Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Οριακή η επάρκεια ρεύματος σύμφωνα με τους αρμόδιους και τον Πρόεδρο

Οριακή είναι η επάρκεια ρεύματος, όμως γίνεται ο προγραμματισμός ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα το ερχόμενο καλοκαίρι όσον αφορά την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού, δήλωσαν οι επικεφαλείς της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ μετά τη σύσκεψη το πρωί στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για θέματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Αρχή Ηλεκτρισμού, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.


Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σύσκεψη αφορούσε συγκεκριμένα την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος για το επόμενο έτος. ''Στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά από την καταστροφή που έπαθε ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό έγινε μια ανασκόπηση για τις ενέργειες και το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την ΑΗΚ, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους που κατέβαλαν μια τεράστια προσπάθεια για να αποκατασταθεί η επάρκεια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα έγινε συντονισμός για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου, όπως το 2012 και ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής που είναι το καλοκαίρι του 2012 να υπάρχει επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα''.

Συζητήθηκαν, είπε, διάφορα ζητήματα, τέθηκαν διάφορα θέματα προς συντονισμό και επίλυση και ''εκφράζεται από όλους η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι το 2012, ειδικά στην περίοδο αιχμής, αυτή η επάρκεια στην ηλεκτρική ενέργεια θα είναι κάτι που θα επιτευχθεί''.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία από πλευράς ΡΑΕΚ ότι το χειμώνα θα έχουμε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού, είπε ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι αποφάσεις που λήφθηκαν για κάλυψη της αιχμικής ζήτησης του 2012 και έγινε αναφορά σε άλλα ζητήματα που εξαρτώνται από την Κυβέρνηση.

''Για το χειμώνα αυτό, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή, η παραγωγική ικανότητα αναμένεται να καλύψει οριακά τη ζήτηση και για αυτό αναμένουμε από το κοινό να κάνει εξοικονομήσεις, όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ούτως ώστε να μην έχουμε προβλήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν αν υπάρξουν βλάβες σε μονάδες παραγωγής''.

Σε ερώτηση τί θα γίνει εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, ο κ. Σιαμμάς απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να καλύπτουμε οριακά τη ζήτηση με βάση την εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα και για το χειμώνα και για το ερχόμενο καλοκαίρι με τον προγραμματισμό και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Κληθείς να πει αν την περίοδο αιχμής του χειμώνα, τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι ''το θέμα της διακοπής είναι κάτι που μπορεί να το αναμένουμε καθημερινά αν υπάρξουν οποιεσδήποτε βλάβες που να καθιστούν την παραγωγική ικανότητα χαμηλότερη από τη ζήτηση''. Επομένως, είπε, και γι' αυτή την περίοδο η ικανότητα είναι οριακά περίπου ίση με τη ζήτηση. ''Γι' αυτό και έχει σημασία η εξοικονόμηση''.

Σε ερώτηση αν η ΑΗΚ είναι σε θέση να αποτρέψει απρόσμενους παράγοντες σε ό,τι αφορά στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Χάρης Θράσου δήλωσε ότι ''δεν αναμένουμε - δεδομένου ότι θα υπάρχουν και οι ανάλογες εξοικονομήσεις από το κοινό - οποιαδήποτε προβλήματα, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιπτώσεις, που και πριν την καταστροφή στο Βασιλικό, θα μπορούσε να συμβεί''.

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει ότι υπάρχει μια κουλτούρα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς του κοινού, ο κ. Θράσου απάντησε ότι μια τέτοια κουλτούρα υπάρχει και έχει εμπεδωθεί μετά την 11η του Ιούλη, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχίσει ''και να μην έχουμε την ευφορία ότι έχει λυθεί το πρόβλημα και μπορούμε να προχωρήσουμε με σπατάλες όπως προηγουμένως. Φαίνεται ότι το κοινό ανταποκρίνεται ανάλογα''.

Κληθείς να πει αν η ΑΗΚ θα πάρει τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες και σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση των ασφαλίστρων ποια μέτρα θα ληφθούν σε ό,τι αφορά σε θέματα ανοικοδόμησης, ο κ. Θράσου είπε ότι είναι σε πολύ στενή συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες. ''Ηδη, η ασφαλιστική εταιρεία που αφορά στη Μονάδα 5 μας έχει πληροφορήσει ότι θα αναλάβει την ευθύνη και αναμένουμε ανάλογη ανταπόκριση από τους ασφαλιστές και αντασφαλιστές των υπόλοιπων Μονάδων''. Δεν έχουμε καθυστερήσει ούτε μια στιγμή στο να προχωρούμε για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του καλοκαιριού, πρόσθεσε.

Εχουμε, ήδη, στείλει λειτουργούς της ΑΗΚ στο εργοστάσιο της General Electric στη Γαλλία, έχουν, ήδη, επισημανθεί όλες οι βλάβες και έχουν καταγραφτεί τα εξαρτήματα, τα οποία πρέπει να παραγγελθούν, έχει γίνει η παραγγελία και αυτή τη στιγμή αναμένουμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να ξεκινήσουν την πληρωμή, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση τότε είναι σε στενή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο των Οικονομικών και έχουν διαβεβαιώσεις ότι θα τύχουν αρωγής, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Σε ερώτηση ποιο είναι το χρηματικό ποσό του ασφαλίστρου για τη Μονάδα 5, ο κ. Θράσου είπε ότι «είναι 125 εκατομμύρια ευρώ», ενώ ερωτηθείς αν η ασφαλιστική εταιρεία άρχισε να πληρώνει απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να αναλάβουν επίσημα και γραπτώς την ευθύνη, κάτι για το οποίο μας πληροφόρησαν ότι έχουν πρόθεση να κάνουν».

Κληθείς να πει ποιο είναι το ποσό που διεκδικείται ως ασφάλιστρο για τη Μονάδα 4, ο κ. Θράσου είπε ότι «δεν είναι ξεχωριστή η Μονάδα 4 από ολόκληρο το σταθμό για τον οποίο υπάρχει η οροφή των 600 εκ. ευρώ. Όμως, οι ζημιές που εκτιμούμε εμείς, προς το παρόν, είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές που αρχικά είχαν υπολογιστεί». Δεν μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια ποια είναι η ζημιά, ανάφερε σημειώνοντας ότι αναμένεται να είναι πολύ πιο χαμηλή από το μισό που αρχικά είχε υπολογιστεί από τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ που είχαν έλθει στην Κύπρο και ανέφεραν τότε το ποσό των 700 εκ. ευρώ.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού δεν έχει πει επίσημα κανέναν αριθμό, σημείωσε, λέγοντας ότι μόλις εκτιμηθούν οι ζημιές θα μπορούν να πουν με ακρίβεια αριθμούς.

Από την πλευρά του ο κ. Σιαμμάς είπε ότι σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες, η επάρκεια παραγωγής δεν μπορεί να υπόκειται στην όποια απόφαση ή στο πότε θα ληφθεί η απόφαση αυτή από τις ασφαλιστικές εταιρείες και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν σήμερα με πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα αύξηση στο ρεύμα ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανέφερε ότι η περίοδος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου καλύπτεται από την ειλημμένη απόφαση για αύξηση 6,96%, ενώ για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου, ανάλογα και με το πρόγραμμα αποκατάστασης των Μονάδων 4 και 5 από την ΑΗΚ, θα πρέπει να καταρτιστεί λεπτομερής υπολογισμός από την ΑΗΚ και να υποβληθεί στη ΡΑΕΚ. Η Ρυθμιστική Αρχή, ανέφερε, δεν αναμένει να επιβληθεί αύξηση πέραν του 6,96%, που θα ισχύει μέχρι τις 31/7/2012, όμως μπορεί να χρειαστεί να επεκταθεί η χρονική διάρκεια της αύξησης αυτής, ανάλογα με την πρόοδο αποκατάστασης των Μονάδων 4 και 5.

Απαντώντας αν θα υπάρχει επιπλέον εφεδρεία, πέραν από τις γεννήτριες που ήδη ενοικιάζονται, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι έχουν γίνει οι ανάλογοι προγραμματισμοί και έχουν δοθεί και οι συγκεκριμένες οδηγίες προς την ΑΗΚ, στο πλαίσιο και σχετικού διατάγματος, ώστε έγκαιρα να έχουμε στη διάθεση μας την απαραίτητη παραγωγική ικανότητα για να καλύπτουμε οριακά τη ζήτηση. ''Δεν αναμένουμε να υπάρξουν προβλήματα, δεδομένου ότι θα υλοποιηθούν οι προγραμματισμοί με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί. Αλλά αν υπάρξουν προβλήματα υπάρχει και δεύτερη λύση στον προγραμματισμό''.

Ερωτηθείς ποια είναι η υφιστάμενη παραγωγή σε ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι η παραγωγική ικανότητα που έχουμε σήμερα είναι 920 MW και με την πρόβλεψη του Διαχειριστή, για να καλύψουμε τη μέγιστη ζήτηση υπολείπονται 280 ΜW, μέρος των οποίων θα καλυφθεί από την επιδιόρθωση της Μονάδας 5 και άλλο μέρος από επιπρόσθετες προσωρινές Μονάδες.

Επιπλέον, είπε, έχουμε τις εφεδρικές ηλεκτρογεννήτριες των επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και βιομηχανιών, οργανωμένες ως ένα εικονικό σταθμό και τελευταίο ‘μαξιλάρι’ - κατά την έκφρασή του - θα είναι οι εξοικονομήσεις του κοινού. ''Το πρόγραμμα των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έγιναν το καλοκαίρι του 2011, θα υπάρχει ως τελευταίο ‘καταφύγιο’, αλλά μόνο σε περίπτωση σοβαρής βλάβης σε κάποια παραγωγική Μονάδα''.

Ξεκίνησαν, κατέληξε, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να έχουμε την επάρκεια που χρειάζεται.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου