Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Και εσείς νομίζετε ότι, πονείτε την κοιλιά σας, επειδή ήταν κρυάδα στο αεροπλάνο

Την εγκληματική αδιαφορία του τμήματος Τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), όσον αφορά στην ποιότητα και ασφάλεια των γευμάτων που διέθετε στους επιβάτες των ΚΑ, αλλά και της British Airways, την οποία προμήθευαν γεύματα οι ΚΑ, ανέδειξε επιθεώρηση που πραγματοποίησε ο λειτουργός Ασφάλειας Τροφίμων και Ποιοτικού Ελέγχου των ΚΑ στις 23 Ιουνίου, σε υποστατικό παρασκευής γευμάτων για λογαριασμό των ΚΑ.

Ο έλεγχος έδειξε ότι οι ΚΑ, εδώ και περίπου δύο χρόνια, προμηθεύονταν γεύματα από μια ιδιωτική εταιρεία catering, στην οποία όχι μόνο δεν τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής, αλλά δεν υπάρχει και ζωτικός εξοπλισμός για τη δεδομένη εργασία. Συγκεκριμένα, η έκθεση του υγειονομικού επιθεωρητή των ΚΑ, Κωνσταντίνου Πιρόκκα, μετά την απροειδοποίητη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Manger Catering, παρατηρεί ότι το προσωπικό και η διεύθυνση της Manger Catering αγνοούν βασικούς κανονισμούς ασφαλείας και υγιεινής των τροφίμων, και προφανώς δεν έχουν περάσει από σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την απόκτηση του HACCP. Ο κ. Πιρόκκας γράφει ακόμα στην έκθεσή του ότι η κτηριακή υποδομή της Manger Catering είναι ανεπαρκής, όπως και οι αποθηκευτικοί χώροι της, και το κτήριο δεν διαθέτει κεντρικό σύστημα κλιματισμού, με αποτέλεσμα τα φαγητά να παρασκευάζονται σε θερμοκρασία δωματίου 30 βαθμών Κελσίου, αντί 16. Το πλέον τραγικό ωστόσο, όσον αφορά στις ευθύνες των ΚΑ, είναι ότι η Manger Catering δεν διαθέτει εξοπλισμό για την ταχεία ψύξη ψημένων προϊόντων (blast chiller), το οποίο εμπίπτει στις εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την προμήθεια γευμάτων σε αεροπορικές εταιρείες, και διατυπώνεται εξάλλου ως όρος στους σχετικούς διαγωνισμούς. Με λίγα λόγια, το τμήμα Τροφοδοσίας των ΚΑ συνήψε συμβόλαιο με μιαν εταιρεία, χωρίς προηγουμένως να ελέγξει αν διαθέτει τον ουσιαστικότερο εξοπλισμό για τη σχετική εργασία, δηλαδή κεντρικό σύστημα κλιματισμού και blast chiller.

Πτήσεις... δηλητήριο

Στις 23 Ιουνίου, στο χώρο παραλαβών της Manger Catering υπήρχαν αρκετές μύγες στο χώρο, ενώ ο υγειονομικός επιθεωρητής των ΚΑ εντόπισε τρεις κονσέρβες ντοματόπαστας φουσκωμένες, οι οποίες είχαν λήξει από την 31η Δεκεμβρίου του 2010! Ο χώρος κοπής κρεάτων είχε θερμοκρασία 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ η σχετική νομοθεσία επιβάλλει τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ανάλογους χώρους στους 16 βαθμούς Κελσίου. Το χειρότερο όμως ήταν ότι κατά την ώρα της επιθεώρησης βρέθηκε μια λαμαρίνα με κιμά αλλοιωμένου χρώματος, ασκέπαστη, που είχε ξεπαγώσει από την προηγούμενη μέρα και η θερμοκρασία της προσέγγιζε εκείνην του δωματίου. Ο εν λόγω πρασινωπός κιμάς επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί είτε για τα παστίτσια των ΚΑ είτε για τους μουσακάδες της British Airways... Ακόμα, στο χώρο κοπής κρεάτων παραβιάζονταν αρχές που ακόμα και σε μιαν κουζίνα νοικοκυράς τηρούνται, δηλαδή η αποφυγή ανάμειξης υλικών, ώστε αυτά να μην αναπτύσσουν βακτηρίδια. Δηλαδή, κατά την είσοδό του στο χώρο κοπής κρεάτων, ο κ. Πιρόκκας εντόπισε μέλος του προσωπικού της Manger Catering να ετοιμάζει εκεί μπεσαμέλ... Τέλος, στον ίδιο χώρο υπήρχε μια λαμαρίνα με κοτόπουλα θερμοκρασίας 20 βαθμών Κελσίου, ασκέπαστη και αυτή.

Άχρηστες μυγοπαγίδες

Εκτεινόμενες σε πέντε σελίδες, οι παρατηρήσεις του υγειονομικού επιθεωρητή των Κυπριακών Αερογραμμών για την ιδιωτική εταιρεία catering, με την οποία συνεργαζόταν το τμήμα Τροφοδοσίας των ΚΑ, αναφέρουν ακόμα ότι στην κουζίνα της Manger βρέθηκαν τέσσερις συσκευασίες σολομού με θερμοκρασία 31,1 βαθμών Κελσίου, κιμάς που χρησιμοποιείτο είχε πάνω του δύο μύγες, αφού η μυγοπαγίδα της κουζίνας ήταν εκτός λειτουργίας, ο χώρος ήταν τόσο ακάθαρτος, ώστε να μην μπορούσε να πει κάποιος ότι είχε προσφάτως καθαριστεί, ενώ μέσα σε δοχείο με ρύζι βρέθηκε μια λωρίδα νάιλον σακουλιού. Μπροστά σε τέτοιες παρατηρήσεις, η παράλειψη του σεφ της εταιρείας να φορά καπέλο, η φύλαξη του δυόσμου σε βρόμικό δοχείο ή ο εντοπισμός στην τουαλέτα του υποστατικού μαρουλιών, προσλαμβάνονται ως παράλληλες απώλειες των διαδικασιών που ακολούθησε το τμήμα Τροφοδοσίας των ΚΑ κατά την επιλογή του να συνεργαστεί με την εν λόγω εταιρεία catering.

Παράνομες ενδείξεις

Περνώντας στα ψυγεία και στους καταψύκτες της εταιρείας, η έκθεση του υγειονομικού επιθεωρητή των Κυπριακών Αερογραμμών παρατηρεί ότι φτερούγες κοτόπουλου (που μάλλον προορίζονταν για την British Airways) ήταν συσκευασμένες σε σακούλες σκουπιδιών, υπερπλήρες δοχείο με σπανάκι για τις σπανακόπιτες ήταν ασκέπαστο και πάνω του ακουμπούσε άλλο δοχείο (!), ενώ όσα κρέατα δεν χωρούσαν στην κατάψυξη ήταν στο πάτωμα σε ανοιχτά δοχεία. Στη δεύτερη κατάψυξη της Manger Catering για τη φύλαξη του τελικού προϊόντος πριν την παράδοση στις ΚΑ, επαναλαμβάνεται η πρακτική τοποθέτησης ασκέπαστων δοχείων, ενώ όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα που παράγονταν έφεραν διάρκεια ζωής τρεις μήνες, αντί δύο μήνες, όπως επιβάλλεται από τους κανονισμούς της ΕΕ, τους οποίους και υιοθέτησε, υποτίθεται, το τμήμα Τροφοδοσίας των ΚΑ μετά την έναρξη της συνεργασίας του με την British Airways. Αυτό σημαίνει ότι τα ληγμένα γεύματα που δόθηκαν εν γνώσει του τμήματος Τροφοδοσίας των ΚΑ στους επιβάτες της πτήσης της 24ης Μαΐου από Αγία Πετρούπολη προς Λάρνακα (CY203), δεν ήταν ενός μηνός ληγμένα, όπως έγραψε χτες, ο «Π», αλλά ουσιαστικά, δύο μηνών... Ακόμα, στα ψυγεία συντήρησης υλικών και τελικού προϊόντος, και πάλι τα δοχεία με υλικά ήταν ασκέπαστα, με αποτέλεσμα μια λαμαρίνα με κοτόπουλα που ξεπάγωναν να είχε υπερχειλίσει και τα υγρά εντός της να στάζουν στο πάτωμα. Τέλος, η Manger Catering δεν τηρεί την πρόβλεψη της νομοθεσίας για ξεχωριστό χώρο φύλαξης των υλικών συσκευασίας, ενώ στο χώρο για το χωρισμό των γευμάτων σε μερίδες, η θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί Κελσίου, αντί 21 βαθμών που προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να καταγράφουν με τη σειρά τους και αυτά υψηλές θερμοκρασίες. Σημαντική παρατήρηση από τον ίδιο χώρο είναι και αυτή για την παράβλεψη απολύμανσης των πάγκων εργασίας κάθε φορά που τέλειωνε μια παρτίδα προϊόντος.

Τι λένε οι Κ.Α.

«Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν έχουν τίποτα να κρύψουν», δήλωσε στον 107,6 ο εκπρόσωπος Τύπου της αεροπορικής εταιρείας, Κυριάκος Κυριάκου. Ο κύριος Κυριάκου ανέφερε ότι το γεγονός πως προσφέρθηκαν σε επιβάτες γεύματα τα οποία είχαν λήξη δύο μήνες πριν είναι μεμονωμένο. Υποστήριξε επίσης ότι, όταν σε καταψυγμένες συσκευασίες αναγράφεται η ένδειξη ‘κατανάλωση πριν από’, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταναλωθούν ή πως είναι βλαβερά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ"


"Και εσείς νομίζετε ότι, πονείτε την κοιλιά σας, επειδή ήταν κρυάδα στο αεροπλάνο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου