Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Έρογλου : «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη Μόρφου»


Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν μπορεί «να εγκαταλείψει τη Μόρφου» και επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στις «πραγματικότητες» που υπάρχουν στο νησί.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ενημέρωσε χθες βράδυ τους κατοίκους της κατεχόμενης Μόρφου για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος.


Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη Μόρφου» και πως οι Τουρκοκύπριοι θα κρατήσουν το «κράτος» τους. Είπε, επίσης, ότι την τελική απόφαση θα την πάρουν οι Τ/κ και τους κάλεσε να μην ανησυχούν.


Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Μόρφου θα καταστεί και πάλι το κέντρο παραγωγής εσπεριδοειδών μετά την άφιξη του νερού από την Τουρκία και επέκρινε την ΕΕ για αθέτηση των υποσχέσεων της.


Υποστήριξε ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στις «πραγματικότητες» που υπάρχουν στο νησί.


Ισχυρίστηκε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν άρχισε το 1974, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχαστούν όσα βίωσαν οι Τ/κ την περίοδο 1964-1974».


Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί να προσφέρει ένα μέλλον με ελπίδα και ειρήνη στις νέες γενιές και πρόσθεσε ότι «ο πόνος τελείωσε το 1974».


Υποστήριξε ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χρωστά τη ζωή του στο «κίνημα της ειρήνης», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, ως κουμουνιστής θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί από την ΕΟΚΑ Β’ όπως εκατοντάδες σύντροφοι του.


Ανέφερε ότι σήμερα επικρατούν συνθήκες ειρήνης στην Κύπρο και πως η Κύπρος έγινε νησί της σταθερότητας στη Μεσόγειο.


Λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας στο Κυπριακό, ανέφερε ότι οι Τ/κ δεν επιθυμούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς χρονοδιάγραμμα και ότι επιθυμούν την εξεύρεση μιας λύσης σύντομα.


Ο κ. Έρογλου υποστήριξε πως αν η τ/κ πλευρά αποδεχθεί τις προτάσεις της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό τότε οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μόρφου θα επηρεαστούν αρνητικά.


Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που αποδίδει η τ/κ πλευρά στο θέμα της διζωνικότητας της λύσης του Κυπριακού.


Ανέφερε τέλος ότι υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά βρίσκεται μακριά από τις προτάσεις της τ/κ πλευράς σε βασικά ζητήματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SigmaLive"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου