Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Εμβόλιο... με οφτόν και σουβλάκι

 


Μπύρες και συμμετοχή σε κλήρωση προσφέρουν κάποιοι κυβερνήτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν. Στη Σερβία, ένα εστιατόριο μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο και ο ιδιοκτήτης, κάθε Τρίτη, προσφέρει δωρεάν ψητά σε όσους πάνε να εμβολιασθούν! Στην Κύπρο, παρ’ όλο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρεί με καλό ρυθμό, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να βάλουν το εμβόλιο, είτε επειδή είναι εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές είτε επειδή δεν έχουν πεισθεί ακόμα ότι το εμβόλιο θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά. Προς αυτούς, λοιπόν, θα πρέπει να στραφεί το Υπουργείο Υγείας, για να τους δελεάσει με διάφορους τρόπους. Ένα καλό δέλεαρ θα μπορούσε να έχει γαστριμαργικό χαρακτήρα, δεδομένης της φήμης μας ως καλοφαγάδων. Όπως υπάρχουν οι κινητές μονάδες εμβολιασμών, να υπάρχουν και τα κινητά... φουρνιά οφτού κλέφτικου, τα οποία να στήνονται έξω από εμβολιαστικά κέντρα, για να προσφέρουν μούχτιν μερίδες οφτού στους εμβολιαζόμενους. Ή να υπάρχουν και φουκούδες για σουβλάκια και σούβλα. Ειδικά για όσους επιλέξουν το AstraZeneca, θα προσφέρεται, ως έξτρα μπόνους, ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα. Επίσης, παράλληλα με τις τέντες που στήνονται για να προστατεύουν από τον πύρουλλο όσους αναμένουν να εμβολιαστούν, θα μπορούσαν να στηθούν και τέντες για λοκμάδες και σιάμισιη, τα οποία επίσης να προσφέρονται δωρεάν. Άλλωστε, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός του εμβολιασμού; Να μπορέσει ο καθένας να επιστρέψει σε μιαν ανθρώπινη ζωή, όπου να μπορεί να τρώει το οφτόν του στο εστιατόριο χωρίς κορωνοπάσο, να μπορεί να πάει στο επικείμενο παναΰριν του Κατακλυσμού για να απολαύσει τους λοκμάδες του και να μπορεί να λικνιστεί κιόλας χωρίς ενοχές. Αλλά για να φθάσουμε ώς εκεί, πρέπει να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αν είναι να επιτευχθεί αυτό με δωρεάν οφτόν και σουβλάκι, ας γίνει έτσι. Σκέφτηκα, μάλιστα, και το έμβλημα μιας τέτοιας εκστρατείας από το Υπουργείο Υγείας: Μια βελόνα εμβολίου, που να έχει περασμένο πάνω... ένα κομμάτι σουβλάκι (κατά προτίμηση με μυλλούδαν)!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: SigmaLive

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Μιχάλης Πασιαρδής, μας έφυγε το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου 2021




Το λλίον ένι το πολλύν, τούτη ένι η αρκοντιά μας, 
πάππου προς πάππου σ’ τούντην γην τζι εμείς τζιαι τα παιθκιά μας 
τζι αν θέλετε η Τζιύπρου μας πάλε να ξαναζήσει, 
μέσα στο λλίον το πολλύν καθένας μας να ζήσει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ  




Στίχοι: Μιχάλης Πασιαρδής
Μουσική: Νίκος Παπάζογλου
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου

Σάββατο μοιάζεις με κερί
σε μακρινό ξωκκλήσι
που αργά σημαίνει εσπερινό
σε πορφυρένια δύση

Σάββατο μοιάζεις με φωτιά
σε χρόνια περασμένα
που τραγουδούσαν τα πουλιά
για σένα και για μένα

κι όταν σιμώνει Κυριακή
και ξεψυχάς Σαββάτο
ποτήρι μοιάζεις αδειανό
ποτήρι μ' άσπρο πάτο

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΠΟΥ: Ο κόσμος μπορεί να θέσει την πανδημία υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες

 


Ο κόσμος έχει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτρέποντας για έναν δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των παγκόσμιων πόρων.

Όμως, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε στην καθημερινή ενημέρωση του ΠΟΥ από τη Σουηδία, ως φιλοξενούμενη, στράφηκε κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και είπε ότι είναι ανήθικο οι πλούσιες χώρες να βάζουν σε προτεραιότητα του νεαρότερους πολίτες τους για να εμβολιαστούν, την ώρα που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα εφαρμόζουμε διαρκώς και δίκαια», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εντούτοις, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται η Covid-19 στις ηλικίες 25-59 παγκοσμίως, πιθανόν λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών.

«Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους. Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ υπογράμμμισε πως ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχει τώρα εμβολιαστεί κατά της Covid-19, μόλις ένας σε περισσότερους από 500 ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες έχει κάνει μία δόση εμβολίου.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων είναι αυτό που διέπει τη διανομή των εμβολίων», σημείωσε.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ikypros.com

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Απάντηση καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ προς Υπουργείο Παιδείας: «Η τέχνη αποτελεί την υπέρτατη ελεύθερη έκφραση»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, 15/04/2021 (τελευταία ενημέρωση 18:45)



«Ποτέ στη μακρόχρονη υπηρεσία μου στα σχολεία δεν υπήρξε εις βάρος μου οποιαδήποτε καταγγελία/κατηγορία για μη τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ή τη μη εφαρμογή των εγκυκλίων ή τη μη ανάγνωση των μηνυμάτων» αναφέρει στην απάντηση του προς τον ερευνώντα λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας ο διευθυντής σχολείου, καθηγητής Τέχνης, Γιώργος Γαβριήλ, εναντίον του οποίου διεξάγεται πειθαρχική έρευνα με αφορμή έργα τέχνης, που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «Μάρτυρες της προσφοράς μου ως εκπαιδευτικού αποτελούν οι χιλιάδες μέχρι σήμερα μαθητές τούς οποίους δίδαξα και οι εκατοντάδες συνάδελφοι με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια» προσθέτει ο κ. Γαβριήλ.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα χθες, το Υπουργείο Παιδείας επανήλθε την περασμένη Παρασκευή 09/04 με νέα τεκμήρια κατά του κ. Γαβριήλ και τον καλούσε να απαντήσει μέχρι την Πέμπτη 15/04. Προστέθηκαν δηλαδή ακόμη 51 νέα τεκμήρια τα οποία αφορούν το πατριωτικό φρόνημα που οφείλουν τα «σχολεία να εμφυσήσουν στους μαθητές μας σύμφωνα και με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας».

Μάλιστα στην επιστολή του ο ερευνών λειτουργός διατύπωνε τον ισχυρισμό/κατηγορία ότι η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης «άγγιξε τα θεία αγγίζοντας συνάμα τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών, προσέβαλε με τον τρόπο αυτό δικαιώματα τρίτων προσώπων ….όπως του Αρχιεπισκόπου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσώπων που τιμώνται μέσω κανονισμών λειτουργίας των σχολείων… ».


Ποτέ δεν υπήρξε καταγγελία 

«Τα τεκμήρια που επισυνάπτετε», αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Γαβριήλ, «όπως οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, εγκύκλιοι και μηνύματα του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, στα τριάντα ένα (31) χρόνια που υπηρετώ την παιδεία αυτού του τόπου από τη θέση του απλού καθηγητή, του βοηθού διευθυντή, του επιθεωρητή και του διευθυντή, τα τήρησα και τα εφάρμοσα με πολλές διακρίσεις και επαίνους τόσο από το ΥΠΠΑΝ όσο και από την πολιτεία γενικότερα. Όλα αυτά βρίσκονται στον προσωπικό μου φάκελο ως εκπαιδευτικού».

«Ποτέ», συνεχίζει, «στη μακρόχρονη υπηρεσία μου στα σχολεία δεν υπήρξε εις βάρος μου οποιαδήποτε καταγγελία/κατηγορία για μη τήρηση των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ή τη μη εφαρμογή των εγκυκλίων ή τη μη ανάγνωση των μηνυμάτων».

Επτά μήνες μετά

Ο διευθυντής του σχολείου εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο ερευνών λειτουργός επανέρχεται επτά μήνες μετά από την επίδοση της πρώτης σας επιστολής (25/09/20) και αφού είχε απαντήσει όπως του ζητήθηκε, να του επιδώσει νέα επιστολή  με άλλα επιπρόσθετα στοιχεία και να τον καλέσει να απαντήσει ξανά σε νέα δεδομένα τα οποία ζήτησε η Νομική Υπηρεσία ή άλλο τρίτο πρόσωπο.

Οι καλές τέχνες

«Σχετικά με την καλλιτεχνική μου δημιουργία», τονίζει στην απάντηση του ο κ. Γαβριήλ, «η οποία λέτε ότι άγγιξε τα αισθήματα των πιστών οφείλω να πω ότι συμφωνώ μαζί σας μια και ο Χριστός ο οποίος αναπαρίσταται στα έργα μου τονίζει τα αισθήματα των πιστών για μια προσωπικότητα η οποία στέκεται δίπλα από την ανθρωπότητα και κύρια στο αδύνατο τμήμα της. Όπως γνωρίζετε και σεις, το ενδιαφέρον του Χριστού για τους καταπονημένους ανθρώπους αποτέλεσε ένα από τα κύρια ενδιαφέροντα και δράσης του, εξ ου και η σταύρωσή του από συμφέροντα που κάθε άλλο είχαν να κάνουν με την ελευθερία έκφρασης».

«Οι καλές τέχνες, κύριοι», σημειώνει ο κ. Γαβριήλ, «είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, είναι η έκφραση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της κάθε εποχής. Η τέχνη δεν υπήρξε ποτέ μια πράξη εσωστρέφειας, μια ιδιωτική υπόθεση του καλλιτέχνη. Το αντίθετο. Ο καλλιτέχνης  αφουγκράζεται την κοινωνία και δημιουργεί. Η τέχνη αποτελεί την υπέρτατη ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου. Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια μεγάλη κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτισμού μας. Ο συγγραφέας, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας και ο κάθε πνευματικός άνθρωπος γενικότερα πρέπει να είναι και να νοιώθει ότι είναι ελεύθερος να μοιράζεται τα προϊόντα της πνευματικής εργασίας του με τους συμπολίτες του».

«Σας ανάφερα», υπογραμμίζει «στην επιστολή μου ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2020 και επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει οποιανδήποτε συσχέτιση του έργου μου ως εικαστικός καλλιτέχνης, με τη δουλειά που επιτελώ ως Διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ή που επιτελούσα όλα αυτά τα χρόνια ως απλός καθηγητής, Βοηθός Διευθυντής ή Επιθεωρητής. Αντίθετα:

Διαχρονικά τιμούσα και εόρταζα τις εθνικές επετείους στα σχολεία όπου εργαζόμουν, με ενεργή συμμετοχή στη κατασκευή σκηνικών, φιλοτέχνιση προσκλήσεων και πινακίδων.
Εκπροσώπησα αρκετές φορές τα σχολεία όπου εργάστηκα στις δοξολογίες προς τιμή των Εθνικών Επετείων, όπου εκφώνησα και πανηγυρικούς για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Παρευρέθηκα σε παρελάσεις των σχολείων μου.
Το σχολείο όπου εργάζομαι τα τελευταία τρία (3) χρόνια διοργανώνει ανελλιπώς εκκλησιασμούς  για τους/τις μαθητές/τριες και σε συνεργασία με τους ιερείς της ευρύτερης περιφέρειας πρόγραμμα εξομολογήσεων.
Στις εκδρομές του σχολείου που διοργανώνουμε κάθε χρόνο περιλαμβάνονται επισκέψεις σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια, μνημεία ηρώων κλπ.
Διατηρούσα και διατηρώ άριστες σχέσεις με το προσωπικό του εκάστοτε σχολείου μου,  τους/τις μαθητές/τριες, τους Συνδέσμους Γονέων και τις Σχολικές Εφορείες.
Άριστες σχέσεις διατηρούσα και διατηρώ επίσης και με τις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται οι μαθητές/τριες του εκάστοτε σχολείου όπου εργάστηκα.
Συνεργαζόμαστε ως σχολείο με τις αστυνομικές αρχές για θέματα παραβατικότητας».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΠΟΛΙΤΗΣ

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Λιγότερα στη σακούλα, περισσότερα στην τσέπη

Σε... ποπ σταρ των ημερών αναδεικνύεται ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής. Μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ανήγγειλε και το πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων ΠΟΠ (Πληρώνω Όσο Πετώ). Με βάση το δεύτερο αυτό πρόγραμμα, ο κάθε πολίτης θα πληρώνει για όσα σκύβαλα απορρίπτει και όχι για όσα επαναχρησιμοποιεί ή ανακυκλώνει. Τα σκουπίδια του θα τα τοποθετεί σε προπληρωμένες σακούλες, οι οποίες θα πάρουν τη θέση των τελών αποκομιδής σκυβάλων που καταργούνται. Πρόκειται για ένα μέτρο που θεωρείται δίκαιο, αφού εδράζεται στην αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Με άλλα λόγια, όποιος παράγει λιγότερα απόβλητα, θα πληρώνει και λιγότερα. Δίνεται, έτσι, ένα οικονομικό κίνητρο σε κάθε νοικοκυριό για να μειώσει τα απόβλητά του και να συμμετάσχει ενεργά στην ανακύκλωση. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς στον Δήμο Αγλαντζιάς και από του χρόνου θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους.

Απ’ εκεί και πέρα, θα έχουμε να κάνουμε και με φαινόμενα απόπειρας να ξεγελαστεί το σύστημα, σύμφωνα με την «παραδοσιακή» κυπραίικη νοοτροπία της κομπίνας, της πονηριάς, της ανεύθυνης συμπεριφοράς, αλλά και της γαϊδουριάς. Γι’ αυτό θα πρέπει να προνοούνται πολύ αυστηρές ποινές για όσους θα θελήσουν να παρακάμψουν το σύστημα ΠΟΠ (Πληρώνω Όσο Πετώ) και να το αντικαταστήσουν με το σύστημα... ΠΟΦ (Πετώ Όπου Φτάσω), για να αποφύγουν να αγοράσουν τις προπληρωμένες σακούλες του νέου συστήματος.

Την ίδια ώρα οξύτατο παραμένει το πρόβλημα των ασυνείδητων που ξεφορτώνονται καναπέδες, παλιές οικιακές συσκευές, στρώματα και άλλα άχρηστα είδη του νοικοκυριού τους σε διάφορους χώρους, παντού. Αν κρίνουμε από τις εικόνες ντροπής που βλέπουμε συχνά στα τηλεοπτικά δελτία, με μετατροπή ακόμη και περιοχών φυσικής καλλονής σε σκουπιδότοπους, οι ασυνείδητοι αφθονούν στην πολιτισμένη, λέμε τώρα, ευρωπαϊκή μας νήσο...


ΜΠΟΞΕΡ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://simerini.sigmalive.com/

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΒΙΒΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ) - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΒΙΒΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αγγλικά

Αγωγή Υγείας

Γεωγραφία

Ελληνικά

Διαθεματικά

Εικαστικές Τέχνες

Επίκαιρα

Θρησκευτικά

Ιστορία

Λογοτεχνία

Μαθηματικά

Μουσική

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση / Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Σχεδιασμός & Τεχνολογία - Ψηφιακές Τεχνολογίες

Φυσικές Επιστήμες

Φυσική Αγωγή

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΑΝ


Τσιαττιστά από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Τριμιθιάς

 


Πατήστε στην πιο πάνω εικόνα για να διαβάσετε τα τσιαττιστά των παιδιών.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Ποίηση

  Αναμνήσεις

Απόψε βρέχει πολύ, βρέχει και μες στην ψυχή μου, κι απλώνει μια παγωνιά μεγάλη, χωρίς αγκαλιά, χωρίς χάδι...

Του μυαλού μου οι αναμνήσεις έχουν παγώσει, έχουν αδειάσει από ήχους, απόψεις και συνθήματα. Του μυαλού μου οι αναμνήσεις έμειναν απλές εικόνες να μου θυμίζουν το χθες, χωρίς προβλήματα, φωνασκίες κι αντιφάσεις.

Απόψε βρέχει πολύ, τρέχει η βροχή και ξεπλένει τις εικόνες του παρελθόντος από τα χρώματα τους και γίνονται οι αναμνήσεις όλο και πιο απόμακρες, χωρίς αισθήματα και συγκινήσεις.

Κάποτε, ο ήλιος πάλι θα ανατείλει κι οι ηλιαχτίδες του θα φτιάξουν εικόνες με φως και ζεστασιά, γεμάτες αγκαλιά κι ελπίδα.

..................................................................................................................................

Ρωμιός και Τούρκος, πρόσφυγες

Είμαστε κι οι δυο πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο,
εγώ ρωμιός κι εσύ Τούρκος, εγώ Κύπριος κι εσύ Κύπριος,
εγώ Έλληνας Κύπριος κι εσύ Τούρκος Κύπριος.
Είμαστε κι οι δυο πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο…

Εγώ αγαπώ τον τόπο μας κι εσύ αγαπάς τον τόπο μας.
Ονειρεύομαι την ειρήνη και το δίκαιο, κι εσύ το ίδιο…
Είμαι άνθρωπος κι εσύ το ίδιο, είσαι άνθρωπος κι εγώ το ίδιο…

Πατρίδα μια και για τους δυο μας, ο αγώνας κοινός, το όνειρο ίδιο:
«Πατρίδα ενωμένη, λαός ενωμένος, δόξα στον Χριστό, δόξα και στον Αλλάχ!».

Είμαστε κι οι δυο πρόσφυγες στον ίδιο μας τον τόπο!...
Ρωμιός και Τούρκος πρόσφυγες! …

......................................................................................................................................................



Το σπίτι που γεννήθηκα το ’χουν χαλάσει Αττίλες κουρσάροι…
Στέκεται τώρα στη φαντασία μου, πίσω από το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου.
Το βλέπω μόνο εγώ, το αγγίζω με το χέρι του ονείρου,
το χαϊδεύω γλυκά, όπως η μάνα τα μαλλάκια του μικρού της γιού.
………………………………………………………………..

Με άγγιξε στον ώμο ο Τούρκος στρατιώτης,
μου μίλησε στη γλώσσα του, που εγώ δεν κατάλαβα,
μου έδειξε με το δάκτυλό του το δρόμο για να φύγω…

Παίρνω το όνειρο μαζί μου και φεύγω, το σπίτι που γεννήθηκα ολόρθο,
να με καρτερά πότε θα γυρίσω πίσω, την πόρτα του ν’ ανοίξω…
Το όνειρο δεν μπορείς να το σκοτώσεις, δεν μπορείς να το χαλάσεις Τούρκε στρατιώτη!
Το σπίτι που γεννήθηκα για μένα στέκει ολόρθο, ολόφωτο, να καρτερά το γυρισμό μου!...

Το σπίτι που γεννήθηκα το ’χουν χαλάσει Τούρκοι κουρσάροι…
Ζει όμως, στην καρδιά, στο νου και στην ψυχή μου,
εικόνα αγαπημένη, εικόνισμα να το προσκυνώ - να βάζω τον σταυρό μου.

.......................................................................................................................................................

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Άρτον και … σουβλάκια

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΣΟΒΟΛΟΥ*

Τη δυσαρέσκειά τους για τις αποφάσεις του Υπουργείου, εξέφρασαν οι γονείς των παιδιών της Δημοτικής και Προδημοτικής, με ανακοινώσεις των Παγκύπριων Συνομοσπονδιών τους.  Μπράβο τους! σκέφτεσαι, καλά και άντεξαν τόσους μήνες, τόσα χρόνια, έτσι που τα έχει κάνει το Υπουργείο.  Σιγά μη βιάζεσαι … Διάβασε πρώτα …

Δεν δυσαρεστήθηκαν που τόσα χρόνια αρχίζει η σχολική χρονιά και για μήνες γίνονται μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Δεν αγανάκτησαν που κάθε χρόνο από τον Απρίλη μέχρι τον Σεπτέμβρη (… και τους επόμενους μήνες) διαβάζουν σελίδες ολόκληρες με μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις, διορισμούς δασκάλων. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ σχεδόν οι μισοί δάσκαλοι αλλάζουν σχολείο.  Δεν τους ενόχλησε που είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο. Στις άλλες χώρες οι δάσκαλοι έχουν μόνιμη θέση στα σχολεία. Οι αλλαγές είναι σπάνιες, για εγκυμοσύνες, αφυπηρετήσεις ή μείωση τμημάτων. Σε πολλές μάλιστα χώρες προγραμματίζουν με προοπτική τριετίας και γνωρίζουν, οι δάσκαλοι, οι γονείς και τα παιδιά, τους δασκάλους της επόμενης τριετίας.  Δεν τους απασχόλησαν όλα αυτά. Με όλη αυτή τη «μετοικεσία» των δασκάλων ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, που γίνεται στην Κύπρο, τους αρκεί να ανοίξουν τα σχολεία με δασκάλους και βιβλία. Νομίζουν ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει την ποιότητα της εκπαίδευσης στα σχολεία μας.

Δεν δυσαρεστήθηκαν που πηγαίνουν τα παιδιά τους στην πρώτη τάξη από την ηλικία 5 χρονών και 10 μηνών. Δεν αγανάκτησαν που τους δίνουν κάμποσα βιβλία και προσπαθούν να «μάθουν», χωρίς να εξετάζουμε πόσο έτοιμα είναι γι’ αυτή την προσπάθεια. Σ’ άλλες χώρες που μας διαφημίζουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα (π.χ. Φινλανδία, Σουηδία) τα παιδιά πηγαίνουν στο Δημοτικό 7 χρονών, όταν είναι έτοιμα.  Έχουν δυο βιβλία Μαθηματικών όλη τη χρονιά και κάνουν μόνο πρόσθεση και αφαίρεση. Τι λέτε; Έχουν ενδιαφέρον αυτά; Δεν είναι λογικό τα παιδιά να συναντούν μαθησιακές δυσκολίες, να έχουν παραβατικότητα κλπ.; Όχι δεν τους ενόχλησε που τα παιδιά μας «καίγονται» και «βιάζονται» γνωσιολογικά, από τα πρώτα τους χρόνια.  Δεν δυσαρεστήθηκαν που δεν λειτουργούμε προληπτικά, αλλά τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα, με επιτροπές και συσκέψεις.

Δεν δυσαρεστήθηκαν που ξυπνάνε τα παιδιά από τα χαράματα, «με την τσίμπλα στο μάτι» να τα πάνε στο σχολείο. Παρά τις μελέτες για το βιολογικό ρολόι του παιδιού και τη σωστή του ανάπτυξη, επιμένουμε να προσπαθούμε να μάθει πριν ξυπνήσει καλά καλά. Στις χώρες που μας διαφημίζουν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στις 9 το πρωί.

Δεν δυσαρεστήθηκαν που σε πολλές χώρες όλα τα παιδιά έχουν καθημερινά δωρεάν γεύμα, και σνακ και φρούτο στο εστιατόριο του σχολείου. Σε κάποιες πληρώνουν γι αυτά 2-3 ευρώ την ημέρα. Δεν ενοχλήθηκαν από την έλλειψη στήριξης των οικογενειών. Σε άλλες χώρες η άδεια μητρότητας είναι τουλάχιστον ένας χρόνος. Πληρωμένη και υποχρεωτική για κάποιους μήνες και για τον πατέρα. Δίνουν τεράστια σημασία στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού. Και όταν θα έρθει στο σχολείο υπάρχει η ομάδα στήριξης της οικογένειας από Κοινωνιολόγο, Σχολικό Ψυχολόγο, Ιατρικό λειτουργό κ.ά. Αυτά όλα μόνιμες παροχές, συγκροτημένες, δεν χρειάζεται να τις ... καλέσει κάποιος για να επιληφθούν των θεμάτων. Δεν τους απασχόλησε ότι όλα αυτά έχουν τεράστια επίπτωση στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών.

Δεν δυσαρεστήθηκαν όταν διαπιστώνουν ότι στις περισσότερες χώρες οι Διευθυντές των σχολείων δεν έχουν διδακτικό ωράριο. Η επιλογή τους γίνεται αφού έχουν περάσει από διετή συνήθως «Σχολή για Διευθυντές».  Σε πολλές χώρες υπάρχουν και Βοηθοί Διευθυντές χωρίς διδακτικό ωράριο. Ο Διευθυντής είναι υπεύθυνος να πάρει αποφάσεις και να λογοδοτήσει για τα πάντα. Έχει αποφασιστικό λόγο στις προσλήψεις του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού στο σχολείο. Εδώ μεσολαβούν και έχουν λόγο στη λειτουργία του σχολείου πλήθος αρμοδίων:  Υπουργείο Παιδείας, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Σχολική Εφορεία, Σύνδεσμος Γονέων, Γραφείο Ευημερίας, Δήμος, κ.λ.π.

Δεν δυσαρεστήθηκαν όταν βλέπουν ότι στις χώρες που μας διαφημίζουν οι δάσκαλοι έχουν διδακτικό ωράριο 22-25 περιόδους. Αρκετές περιόδους, κυρίως στα πρακτικά θέματα, υπάρχει δεύτερος δάσκαλος στην τάξη. Τις υπόλοιπες περιόδους που βρίσκονται στο σχολείο έχουν χρόνο για ξεκούραση, διόρθωμα, αξιολόγηση εργασιών, συναντήσεις και προγραμματισμό με το Διευθυντή, τους συναδέλφους και τους γονείς, κ.λ.π. Σ’ αυτές τις χώρες τα παιδιά κάθε εβδομάδα κάνουν 5 ως 8 περιόδους μάθημα της Γλώσσας, 3-5 περιόδους Μαθηματικά.  Τα άλλα μαθήματα είναι, κυρίως, πρακτικά: Ξυλουργική, Μεταλλοτεχνία, Ραπτική, Μαγειρική, Τεχνολογία, Χειροτεχνία, Χορός, Φυσική Αγωγή, κ.ά. Τα γνωσιοκεντρικά μαθήματα είναι λίγες ώρες την εβδομάδα. Περισσότερες ώρες είναι τα πρακτικά θέματα. Δεν αναρωτήθηκαν για όλα αυτά; Δεν επιδρούν στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τη διάθεσή τους για το σχολείο; Τα Μαθηματικά, για παράδειγμα μαθαίνονται καλύτερα λύνοντας περισσότερα φυλλάδια ή βιώνοντάς τα με την πρακτική ενασχόληση, κατά την οποία  το παιδί αντιλαμβάνεται και τη χρησιμότητά τους στη ζωή;

Δεν δυσαρεστήθηκαν όταν τους λένε ότι δεν έχει σημασία με ποιο καθεστώς εργάζονται οι δάσκαλοι στο σχολείο των παιδιών τους. Αν είναι μόνιμοι ή αντικαταστάτες ή με αγορά υπηρεσιών. «Δεν τρέχει τίποτα» αν οι δάσκαλοι τρέχουν από το ένα σχολείο στο άλλο σε προγράμματα ολοήμερου, ΔΡΑ.Σ.Ε, επιμορφωτικά, αντικαταστάσεις, Α.Γ.Ο, κ.ά για να συμπληρώσουν κάποιες ώρες.  Να πάρουν 300 – 500 ευρώ το μήνα, τα οποία τα έχουν «φάει» στις βενζίνες. Δεν αναρωτήθηκαν αν αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και την ασφάλεια των παιδιών.

Όχι, δεν δυσαρεστήθηκαν με όλα τα παραπάνω … και πολλά άλλα.  Δυσαρεστήθηκαν που το Υπουργείο δεν επιτρέπει φέτος τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης και τα παιδιά … δεν θα φάνε σουβλάκια.

Υ.Γ. Επειδή ζούμε σε πονηρούς καιρούς, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Δεν υποτιμώ το έργο κανενός ούτε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα κοινών εκδηλώσεων δασκάλων, γονιών και παιδιών, στο σχολικό χώρο. Εξάλλου, ως πρώην Διευθυντής σε σχολείο, είχαμε οργανώσει τόσες κοινές εκδηλώσεις και φέραμε τόσες πολλές φορές τους γονείς στο σχολικό χώρο, που άκουγα παράπονα, για να τις μειώσουμε.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι πως η πανδημία είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά για τα παιδιά μας και να βάλουμε τις προτεραιότητες, για τις οποίες αξίζει να εκφράζουμε δυσαρέσκεια και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτές. Φοβάμαι ότι οι Συνομοσπονδίες Γονέων αρχίζουν να χάνουν την ευκαιρία, παρά τα θετικά δείγματα που είχαν δείξει στην αρχή. Δείχνουν μια ετοιμότητα να παίξουν στο γήπεδο της επικοινωνιακής τακτικής του Υπουργείου. Εκεί όμως, αγαπητοί φίλοι, «το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο». 

Μανόλης Σόβολος

(Γονιός και πρώην Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Paideia-News


 

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Κολπική μαρμαρυγή: Συσκευή «υποκαθιστά» τα αντιπηκτικά σε ασθενείς που δεν μπορούν να τα πάρουν

Μία σχετικά νέα μέθοδος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά για διάφορους λόγους, να τα κόψουν εντελώς, ενώ παράλληλα μειώνει δραματικά το ενδεχόμενο εμφάνισης εγκεφαλικού. Ο Γιάννης Τσιαφούτης επεμβατικός καρδιολόγος, επιμελητής Α’ στην A’ καρδιολογική κλινική του Ερυθρού Σταυρού, όπου και αντιμετωπίστηκαν δύο περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα, μιλά στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για αυτή την τεχνική.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία αρρυθμία, που αποτελεί βασικό παράγοντα για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 15% σε άτομα άνω των 75, τα οποία πολύ συχνά, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος, εμπλέκονται και με στεφανιαία επεισόδια. «Περίπου στις 9 από τις δέκα περιπτώσεις, θρόμβος στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σχηματίζεται σε μία προσεκβολή του κόλπου της καρδιάς, η οποία λέγεται ωτίο. Εκεί σχηματίζεται ο θρόμβος και ξεκινάει την πιθανά καταστροφική πορεία του με εμβολή στον εγκέφαλο ή όπου αλλού. Υπάρχει μία συσκευή, (συσκευή σύγκλισης ωτίου αριστερού κόλπου), που στόχο έχει να κλείσει αυτή την κοιλότητα της καρδιάς σαν μία ομπρελίτσα, η οποία ουσιαστικά απομονώνει την περιοχή, όπου δημιουργείται ο θρόμβος. Άρα στόχος μας είναι να αποφράξουμε την περιοχή αυτή, και να αποτρέψουμε τη δημιουργία θρόμβου».

Πρακτικά εξαλείφεται η πιθανότητα εγκεφαλικού

Η διαδικασία, γίνεται άπαξ, κρατάει γύρω στη μία ώρα και ο ασθενής λαμβάνει μέθη, όπως αναφέρει ο κ. Τσιαφούτης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θεραπεύει τη μαρμαρυγή, απλά μειώνει την ανάγκη αντιπητικών. Όπως μας εξηγεί, η ιατρική αυτή πράξη πραγματοποιείται με παρακέντηση από τη μηριαία φλέβα και ειδικοί καθετήρες, κατευθυνόμενοι από διοισοφάγειο υπερηχογράφημα, εισέρχονται με τους χειρισμούς του γιατρού στην κοιλότητα του ωτίου, όπου και εμφυτεύεται η συσκευή. Ο ασθενής μένει μόνο ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Στην ερώτηση αν απλώς μειώνει ή εν τέλει εξαλείφει τη χρήση αυτών των φαρμάκων ο κ. Τσιαφούτης απαντά: «Αρχικά μειώνεται και εξαλείφεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται. Κατ’ αρχήν για τον πρώτο καιρό οπωσδήποτε χρειάζεται αντιπηκτική, ή και αντιαιμοπεταλιακή αγωγή και εν συνεχεία ο ασθενής το επόμενο διάστημα μένει μόνο με τα αντιαιμοπεταλιακά, και μπορεί και στο μέλλον να τα κόψει και αυτά». Όσον αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης εγκεφαλικού ο κ. Τσιαφούτης αναφέρει ότι πρακτικά αυτό εξαλείφεται αφού οι 9 από τις δέκα περιπτώσεις του εγκεφαλικού σχετίζονται με την περιοχή που μπαίνει η συσκευή.

Σε ποιους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή απευθύνεται

«Η τεχνική απευθύνεται σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή που έχουν κίνδυνο αιμορραγίας από το γαστρεντερικό (πχ εγκολπώματα), ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας γιατί μπορεί ήδη να έχουν κάνει ένα αιμορραγικό πιθανά εγκεφαλικό επεισόδιο. Γενικά ενδείκνυται για άτομα που παίρνοντας το αντιπηκτικό πέφτει πολύ συχνά ο αιματοκρίτης τους».

Αυτή η τεχνική όπως μας λέει ο καρδιολόγος δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Ygeia-News


 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Συστάσεις Καρδιολογικής Εταιρείας για επανέναρξη δραστηριότητας σε αθλητές που προσβλήθηκαν από COVID-19


 
Με ανακοίνωσή της η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει:


 « Οι συνέπειες της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο COVID-19 είναι εμφανείς και στο χώρο του αθλητισμού με αλλαγές που καθορίζονται από τα πρωτόκολλα της πολιτείας. Όπως είναι αναμενόμενο καταγράφεται προσβολή από τη νόσο και αθλητών. Οι παρούσες συστάσεις αποσκοπούν στο να απαντήσουν τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς τη διαχείριση της νόσου COVID-19 σε σχέση με την άθληση και την χρονική στιγμή της επανόδου σε αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως σε αθλητές υψηλών επιδόσεων που εμπλέκονται σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

Από την μέχρι τώρα επιστημονική γνώση που αφορά την προσβολή από τη νόσο COVID-19, είναι δεδομένη η πολυσυστηματική φλεγμονώδης και ανοσολογική προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού, με δεδομένα από καταγραφές να αναφέρονται σε κλινική αλλά και υποκλινική συμμετοχή της καρδιάς, τόσο μέσω της άμεσης προσβολής του καρδιακού μυός από τον ιό με αποτέλεσμα τη μυοκαρδίτιδα, όσο και την προσβολή του μυοκαρδίου μέσω ανοσολογικών και άλλων παθογενετικών μηχανισμών που έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας (συστολική και διαστολική δυσλειτουργία, επισημαίνεται πιθανή παθολογία μόνο της δεξιάς κοιλίας ως αποτέλεσμα επιβάρυνσης πιθανώς από πνευμονική παθολογία πχ. μικρο-θρομβοεμβολές), περικαρδιακή συλλογή και εκτακτοσυστολική κοιλιακή αρρυθμία. Η επιστροφή σε εντατικούς ρυθμούς άσκησης των ατόμων με προσβολή της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και στην εκδήλωση αρρυθμιολογικών συμβαμάτων.

Επιδιώκοντας την ασφαλέστερη επιστροφή στην άσκηση προτείνονται από διεθνή επιστημονικά σώματα οδηγίες που έχουν σκοπό να διαβαθμίσουν τον κίνδυνο ανάμεσα στους αθλητές και να διαφυλάξουν την υγεία τους.

Οι αθλητές που επανέρχονται στην άθληση μετά από λοίμωξη από COVID-19, συνιστάται προηγουμένως να αξιολογούνται ακολουθώντας αλγορίθμους αναλόγως της σοβαρότητας της εκδήλωσης της νόσου σε έκαστο αθλητή:

1. .Αθλητές οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και εφόσον έχουν ακολουθήσει τα πρωτόκολλα της πολιτείας για περιορισμό, αξιολογούνται για επιστροφή στην άθληση εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί για περίοδο 7 ημερών και όχι νωρίτερα από την δέκατη ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε αυτούς τους αθλητές θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής λήψη ιστορικού και φυσικής εξέτασης με ειδικό βάρος στην αξιολόγηση συμπτωμάτων όπως βήχας, ταχυκαρδία, αίσθημα ζάλης, επιμένουσα κόπωση και εξέταση όλων των συστημάτων που δυνητικά μπορεί να προσβληθούν όπως αναπνευστικό, γαστρεντερικό, δερματολογικό. Επίσης θα πρέπει να γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών (ΗΚΓ) και υπερηχοκαρδιογράφημα (ECHO). Αν από τα ανωτέρω δεν υπάρχει παθολογία τότε μπορεί να γίνει σταδιακή επιστροφή στην άσκηση με επαναξιολόγηση ανά 24ωρο. Αν καταγραφούν παθολογικά ευρήματα, θα πρέπει να γίνεται περεταίρω αξιολόγηση με μαγνητική τομογραφία καρδιάς (Cardiac MRI) και 24ωρη καταγραφή καρδιακού ρυθμού (Holter, βιοχημικούς δείκτες με Τροπονίνη (hs-cTnT, η μέτρηση της τροπονίνης πρέπει να γίνεται 48 ώρες μετά από έντονη άσκηση), και αναλόγως δοκιμασία κοπώσεως ή ιδανικά καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης. Αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά τότε γίνεται σταδιακή επαναφορά στην άσκηση. Αν είναι παθολογικά, θα πρέπει να γίνει αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και να υποβληθούν σε περαιτέρω διαγνωστικές δοκιμασίες π.χ. καρδιολογικές, αναπνευστικές και να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο της αντιμετώπισης της μυοκαρδίτιδας ή όποιας άλλης παθολογικής κατάστασης διαγνωσθεί.

2. Αθλητές με συμπτωματολογία που επιμένει κατά την 14η μέρα και μετά, με συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια, αδυναμία, πόνο στο στήθος και αίσθημα παλμών, και αθλητές οι οποίοι χρειάστηκαν κατά την οξεία φάση της νόσου νοσηλεία, θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη ιστορικό και φυσική εξέταση, καρδιολογικές, αναπνευστικές και βιοχημικές εξετάσεις: ΗΚΓ, ECHO και μαγνητική τομογραφία καρδιάς (Cardiac MRI), ακτινογραφία θώρακος (CXR), λειτουργικές δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας και βιοχημικούς δείκτες: hs-cTnT, D-dimers και CRP. Αν τα ανωτέρω είναι φυσιολογικά, ο αθλητής θα πρέπει να υποβληθεί σε 24ωρη καταγραφή καρδιακού ρυθμού (Holter) και καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσεως (ή δοκιμασία κόπωσης).

Εφόσον τα ανωτέρω είναι φυσιολογικά, ο αθλητής μπορεί να επανέλθει στην άθληση σταδιακά, με επαναξιολόγηση ανά 24 ώρες. Επί παθολογικών καρδιολογικών ευρημάτων θα πρέπει να απέχει από την άσκηση και να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο της μυοκαρδίτιδας. Επί παθολογικών ευρημάτων από τις αναπνευστικές δοκιμασίες θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος και αναλόγως καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης. Εάν τα ευρήματα από τη διερεύνηση είναι φυσιολογικά, μπορεί να γίνει σταδιακή επιστροφή στην άσκηση ενώ επί παθολογικών ευρημάτων, ο αθλητής θα πρέπει να απέχει από την άσκηση και να εφαρμοστούν τα ανάλογα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Τονίζεται η ανάγκη ενδελεχούς ελέγχου των αθλητών αθλητές που νόσησαν και χρειάστηκαν ενδονοσοκομειακή φροντίδα, ανεξαρτήτως του βαθμού ανάρρωσης.


Συμπερασματικά

1. Αθλητές θετικοί στη νόσο COVID-19, είτε ασυμπτωματικοί είτε με ήπια συμπτωματολογία που δεν υπερβαίνει τις 13 μέρες, και εφόσον έχουν παραμείνει ασυμπτωματικοί για 7μέρες και όχι νωρίτερα από την 10η μέρα έναρξης των συμπτωμάτων υποβάλλονται σε:

Ιστορικό και φυσική εξέταση

ΗΚΓ και ECHO

Επί παθολογικών ευρημάτων συνιστώνται περεταίρω εξετάσεις με Cardiac MRI, 24ωρη καταγραφή Holter ρυθμού, hs-cTnT και δοκιμασία κόπωσης.


2. Αθλητές με μέτρια και σοβαρής βαρύτητας συμπτωματολογία χρονικής διάρκειας πέραν των 13 ημερών και αθλητές οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία θα πρέπει να υποβάλλονται σε:

Ιστορικό και φυσική εξέταση

ΗΚΓ, ECHO και Cardiac MRI

CXR, λειτουργικές δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας

hs-cTnT, D-dimers, CRP

Αν τα πιο πάνω είναι φυσιολογικά, έλεγχος με 24ωρη καταγραφή Holter ρυθμού και δοκιμασία κόπωσης και επιστροφή στην άσκηση, εφόσον δεν καταγραφεί παθολογία.

Αν οι αναπνευστικές δοκιμασίες είναι παθολογικές, συνιστάται περεταίρω αξιολόγηση με αξονική τομογραφία θώρακος και αναλόγως δοκιμασία κόπωσης.

Αν οι καρδιολογικές εξετάσεις είναι παθολογικές, συνιστάται αποχή από την άσκηση για διάστημα ανάλογο της διάγνωσης.

Τα ανωτέρω προτείνονται βάσει της δεδομένης σήμερα επιστημονικής γνώσης και επιδέχονται αναθεωρήσεων αναλόγως.


Ήρα Ηρακλέους, MD, MA

Θεόδωρος Χριστοδουλίδης MD, MA, FESC

Για την KEK, 18/2/2021

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Ygeia-News

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Η Pfizer ανακοινώνει ότι η ν/αφρικανική παραλλαγή ενδέχεται να μειώνει σημαντικά την προστασία του εμβολίου

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης που δείχνουν ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού ενδέχεται να μειώνει κατά τα δύο τρίτα την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο Pfizer/BioNtech, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής. Μετά την συνάντηση, οι επιστήμονες θα κάνουν συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Η εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιθανόν να μειώνει την προστασία αντισωμάτων που παρέχει εο εμβόλιο των Pfizer Inc/BioNTech SE κατά τα δύο τρίτα και δεν είναι σαφές αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην μετάλλαξη, δήλωσαν οι εταιρείες.

Η εργαστηριακή μελέτη δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine (NEJM) και προσθέτει δεδομένα σε προδημοσιευμένη μελέτη του Ιανουαρίου.

Η εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο διατηρεί την ικανότητα να εξουδετερώσει τον ιό και δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η παραλλαγή μειώνει την προστασία του εμβολίου, δήλωσαν οι δύο εταιρείες.

Ωστόσο, οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις και συζητούν με τις ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη επικαιροποιημένης έκδοσης του εμβολίου τους που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA ή μία ενισχυτικής δόσης, αν χρειασθεί.

Για την μελέτη, επιστήμονες από τις εταιρείες και το Medical Branch του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν έναν τροποποιημένο ιό που περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις που φέρει στην πρωτεΐνη ακίδα το υψηλής μεταδοτικότητας στέλεχος που ανακαλύφθηκε στην Νότια Αφρική και είναι γνωστό ως B.1.351. Η ακίδα, που χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο πρωταρχικός στόχος πολλών εμβολίων κατά της Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τροποποιημένο ιό έναντι αίματος ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο και διαπίστωσαν μείωση κατά τα δύο τρίτα του επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με την απόκριση στην κοινή εκδοχή του ιού που κυριάρχησε στις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ

Καθώς δεν υπάρχει αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς που να καθορίζει ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία απέναντι στον ιό, δεν είναι σαφές αν η μείωση κατά τα δύο τρίτα θα καταστήσει το εμβόλιο αναποτελεσματικό κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους που μεταδίδεται στον κόσμο.

Ωστόσο, ο καθηγητής του UTMB Pei-Yong Shi, εκ των συντακτών της εργαστηριακής μελέτης, δηλώνει πώς πιστεύει ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNtech πιθανώς θα παρέχει προστασία απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ελάχιστη τιμή εξουδετέρωσης. Δεν έχουμε αυτό το όριο», είπε προσθέτοντας ότι υποψιάζεται πως η παρατηρηθείσα ανοσολογική απόκριση είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερη από την απαιτούμενη για την παροχή προστασίας.

Και αυτό διότι οι κλινικές δοκιμές και των δύο εμβολίων παρόμοιας τεχνολογίας, των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna, έδειξαν ότι αυτά παρέχουν ορισμένο βαθμό προστασίας έπειτα από την χορήγηση μίας δόσης με μία ανοσολογική απόκριση χαμηλότερη από τα μειωμένα επίπεδα προστασίας που βρέθηκε στην εργαστηριακή μελέτη ότι παρέχει το εμβόλιο απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Ακόμη και αν η νοτιοαφρικανική παραλλαγή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θα συνεχίσει να προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, δηλώνει ο Pei-Yong Shi.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο λειτουργεί κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, δήλωσε ο καθηγητής, περιλαμβανομένων κλινικών δοκιμών και της ανάπτυξης συντελεστών προστασίας, των ορίων που προσδιορίζουν ποια επίπεδα αντισωμάτων προστατεύουν.

Οι εταιρείες Pfizer and BioNTech πραγματοποιούν αντίστοιχες εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή του ιού που απαντάται στην Βραζιλία.

Η εταιρεία Moderna δημοσίευσε σημείωμα στο NEJM χθες με παρόμοια δεδομένα που δείχνουν εξαπλάσια μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η εταιρεία δηλώνει ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος μένει να διαπιστωθεί. Προηγουμένως η Moderna είχε ανακοινώσει ότι πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η Νότια Αφρική σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech τους επόμενους μήνες, αφού άρχισε χθες τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στο πλαίσιο μελέτης που περιλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι επιστήμονες θα συζητήσουν την μελέτη για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και θα συμβουλεύσουν σχετικά την ρυθμιστική αρχή και το υπουργείο Υγείας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Ygeia-News

H ανοσία του εμβολίου της Astrazeneca μπορεί να αυξηθεί με ένα τρίτο εμβόλιο mRNA

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν Βατσλ

H ανοσία του -επίσης πολύ καλού- εμβολίου της Astrazeneca θα μπορούσε να αυξηθεί με ένα τρίτο εμβόλιο mRNA, που ενδείκνυται και για την αντιμετώπιση των παραλλαγών του κορονοϊού

«Μπορούμε να αυξήσουμε αργότερα και χωρίς προβλήματα την ανοσία που προκλήθηκε από το εμβόλιο της Astrazeneca με ένα τρίτο εμβόλιο mRNA.Το τέταρτο τρίμηνο του έτους το αργότερο, θα είναι διαθέσιμες περισσότερες δόσεις εμβολίων από ό, τι θα είναι απαραίτητες για τον διπλό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού. Επομένως, δεν θα ήταν πρόβλημα να προχωρήσουμε σε έναν τρίτο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο mRNA», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν Βατσλ σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

«Ένας τρίτος εμβολιασμός ενδείκνυται ούτως ή άλλως λόγω των παραλλαγών του κορονοϊού. Θα ήταν εύκολο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγγυηθεί έναν ακόμα εμβολιασμό με ένα εμβόλιο mRNA εάν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι οι πολίτες θα προστατεύονταν καλύτερα», υποστήριξε ο Κάρστεν Βατσλ, ο οποίος είναι καθηγητής λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ.

«Το εμβόλιο της Astrazeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, έστω και αν τα άλλα είναι λίγο καλύτερα. Λόγω της επιμήκυνσης του απαιτούμενου διαστήματος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης στη Γερμανία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca πιστεύεται ότι μπορεί (στο μεσοδιάστημα) να αυξηθεί στο 80%. Το εμβόλιο αυτό προσφέρει μια σαφή προστασία έναντι του κορονοϊού, η οποία είναι στο πολλαπλάσιο καλύτερη από την περίπτωση που δεν έχει κάποιος εμβολιαστεί καθόλου», πρόσθεσε.

«Το εμβόλιο Astrazeneca δεν διαφέρει καθόλου από τα άλλα και ως προς τις παρενέργειες. Μια διαφορά μεταξύ των εμβολίων είναι ότι οι όποιες παρενέργειες εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις και πιο έντονα μετά τον δεύτερο αντί του πρώτου εμβολιασμού με τα εμβόλια mRNA. Με το εμβόλιο της Astrazeneca συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο», διευκρίνησε ο Βατσλ.

«Οι αντιδράσεις του σώματος σε εμβολιασμούς με όλα τα εμβόλια δεν αποτελούν έκπληξη. Οι συχνά τυπικές παρενέργειες όπως είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση ή ο μυϊκός πόνος είναι συνήθως έκφραση του γεγονότος ότι το εμβόλιο κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση», κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.

ΠΗΓΗ: Augsburger Allgemeine /ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Ygeia-News

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Σχετίζεται η διατροφή με την υπνική άπνοια;

 ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ RD, MSc, BSc *



Στην ερώτηση κατά πόσο η διατροφή σχετίζεται με την υπνική άπνοια, η απάντηση είναι θετική αφού υπάρχει σχέση με πολλαπλούς τρόπους. Η εμφάνιση της υπνικής άπνοιας μπορεί να οφείλεται σε ‘κακή διατροφή’ η οποία οδηγεί σε περιττό βάρος και παχυσαρκία. Παρόλο που η παχυσαρκία δυνατό να μην είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της άπνοιας εντούτοις η αντιμετώπιση της μέσα από την ορθή διατροφή, θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης ή θα υποβαθμίσει τα συμπτώματά της.

Αίτια εμφάνισης υπνικής άπνοιας

Η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν κάποια ενδοκρινολογική διαταραχή ή λαμβάνουν κάποια ορμονική θεραπεία. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι κάποιες κυτοκίνες είναι αυξημένες όταν υπάρχει υπνική άπνοια, καθώς και η ινσουλίνη, ανεξάρτητα της ύπαρξης παχυσαρκίας. Το σπλαχνικό λίπος είναι ο πρώτος παράγοντας που συνδέεται με την υπνική άπνοια.

Παράγοντες κινδύνου 


Η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από σωματικό βάρος και εθνικότητα.  Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση της πάθησης αυτής. Οι πιθανότητες εμφάνισης της υπνικής άπνοιας αυξάνονται σε άνδρες, σε άτομα με περιττό βάρος ή παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος >25), καθώς και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου είναι τα σωματικά χαρακτηριστικά των ατόμων, όπως o μεγάλος λαιμός, το πιγούνι που βρίσκεται πιο εσωτερικά, καθώς και οι ανωμαλίες στη μύτη, στο λαιμό, ή στη δομή των ανώτερων αεραγωγών.

Η μεγαλύτερη ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η χρήση χαπιών ύπνου και το ροχαλιτό είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.

Συμπτώματα υπνικής άπνοιας

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ασθένειας αυτής είναι η ευερεθιστικότητα, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της μερας, η ανικανότητα για συγκέντρωση, η κατάθλιψη, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και η μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά.

Επιπτώσεις όταν δεν αντιμετωπιστεί

Όταν δεν αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και ατυχήματα με το αυτοκίνητο, εξαιτίας της υπνηλίας και της ανικανότητας για συγκέντρωση. Αντίθετα, όταν γίνει σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειωθεί παράλληλα η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπέρταση.

Διατροφική αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας

Η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μέσα από τη διατροφή αφορά στα ακόλουθα:

  • Απώλεια βάρους, όταν χρειάζεται.
  • Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, όταν παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα.
  • Αντιμετώπιση άλλων ασθενειών οι οποίες συνήθως συνυπάρχουν με την υπνική άπνοια, όπως είναι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο.
  • Αποφυγή αλκοολούχων ποτών και σωματική άσκηση.

 

*Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Ygeia-News

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

«Ο κορωνοϊός όλου του κόσμου θα χωρούσε σε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού»

 Αυτό υποστήριξε Βρετανός μαθηματικός, σύμφωνα με την «Independent».


Όλα τα σωματίδια κορωνοϊού που κυκλοφορούν παγκοσμίως θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα μεταλλικό κουτί αναψυκτικού των 330 ml και θα περίσσευε χώρος, σύμφωνα με τον υπολογισμό που έκανε ένας Βρετανός μαθηματικός.

Ο Δρ Κιτ Γιέιτς του Πανεπιστημίου του Μπαθ, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», χρησιμοποίησε τη διάμετρο του ιού SARS-CoV-2, η οποία είναι περίπου 100 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου), και εκτίμησε έτσι ποιος είναι ο όγκος κάθε σωματιδίου του ιού.

Στη συνέχεια, υπέθεσε ότι, οποιαδήποτε στιγμή, στον κόσμο υπάρχουν γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων σωματίδια του κορωνοϊού (αν και δεν είναι σαφές πώς μπορεί κάποιος να ξέρει πόσα σωματίδια κορωνοϊού βρίσκονται στη Γη, πολύ περισσότερο που αυτά συνεχώς πολλαπλασιάζονται...).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες του κορωνοϊού προεξέχουν και ότι τα σφαιρικά σωματίδια θα αφήνουν κάποια κενά εάν στριμωχτούν δίπλα-δίπλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα σωματίδια σε κυκλοφορία στον κόσμο θα χωρούσαν με το παραπάνω μέσα σε έναν χώρο 330 ml που έχει ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού ή μπίρας.

«Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα βάσανα, οι δυσκολίες και οι χαμένες ζωές που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο, προέρχονται από μόνο λίγες "γουλιές" αυτού που αναμφίβολα είναι το χειρότερο ρόφημα στην ιστορία», σχολίασε ο Γιέιτς. 

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως περίπου 107 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και έχουν πεθάνει τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Και όλα αυτά από ένα τενεκεδάκι;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΑΝΤ1

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Παραδίδεται τον Απρίλιο το «Γήπεδο του αετού» στη Λεμεσό

 ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS, 09/02/2021 (τελευταία ενημέρωση 11:18)

Οριστικά τον ερχόμενο Απρίλιο θα παραδοθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο, γνωστό  ως «Γήπεδο του αετού», στην ενορία του Αποστόλου Ανδρέα, ένα από τα έργα που ο Δήμος Λεμεσού εκτιμά πως θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις συνοικίες της πόλης.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι, τις εργασίες του έργου επιθεώρησαν σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης και ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, συνοδευόμενοι από δημοτικούς συμβούλους και το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, Στέλιο Στυλιανού.

Τόσο ο Δήμαρχος Λεμεσού όσο και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, προστίθεται, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πορεία των εργασιών του έργου, το οποίο γειτνιάζει με μεγάλο χώρο που εξασφάλισε ο Δήμος και στον οποίον θα κατασκευαστεί μεγάλος χώρος στάθμευσης, χώρος πρασίνου, πεζόδρομος για  άσκηση και παιδότοπος με όργανα εκγύμνασης.

«Η αναβάθμιση των συνοικιών της Λεμεσού δεν είναι πλέον μια εξαγγελία. Πραγματοποιείται με συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό», δήλωσε ο Δήμαρχος, Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΚΟΑ για τη στήριξη που προσφέρει στο συγκεκριμένο έργο.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι ο ΚΟΑ θα συνεχίσει να συνεισφέρει σε αθλητικά έργα στην κοινότητα και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα στηρίξει οικονομικά και τη δημιουργία του παιδότοπου στο χώρο.

Σημειώνεται ότι, σύντομα, στο γήπεδο θα εγκατασταθεί πλαστικός χλοοτάπητας και θα διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες και προπονήσεις ομάδων Δ’ Κατηγορίας, ενώ θα εξασφαλιστεί και πιστοποίηση από τη FIFA.

Σε προχωρημένο δε στάδιο βρίσκεται η κατασκευή κερκίδων, περίφραξης, αποδυτηρίων, ιατρείου για παροχή πρώτων βοηθειών, χώροι υγιεινής, υποδομές για ΑΜεΑ, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και τα έργα που έχουν να κάνουν με τον φωτισμό του γηπέδου, με το σύστημα ραντίσματος του καθώς κι άλλες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, το κόστος εκτέλεσης του έργου είναι σχεδόν 895.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με τον ΚΟΑ να συνεισφέρει ως χορηγία 740.000 ευρώ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για να απορρίψουμε το εμβόλιο της AstraZeneca

 Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του προγράμματος Covax προειδοποίησαν σήμερα έναντι της υπερβολικής απαισιοδοξίας προς το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca, καθώς αυτό που προέχει, όπως τόνισαν, είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και να σωθούν ζωές.

“Είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο”, που αποτελεί “ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, που διευθύνει τον CEPI, τον ερευνητικό βραχίονα του μηχανισμού Covax.

“Είναι απολύτως κρίσιμο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όσο αποτελεσματικά γίνεται”, επέμεινε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 65 ετών και χθες η Νότια Αφρική ανέφερε το ενδεχόμενο μιας “περιορισμένης” αποτελεσματικότητας του προϊόντος εναντίον του νοτιοαφρικανικού στελέχους. 

Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής έκτακτων υγειονομικών θεμάτων στον ΠΟΥ, υποστήριξε την παραπάνω θέση.

“Ο πρώτος στόχος των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των νοσηλειών και των νεκρών. Και μου φαίνεται πως στην παρούσα χρονική στιγμή τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό κάνουν όλα τα εμβόλια”, σημείωσε. 

 “Θα μας χρειαστεί ενδεχομένως μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά εμβολίων για να κάνουμε περισσότερα”, παραδέχθηκε, ωστόσο βασιζόμενος στην εμπειρία του στη μάχη εναντίον των πιο θανατηφόρων ασθενειών, υπογράμμισε πως “σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης της κρίσης, πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε αμέσως”.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του ΠΟΥ, αλλά αντιθέτως έχει πάρει το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να προστατεύσει, κατά προτεραιότητα, τους υγειονομικούς και τις πιο ευάλωτες ομάδες. 

Η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (SAGE) ασχολήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca σήμερα, ωστόσο τα συμπεράσματά της δεν αναμένεται να γίνουν γνωστά παρά σε κάποιες ημέρες. 

Μια έγκριση από τον ΠΟΥ, που είναι απαραίτητη προκειμένου το πρόγραμμα Covax να μπορέσει να αρχίσει τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδοθεί γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου.

“Θα δούμε πως η SAGE θα διατυπώσει τις συστάσεις της για τη χρήση του εμβολίου, όμως υπήρξε μια πολύ θετική άποψη για το γεγονός της χρήσης του εμβολίου περιλαμβανομένου σε περιοχές όπου κυκλοφορούν τα νέα στελέχη”, επισήμανε η Κέιτ Ο`Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος εμβολίων του ΠΟΥ.

Το σημαντικό, υπογράμμισε, είναι να συλλέξουμε δεδομένα διανέμοντάς το για να “καταστήσουμε αποτελεσματικότερη τη χρήση σε διαφορετικές χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο”.

“Προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται πως το εμβόλιο της AZ (AstraZeneca) είναι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό, που αξιολογήθηκε από σοβαρές ρυθμιστικές αρχές και εγκρίθηκε”, τόνισε, από την πλευρά του, ο Σεθ Μπέρκλεϊ, ο επικεφαλής της συμμαχίας για τα εμβόλια Gavi.

Στο μεταξύ, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία βρίσκεται στην Κίνα για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, έναν και πλέον χρόνο αφότου ξέσπασε η υγειονομική κρίση, θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, η συνέντευξη θα ξεκινήσει στις 10.00 (ώρα Κύπρου).

“Η διεθνής ομάδα που επιδιώκει να καταλάβει την προέλευση του ιού ο οποίος προκαλεί την Covid-19 και η οποία ολοκληρώνει τη διαμονή της, διάρκειας 4 εβδομάδων, στην Ουχάν της Κίνας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ikypros.com