Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Προχωρούν με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης


kotzias_ntavoutoglou.jpg

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη | ΑΠΕ-ΜΠΕ - EPA / MUSTAFA AKTAS

Σημαντική, αναβαθμισμένη και όχι απλώς εθιμοτυπική ήταν η χθεσινή συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Νταβούτογλου διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία για να υποδεχτεί τον Ελληνα υπουργό στο Ντολμά Μπακτσέ, σε μια συνάντηση μίας ώρας, στην οποία συμμετείχε και όλη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Αύριο, ο Ελληνας υπουργός θα συναντηθεί όχι μόνο, όπως ήταν προγραμματισμένο, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και ο Νίκος Κοτζιάς κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να έρθει σύντομα στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ιδίως σε θέματα αεροναυτιλίας, αλλά και να επεκταθούν στην οικονομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ενώ θα προχωρήσουν και οι διερευνητικές επαφές για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.
Ανοιχτά θέματα
«Υπάρχει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν από τον νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο.
»Ως υπουργός, έχω στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει «πραγματική διάθεση να λύσουμε τα προβλήματα, όχι στα λόγια, και να στερεώσουμε αυτή τη φιλία που υπάρχει ανάμεσα σε δύο λαούς».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στο Κυπριακό: «Εάν πούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση.
»Αν είναι πραγματική λύση και νιώθουμε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις;».
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης χθες στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δήλωσε ότι το Πατριαρχείο στηρίζει το έργο της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, ενώ έδωσε στήριξη και στην πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη διεθνή συνάντηση που θα γίνει το φθινόπωρο στην Αθήνα και θα έχει θέμα την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: "Efsyn.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου