Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Πήρε φωτιά το αυτοκίνητό του εν κινήσει. Δείτε το βίντεο με την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής




Άγιο είχε σήμερα το πρωί οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου μάρκας peugeot όταν αυτό πήρε φωτιά κινούμενο επί της οδού Ηλίας Ηλιού στο Νέο Κόσμο.

Ο οδηγός κατόρθωσε και βγήκε εγκαίρως από το αυτοκίνητο χωρίς να πάθει το παραμικρό.

Άμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής η οποία πρόλαβε τα χειρότερα, καθώς το φλεγόμενο αυτοκίνητο βρισκόταν σε λεωφόρο με πυκνή ροή αυτοκινήτων.

Πώς μπορεί να πάρει φωτιά το αυτοκίνητό μου;

Λίγο ή πολύ, όλοι μας γνωρίζουμε τις αιτίες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά στο αυτοκίνητο:
βραχυκύκλωμα ή διαρροή καυσίμου είναι οι βασικοί παράγοντες. 

Αναφερόμαστε, κυρίως, σε γυμνά καλώδια κοντά στην μπαταρία ή στο δυναμό, αλλά και μέσα στο ταμπλό, ενώ προσοχή χρειάζονται πάντα τα υγρά καύσιμα, που είναι άκρως εύφλεκτα. Πέρα από αυτά, είναι σχεδόν απίθανο να προκληθεί πυρκαγιά σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο από άλλη αιτία.

Οι δύο συχνότερες, ίσως και μοναδικές, αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς σε ένα αυτοκίνητο είναι η διαρροή καυσίμου, αλλά και το βραχυκύκλωμα. Τα λιπαντικά είναι επίσης εύφλεκτα.

Ποια μέρη του αυτοκινήτου είναι τα πιο εύφλεκταΜε εξαίρεση του καυσίμου, που αποτελεί κυριολεκτικά "βόμβα", τα περισσότερα μέρη του αυτοκινήτου μπορούν εύκολα να "αρπάξουν". Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ελαστικά, τα υφάσματα στην καμπίνα, αλλά και τα πλαστικά του ταμπλό. Σε σπάνιες και πολύ ακραίες περιπτώσεις θερμοκρασίας, αιτία φωτιάς μπορούν να αποτελέσουν οι γυάλινες επιφάνειες και το χρώμα του αυτοκινήτου.

Τα πλέον εύκολα να καούν μέρη του αυτοκινήτου είναι τα υφάσματα και τα πλαστικά. Γι αυτό και πρέπει να χρησιμοποιηούμε ειδικό πυροσβεστήρα, που έχει φτιαχτεί ειδικά για να κατασβένει υλικά σαν αυτά.

Τι κάνω σε περίπτωση που πιάσει το αυτοκίνητό μου φωτιά;Aν η φωτιά είναι μικρή και ουσιαστικά βλέπετε μόνο καπνούς, τότε χρησιμοποιήστε τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου απευθείας στην εστία. Ψεκάστε την περιοχή και απομακρυνθείτε, μέχρι να είστε σίγουροι ότι έσβησε.

Αν, όμως, έχετε εξαρχής να αντιμετωπίσετε φλόγες, απομακρυνθείτε αμέσως και προσπαθήστε από μεγάλη απόσταση να κατασβέσετε τη φωτιά, αν αυτό είναι δυνατό, αλλιώς απλά απομακρυνθείτε. Η έντονη φωτιά θα προκαλέσει έκρηξη στα καύσιμα, με αρνητικές συνέπειες σε ό,τι βρίσκεται γύρω.

Η ύπαρξη πυροσβεστήρα σε καλή κατάσταση και με τη σωστή γόμωση είναι απαραίτητη. Προσοχή, οι πυροσβεστήρες για αυτοκίνητα έχουν υγρό με σύνθεση ειδική για τα υλικά του οχήματος. Αν χρησιμοποιήσετε οικιακό, ίσως δεν έχετε καλά αποτελέσματα. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "VIMAONLINE"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου