Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η Google αφιερώνει στον Γιούρι Γκαγκάριν το λογότυπό της - 12 Απριλίου 2011

Η Google αφιερώνει σήμερα (12 Απριλίου 2011) το logo της στον Γιούρι Γκαγκάριν μιας και σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στο διάστημα.



12 Απριλίου του 1961: H εκτόξευση έγινε ακριβώς στις 09.06, ώρα Μόσχας εν µέσω πολλών θορύβων και δονήσεων, ο Γκαγκάριν που καθόταν ακίνητος και σε πλήρη εγρήγορση στη θέση του θα κατάλαβε κάποια στιγμή ότι εκτοξεύθηκε αλλά ανησυχούσε για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά.


Η πτήση, του μόλις 1.57 cm πιλότου Γιούρι Γκαγκάριν, διήρκησε μόλις 108 λεπτά.


Με την ιστορική του πτήση άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος.


Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.


Αν και ο Γιούρι Γκαγκάριν ήθελε να ξαναπετάξει, θεωρήθηκε εθνικό κεφάλαιο, και το 1967 του απαγορεύτηκε και τυπικά, μετά και την καταστροφική πτήση του «Σογιούζ 1», να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική πτήση . Ο Γκαγκάριν θα μπορούσε στο εξής να πετάει μόνο αεροπλάνα, και μόνο με τη συνοδεία δεύτερου πιλότου.


Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν τα εφτάχρονα της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του, ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών.

Η Google αφιερώνει στον Γιούρι Γκαγκάριν το λογότυπό της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου