Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Δραματική έκκληση για μέτρα από τον πρώην Υπ. Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή

Το έλλειμμα είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με πέρσι

Προειδοποιεί για την αναγκαιότητα σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Η αποτελεσματικότητά των μέτρων θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα με την οποία υλοποιούνται αυτά τα μέτρα

Δραματική έκκληση για τα δημόσια οικονομικά απηύθυνε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στο Σίγμα. Επισημαίνει ότι το έλλειμμα είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με πέρσι και προειδοποιεί για την αναγκαιότητα σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εξυγιαίνουν τα δημόσια οικονομικά και θα τονώνουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαρρής μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ανέφερε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα όμως, επεσήμανε ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και ίσως μεγαλύτερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Για παράδειγμα σημείωσε, το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους πέντε μήνες είναι μισό εκατομμύριο και θα είναι 600 εκ. αν βάλει κανείς και τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 200 εκ. πέρσι.

Τα έσοδα, υπέδειξε ο κ. Σαρρής είναι περίπου τα ίδια, συνεπώς η όλη διαφορά έρχεται από δαπάνες. Όπως εξήγησε όλες οι δαπάνες, είναι τρέχουσες, δηλαδή το να δανειστεί κάποιος για τρέχουσες δαπάνες είναι μια επένδυση. Το να δανειστείς όμως, σημείωσε, για να ξοδεύεις παραπάνω από ότι κερδίζεις, είναι λάθος. Όπως είπε ο κ. Σαρρής, ήδη οι τόκοι που πληρώνει η Κύπρος τους πρώτους πέντε μήνες ήταν 200 εκ. σε σχέση με 115 εκ.

Αναφορικά με τα 18 μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα με την οποία υλοποιούνται αυτά τα μέτρα και από την ερμηνεία που δίνεται σε ορισμένα μέτρα που έχουν εισαχθεί με γενικότητα, όπως η συζήτηση για την ΑΤΑ. «Εδώ και δύο χρόνια», σημείωσε «συζητούμε για την ΑΤΑ, δεν μας είπε κανένας ότι η ΑΤΑ θα δίνεται σε κάποιον που κερδίζει μέχρι 24.000, μέχρι 30.000 και μετά. Διότι μετά δεν υπάρχει λογική».

Ο κ. Σαρρής, σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. «Δεν έχουμε υλοποιήσει», σημείωσε, « σχεδόν κανένα μέτρο. Συνεπώς χρειάζονται πράξεις και τα μέτρα να μπουν σε επίπεδο νομοθετικό. Πρέπει να δούμε πως μεταφράζεται κάθετι σε αριθμούς».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ακόμα ότι η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ίσως να είναι αναπόφευκτη γιατί έχει βασιστεί στην ανάλυση που έχει ήδη γίνει. Εάν δώσουμε δείγματα ότι είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέτρα που θα αγγίξουν σχεδόν όλους, τις κρατικές δαπάνες και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, τότε μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου