Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Το έλλειμμα του Δήμου Λευκωσίας προσεγγίζει τα 3 εκ. ευρώ


Στα όρια χρεοκοπίας η Λευκωσία

του Ανδρέα Κωστουρή | 17/08/2012

Το κράτος "κτυπά ανελέητα" τα οικονομικά της πρωτεύουσας
Η οικονομική κρίση, ο περιορισμός της κρατικής χορηγίας και η μείωση οφειλής έναντι απώλειας επαγγελματικού φόρου σφίγγουν τον κλοιό που περιβάλλει τα οικονομικά του δήμου της πρωτεύουσας.
Το έλλειμμα του τρέχοντος έτους προσεγγίζει τα 3 εκ. ευρώ, την ώρα που οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια για κάλυψη του ελλείμματος γεγονός που καθιστά τα χρέη του Δήμου Λευκωσίας ως μη βιώσιμα. Ενδεχόμενη στάση πληρωμών σε δανειστές και εργαζομένους είναι πλέον ορατή ενώ το κράτος αφενός περιορίζει τις χορηγίες και αφετέρου καθυστερεί τις καταβολές χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί. Η ευρύτερη κατάσταση οικονομικής στενότητας του κράτους και η αδυναμία κάλυψης αναγκών κτυπούν ανελέητα τους δήμους. Ακόμη και ο δήμος της πρωτεύουσας ταλανίζεται από τα οικονομικά δεσμά, τη στιγμή μάλιστα που καλείται να δείξει το καλό του πρόσωπο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ε.Ε.
Από το πλεόνασμα στα χρέη
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από το πλεόνασμα των 2,4 εκ. ευρώ του 2010 ο Δήμος Λευκωσίας βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Μόνο για το 2012 υπολογίζεται τρύπα στα ταμεία του Δήμου της τάξης των 2,7 εκ. ευρώ. Λόγοι που οδηγούν στο έλλειμμα είναι η απώλεια εσόδων και η ασυνέπεια του κράτους σε σχέση με την καταβολή των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δήμους. Πιο ειδικά σημειώνεται πως παρουσιάζεται απώλεια της τάξης του 30% που δεν καταβάλλει το κράτος ως αντιστάθμισμα της απαγόρευσης καταβολής από τους επαγγελματίες (μικροκαταστηματάρχες και τεχνίτες) προς τον Δήμο συγκεκριμένου επαγγελματικού φόρου, την ώρα που η τακτική χορηγία δεν καταβάλλεται λόγω κρίσης.
Παράλληλα, ο Δήμος Λευκωσίας αναμένει από το κράτος χρήματα που αναλογούν στο 2011 και ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στα δημοτικά ταμεία. Ο Δήμος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, τη στιγμή που προσπαθεί να διατηρήσει την πρωτεύουσα όμορφη και καθαρή για την Προεδρία της Ε.Ε. και προχωρεί με μεγάλα έργα όπως η ανακατασκευή της πλατείας Ελευθερίας και η υλοποίηση του νέου Δημαρχείου. Έργα που θα δώσουν ανάσες στην εμπορική κίνηση αλλά και θα τονώσουν την εικόνα αποσύνθεσης της πόλης, όπως η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ, μπαίνουν στο συρτάρι αφού τα οικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν άλλη διέξοδο.
Το κράτος οφείλει και δεν δίνει
Από τα έσοδα του Δήμου Λευκωσίας σημαντικό κομμάτι προέρχεται από τα κρατικά ταμεία, ποσό το οποίο χωρίζεται σε συγκεκριμένα κομμάτια του δημοτικού προϋπολογισμού. Τονίζεται πως η κρατική χορηγία προς τον Δήμο Λευκωσίας για το 2012 υπολογίζεται κάπου στα 11 εκ. ευρώ, η οποία μάλιστα δεν είναι γνωστό πότε και πως θα καταβληθεί. Εξάλλου, το εν λόγω ποσό είναι μειωμένο κατά 27% σε σύγκριση με τη χορηγία του 2010. Πέρσι το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν επίσης στα 15 εκ. ευρώ ενώ υπάρχει και οφειλή της τάξης των 685 και πλέον χιλιάδων ευρώ σε σχέση με το περασμένο έτος.
Γίνονται κινήσεις αλλά…
Ήδη ο Δήμος Λευκωσίας λειτουργώντας προνοητικά προσπαθεί να φέρει βόλτα τον προϋπολογισμό του κάνοντας όπου και όσο μπορεί περιορισμούς δαπανών. Την ίδια ώρα όμως συγκεκριμένη πολιτική που έχει καταρτισθεί δεν αφήνει πίσω τον καλλωπισμό και την καθαριότητα της πρωτεύουσας, προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ε.Ε.
Παράλληλα, έχουν παγοποιηθεί μισθοί και ωφελήματα εργαζομένων, έχει σταματήσει η πρόσληψη νέου προσωπικού, ενώ μειώθηκαν οι υπερωριακές εργασίες. Την ίδια ώρα γίνεται καταγραφή όλων των υποστατικών του δήμου για καλύτερο έλεγχο, τίθεται μικρή αύξηση της τάξης του 4% στα τέλη σκυβάλων και γίνεται αγώνας για αποδοτικότερη είσπραξη τελών και προστίμων.
Ωστόσο, πηγές από το δημαρχείο της Λευκωσίας τονίζουν ότι ο Δήμος θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα εάν το κράτος δεν καταβάλει τις περσινές του οφειλές αλλά και εάν δεν αναθεωρηθεί η ιδιαίτερα στενή οικονομική του πολιτική. Αποτέλεσμα συνέχισης της ίδιας τακτικής συνεπάγεται πως τόσο η Λευκωσία όσο και άλλοι δήμοι της Κύπρου θα βυθιστούν στην άβυσσο των χρεών και των ελλειμμάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους δημότες. 
Προχωρούν τα έργα
Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου έργα εμβληματικής σημασίας όπως η πλατεία Ελευθερίας και το νέο Δημαρχείο προχωρούν κανονικά. Ωστόσο, μελέτη βιωσιμότητας που αφορά την αξιοποίηση του παλαιού ΓΣΠ καθυστερεί αδικαιολόγητα στο υπουργείο εσωτερικών, όπως αναφέρουν πηγές από τον Δήμο Λευκωσίας. Σημειώνεται πως η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ θεωρείται ως ένα έργο που θα φέρει ξανά στο κέντρο της Λευκωσίας τον κόσμο που στράφηκε σε άλλες επιλογές για βόλτες και ψώνια, όπως τα εμπορικά κέντρα. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "CYtoday"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου