Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Χριστόφιας: «Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας για το Κυπριακό»

Δεν τίθεται θέμα επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές ο πρόεδρος Χριστόφιας. Σε δηλώσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει στη συνάντηση της Γενεύης, παρόλο που δεν έχει σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος στις συνομιλίες, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Η επανένωση της Κύπρου, πρόσθεσε, ήταν και παραμένει αμετάθετος στόχος μας και η καρδιά του οράματός μας για την Κύπρο του 21ου αι.

Στις συνομιλίες για το Κυπριακό είμαστε τόσο δημιουργικοί όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί, επισήμανε ο κ. Χριστόφιας, όμως έχουμε φτάσει στα όρια μας, τα οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε.

Στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Κίεβο, και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε αναφορά του στο Κυπριακό είπε ότι «φεύγω από εδώ για να μεταβώ στη Γενεύη για να συναντήσω από κοινού με τον κ. Ερογλου τον ΓΓ του ΟΗΕ. Το λέω αυτό διότι ακούω ότι ο κ. Ερογλου δηλώνει και πάλι ότι εμείς δεν βιαζόμαστε να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό το μέρος της τουρκικής προπαγάνδας πρέπει να τερματιστεί.

Και θέλουμε και βιαζόμαστε και επειγόμαστε να λυθεί το Κυπριακό διότι είναι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες που ληστεύονται, είναι οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που συνεχίζουν να είναι πρόσφυγες, είναι οι εγκλωβισμένοι που συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι, είναι οι Τουρκοκύπριοι που υποφέρουν από την παρουσία τόσων χιλιάδων Τούρκων εποίκων που κουβαλά η Τουρκία στην Κύπρο με κίνδυνο να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα εν Κύπρω.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς. Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και των μεταφορών.

Επίσης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου