Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Να παραμείνει ως έχει η λίμνη Μαγκλή


Η λίμνη Μαγκλή πρέπει να παραμείνει ως έχει στην ολότητά της και να υπάρχει και μια ζώνη προστασίας γύρω από αυτή, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να προστατευθεί το κανάλι που διοχετεύει νερό από τον ποταμό Πεδιαίο στη λίμνη.


Σε συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με το Δήμαρχο Λακατάμειας Λουκά Ιατρού και εκπροσώπους της Κίνησης για τη Διάσωση της Λίμνης Μαγκλή, είπε πως τόσο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Περιβάλλοντος όσο και η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Γεωργίας «θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει η λίμνη ως έχει στην ολότητά της».

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε, «θα έχουμε συνάντηση ως Υπουργείο με τους ιδιοκτήτες της λίμνης για να τους τονίσουμε την αξία της και τη σημασία του να παραμείνει ως έχει για την περιοχή».

Κληθείς να εξηγήσει κατά πόσον το όλο θέμα αφορά την παραβίαση του περί προστασίας και διαχείρισης των υδάτων Νόμου, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που αποτρέπει οποιονδήποτε ιδιοκτήτη ταμιευτήρα να τον κατεδαφίσει.

«Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τέτοια πρόθεση για κατεδάφιση γιατί πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο πρασίνου για την περιοχή που επιθυμούμε να παραμείνει ως έχει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν το κανάλι παραμένει κλειστό, ο κ. Αλετράρης είπε ότι είναι κλειστό εδώ και κάποιους μήνες και θα πρέπει οπωσδήποτε να διανοιχθεί γιατί αλλιώς θα επέλθει ξήρανση της λίμνης και ολική καταστροφή του βιότοπου.

Ερωτηθείς εάν θα ληφθούν κάποια άλλα μέτρα σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα από τους ιδιοκτήτες, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη με τους ιδιοκτήτες για να δοθούν λύσεις που είναι προς όφελος όλων.

Τέλος, ερωτηθείς εάν εμπλέκονται και άλλες Υπηρεσίες στο ζήτημα και εάν σε αυτές συναντώνται εμπόδια, είπε ότι στο θέμα έχει εμπλοκή και το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο και ότι συμφωνούν όλοι στην αναγκαιότητα να παραμείνει η λίμνη ως έχει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λακατάμειας Λουκά Ιατρού είπε ότι ο Δήμος Λακατάμειας βασίζεται στη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, όμως οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει η καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκομένους.

Ζητήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Γεωργίας, να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να εφαρμοσθεί η νομοθεσία, είπε, και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να διαφυλαχθεί η λίμνη Μαγκλή.

Είμαστε δίπλα στους ιδιοκτήτες, δεν είμαστε εναντίον των συμφερόντων τους αλλά αντιθέτως θέλουμε μαζί τους να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει και τους απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν κατανόηση και συνεργασία, κατέληξε.

Επιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012, 17:18

ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΉ ΑΠΟ  "Ζούγκλα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου