Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν: Η αξία της πλήξης στην παιδική ανάπτυξη


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΕΚΚΟΥ*

Στην εποχή της επιτευγματοποίησης των πάντων, της αδιάκοπης προετοιμασίας για το μέλλον (όποιο κι αν είναι αυτό) και των αδιάκοπων στοχευμένων δραστηριοτήτων (των οποίων την απόλαυση δεν είμαι σίγουρος αν συμμερίζονται τα παιδιά), η πλήξη φαίνεται να είναι κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε για τα παιδιά μας. Το να βαρεθεί ένα παιδί έχει δαιμονοποιηθεί. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, σπεύδουμε όλοι να γεμίσουμε τη μέρα τους με δραστηριότητες και υποχρεώσεις μόνο και μόνο για να μην ακουστεί η λέξη «βαριέμαι» από το στόμα τους. Άλλο το να έχει κάποια μικρά πράγματα να κάνει το παιδί κι άλλο να έχουμε εμείς φτιάξει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, στο οποίο εκείνο πρέπει να ανταποκριθεί.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως σε μια κοινωνία (όπως οι δυτικότροπες κοινωνίες μας) στις οποίες η γονεϊκότητα θεωρείται βάρος, το ότι οι γονείς θα εντάξουν τα παιδιά τους για λόγους φύλαξης σε κάποιο θερινό σχολείο. Τους φτάνει λοιπόν αυτή η κούραση. Τα υπόλοιπα παιδιά των οποίων η ηλικία ή το οικογενειακό πλαίσιο επιτρέπουν να μείνουν σπίτι, ας βυθιστούν στην θερινή ραστώνη.  Για πολλούς από τους ενήλικες η πλήξη είναι μια κατάσταση αρνητική (ίσως γιατί σε αυτές τις ώρες πρέπει να συναντήσουμε τον εαυτό μας). Στα παιδιά όμως αυτή μπορεί να δράσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων. Ας δούμε γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν το δικαίωμα να βαριούνται.

  1. Ενίσχυση της Δημιουργικότητας: Η πλήξη συχνά οδηγεί τα παιδιά στο να αναζητούν νέους τρόπους για να διασκεδάσουν ή να απασχοληθούν, ενεργοποιώντας τη δημιουργική τους σκέψη. Όταν τα παιδιά δεν είναι διαρκώς απασχολημένα με οργανωμένες δραστηριότητες ή τεχνολογικά μέσα, ενθαρρύνονται να εφεύρουν παιχνίδια, να φτιάξουν ιστορίες και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους από διαφορετική οπτική γωνία.
  2. Ανάπτυξη της Ανεξαρτησίας: Η πλήξη μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να βασίζονται τον εαυτό τους για να βρουν λύσεις και απασχόληση. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία, ζωτικής σημασίας δεξιότητες για την ώριμη ενήλικη ζωή.
  3. Ενίσχυση των Δεξιοτήτων Προβληματισμού: Όταν τα παιδιά βαριούνται και δεν υπάρχει εξωτερική διέγερση για δράση, ενθαρρύνονται να σκεφτούν πιο δημιουργικά για να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να βρίσκουν λύσεις ανεξάρτητα.
  4. Ευκαιρία για Ψυχική Ξεκούραση: Σε έναν κόσμο που όλα συμβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς, η πλήξη μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μια πολύτιμη παύση, δίνοντάς τους χρόνο να ξεκουραστούν και να ανανεώσουν την ενέργεια τους.
  5. Εν κατακλείδι, ενώ η πλήξη μπορεί να φαίνεται αρνητική, αποτελεί μια ουσιαστική πτυχή της παιδικής ανάπτυξης. Προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εξελιχθούν δημιουργικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποδέχονται την πλήξη ως μέρος της μάθησης και της αυτοανακάλυψης, παρέχοντάς τους χώρο και ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν μόνα τους.

Τα καλοκαίρια έχουν αξία όταν μετράς μπάνια στη θάλασσα και παγωτά. Η ίδια η ζωή θα αναγκάσει τα παιδιά να έρθουν αντιμέτωπα με άγχος και προκλήσεις. Ας φροντίσουμε, ως υπεύθυνοι ενήλικες, να απολαύσουν κάθε στάδιο της ζωής τους μέχρι να είναι τα ίδια υπόλογα γι’ αυτή.

*Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: PaideiaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου