Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Είναι φορές που σκέφτομαι να σας μιλήσω...

                                               

Πόσες φορές, αλήθεια, σκεφτήκατε να ανοίξετε το στόμα σας και να εκφραστείτε ελεύθερα, να πείτε αυτό που πραγματικά νιώθετε ή σκέφτεστε... Μετά όμως... σιωπή. Το στόμα κλειστό, ή αν πει κάτι, αυτό είναι καλά ζυγιασμένο, μην πειραχτεί κάποιος ή μια κατάσταση, ένα κατεστημένο.

Κατά τα άλλα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, στην οικογένειά μας, στην εργασία μας, κλπ. κλπ. Έχουμε ήδη ξεχάσει την αδυναμία μας να προβάλουμε με θάρρος και παρρησία τη γνώμη μας, την άποψή μας, απλά αφήσαμε τα πράγματα άλλοι να τα διαχειριστούν, άλλοι να τα αποφασίσουν, που είχαν τη δύναμη του λέγειν και να υποστηρίζουν με επιχειρήματα, σωστά κατά την άποψή τους, την ορθότητα αυτών που λέγουν, των αποφάσεων και των ενεργειών τους.

Οι δικαιολογίες μας πολλές: Είναι ο προϊστάμενός  μου, έχω συμφέρον να μη μιλήσω - γιατί μπορεί να με πάρει από κακό μάτι ή ακόμα και να με βλάψει - υποσχέθηκα να είμαι το καλό παιδί και δεν πρόκειται να δώσω ευκαιρία να σχηματίσουν ή να σκεφτούν για μένα άλλη εικόνα, απλά βαριέμαι να ασχολούμαι με δύσκολα πράγματα ή με πράγματα που παίρνουν περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά δυνατής σκέψης και νοητικής προσπάθειας, κι ένα σωρό άλλες.

Ποιοι, αλήθεια, πληρώνουν στο τέλος αυτή την αποστασιοποίησή μας από το διάλογο, την παράθεση της σκέψης και της γνώμης μας, την πιθανή φραστική αντιπαράθεσή μας με τους συνομιλητές μας; Στο τέλος της ημέρας εμείς οι ίδιοι, γιατί αφήσαμε τους άλλους να σκέφτονται, να αποφασίζουν, να διατάζουν, να εκτελούν, να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να έχουν καν την έγνοια ότι έστω και κάποιος θα έρθει να τους ζητήσει έτσι απλά το λόγο, να τους ελέγξει, να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους, να τους αμφισβητήσει, να προτείνει άλλες επιλογές...

Αν έχετε λόγο, λοιπόν, και άποψη, παρουσιάστε άφοβα, με δύναμη και δικαιολογία τις γνώμες, επιθυμίες, ακόμη και τα όνειρά σας... Ποιος ξέρει... Ίσως ο συνομιλητής σας να έχει περισσότερη ανάγκη απ’ ό,τι εσείς γνωρίζετε ή νομίζετε... Ίσως να περιμένει κι από σας μια κατευθυντήρια γραμμή, μια άλλη άποψη, έναν προβληματισμό, για να μπορέσει κι ο ίδιος να ξεκαθαρίσει καλύτερα τα πράγματα...  Γι αυτό τολμήστε...

Πάμπος Μιχαήλ
Υ.Γ. Αφιερωμένο σε όλους που σκέφτονται πολύ, γνωρίζουν, έχουν άποψη, αλλά όλα τα κρατούν για τον εαυτό τους και μόνο...

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αντώνης Ταμπούρας, ένας ήρωας του Σαράντα όπως και τόσοι άλλοι

Ο θείος ο Αντώνης Ταμπούρας έφυγε από αυτή τη ζωή απλός και ταπεινός, όπως ήταν πάντα. Στο νοσοκομείο πέρασε δύσκολα, το πάλεψε όπως πάντα, έφυγε με το κεφάλι ψηλά, δεν κιότεψε...

Στον πόλεμο του Σαράντα ήταν μουλαράς. Ο ελληνικός στρατός του εμπιστεύτηκε δύο καλά ζώα, μουλάρια, κι έκανε τον αγωγιάτη. Εφοδίαζε τα στρατεύματα στο μέτωπο, με ό,τι του φόρτωναν στα ζώα. Η δουλειά γινόταν νύχτα, μην τους πάρουν χαμπάρι τα αεροπλάνα. Κι ήταν κρύο πολύ και σκοτάδι πυκνό... Τα χνότα των φορτωμένων ζώων του άγγιζαν το πρόσωπο σαν παρηγοριά μέσα στις κρύες νύχτες...

Ήταν απλός άνθρωπος ο θείος ο Αντώνης. Ποτέ δεν περηφανεύτηκε για την προσφορά του στην πατρίδα. Το σώμα και η ψυχή του κατά τη διάρκεια του πολέμου υπέφεραν πολλά. Εικόνες του πολέμου, σκληρές και απάνθρωπες, έμειναν για πάντα στο μυαλό του, μίσησε τον πόλεμο που πάντα φέρνει καταστροφή, χωρίς νικητές και ηττημένους...Ήταν όμως υπερήφανος που εκτέλεσε ακέραια το καθήκον του προς την πατρίδα που με το ζόρι ήθελαν να την σκλαβώσουν και να την ταπεινώσουν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.

Αυτά τα λίγα θέλησα να γράψω για το θείο Αντώνη Ταμπούρα, τώρα που πλησιάζει και η εθνική επέτειος της 28ης του Οκτώβρη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει θείε Αντώνη, αιωνία σου η μνήμη.

Πάμπος Μιχαήλ

*"Οι Κύπριοι στρατιώτες πολέμησαν και διακρίθηκαν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου. Στη Δουγκέρκη, στην Ελλάδα, στο Ελ Αλαμέιν, στο Μόντε Κασίνο, σε όλες σχεδόν τις μάχες του πολέμου έλαβαν μέρος Κύπριοι στρατιώτες. Το Κυπριακό Σύνταγμα έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση με τη γενναιότητα των ανδρών του. Γύρω στους 600 Κύπριους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και Τουρκοκύπριοι, είναι σήμερα θαμμένοι στα στρατιωτικά νεκροταφεία των Αθηνών και της Κρήτης όπου πολέμησαν εναντίον του φασισμού και υπέρ της ελληνικής ελευθερίας, στο Ελ Αλαμέιν, στην Αλεξάνδρεια και σε πολλά άλλα νεκροταφεία της Αιγύπτου, της Πράγας, του Κερέν, της Αγκόνα, του Κασίνο και αλλού, για να θυμίζουν σε όλη την ανθρωπότητα πως ο λαός της Κύπρου ήταν και θα είναι πάντα ταγμένος μαζί με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τους φιλελεύθερους λαούς της γης για την προάσπιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Η Κύπρος, τιμώντας τους νεκρούς στρατιώτες της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανήγειρε μνημείο και ανέγραψε τα ονόματα τους σε αιώνια μνήμη στη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, δίπλα στην ΠΑΣΥΔΥ. Είναι ίσως το πρώτο δικοινοτικό μνημείο γιατί επάνω είναι γραμμένα τα ονόματα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηρώων του πολέμου. Σε αυτό το μνημείο πρέπει να ατενίζουμε και να στρέφουμε τη μνήμη ως έμπρακτη ένδειξη και έκφραση του κοινού μας αγώνα και αντίστασης ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό αλλά και του κοινού μας αγώνα για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως αυτά αποτέλεσαν το ζητούμενο των ελευθέρων κρατών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου αλλά και τη βάση της σύγχρονης μεταπολεμικής ιστορίας."

Απόσπασμα από την ομιλία του Δρα Χρίστου Πατσαλίδη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, στις 28/10/2008

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Για εσάς που ψάχνετε να βρείτε πληροφορίες για το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, βρήκα ένα σύνδεσμο στον οποίο μπορείτε να διαβάσετε και να μάθετε πολλά πράγματα για την ιστορία και τα εκθέματα του.

Παραθέτω παρακάτω το σύνδεσμο που βρήκα (μπορείτε να ανοίξετε ή να κατεβάσετε το σχετικό έγγραφο στον υπολογιστή σας):
Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Στο Μουσείο διεξάγεται ένα πολύ ενδιαφέρον Πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής με θέμα: "Θάλασσα, θάλασσα...Πρόσκληση σε ένα αρχαίο συμπόσιο". Το Πρόγραμμα αυτό προσφέρεται για τους μαθητές των Δ΄ Τάξεων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου. Δάσκαλοι και παιδιά που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα σχημάτισαν τις καλύτερες εντυπώσεις κι έμαθαν πολλά.

Πληροφορίες για το παραπάνω Πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

ΠΗΓΗ: Υ.Π.Π. της Κύπρου

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τρεις μέρες κράτηση στον κ. Μιχάλη Σαρρή: Κάτι δεν πάει καλά με τη σύλληψη

Ως ύποπτος για το αδίκημα της «παρά φύση σχέσης» συνελήφθηκε το βράδυ (λίγο μετά τις 11) της Πέμπτης στην κατεχόμενη Λευκωσία ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος την Παρσκευή το πρωί οδηγήθηκε στο «επαρχιακό δικαστήριο» κατεχόμενης Λευκωσίας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η «αστυνομία» υπέδειξε ότι εναντίον του κ. Σαρρή διερευνάται αν έχει διαπράξει το προαναφερθέν αδίκημα (στο ψευδοκράτος οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονται με ποινές μέχρι και πενταετούς φυλάκισης) και ζήτησε την τριήμερη κράτηση του πρώην υπουργού. Από την πλευρά του κ. Σαρρή, ο δικηγόρος του Λεβέντ Κιζιλντουμάν έφερε ένσταση μεταξύ άλλων και στο αίτημα της κράτησης, ωστόσο το «δικαστήριο» διέταξε την τριήμερη κράτηση του με την ολοκλήρωση της οποίας ο κ. Σαρρής θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του.

Η σύλληψη του κ. Σαρρή (συνελήφθη μαζί με τον 29χρονο Τ/Κ Μαχμούτ Μπασαρίρ και τον νεαρό έποικο Μεχμέτ Καχραμάν) έγινε μετά από έφοδο που πραγματοποίησε η «αστυνομία» στην οικία του Μπασαρίρ στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία (στην οδό Ρεσατιγιέ 56). Από την έφοδο της «αστυνομίας», σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται η κατηγορία εναντίον του κ. Σαρρή. Ο Μπασαρίρ δήλωσε στο «δικαστήριο» ότι εργάζεται σε εταιρεία του κ. Σαρρή στις ελεύθερες περιοχές ενώ ο Καχραμάν είναι αυτός που ισχυρίζεται την «παρά φύση σχέση». Τ/κ νομικοί κύκλοι πάντως που γνωρίζουν τα της υπόθεσης ανέφεραν στον «Π» ότι η κατηγορία που διερευνάται κατά του κ. Σαρρή πολύ δύσκολα θα σταθεί στο «δικαστήριο».

Ένας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι η «αστυνομία» δεν είχε εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας στην οικία του Μπασαρίρ (γεννούνται εύλογα ερωτήματα για το πως η «αστυνομία» αποφάσισε την έφοδο) ενώ την ίδια στιγμή η «αστυνομία» δεν διαθέτει στα χέρια της, όπως μας ανέφεραν, στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του έποικου Καχραμάν (δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας).

Ακόμα και στην περίπτωση που το «δικαστήριο» αποφανθεί ότι υπάρχει το αδίκημα της «παρά φύσης σχέσης», η τ/κ οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτίθεται να αμφισβητήσει ως απαρχαιωμένη τη σχετική «νομοθεσία» του ψευδοκράτους η οποία αντίκειται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο με το οποίο εναρμονίζεται το ψευδοκράτος.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, επιβεβαίωσε τα όσα μεταδίδονταν από τα κατεχόμενα περί κράτησης του κ. Σαρρή. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα περί ερωτικού αδικήματος με συμμετοχή ανηλίκου είπε ότι «για το συγκεκριμένο θέμα έχει επικοινωνήσει ο Ε/Κ - Μέλος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα με τον Αξιωματικό - Σύνδεσμο Αρχηγείου Αστυνομίας και μας ενημέρωσε».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
15/10/2011 - 11:01
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Βασούλα Κούλα: "Mια μόνο φράση μπορεί να περιγράψει αυτό που ζούμε… «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ….»" (8/10/2011)

Ο Διογένης γυρεύει τους ανθρώπους … – Κάποιοι βουλευτές ζητούν παιδαγωγούς με «αξίες» ή καλύτερα … «παιδαγωγούς - ραγιάδες»

Τις τελευταίες μέρες, με τις συζητήσεις γύρω από την οικονομία να δίνουν και να παίρνουν και τον απροκάλυπτο πόλεμο εναντίον των Δημοσίων Υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, που εργολαβικά ανέλαβαν διάφοροι, να παίρνει φωτιά – σε σημείο που μια νέα έκρηξη, εκπαιδευτική αυτή τη φορά να είναι σε εξέλιξη, μια μόνο φράση μπορεί να περιγράψει αυτό που ζούμε… «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ….»

Την αφορμή να γράψω αυτές τις σκέψεις, την έδωσε η αποκάλυψη ενός φίλου – ο οποίος είναι μέλος επιτροπής κόμματος. «Σε πρόσφατη συνεδρία», είπε, «βουλευτές διερωτούνταν πού θα βρουν παιδαγωγό με αρχές για τα παιδιά τους, αφού οι δάσκαλοι δε δέχονται να παραχωρήσουν κεκτημένα για να σώσουν οικονομικά το κράτος τους; Ποιο παράδειγμα δίνουν οι δάσκαλοι στους μαθητές τους; Αχ, δάσκαλε που δίδασκες….!»

ΒΑΣΟΥΛΑ ΚΟΥΛΑ
8/10/2011
(Η κ. Βασούλα Κούλα είναι Πρόεδρος της Ε.Γ. ΠΟΕΔ Λάρνακας και Μέλος του ΔΣ ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορίας)

*Για να  διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, παρακαλώ πατήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: Βασούλα Κούλα: "Mια μόνο φράση μπορεί να περιγράψει αυτό που ζούμε… «ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ….»" (8/10/2011)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ"

Η ΠΟΕΔ επαναβεβαίωσε και συμπλήρωσε τα μέτρα αγώνα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, που συνήλθε χτες Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2011, αφού αξιολόγησε την κατάσταση που παρουσιάζεται σχετικά με τα μέτρα για στήριξη της Οικονομίας, ύστερα κι από την εξαγγελία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σ’ ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές (επίδομα τέκνου και φοιτητική χορηγία) η οποία, ουσιαστικά, αποκλείει τους απασχολουμένους στη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς και όσα μεθοδεύονται για περικοπή της ΑΤΑ και αναδιάρθρωση του θεσμού με τρόπο που, και πάλι, αδικεί τους εκπαιδευτικούς, επαναβεβαίωσε και συμπλήρωσε τα μέτρα αγώνα που αυτό είχε θέσει σ’ εφαρμογή με προηγούμενες αποφάσεις του, όπως πιο κάτω :
1. Οι συνάδελφοι περιορίζονται στη δουλειά τους και εκτελούν εκείνα, μόνο, τα καθήκοντα που απορρέουν από τα Σχέδια Υπηρεσίας της θέσης τους ή από τους ισχύοντες Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων.

1.1. Με την έννοια αυτή, τα μέλη της ΠΟΕΔ :

- Δε θα μετέχουν σε κανένα συνέδριο ή σεμινάριο ή πρόγραμμα επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται εκτός του σχολείου τους. Το μέτρο καλύπτει τη συμμετοχή Διευθυντών, Β. Διευθυντών και Δασκάλων - Νηπιαγωγών.

- Δε θα συμμετέχουν στην οργάνωση ή την πραγματοποίηση κοινωνικών δραστηριοτήτων, δημοτικών ή κοινοτικών εκδηλώσεων, εκδηλώσεων άλλων φορέων, παρελάσεων κλπ. Απλή παρακολούθηση από τους μαθητές, κατόπιν πρόσκλησης, τέτοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εργάσιμο χρόνο, δεν εμπίπτει στα μέτρα.

- Δε θα πραγματοποιούν σχολικές εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες, με τη συμμετοχή παιδιών, σε μη εργάσιμο χρόνο.

1.2. Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων δε θα πραγματοποιηθεί. Αυτή δε θα πραγματοποιηθεί ούτε σε πρωινό χρόνο και, σε καμιά περίπτωση, με τη συμμετοχή γονιών. Οι συνάδελφοι, αποφεύγοντας τις γνωστές χρονοβόρες και δαπανηρές προετοιμασίες, θα πρέπει να περιοριστούν να καλλιεργήσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από την καθημερινή εργασία τους στην τάξη, στη βάση και των όσων περιλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των σχολείων και με τον τρόπο εκείνο που κάθε συνάδελφος θα κρίνει προσφορότερο για το επίπεδο των παιδιών προς τα οποία απευθύνεται.

1.3. Οι σχολικές εκδρομές και επισκέψεις θα διεξάγονται όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς. Σχετικά, διευκρινίζεται ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί είχαν τεθεί, με προηγούμενα έγγραφα της Οργάνωσης, σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή των σχολείων σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, θέατρα, συναντήσεις μεταξύ σχολείων, κινηματογραφικές παραστάσεις κλπ., αίρονται και τα σχολεία μπορούν να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν ανάλογες δραστηριότητες, νοουμένου ότι αυτό θα γίνεται στα πλαίσια του εργάσιμου χρόνου των σχολείων.

1.4. Οι νεοπροαχθέντες Διευθυντές δεν θα συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας.

1.5. Οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μεντόρων και νεοεισερχομένων δεν θα το παρακολουθήσουν και θα περιοριστούν στη στήριξη που θα τους παρασχεθεί εντός της σχολικής μονάδας.

1.6. Επιπρόσθετα, οι συνάδελφοι δεν θα συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας, από τη στιγμή που αυτές πραγματοποιούνται εκτός σχολείου και σε χρόνο που υπερβαίνει εκείνο της λειτουργίας των σχολείων.

1.7. Η συμμετοχή των συναδέλφων και των σχολείων σε δραστηριότητες των οικολογικών σχολείων επιτρέπεται, νοουμένου ότι οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα περιορίζεται στα πλαίσια του χώρου και του χρόνου λειτουργίας των σχολείων.

2. Όπως διευκρινίστηκε και με προηγούμενες εγκυκλίους της Οργάνωσης, από τα μέτρα εξαιρούνται :

- Η συνάντηση – επαφή του Διευθυντή με τη Σχολική Εφορεία, νοουμένου ότι γίνεται σε εργάσιμο χρόνο.

- Η συμμετοχή στην Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του οικείου Συνδέσμου Γονέων.

Διευκρινίζεται ότι ο συντονισμός μεταξύ των διευθύνσεων των σχολείων και των οικείων συνδέσμων γονέων, για όσο διαρκούν τα μέτρα, θα πρέπει να γίνεται σε εργάσιμο χρόνο.

Το Δ.Σ αποφάσισε, περαιτέρω, να κλιμακώσει την αντίδρασή του για το Α΄ και το Β΄ πακέτο μέτρων (κοινωνικές παροχές), καθώς επίσης και για τα επαπειλούμενα νέα μέτρα (ΑΤΑ), εφαρμόζοντας πρόσθετα απεργιακά μέτρα, την έκταση, τη μορφή και το είδος των οποίων θα καθορίσει σε επόμενο στάδιο. Ως πρώτη αντίδραση, αποφάσισε, εντούτοις, την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας των μελών του Δ.Σ. και των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης, με κινητοποίηση σε απογευματινό χρόνο, η ημερομηνία της οποίας και θα ανακοινωθεί αργότερα.

Εξάλλου, το Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να καθορίσει, σε προσεχή συνεδρία του, τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης αποφυγής αγοράς προϊόντων από τους εκπαιδευτικούς (μποϋκοτάζ αγοράς), όπως και τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου της συμβολικής κατάθεσης Εκλογικών Βιβλιαρίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ.
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Π.Ο.Ε.Δ. 

Δάσκαλοι: Συνεχίζουν τις αντιδράσεις

Την κλιμάκωση των αντιδράσεών του αποφάσισε σε συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.

Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι αποφάσισε «να κλιμακώσει την αντίδρασή του για το Α΄ και το Β΄ πακέτο μέτρων (κοινωνικές παροχές), καθώς επίσης και για τα επαπειλούμενα νέα μέτρα (ΑΤΑ), εφαρμόζοντας πρόσθετα απεργιακά μέτρα, την έκταση, τη μορφή και το είδος των οποίων θα καθορίσει σε επόμενο στάδιο».

Ως πρώτη αντίδραση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης, με κινητοποίηση σε απογευματινό χρόνο, η ημερομηνία της οποίας και θα ανακοινωθεί αργότερα.

Εξάλλου, το Συμβούλιο σε προσεχή συνεδρία του, θα αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της οργανωμένης αποφυγής αγοράς προϊόντων από τους εκπαιδευτικούς (μποϋκοτάζ αγοράς), όπως για τη συμβολική κατάθεση των Εκλογικών Βιβλιαρίων.

Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔ εμμένει στα μέτρα που είχε εξαγγείλει σχετικά με την αποχή των δασκάλων από εξωδιδακτικές δραστηριότητες, ύστερα κι από την εξαγγελία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ εμμένει στην απόφασή του όπως οι δάσκαλοι «περιορίζονται στη δουλειά τους και εκτελούν εκείνα, μόνο, τα καθήκοντα που απορρέουν από τα Σχέδια Υπηρεσίας της θέσης τους ή από τους ισχύοντες Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων».

Οπως αναφέρεται, οι δάσκαλοι δεν θα μετέχουν σε κανένα συνέδριο ή σεμινάριο ή πρόγραμμα επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται εκτός του σχολείου τους, όπως επίσης δε θα συμμετέχουν στην οργάνωση ή την πραγματοποίηση κοινωνικών δραστηριοτήτων, δημοτικών ή κοινοτικών εκδηλώσεων, εκδηλώσεων άλλων φορέων, παρελάσεων κ.λπ.

Ταυτόχρονα δε θα πραγματοποιούν σχολικές εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες, με τη συμμετοχή παιδιών, σε μη εργάσιμο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων η ΠΟΕΔ επιμένει στη μη πραγματοποίησή της. Οπως διευκρινίζεται, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή «δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε σε πρωινό χρόνο και σε καμιά περίπτωση με τη συμμετοχή γονιών».

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι σχολικές εκδρομές και επισκέψεις θα διεξάγονται όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς, οι νεοπροαχθέντες διευθυντές δεν θα συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας, ενώ όσοι δάσκαλοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μεντόρων και νεοεισερχομένων δεν θα το παρακολουθήσουν και θα περιοριστούν στη στήριξη που θα τους παρασχεθεί εντός της σχολικής μονάδας.

Στα μέτρα της ΠΟΕΔ περιλαμβάνεται και η μη συμμετοχή των δασκάλων στις εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας, ενώ η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες των οικολογικών σχολείων επιτρέπεται, «νοουμένου ότι οποιαδήποτε σχετική δραστηριότητα περιορίζεται στα πλαίσια του χώρου και του χρόνου λειτουργίας των σχολείων».

Σύμφωνα και με προηγούμενες εγκυκλίους της Οργάνωσης, από τα μέτρα εξαιρούνται η συνάντηση – επαφή του Διευθυντή με τη Σχολική Εφορεία, νοουμένου ότι γίνεται σε εργάσιμο χρόνο, και η συμμετοχή στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του οικείου Συνδέσμου Γονέων. Διευκρινίζεται ότι ο συντονισμός μεταξύ των διευθύνσεων των σχολείων και των οικείων συνδέσμων γονέων, για όσο διαρκούν τα μέτρα, θα πρέπει να γίνεται σε εργάσιμο χρόνο.

14/10/2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ: InBusinessNews

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εφημερίδα "Πολίτης": Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης: 9+1 για ανθρωποκτονία

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Έξι ποινικά αδικήματα, με σοβαρότερα αυτά της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, θεωρεί η αστυνομία ότι προκύπτουν από τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Ο «Π» εξασφάλισε την έκθεση του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, η οποία εμπεριέχεται στο ογκώδες πόρισμα της αστυνομίας το οποίο παραδόθηκε την Τρίτη μαζί με το σύνολο του μαρτυρικού υλικού στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πέτρο Κληρίδη.

Στην έκθεση, η οποία υπογράφεται από τον αστυνομικό διευθυντή του ΤΑΕ Αρχηγείου, ανώτερο αστυνόμο Χριστάκη Μαυρή, υπάρχει ξεκάθαρη εισήγηση για δίωξη δώδεκα προσώπων.

Ανάμεσά τους -και μάλιστα με εισήγηση για δίωξη ακόμα και για ανθρωποκτονία- είναι και ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ, σε ό,τι αφορά τον επίσης παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα, στο σημείωμα ο διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου «διερωτάται αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον του τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, των αμελών πράξεων που προκαλούν σωματική βλάβη και της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος».

Παραθέτουμε αυτούσια την έκθεση της αστυνομίας με τις εισηγήσεις για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις.

Τα έξι αδικήματα:

• Ανθρωποκτονία

• Πρόκληση θανάτου εξ αμελείας

• Αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη

• Άλλες αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη

• Παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος

• Απώλεια, καταστροφή και βλάβη υλικού της ΕΦ λόγω αμέλειας

Σε περίπτωση καταδίκης κάποια από τα αδικήματα τιμωρούνται με ποινές πολύχρονης φυλάκισης

Ο Μάρκος Κυπριανού
Ο τέως ΥΠ ΕΞ γνώριζε από την πρώτη μέρα για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έκρηξη ενημερωνόταν για την επικινδυνότητά τους μέσα από συσκέψεις και επιστολές, και παρ’ όλα αυτά επέμενε στην παραμονή και φύλαξη του φορτίου. Στη σύσκεψη στις 7/2/2011, κατόπιν εισήγησής του, αποφασίστηκε η αποστολή δειγμάτων της πυρίτιδας για χημικές αναλύσεις, οι οποίες τελικά δεν έγιναν, ενώ ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει για το αποτέλεσμα των αναλύσεων.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, διερωτώμαι αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον του τα αδικήματα 1,2,4 και 5.

Ο Κώστας Παπακώστας
Ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους από την πρώτη μέρα. Ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΑΜ, στο οποίο ανατέθηκε η φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων, δεν έδωσε οδηγίες για ορθή αποθήκευσή τους ούτε για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας που βρίσκετο στα εμπορευματοκιβώτια. Στη σύσκεψη της 7/2/2011, στο υπουργείο του, έλαβε γνώση της επικινδυνότητας της πυρίτιδας από τον αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη, αλλά παρέλειψε να πράξει τα δέοντα. Στη σύσκεψη της 5/7/2011 έλαβε γνώση για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και στις 6/7/2011 ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους για την επιτόπια εξέταση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και του παραδόθηκαν φωτογραφίες στις οποίες εφαίνετο το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, αλλά δεν έπραξε τα δέοντα ως όφειλε για να αποφευχθεί η έκρηξη. Περαιτέρω, ενδεχομένως ο ΥΠΑΜ να έχει ποινική ευθύνη, διότι δεν λειτούργησε ως πολιτικός προϊστάμενος μόνο, αλλά εμπλέκετο άμεσα στη διαχείριση του φορτίου της πυρίτιδας.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-5.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης
Ανέλαβε ως αρχηγός την 1/5/2009 και από τις πρώτες μέρες έλαβε γνώση για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους και επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ όπου επιθεώρησε τη στοιβάδα των εμπορευματοκιβωτίων. Ως στρατιωτικός και αρχηγός ΓΕΕΦ, όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Στη σύσκεψη της 7/2/2011 του ανατέθηκε ο έλεγχος της ποιότητας της πυρίτιδας σε στοιβάδα των εμπορευματοκιβωτίων. Ως στρατιωτικός και αρχηγός ΓΕΕΦ όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Στη σύσκεψη της 7/2/2011 του ανατέθηκε ο έλεγχος της ποιότητας της πυρίτιδας σε χημείο της Κύπρου ή του εξωτερικού, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση διενέργεια χημικών αναλύσεων στην Κύπρο, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην εταιρεία ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα. Στις 4/7/2011, 5/7/2011, 6/7/2011 και 7/7/2011 έλαβε γνώση για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Ο υπαρχηγός ΓΕΕΦ Σάββας Αργυρού
Ήταν υπαρχηγός ΓΕΕΦ από την πρώτη μέρα τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ και γνώριζε την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες, ώστε να μην τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια στη ΝΒΕΦ. Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Περαιτέρω, στις 4/7/2011, 5/7/2011, 6/7/2011, 7/7/2011 και 8/7/2011 έλαβε γνώση για τη διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης
Ήταν διευθυντής της ΔΥΠ όταν αφίχθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια στην Κύπρο. Ορίστηκε ως γενικός υπεύθυνος εκ μέρους της ΕΦ για χειρισμό του θέματος. Ακόμη και μετά τη μετάθεσή του από τη ΔΥΠ στις 16/6/2010 συνέχιζε να εμπλέκεται στο χειρισμό του θέματος, αφού τον Μάρτιο 2011 του ανατέθηκε η εξασφάλιση δειγμάτων της πυρίτιδας που βρισκόταν αποθηκευμένη στα εμπορευματοκιβώτια, για αποστολή τους στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα για έλεγχο του σταθεροποιητή της πυρίτιδας. Το βράδυ της 4/7/2011 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ και προέβηκε σε επιθεώρησή του, ενημέρωσε προφορικά τους προϊσταμένους του, αλλά παρέλειψε να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για αποτροπή της έκρηξης. Γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ως εκ της θέσης του την επικινδυνότητα του φορτίου και τον τρόπο φύλαξής του. Περαιτέρω, ως διευθυντής ΔΥΠ παρέλειψε να δώσει οδηγίες για σωστή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης. Περαιτέρω στις 6/7/11 ο αστυνόμος Α' Χαράλαμπος Χαραλάμπους ζήτησε κατά την αυτοψία της σκηνής να απομακρυνθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο για εξέταση, αλλά παρέλειψε να πράξει τούτο.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου
Ανέλαβε διευθυντής ΔΥΠ στις 16/6/2010 σε αντικατάσταση του συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη. Ενημερώθηκε για την τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ και του περιεχομένου τους και δεν έλαβε τα ανάλογα μέτρα σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ για τα εκρηκτικά. Την 6/7/2011 επισκέφθηκε με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής που ορίστηκαν για έλεγχο του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και από τη στιγμή εκείνη παρέλειψε να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για αποτροπή της έκρηξης. Περαιτέρω, ως διευθυντής ΔΥΠ παρέλειψε να δώσει οδηγίες για σωστή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για προστασία του περιεχομένου και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης. Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για να διενεργηθούν χημικές εξετάσεις για ποιοτικό έλεγχο της πυρίτιδας σε χημείο της Κύπρου ή του εξωτερικού, αφού η διαδικασία διενέργειας χημικών εξετάσεων στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα ήταν χρονοβόρα, η οποία τελικά δεν έγινε.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Διευθυντής Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου
Στις 5/7/2011 ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΑΜ ότι παρουσιάστηκε διόγκωση σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια και του ζητήθηκε να στείλει μέλος της ΠΥ στη ΝΒΕΦ για επιτόπια εξέταση στις 6/7/2011. Ενημερώθηκε στις 7/7/2011, από τον υποδιευθυντή της ΠΟΥ, αστυνόμο Α' Χαράλαμπο Χαραλάμπους, για τα αποτελέσματα της επιτόπιας εξέτασης και παρέλειψε να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες για το χειρισμό του θέματος. Ιδιαίτερα, παρέλειψε να δώσει οδηγίες να ενημερωθούν τα μέλη της ΕΜΑΚ, στη δικαιοδοσία της οποίας εμπίπτει η ΝΒΕΦ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book, που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Ως διευθυντής της ΠΥ όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του φορτίου και παρέλειψε να εισηγηθεί την άμεση απομάκρυνση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και ορθή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και συντήρηση της πυρίτιδας. Στις 8/7/11 αναχώρησε στο εξωτερικό κατόπιν προγραμματισμένης άδειας απουσίας.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.

Υποδιευθυντής Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους
Στις 5/7/2011 έλαβε οδηγίες από το διευθυντή του και στις 6/7/11 επισκέφθηκε με το διοικητή ΕΜΑΚ, ανώτ. υπ/μο Α. Λοϊζίδη, τη ΝΒΕΦ για επιτόπια εξέταση διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Μετά την επιτόπια εξέταση, δεν εισηγήθηκε την άμεση απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να ενημερώσει ή να δώσει σαφείς οδηγίες στα μέλη της ΕΜΑΚ ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα, στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Στις 11/7/2011 ενημερώθηκε για την ύπαρξη πυρκαγιάς στα εμπορευματοκιβώτια και δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στο προσωπικό της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, το οποίο ανταποκρίθηκε στο επεισόδιο για σωστή αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα την έκρηξη της πυρίτιδας.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.

Διοικητής ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης
Στις 6/7/2011 επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ με τον υποδιευθυντή ΠΥ Χαρ. Χαραλάμπους για επιτόπια εξέταση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Μετά την επιτόπια εξέταση, παρέλειψε να ενημερώσει τα μέλη της ΕΜΑΚ και να δώσει σαφείς οδηγίες ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου. Περαιτέρω, στις 11/7/2011 ενημερώθηκε για την ύπαρξη πυρκαγιάς στα εμπορευματοκιβώτια και δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στο προσωπικό της ΕΜΑΚ το οποίο ανταποκρίθηκε στο επεισόδιο για σωστή αντιμετώπισή του.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.

Σταθμάρχης ΕΜΑΚ Χρίστος Καρακώστας
Ήταν αξιωματικός υπηρεσίας της ΕΜΑΚ το βράδυ της 10 -11/7/2011 και ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια στη ΝΒΕΦ. Μετέβη άμεσα στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ η ώρα 05:00 της 11/7/2011 και παρέλειψε να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες στα μέλη της ΕΜΑΚ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς Πυροσβεστολογίας και Διεθνή κώδικα Emergency response guide book που εφαρμόζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

Μετά την άφιξή του στην ΕΜΑΚ παρέμεινε στο σταθμό μέχρι τις 05:30, περιμένοντας το διοικητή του που ήταν καθ’ οδόν και ο οποίος του είπε να τον περιμένει για να πάνε μαζί στη σκηνή. Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 4 και 5.

Πρώην αρχηγός Κωνσταντίνος Μπισμπίκας
Διετέλεσε ΑΓΕΕΦ μέχρι τις 30/4/2009. Εμπλέκεται στο σχεδιασμό του τρόπου στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ, κατά παράβαση της Πάγιας Διαταγής 6-12/2007, περί Τεχνικών Οδηγιών Πυρομαχικών (Παράρτημα Γ παρ. 4 και 5). Η στοίβαξη έγινε δυόμιση σχεδόν χρόνια πριν την έκρηξη ενώ ο ίδιος αποχώρησε δυόμιση μήνες μετά τη στοίβαξη. Η ευθύνη μετά αναλήφθηκε από άλλους, οι οποίοι είχαν την αρμοδιότητα και ευχέρεια να διαχειριστούν το φορτίο.

Με βάση αυτά, πιστεύω ότι δεν φέρει ποινική ευθύνη.

Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης
Η εμπλοκή του στο χειρισμό του φορτίου αρχίζει με τη συμμετοχή του στη σύσκεψη στο ΥΠΑΜ στις 7/2/2011, όπου του ανατέθηκε η εξέταση του σταθεροποιητή της πυρίτιδας. Παρόλο που άρχισε τις διαδικασίες δειγματοληψίας και αποστολής των δειγμάτων στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα από τις 8/2/2011, εντούτοις παρέλειψε να εισηγηθεί ή να εντοπίσει άλλους τρόπους εξέτασής της είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην εταιρεία ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 3-6.

Συνταγματάρχης Ανδρέας Σταύρου
Στις 26/5/2010 του διαβιβάστηκε από το λοχαγό Ανδρέα Γεννάρη απόρρητο σημείωμα σχετικά με την επικινδυνότητα της πυρίτιδας που ήταν αποθηκευμένη στα εμπορευματοκιβώτια και, συγκεκριμένα, ότι οι μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας που περιλαμβάνονται στο υπόψη φορτίο, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός των εμπορευματοκιβωτίων, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους, είναι πάρα πολύ επικίνδυνες και πιθανό να προκαλούσαν έκρηξη. Παρέλειψε να το διαβιβάσει στον υπουργό Άμυνας, ως όφειλε, για ενημέρωσή του. Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η αμέλειά του να προωθήσει το απόρρητο σημείωμα προς τον υπουργό Άμυνας συνιστά συμμετοχή του στην πρόκληση της έκρηξης και, κατ' επέκταση, στην πρόκληση θανάτου των 13 θυμάτων της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Διευθυντής ΥΠΑΜ Χρίστος Μαληκκίδης
Ανέλαβε ως γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ στις 15/11/2010 και, αφού ενημερώθηκε για τις εκκρεμότητες του υπουργείου του, έδωσε οδηγίες και στάλθηκε επιστολή προς το ΥΠΕΞ, σχετικά με τα εμπορευματοκιβώτια. Στη σύσκεψη της 7/2/2011 έλαβε γνώση για την επικινδυνότητα του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση διενέργεια χημικών αναλύσεων σε χημικό εργαστήριο στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα. Περαιτέρω, στις 5/7/2011, και παρά την παρότρυνση του Ερωτόκριτου Αναστασιάδη της υπηρεσίας Μεταλείων να καλέσει και πυροτεχνουργούς της αστυνομίας για την αυτοψία των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ που θα γινόταν την επομένη ημέρα, παρέλειψε να πράξει τούτο, αλλά και ούτε μερίμνησε να υπάρχουν πυροτεχνουργοί της ΕΦ στην ομάδα που έκανε την αυτοψία. Επίσης, στις 6/7/2011 και στις 8/7/2011 ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους και τον Παναγιώτη Στυλιανίδη για την επικινδυνότητα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση λήψη μέτρων για αποφυγή της έκρηξης.

Με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία, πιστεύω ότι εναντίον του στοιχειοθετείται το αδίκημα 5.

Ιωαννίδης και Λάμπου έπρεπε να λάβουν μέτρα για αποτροπή της έκρηξης
Η αστυνομία επιρρίπτει ευθύνες στους νεκρούς
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μία παράγραφος στην κατακλείδα του εγγράφου με το οποίο η αστυνομία προβαίνει σε εισηγήσεις για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις. Αποδίδεται από την αστυνομία -και μάλιστα με τον πλέον άμεσο τρόπο- ευθύνη σε δύο από τα θύματα της τραγωδίας, το διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη και το διοικητή της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης, Λάμπρο Λάμπρου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου, Χριστάκης Μαυρής, σημειώνει τα εξής:

«Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι ευθύνη έχουν και οι αποβιώσαντες πλοίαρχος Α. Ιωαννίδης, διοικητής Ναυτικού και αντιπλοίαρχος Λ. Λάμπρου, διοικητής της Ναυτικής Βάσης, οι οποίοι γνώριζαν την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους και δεν έλαβαν αποτρεπτικά μέτρα για αποφυγή της έκρηξης και εκκένωση της ναυτικής βάσης κατά την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά, τουναντίον, ο Ιωαννίδης ζήτησε ανάκληση προσωπικού».

Ουσιαστικά, η αστυνομία αποδίδει στους δύο αξιωματικούς ευθύνη για τους θανάτους των υπολοίπων έντεκα θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας, καθώς και για τους τραυματισμούς 57 προσώπων.

Αίσθηση επίσης προκαλεί και το συμπέρασμα της αστυνομίας ότι τόσο ο διοικητής του Ναυτικού όσο και ο διοικητής της ναυτικής βάσης γνώριζαν το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων.

Το εν λόγω συμπέρασμα της αστυνομίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα της ερευνητικής επιτροπής, που όχι μόνο δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ευθύνες στους δύο νεκρούς αξιωματικούς, αλλά, αντίθετα, αναδεικνύει τον ηρωισμό που επέδειξαν.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη «γνώση του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων», την οποία σημειώνει η αστυνομία, στο πόρισμα Πολυβίου υποδεικνύεται ότι «οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της ναυτικής βάσης στο Μαρί ουδέποτε ενημερώθηκαν επαρκώς για το περιεχόμενο και την επικινδυνότητα του φορτίου. Σίγουρα γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα ιδιάζον φορτίο ‘μεγάλης εθνικής σημασίας’ το οποίο εξ ανάγκης είχε τοποθετηθεί στη ναυτική βάση. Δεν ανήκε ούτε στο εξοπλισμό ούτε στα πυρομαχικά της βάσης. Δεν είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του, αλλά τους ανατέθηκε μόνο η φρούρησή του. Δεν γνώριζαν πώς ακριβώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε πρόβλημα το οποίο ενδεχόμενα να παρουσιαζόταν στο φορτίο, όπως ανάφλεξη ή έκρηξη αυτού».

Επίσης, από το σύνολο του πορίσματος είναι ξεκάθαρο ότι οι αξιωματικοί της ναυτικής βάσης και ο διοικητής του Ναυτικού δεν συμμετείχαν σε καμία σύσκεψη η οποία αφορούσε το επικίνδυνο φορτίο, ούτε καν μετά τη διαπίστωση της διόγκωσης του ενός από αυτά μία βδομάδα πριν το μοιραίο πρωινό της 11ης Ιουλίου.

Διάσταση για Ν. Γεωργιάδη
Επίσης, στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις της αστυνομίας, υποδεικνύεται ότι «δημιούργησε εντύπωση που τα μόνα πρόσωπα που επέδειξαν σοβαρό αίσθημα ευθύνης σε σχέση με την επισήμανση της επικινδυνότητας του φορτίου ήταν ο λοχαγός Ανδρέας Γεννάρης και ο αντισυνταγματάρχης Νικόλας Γεωργιάδης, οι οποίοι δεν είχαν ούτε υψηλό αξίωμα, ούτε και άμεση σχέση με τα συμβάντα». Τονίζεται παράλληλα ότι «τα δύο αυτά πρόσωπα αντιλήφθηκαν το ενδεχόμενο της έκρηξης μέσω γενικών πληροφοριών, το έφεραν ή προσπάθησαν να το φέρουν σε γνώση των αρμοδίων, πλην, όμως, δυστυχώς, οι παραστάσεις τους δεν είχαν αποτέλεσμα».

Η διάσταση εντοπίζεται στις εισηγήσεις της αστυνομίας για ενδεχόμενη δίωξη του αντισυνταγματάρχη Νικόλα Γεωργιάδη για τέσσερα αδικήματα, όπως διαφαίνεται πιο πάνω.

Καμία αναφορά στον Λεωνίδα Παντελίδη
Στο εν λόγω έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο διαβιβάστηκε στον γενικό εισαγγελέα, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Λεωνίδα Παντελίδη. Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύσαμε την επομένη της παράδοσης του μαρτυρικού υλικού στη Γενική Εισαγγελία ανέφεραν ότι στις εισηγήσεις υπήρχε και το όνομα του κ. Παντελίδη προς εξέταση του ενδεχομένου δίωξη για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος -και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιζόταν συγκεκριμένη μαρτυρία η οποία δόθηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής- εντούτοις, επειδή στο έγγραφο το οποίο εξασφαλίσαμε δεν γίνεται καμία αναφορά στον κ. Παντελίδη, θεωρούμε δεοντολογικά ορθό να το επισημάνουμε προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
08/10/2011 - 12:03
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ"











Περικοπές στο Δημόσιο: Greek Management


 Πήρα τις φωτογραφίες σε μήνυμα κι είπα να τις δημοσιεύσω!

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Νικηταράς: Η Ελλάς αγνωμονούσα…

24γράμματα – Ηλεκτρονικό Περιοδικό: Γλώσσα – Ιστορία – Πολιτισμός » Νικηταράς: Η Ελλάς αγνωμονούσα…

Ένα εκπληκτικό βίντεο από την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» του δημοσιογράφου Χρίστου Βασιλόπουλου, ΝΕΤ.


Ο Νικηταράς – Νικήτας Σταματελόπουλος, γεννήθηκε το 1781 στο χωριό Μεγάλη Αναστασίτσα και όχι στο Τουρκολέκα απ’ όπου η καταγωγή του. Ο πατέρας του Σταματέλλος Τουρκολέκας ήταν αρματωλός στο Λιοντάρι. Είχε παντρευτεί τη κόρη του προεστού στο Άκοβο Αναστασίου Καρούτσου, η οποία ήταν αδελφή της γυναίκας του Θόδωρου Κολοκοτρώνη. Ήταν λοιπόν ανεψιός του Γέρου του Μοριά

Στα 1800 κατέφυγε στα Επτάνησα κυνηγημένος από τους Τούρκους. Θέλησε να πάει να πολεμήσει με τους Ρώσους εναντίον του Ναπολέοντα, δεν τον άφησε όμως ο Κολοκοτρώνης. Έφτασε όμως στη Νάπολη αλλά δεν έλαβε μέρος στις μάχες διότι εν τω μεταξύ ο Ναπολέων κατανίκησε τους εχθρούς του στο Αούστερλιτς.

Παντρεύτηκε όταν γύρισε πίσω στη πατρίδα τη κόρη του κλεφτοκαπετάνιου Ζαχαριά Αγγελίνα, μετά της οποίας απέκτησε τρία παιδιά.

Ο Νικηταράς δεν ήταν μόνο ο απαράμιλλος και περίφημος ήρωας της Επανάστασης του 1821, ο ανιδιοτελής πατριώτης, ο τρόμος και ο φόβος των Τούρκων, ο ταχύτατος και ο απανταχού παρών καθ’ όλη τη Επαναστατημένη Ελλάδα όπου τον ζητούσε η πολεμική ανάγκη. Επί πλέον ήταν ο στρατηγικός δεξιοτέχνης, δημιουργός των απρόοπτων συμβάντων και τεχνασμάτων. Ήταν ο εν παντί επιτελικός νούς και βοηθός του Κολοκοτρώνη. Ήταν βαθύ το αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τον θείο του ο οποίος είχε επιμεληθεί της αγωγής του.

Τα τρομερά όπλα του ήσαν : Η καταπληκτική ταχύτητα του, ο πανικός, η ορμητική επίθεση, το τρομερό σπαθί του, η στρατηγική και πολιτική προνοητικότητα, μέγα προσόν. Η φήμη των όπλων αυτών μεταξύ των Τούρκων ήταν τόσο φοβερή, ώστε οι Τούρκοι με το άκουσμα ή την ιδέα τους ότι έρχεται ο Νικηταράς, ετρέποντο σε άτακτη φυγή. Στο ξίφος του μάλιστα ορκίζονταν : Να με φάει το σπαθί του Νικηταρά αν λέω ψέματα. Η τότε κυβέρνηση με έγγραφό της τον απεκάλεσε Αχιλλέα των νέων Ελλήνων. Δεν είχε όμως υμνητή τον Όμηρο αλλά τον Τσοπανάκο, τον λαϊκό στιχουργό του αγώνα. Ο Κολοκοτρώνης, θαυμάζοντας τον για τον πρωτοφανή ηρωισμό του και για τις μεγαλειώδεις αρετές του, τον έλεγε Αρχάγγελο Μιχαήλ και Άγιο Γεώργιο.

Εδώ στη πέτρ’ ασάλευτος
ο στρατηγός Νικήτας
ο Τουρκοφάγος αθλητής
του γένους νέος ακρίτας.

Πάντ’ ανθισμένη ας την κρατά
την δάφνην των Ελλήνων
και στων πολέμων την ιερήν φωτιά
και στων κινδύνων.

Με την έκρηξη της Επανάστασης, στην πρώτη μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 12 – 13 Μαϊου 1821 (είχε προηγηθεί μια συμπλοκή στο Λεβίδι τον Απρίλη), ο Νικηταράς που κρατούσε με 200 άντρες τα Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000 Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Επειδή έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του σ’ εκείνη τη μάχη, οι άντρες του τον ονόμασαν Τουρκοφάγο. Διακρίθηκε και στις μάχες που ακολούθησαν, όπου συνεργάστηκε με τον θείο του, κυρίως δε στην πολιορκία και την άλωση της Τρίπολης.

Μετά τη μάχη της Κλεισούρας στο Αγιονόρι στις 28 Ιουλίου 1822, δυό μέρες μετά τα Δερβενάκια, όλοι οι καπεταναίοι και γυναικόπαιδα από τα γύρω χωριά, έπεσαν με βουλιμία στη διανομή και αρπαγή λαφύρων. Μόνο ένας δεν άπλωσε το χέρι του, δεν καταδέχτηκε να πάρει τίποτα από τα πλούσια λάφυρα, ο Νικηταράς, ο πρωτεργάτης της νίκης. Με φτάνει είπε, η Ελευθερία της Πατρίδας. Οι στρατιώτες του με κόπο κατάφεραν να πάρει σαν ενθύμιο ένα σπαθί και ένα άλογο. Αλλά και αυτά δεν τα κράτησε για τον εαυτό του. Το σπαθί το δώρησε αργότερα στον έρανο που έκανε η Πελοποννησιακή Γερουσία, το δε άλογο που ήταν μάλιστα και κολοβό, το χάρισε στον Τσοπανάκο για να μπορεί ν’ ακολουθεί έφιππος τα παλικάρια στις μάχες. Ο φτωχός Τσοπανάκος ευχαρίστησε τον Νικηταρά με το ακόλουθο σατιρικό τετράστιχο:

Το δώρο σου Νικηταρά
Είν’ άλογο χωρίς ουρά
ή μου στέλνεις το κριθάρι
ή σου στέλνω το τομάρι.

Μετά την απελευθέρωση διορίστηκε σαν υπασπιστής του Καποδίστρια. Επί Όθωνα συκοφαντηθείς κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας το 1839. Μετά όμως, δια της προσωπικής απειλητικής επέμβασης του Μακρυγιάννη, αποφυλακίστηκε. Ήταν όμως τυφλός, έρημος και λησμονημένος. Εξ αιτίας των πολλών και ανεκδιήγητων πολεμικών κακουχιών, των συνεχών ψυχικών συγκρούσεων με τις ανθρώπινες μικρότητες, πέθανε την 25ην Σεπτεμβρίου 1849 σε ηλικία 68 ετών, ο ήρωας Νικηταράς. Η Πατρίδα τον θρήνησε και η Ελληνική Ιστορία τον κατέγραψε στους αθάνατους. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νεόφυτος Βάμβας, τον δε επιτάφιο ο Παναγιώτης Σούτσος. Τον έθαψαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στο Γέρο του Μοριά.

Α.Κ.Β