Στο ιστολόγιο "Προσωπική Άποψη" θα βρείτε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας από την Κύπρο και την Ελλάδα, χρήσιμο λογισμικό για τον υπολογιστή σας, εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά, βίντεο, άρθρα και άλλα. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Αν μας βλέπετε από την κινητή συσκευή σας και θέλετε να δείτε το πλήρες περιεχόμενο αυτού του ιστολογίου, προχωρήστε προς το κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε εκεί που γράφει "Προβολή έκδοσης ιστού". *Στη φωτογραφία το κατεχόμενο χωριό μου, Κυρά.
Απεβίωσε σήμερα (χθες, 21.6.2019) σε ηλικία 72 ετών ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός του, Μιχαήλ Μηνάς ο τέως Πρόεδρος απεβίωσε στις 5:34 το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό. Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται: «Η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σημείωσε σήμερα περαιτέρω επιδείνωση και κατέληξε στις 5:40 μ.μ».
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είχε βρεθεί νωρίτερα και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Στις 17.45 αποχώρησε η σύζυγος του εκλιπόντος Έλση Χριστόφια εμφανώς συντετριμμένη, συνοδευόμενη από άντρες της φρουράς του.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλευόταν στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από τις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρής αναπνευστικής επιβάρυνσης. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.
«Σηκώνω ψηλά το κεφάλι όχι τα χέρια»
Ο Δημήτρης Χριστόφιας πέρασε στην αιωνιότητα και κριτής του θα είναι ο ιστορικός του μέλλοντος, που απαλλαγμένος από ιδεολογικές ή άλλες προκαταλήψεις θα τον κρίνει για το έργο, τις πράξεις ή τις παραλήψεις του. Δεν παύει να ήταν, ωστόσο, ένας άνθρωπος που αναγνωρίστηκε από πολιτικούς φίλους και εχθρούς ως ένας αληθινός ιδεολόγος, πιστός σε αρχές και οράματα, αρνούμενος να υποταχθεί σε σκοπιμότητες.
Αντί επιλόγου, παραθέτουμε τα λόγια του ιδίου, μια εβδομάδα πριν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο:
«Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα τα προβλήματα και τις δυσκολίες με το κεφάλι ψηλά. Και θα αποχωρήσω με το κεφάλι ψηλά γιατί έκανα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ό,τι μπορούσα για να πετύχω το καλύτερο για την Κύπρο μας. Στις δυσκολίες έχω μάθει να σηκώνω το κεφάλι ψηλά και όχι τα χέρια. Έτσι έμαθα, αυτό έκανα μια ζωή και αυτό θα συνεχίσω να κάνω». Πηγή: http://www.reporter.com.cy/politics/article/516788/o-proedros-poy-agpithike-amfisbitithike-kai-syzitithike-oso-kaneis
Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου θα κηδευτεί ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σημαντικές αποφάσεις πήρε κατά την σημερινή του έκτακτη συνεδρία μετά τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια το υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα όπως αποφασίστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηδευτεί με τιμές εν ενεργεία Προέδρου.
Η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου στις 17:00 από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.
Παράλληλα το υπουργικό αποφάσισε τα πιο κάτω:
α) Όπως η κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τελεστεί με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
β) Να κηρύξει δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι και την ημέρα της κηδείας. Κατά τη διάρκεια του πένθους, οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες.
γ) Όπως η ημέρα της κηδείας, Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, κηρυχθεί ως δημόσια αργία.
δ) Να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι.
ε) Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υφυπουργοί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.
στ)Να ανοιχθούν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας.
ζ) Να εγκρίνει το ακόλουθο κείμενο, που θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή για τον αποθανόντα τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
«Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου της Δημοκρατίας».
η) Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο παραστούν στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 στις 5 μ.μ..
θ) Όπως κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους, όλες οι επίσημες εκδηλώσεις του Κράτους αναβληθούν».
Σε όλα ανεξαιρέτως τα κυπριακά σχολεία υπάρχουν οι λεγόμενες «τάξεις τρόμος». Για να κάνουν μάθημα εκεί μέσα οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές πρέπει να έχουν μαγικές δυνάμεις, και αφού κανένας δεν είναι Ιησούς Χριστός ούτε Βελζεβούλ, το μάθημα πολύ απλά είναι αδύνατο να γίνει. Αν σας πουν πως υπάρχει σχολείο στην κυπριακή επικράτεια χωρίς τέτοιες τάξεις να ξέρετε πως αυτός που σας το λέει είναι χυδαίος ψεύτης. Η τρομερή λοιπόν τάξη δημιουργείται συνήθως τυχαία.
Τρεις μαθητές κατάπελλοι μπορούν να διαλύσουν τους 25. Διότι ο καθένας έχει από δύο φίλους ή θαυμαστές -δυνάμει κατάπελλους- και έτσι πανεύκολα εκκολάπτονται από το πουθενά εννέα. Το φαινόμενο εντοπίζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μαθητές που παουρίζουν ξαφνικά απ’ το πουθενά, που σφυρούν, που χτυπούν τα χέρια τους στο θρανίο την ώρα που η καημένη η φιλόλογος διαβάζει τον Σεφέρη, που τη βρίζουν αν τους κάνει παρατήρηση, που τη δέρνουν αν τους ξανακάμει, μαθητές που χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο στη μέση των Μαθηματικών, που φτύνουν, που χασκογελούν, που σχίζουν βιβλία, που βάλουν μάσκουλα μέσα στην τάξη, μαθητές που κοιμούνται κανονικότατα την ώρα της Ιστορίας, που σπάζουν τα θρανία, που γράφουν στους τοίχους, που κλάνουν, που τραβούν τα μαλλιά του μπροστινού τους, που ανάβουν τσιγάρο στην τάξη δήθεν κρυφά και βάλε, μπορεί κανείς να γράφει για ώρες.
Αυτοί οι μαθητές δεν αφήνουν κανέναν να κάνει μάθημα. Ούτε τους συμμαθητές τους να παρακολουθήσουν. Και κανένας δεν μπορεί να τους κάνει τ-ί-π-ο-τ-α. Η ύπαρξη τούτων των κολασμένων τάξεων είναι γνωστή σε όλους. Στους καθηγητές που το λένε συνέχεια στους βοηθούς διευθυντές, στους διευθυντές που τους το λένε οι βοηθοί, στους επιθεωρητές που τους το λένε οι διευθυντές (περίπου αυτό, αφού πολλοί διευθυντές το χώννουν γιατί φοβούνται τη δυσφήμιση), και τέλος στο υπουργείο όπου… κάπως τα μεταφέρουν οι επιθεωρητές. Επίσης είναι γνωστό στους γονείς της τάξης, στον σύνδεσμο, στο χωριό και στον ιερέα της περιοχής. Στις τάξεις αυτές «διδάσκουν» συνήθως οι… «προβληματικοί» καθηγητές/καθηγήτριες.
Δεν θα δεις βοηθό να διδάσκει σε τάξη τρόμο αφού αυτοί είναι μιλημένοι (δηλαδή ενημερωμένοι) από πριν και φροντίζουν να σπρώξουν στην κόλαση κανέναν παράξενο καθηγητή ανυποψίαστο ή καμιά πρωτοδιόριστη δασκάλα που φτερουγίζει η ψυχή της γεμάτη ελπίδα και όνειρα για τα αθώα παιδάκια. Μέχρι βέβαια που πολύ γρήγορα τα αθώα αυτά παιδάκια θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ένα πρόσωπο παντελώς χαμένο και άγριο, σε ένα σύστημα εκπαιδευτικό που δεν έχει να προσφέρει καμία απολύτως λύση, εκτός από κάποιες -δικαιολογημένες- αποβολές όταν φτάνει στο αμήν. Στο δημοτικό όπου δεν υπάρχει καμία ποινή οι δάσκαλοι κλαίνε και θρηνούν κάθε πρωί που θα μπουν σε αυτό το καζάνι. Κάποιοι δε που πήγαν να το παίξουν Ράμπο και έφτασαν στο σημείο να θέλουν να δώσουν ξύλο στους κατάπελλους, σύντομα λούθηκαν τα κλάματα από την κατάντια τους και θυμήθηκαν και θυμούνται ακόμα την τελευταία μέρα του μήνα που θα πληρωθούν να πάνε σπίτι τους να πληρώσουν τα δάνειά τους και να ψωνίσουν για τα παιδιά τους.
Αυτές τις τάξεις τις είπαν οι ειδικοί «τάξεις μεικτής ικανότητας» και από τότε που το είπαν ξεκίνησε η ιστορία. Το σύστημα είναι μπλοκαρισμένο. Το ίδιο και τα ανισόρροπα αυτά παιδιά που κανένας, μα κανένας, δεν έχει βρει τη λύση να τα εκπαιδεύσει. Μια δασκάλα που είδε τον οχτάχρονο Γιώργο να πηδά με μανία πάνω στο καπό του αυτοκινήτου της γιαγιάς του και να βρίζει κάτι κοριτσάκια την ώρα που σχόλαγαν, βγήκε έξω από το σχολείο να του κάνει μια παρατήρηση να σταματήσει. Η γιαγιά την πλησίασε και της έκανε παρατήρηση – γιατί να του πεις τι να κάμει, εμείς έτσι θέλουμε να τον μεγαλώνουμε, ελεύθερο! Η δασκάλα σιώπησε και κοίταξε ακόμα μια φορά το κενό. Και για να τελειώνουμε, πολλοί εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε τέτοιες τάξεις κρίθηκαν από τους ειδικούς «μη επαρκείς» επειδή δεν βρίσκουν τις λύσεις να τα καταφέρουν.
Τραγωδία συγκλονίζει μικρή κοινότητα στην επαρχία Λάρνακας. 15χρονος μαθητής Γυμνασίου από την κοινότητα έχασε τη ζωή του χθες τα ξημερώματα υπό τραγικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, ο 15χρονος μαζί με φίλους του βρισκόταν σε σπίτι της κοινότητας όπου υπήρχε παιδικό πάρτι. Λίγο μετά τη 1 βγήκε έξω στο γρασίδι και έκανε εμετό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ακολούθως, κάθισε στο γρασίδι και σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες φαινόταν να ρογχάλιζε, καθώς ακουγόταν ρόγχος. Όταν πέρασε λίγη ώρα και ο 15χρονος δεν συνερχόταν, οι φίλοι του κάλεσαν σε βοήθεια και στη σκηνή έσπευσε πατέρας άλλου παιδιού που είναι αστυνομικός.
Παρά τις προσπάθειές του ωστόσο, όσο και του προσωπικού του ασθενοφόρου που έσπευσε στο σπίτι, δυστυχώς ο 15χρονος δεν επανάκτησε τις αισθήσεις του.
Στη σορό του αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία σήμερα και επίσημα ο θάνατός του αποδίδεται σε φυσικά αίτια. Ωστόσο θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο 15χρονος να εξέπνευσε λόγω ασφυξίας που προκλήθηκε από εισρρόφηση εμεσμάτων.
Ακόμα πιο τραγική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι ο 15χρονος είναι το μοναχοπαίδι της οικογένειας.
Γονείς Παναγιώτη: Τον κορόιδευαν για τον σωματότυπό του
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απριλίου 2019, 5:49 μμ
«Ναι το μωρό μας δεχόταν μπούλινγκ. Τον κοροΐδευαν, τον πείραζαν για τον σωματότυπό του». Δυο λόγια μεστά, που με κόπο βγαίνουν μέσα από τον βαθύ πόνο που βιώνουν, από τον Θεοδόση και τη Χαμπούλα Στεφανή, από τους Τρούλους. Τους χαροκαμένους γονείς του 16χρονου Παναγιώτη, που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε εφηβικό πάρτι, σε σπίτι της κοινότητας, με συνομίληκους φίλους του.
Ο κ. Θεοδόσης αρχικά δεν ήθελε να μας πει ούτε λέξη. Η κ. Χαμπούλα, κοντοστάθηκε στην παρατήρησή μας, να μιλήσουν για το φαινόμενο του μπούλινγκ ανάμεσα στους εφήβους, ελπίζοντας να ταρακουνήσουν τους αρμοδίους. Αυτό λύνει κάπως τη γλώσσα του κ. Θεοδόση, που μαζί με τη σύζυγό του βίωσαν την τραγωδία να κηδεύει ο γονιός το παιδί του.
«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους έφηβους να πίνουν στα πάρτι. Τούτο μόνο έχω να πω στους γονείς», ψιθυρίζει μέσα από τα πικραμένα του χείλη ο πατέρας του Παναγιώτη. «Τον πείραζαν για τον σωματότυπό του. Ερχόταν σπίτι και μας το έλεγε», επαναλαμβάνει η μητέρα του. Μαζί παραδέχονται πως «αν ο γιος τους ήταν από εκείνα τα παιδιά που γύριζαν το χέρι τους, που δεν ανέχονται τα πειράγματα», ίσως να μην έφταναν στην τραγωδία. Μα ο Παναγιώτης τους, που με τόσες προσπάθειες κατάφεραν να φέρουν στη ζωή πριν από 16 χρόνια, ήταν από εκείνα τα καλοπροαίρετα παιδιά που δεν αντιδρούσε στα πειράγματα.
Στην τοπική κοινωνία των Τρούλων, κάποιοι αναφέρονται σε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, με προσβλητικά επίθετα, που δεχόταν από κάποιους συνομίληκους και συμμαθητές του, στην Τεχνική Σχολή Λειβαδιών, ο Παναγιώτης. Λίγο - πολύ τα γνωρίζουν και οι γονείς του, στους οποίους εκμυστηρευόταν τον προσωπικό του Γολγοθά. Δεν είναι το περιεχόμενο των χαρακτηρισμών που έχει πλέον σημασία αλλά το αποτέλεσμα του μπούλινγκ.
Άρχισαν ανακρίσεις για το θάνατο του 16χρονου Παναγιώτη
Έπιασε δουλειά το ΤΑΕ Λάρνακας αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου μαθητή, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια πάρτι και τις πληροφορίες ότι αυτός έπεσε κατ’ επανάληψη θύμα bulling.
Μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, στο ΤΑΕ Λάρνακας συστάθηκε ανακριτική ομάδα η οποία άρχισε να εξετάζει την υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από αστυνομική πηγή, θα διερευνήσει όλες τις παραμέτρους γύρω από την υπόθεση. Καταθέσεις θα ληφθούν πρώτα από το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου Παναγιώτη, ώστε να δοθούν στοιχεία για το πάρτι αλλά και κατά πόσον γνώριζαν αν ήταν θύμα bulling.
Η έρευνα θα επεκταθεί και στο σχολικό περιβάλλον του και στο τέλος θα καλύψει τα πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί του στο πάρτι. Η Αστυνομία κατέχει πληροφορίες ότι κάποιοι προέτρεπαν τον 16χρονο να καταναλώσει αλκοόλ με το ζόρι, κάτι που θα διερευνηθεί όπως και άλλες αναφορές, ενώ δεν αποκλείεται αν αυτό απαιτηθεί, να παραληφθούν προσωπικά του αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικός υπολογιστής) σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο δεχόταν οποιουδήποτε είδους απειλές. Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας θα έχει σήμερα η Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Κυριάκο Νικηφόρου.
Οι γονείς εμφανίζονται αναστατωμένοι μετά το τραγικό συμβάν και αναμένεται ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η κατανάλωση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εφήβους. «Θα ζητήσουμε από τον Αρχηγό να δώσει τέτοιες οδηγίες ούτως ώστε για το θέμα του αλκοόλ για το οποίο υπάρχει και ξεκάθαρη νομοθεσία, να εφαρμοστεί και η Αστυνομία με εφόδους να ζητήσει εφαρμογή από αυτούς που παρανομούν», δήλωσε χθες ο κ. Νικηφόρου μιλώντας στον Active.
Αρκετές καταγγελίες για bulling
Στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες για το φαινόμενο bulling μέσω διαδικτύου. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπεύθυνός του Γραφείου Ανδρέας Αναστασιάδης, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς κάποιες φορές υπάρχει συνεχής παρενόχληση ανήλικου με κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Τα παιδιά απομονώνονται, ανέφερε, φοβούνται να βγαίνουν έξω από το σπίτι και οι σχολικές επιδόσεις μειώνονται. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε, προσπαθούμε να επέμβουμε άμεσα για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και να βοηθήσουμε ανήλικους - θύματα. Υπάρχουν παράλληλα συνεργασίες με διάφορους άλλους φορείς/οργανισμούς, όπου αν το παιδί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη ή άλλη βοήθεια, τότε θα επιληφθούν του προβλήματος.
Βίντεο μόλις πέντε δευτερολέπτων που κατέχει ο «Π», ωστόσο για λόγους ηθικής και δεοντολογίας δεν θα δημοσιοποιήσει -παρόλο που θα μπορούσε να αποτελέσει χαστούκι αφύπνισης για την κοινωνία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς- επιβεβαιώνει τον εκφοβισμό που δεχόταν από άλλους νεαρούς ο 16χρονος μαθητής Παναγιώτης Στεφανή από τους Τρούλλους. Ο τραγικός θάνατος του οποίου (ασφυξία από εισρόφηση εμεσμάτων μετά από κατανάλωση αλκοόλ) σε εφηβικό πάρτι στην κοινότητά του τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου συγκλόνισε το παγκύπριο. Πέρασε ωστόσο σε δεύτερη μοίρα υπό το φως της πρωτοφανούς υπόθεσης με τον καθ’ ομολογίαν κατά συρροήν δολοφόνο Νίκο Μεταξά.
Στο βίντεο για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώσαμε χθες τις ανακριτικές αρχές και είναι ήδη στη διάθεσή τους, όπως και άλλα δύο που προβλήθηκαν από τον Alpha προ ημερών, ο 16χρονος δέχεται οδηγίες «1,2,3 πάμε» για να εξυβρίσει συγκεκριμένο κόμμα και πολιτικό. «Και ποια άλλη;» ακούγεται πάλι να λέει ο λήπτης του βίντεο σε τοποθεσία που προδίδει το μεγάλο κτήριο στο φόντο, με τον μαθητή σε στάση προσοχής και με αμηχανία να βρίζει και συγκεκριμένη ομάδα (προφανώς αυτήν που στήριζε). Ακολούθως κάνει κινήσεις ανακούφισης στο άκουσμα τού «είσαι καθηγητής» και στο τέλος του μαρτυρίου που καταγραφόταν στο κινητό. Παρότι δεν είμαστε σε θέση να διασταυρώσουμε την πληροφορία, το βίντεο, όπως υποστηρίζουν αυτοί που μας το παρέδωσαν με στόχο να μην περάσει κανένα άλλο παιδί τέτοιο μαρτύριο, ίσως να τραβήχθηκε μία μέρα πριν από το εφηβικό πάρτι που στοίχισε τη ζωή στον Στεφανή.
Το εν λόγω βίντεο, όπως και τα δύο άλλα που προβλήθηκαν και περιέχουν εικόνες και στοιχεία που καταδεικνύουν το μπούλινγκ που δεχόταν -φαίνονται νεαροί να σπρώχνουν και να ρίχνουν τον άτυχο Παναγιώτη στο πάτωμα και να τον εξαναγκάζουν να πιει ποτό- αποτελεί μέρος του μαρτυρικού υλικού.
Όπως δε πληροφορείται ο «Π», εντός των ημερών ολοκληρώνεται το έργο της πενταμελής ανακριτικής ομάδα (απομένουν κάποιες καταθέσεις και ανακρίσεις) που συστάθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας και θα αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα με τον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης για οδηγίες ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης, δηλαδή κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι η ποινική δίωξη κάποιων ατόμων.
Κλειδί στην όλη υπόθεση και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν σε δείγματα τα οποία λήφθηκαν από τη σορό του ανήλικου μαθητή.
Μετά τον Βαγγέλη ξανά στο προσκήνιο
Θύμα σχολικού εκφοβισμού χαρακτηρίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία και ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο οποίος σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες αποτέλεσε θύμα επαναλαμβανόμενων και βάναυσων επιθέσεων εκφοβισμού από συμφοιτητές του λόγω του ήπιου και κλειστού χαρακτήρα του και των μειωμένων ψυχολογικών αντιστάσεων, για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ανοχή των αρμόδιων αρχών. Ο θάνατός του συγκλόνισε την Ελλάδα και έφερε με τον πιο βίαιο τρόπο στο προσκήνιο ξανά το θέμα του bullying.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (1999), ο σχολικός εκφοβισμός και οι διαστάσεις του ορίζονται ως η χρήση της φυσικής δύναμης ή της απειλής εναντίον ενός μεμονωμένου ατόμου ή κατά μιας ομάδας, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, στον τραυματισμό ή στη γένεση ψυχολογικών διαταραχών. Ειδικότερα, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ασκείται απρόκλητη, συστηματική, επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολείου. «Ένας μαθητής γίνεται αντικείμενο εκφοβισμού ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται, κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση, σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους άλλους μαθητές» (Olweus, 1986, 1991).
Εξ αφορμής της υπόθεσης του 16χρονου μαθητή στην Κύπρο η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης από την πρώτη στιγμή κάλεσε την Αστυνομία να προβεί στην άμεση διερεύνηση των πληροφοριών για μπούλινγκ που φαίνεται να δεχόταν από συνομήλικούς του ο Παναγιώτης Στεφανή.
Των πιο πάνω λεχθέντων δέον να τονιστεί ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη νομοθεσία εναντίον του σχολικού εκφοβισμού, συνεπώς στην προκειμένη περίπτωση η Αστυνομία καλείται με τις ανακρίσεις να στοιχειοθετήσει τυχόν άλλα ποινικά αδικήματα που μπορεί να προκύπτουν αν και εφόσον οι ύποπτοι είναι πάνω από την ηλικία ποινικής ευθύνης. Περαιτέρω ακόμη και αν υπήρχε ειδική νομοθεσία προέχει, τονίζουν στον «Π» νομικοί κύκλοι, η δημιουργία ενός συστήματος για αποκατάσταση ανήλικων παραβατών (στο παρελθόν ονομάζονταν αναμορφωτήρια) το οποίο είναι και υποχρέωσή μας που πηγάζει από ευρωπαϊκή Οδηγία.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ" Ημερομηνία αναδημοσίευσης 9/5/2019