Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2011

Χρονιά με πολλές εξελίξεις, στην πλειοψηφία τους δυσάρεστες για την Κύπρο και τον λαό της μπορεί να χαρακτηριστεί το 2011. Στα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο αυτή τη χρονιά, μελανό σημείο αποτελεί δυστυχώς η φονική έκρηξη στο Μαρί, η κρίση η οποία γονάτισε και την κυπριακή οικονομία, καθώς και το χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πήγαινε έλα Χριστόφια – Έρογλου σε συνομιλίες και τριμερείς συναντήσεις με τον Μπαν Γκι Μουν. 

Στα θετικά της χρονιάς, η επίσκεψη Μέρκελ αλλά και Πέρες.

Το 2011 μας αποχαιρέτησε με μια ελπιδοφόρα για το μέλλον μας ανακοίνωση. Αυτήν, την ύπαρξης μεγάλης ποσότητας υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 12 και της περαιτέρω προοπτικής που διανοίγεται για τον τόπο μας.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο το 2011.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Στις 11.1.2011 η Ανγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο και δηλώνει ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως στις πρωτοβουλίες Χριστοφια για λύση.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Στις 26.1.2011 είχαμε την συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου με τον Μπαν Κι Μουν στη Γενεύη και την συμφωνία τους για εντατικοποίηση των συνομιλιών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Στις 17.2.2011 επικυρώθηκε ομόφωνα από τη Βουλή η Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης.

ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Στις 14.03.2011 ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Στην ατζέντα, το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας

ΠΕΝΘΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ
Στις 11.04.2011 απεβίωσε αιφνιδίως ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πεντακόσιες τριανταμία χιλιάδες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες που στήθηκαν στις 22.5.2011 για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η αποχή έφτασε το 21,3%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Στις 2.6.2011 Πρόεδρος της νέας Βουλής εκλέγεται ο Γιαννάκης Ομήρου με τις ψήφους 20 Βουλευτών του ΔΗΣΥ, πέντε της ΕΔΕΚ, των δύο του ΕΥΡΩΚΟ και την ψήφο του Ζαχαρία Κουλία.

ΝΕΑ ΤΡΙΜΕΡΗΣ

Στην έναρξη εντατικών συνομιλιών στην Κύπρο συμφώνησαν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Χριστοφιας και Ερογλου στη Γενεύη στις 7.7.2011

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΙ

Στις 11.7.2011 στις 5:50 τα ξημερώματα σημειώνεται έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα, στη Ναυτική Βάση «Ευάγελλος Φλωράκης» στο Μαρί. Τραγικός απολογισμός 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Η έκρηξη αυτή βύθησε την Κύπρο στο Πένθος και προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις, με βολές πολιτικών και «αγανακτισμένων» εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών της κυβέρνησης.

ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΔΗΚΟ
Στις 3.8.2011 ο Μάριος Καρογιάν ανακοινώνει τον τερματισμό της συνεργασίας του κόμματός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την έξοδο του ΔΗΚΟ από το κυβερνητικό σχήμα.

ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
Στις 5.8.2011 ανακοινώνεται η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Για «λάθος διάγνωση από τους αρμόδιους» σε σχέση με την επικινδυνότητα του φορτίου, αλλά και για «υποτίμηση των κινδύνων», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου στις 05.09.2011, αναφορικά με τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΛΥΒΙΟΥ
Σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την τραγωδία στο Μαρί, καταλογίζει ο Πόλυς Πολυβίου, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνάς του στις 3.10.2011. Ο Δημήτρης Χριστόφιας απορρίπτει τις κατηγορίες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ GREEN TREE
Χωρίς συγκλίσεις ολοκληρώνονται οι διήμερες διαπραγματεύσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Μπαν Γκι-Μουν στο Γκριν Τρι της 1η/11/2011. Ορίζεται νέα συνάντηση τον Ιανουάριο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΕΣ
Στις 03.11.2011 είχαμε την επίσημη επίσκεψη Σιμόν Πέρες στην Κύπρο. Το Ισραήλ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι οι πολιτικές σχέσεις δεν βασίζονται στις στρατιωτικές απειλές.

ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Στις 14.12.2011 ψηφίστηκαν από τη Βουλή τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση. Ακολουθεί και η ψήφιση των προϋπολογισμών με σταύρωμα πολλών κονδυλιών. Σε 12ωρη απεργία κατέρχονται τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 18.12.2011 πραγματοποιούνται οι δημοτικές εκλογές. Νικητής για άλλη μια φορά αναδείχθηκε περίτρανα η αποχή. Νέα πρόσωπα εισέρχονται στους μεγάλους Δήμους, ενώ ο ΔΗΣΥ πανηγυρίζει για την αύξηση των ποσοστών του.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ

Ιστορική μέρα για την Κύπρο είναι η 28η Δεκεμβρίου, 2011. Μεχρι 8 τρισεκατομμύρια κυβικά ποδιά φυσικού αεριού κρύβει στα σπλάχνα της η «Αφροδιτη», σύμφωνα με το αποτέλεσμα των ερευνών της Noble Energy.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου