αλλαγή χρήσης αυτού του κτιρίου θα ζημιώσει την ιστορία που έχει δημιουργήσει αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί μάλιστα κληροδότημα, με συγκεκριμένο στόχο και σκοπό να λειτουργεί ως εκπαιδευτήριο''.

Αρα, πρόσθεσε, ''η αλλαγή χρήσης αυτού του κτιρίου θα αποτελέσει και μίαν παραβίαση της θέλησης του δωρητή''.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα διαβιβάσει αυτές του τις απόψεις στον Υπουργό Παιδείας ''και, βεβαίως'', πρόσθεσε, ''η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω των διαδικασιών της, θα προχωρήσει σε εξέταση αυτού του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας''.

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε το σχολείο να συνυπάρξει με την ταυτόχρονη λειτουργία ενός μουσείου σε μέρος των εγκαταστάσεών του, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''μπορούν να υπάρξουν και προσπάθειες για ενίσχυση του σχολείου, δηλαδή της εκπαίδευσης σε αυτό περισσότερων μαθητών, ενώ από την άλλη, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε προτάσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για τη χρήση μέρους του σχολείου για άλλους σκοπούς, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να προσλάβει συγκεκριμένο χαρακτήρα προτού τοποθετηθούμε''.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων, Ανδρέας Αγρότης, χαιρέτισε την παρουσία του Προέδρου της Βουλής στο σχολείο τους, δηλώνοντας ότι διαπιστώνουν ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές στη Βουλή και τονίζοντας την επιθυμία τους να παραμείνει το σχολείο ως έχει.

''Και αυτό'', πρόσθεσε, ''όχι από πείσμα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά επειδή είναι θέμα ιστορίας, είναι θέμα κληροδοτήματος, η περιοχή μπορεί να δυναμώσει από μαθητές και, σίγουρα, το μέλλον του σχολείου θα είναι καλό, ενώ μουσείο μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλού, εάν θέλει το Υπουργείο να κάνει μουσεία''.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Γονέων των μαθητών του σχολείου, η Στέλλα Στέλικου δήλωσε ότι μέλημά τους ''είναι να μην κλείσει το σχολείο και το άλλο είναι η ασφάλεια των παιδιών''.

''Εάν συνυπάρξει το σχολείο με οποιαδήποτε άλλη χρήση'', είπε η κ. Στέλικου, ''θεωρούμε ότι θα είναι εις βάρος των παιδιών από πλευράς ασφάλειας, υποδομής και πρέπει να εξετασθεί το θέμα πολύ ζεστά, για να μην κλείσει το Ελένειο και να παραμείνει σχολείο''.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου