Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η σωστή παιδεία και το καλό παράδειγμα θα σώσουν τον τόπο μας από την καταστροφή

Πιστεύω ότι φτάσαμε σ' αυτά τα χάλια που είμαστε σήμερα, οικονομική δυσπραγία και ηθική κατάπτωση, λόγω έλλειψης σωστής παιδείας και παραδειγμάτων προς μίμηση. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η έλλειψη αρχών και οραμάτων στη ζωή των ανθρώπων και η απουσία ηγετών που εμπνέουν το λαό με το παράδειγμά τους, οδηγούν σε αποπροσανατολισμό στόχων και επιδιώξεων με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η άποψη μου είναι ότι σαν κοινωνία πρέπει διαχρονικά να επιδιώκουμε στο μέγιστο βαθμό η παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας να είναι διαποτισμένη με τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης. Επίσης, να καλλιεργεί και ν' αναπτύσσει το δημοκρατικό διάλογο μέσα στα σχολεία, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε να αναδειχθούν πολίτες που θα σκέφτονται ελεύθερα και κριτικά, πράγμα ουσιώδες στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ένας δημοκρατικός και ενάρετος πολίτης δε θα καταδεχθεί ποτέ να κλέψει τον συνάνθρωπό του, να φέρει τον συμπολίτη του στα όρια - και πιο κάτω - της φτώχειας, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο ρόλος των ανθρώπων που ζουν σήμερα στην κυπριακή κοινωνία και κατέχουν ηγετικές θέσεις, είναι τεράστιος. Ο κάθε ένας ηγέτης, μικρός ή μεγάλος, με το παράδειγμά του δείχνει το δρόμο στους πολίτες, γίνεται φωτεινός φάρος που δείχνει την πορεία που οδηγεί προς μια καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία. Αν ο ηγήτορας είναι ηθικός, δίκαιος, δημοκράτης, αλληλέγγυος προς τους άλλους, έτσι θα είναι και οι ακόλουθοί του.

Πάμπος Μιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου