Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ταξιδεύει προς τον Αρη το πιο μεγάλο όχημα εξερεύνησης


Το «Curiosity» που κατασκευάστηκε από τη NASA και εκτοξεύτηκε το περασμένο Σάββατο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ θα διανύσει απόσταση 345 εκατομμυρίων μιλίων και θα προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη στις 6 Αυγούστου του 2012

Το μεγαλύτερο εξερευνητικό όχημα που κατασκευάστηκε ποτέ, κατευθύνεται ήδη προς τον Αρη με σκοπό ν' ανακαλύψει ενδείξεις για το αν ποτέ ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενούσε μικροβιακή ζωή.


Το εξερευνητικό όχημα που λέγεται «Curiosity» κατασκευάστηκε από τη NASA και εκτοξεύτηκε το περασμένο Σάββατο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ για το ταξίδι προς τον Αρη που θα διαρκέσει οκτώμισι μήνες.

Στο διάστημα αυτό θα διανύσει απόσταση 345 εκατομμυρίων μιλίων και αν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο γήινο ρομπότ που θα έχει προσεδαφιστεί στον Αρη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το Αρειανό Επιστημονικό Εργαστήριο, όπως είναι το επίσημο όνομά του, είναι ένα αυτόνομο πυρηνοκίνητο εργαστήριο, εξοπλισμένο με δέκα επιστημονικά όργανα.

Ορισμένα εξ αυτών θα σκάβουν το έδαφος του πλανήτη και θα λαμβάνουν δείγματα από το χώμα και τα πετρώματα για να τα αναλύουν επί τόπου.

Θα καταγράφουν τα χημικά δομικά στοιχεία της ζωής όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, το θείο και ο φώσφορος, ενώ θα αναζητηθούν ενδείξεις για οποιαδήποτε βιολογική διεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη ή βρισκόταν στο παρελθόν.

Επιπλέον, το όχημα διαθέτει ένα πανίσχυρο λέιζερ για να εξαχνώνει πετρώματα ή άλλα υλικά από απόσταση 7 μέτρων.

Το εξερευνητικό όχημα ζυγίζει περίπου 850 κιλά και το μήκος του φθάνει τα τρία μέτρα. Είναι σχεδόν πέντε φορές βαρύτερο από τα δίδυμα εξερευνητικά οχήματα «Spirit» και «Opportunity» που φέτος ολοκλήρωσαν την οκταετή εξερευνητική τους παρουσία στον Αρη.

«Είναι το πιο εξελιγμένο όχημα που έχουμε στείλει ποτέ σε οποιονδήποτε πλανήτη», ανέφερε η Κόλιν Χάρτμαν που είναι ανώτερο στέλεχος της NASA. «Θα μπορεί να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση πάνω στον πλανήτη από οποιοδήποτε άλλο όχημα και είναι σε θέση να ανακαλύψει πράγματα που δεν φανταζόμαστε».

Το «Curiosity» θα προσεδαφιστεί στον Αρη στις 6 Αυγούστου 2012 και θα εξερευνήσει τον πλανήτη επί 98 εβδομάδες. Κάθε μέρα θα είναι σε θέση να διανύει 200 μέτρα. Μία από τις κάμερές του θα μεταδίδει εικόνα στους χειριστές του οχήματος στη Γη για να επισκοπούν την περιοχή, ενώ μια άλλη κάμερα υψηλής ανάλυσης θα μπορεί να ανιχνεύει λεπτομέρειες ή αντικείμενα λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα.

Επιπλέον το όχημα θα μπορεί να ανιχνεύει τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πλανήτη με σκοπό τα δεδομένα που θα προκύψουν να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό μιας επανδρωμένης αποστολής στο μέλλον.

Ανάμεσα στα επιστημονικά όργανα περιλαμβάνεται επίσης ένας ανιχνευτής υδρογόνου που θα μπορεί να αναδιφά έως και ένα μέτρο κάτω από το έδαφος για να βρει νερό υπό μορφή πάγου ή εγκιβωτισμένο σε ορυκτά.

Οι υπεύθυνοι επιστήμονες της αποστολής επέλεξαν ως τόπο προσεδάφισης τον κρατήρα Gale, ανάμεσα σε άλλους 30, επειδή πιστεύουν ότι εκεί μπορεί να υπάρχουν αποθέσεις υδάτινων ιζημάτων.

Κοντά στον κρατήρα υπάρχει ένα βουνό που πιστεύεται ότι διαθέτει ορυκτά που σχηματίζονται με τη βοήθεια νερού.

Η παραμονή του «Curiosity» στον Κόκκινο Πλανήτη αποσκοπεί στο να διαπιστώσει αν ποτέ, στα τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξής του, αναπτύχθηκε εκεί ζωή και να προετοιμάσει το έδαφος για την έλευση του ανθρώπου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ " Τα Νέα Online"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου