Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Σύσταση κυβέρνησης ενότητας για αντιμετώπιση της κρίσης ζητούν οι Οικολόγοι

Η κ. Παναγιώτου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό και πλήρη έλλειψη οργάνωσης» τις πρώτες ημέρες της κρίσης με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας, αποτελούμενη από ανεξάρτητες από κόμματα, προσωπικότητες, για ν' αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση που έχει δημιουργηθεί και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Πολιτείας, προτείνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών .

Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, ανακοινώνοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη αποφάσεις έκτακτης συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που συνήλθε την Παρασκευή, είπε ότι οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και την πολιτική και επιπλέον ζητούν δικαιοσύνη και πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του τραγικού περιστατικού στο Μαρί και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο χειρισμός μέχρι τώρα των συνεπειών της κρίσης απο την κυβέρνηση Χριστόφια, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες, χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και πλήρη έλλειψη οργάνωσης.

«Κρίνουμε ως εγκληματική αμέλεια την ανεπάρκεια στα μέτρα προστασίας και προφύλαξης», συνέχισε η κ. Παναγιώτου, καλώντας την κυβέρνηση να συγκροτήσει διυπουργική ομάδα κρίσης και να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον.

Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων ανέφερε αρχικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η απολογία του ίδιου και της κυβέρνησης είναι δεδομένη και, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του Κινήματος «υπό αυτές τις συνθήκες τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο αν δεν λεχθεί ξεκάθαρα», είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «όφειλε να πει ένα ξεκάθαρο ειλικρινές συγνώμη και να αναλάβει ξεκάθαρα την πολιτική ευθύνη εκ μέρους της Κυβέρνησης του».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «τα λόγια για να έχουν πραγματικό νόημα πρέπει να συνοδεύονται με έργα» και κάλεσε «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να πάρει τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέληξε ότι το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Χριστόφια είναι δικαιολογημένο, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως «εκτιμούμε, όμως, ότι η παραίτηση του Προέδρου θα οδηγήσει σε κατάσταση ακυβερνησίας, αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης και εκλογές».

«Οι συνθήκες απαιτούν ενότητα και συντονισμό όλων των δυνάμεων. Δεν είναι η ώρα για κομματισμό και αντιπαραθέσεις. Για αυτό καταθέτουμε πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας, αποτελούμενη από ανεξάρτητες από κόμματα προσωπικότητες. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και την πολιτική», είπε.

Είπε, επίσης, ότι οι Οικολόγοι κρίνουν αδόκιμο τον διορισμό ενός μόνο νομικού, του κ. Πολυβίου, ως «μονομελούς επιτροπής διερεύνησης» των ευθυνών για το ατύχημα και διατύπωσε ανησυχία «για την έλλειψη σαφούς πλαισίου αρμοδιότητας για τον κ. Πολυβίου».

Ζητώντας να πλαισιωθεί ο κ. Πολυβίου από συμβούλους ανεγνωρισμένου κύρους, ανεξαρτησίας και εμπειρογνωμοσύνης, η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων είπε πως «επιβάλλεται έστω και τώρα να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους, ανώτεροι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γεγονότα».

Αναφέροντας ακόμα πως πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό πλαίσιο από έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών της κρίσης, δήλωσε την ετοιμότητα του Κινήματος να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με την κατάθεση προτάσεων που ανάλαβε να καταρτίσει αρμόδια υποεπιτροπή των Οικολόγων.

Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το Κίνημα θα συνεχίσει την εκστρατεία ενίσχυσης της ΕΜΑΚ που ξεκίνησε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, με την κατάθεση του συνόλου της αντιμισθίας και των επιδομάτων του μήνα Ιουλίου για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου πυροσβεστικού οχήματος της ΕΜΑΚ Κοφίνου.

Τέλος, το Κίνημα θα καλέσει όλα τα μέλη και φίλους των Οικολόγων να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου