Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

M.Πήλικος: "Ταφόπλακα το κούρεμα για τις επιχειρήσεις"



Μιχάλης Πήλικος Γ.Δ. ΟΕΒ




Έκκληση να γίνουν δεύτερες σκέψεις για το «κούρεμα» και τον συμψηφισμό δανείων των επιχειρήσεων, έκανε στις Τομές στα Γεγονότα, ο Γ.Δ. της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικoς σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι στα όριά τους.
Το διάταγμα της κεντρικής τράπεζας είναι ταφόπλακα για τους επιχειρηματίες καθώς ιδιαίτερα με τον συμψηφισμό ουσιαστικά μένουν χωρίς κεφάλαιο για τις εμπορικές του συναλλαγές άρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε και τους υπαλλήλους, τόνισε ο κ. Πήλικος.
«Θέλουμε να σωθεί και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Τρ. Κύπρου, αλλά όχι, εις βάρος των επιχειρήσεων», επεσήμανε. «Πρέπει να γίνουν αλλαγές και στους περιορισμούς αλλά και στο διάταγμα του κουρέματος, για να μείνει ένα ελάχιστο ποσό στις επιχειρήσεις για να κινούνται στοιχειωδώς», συνέχισε.

Αντιγραφή από "SigmaLive"

Ψυχραιμία και αξιοπρέπεια επέδειξαν οι Κύπριοι γράφει ο Βελγικός Τύπος

Ψυχραιμία και αξιοπρέπεια επέδειξαν οι Κύπριοι γράφει ο Βελγικός Τύπος

Η φωτογραφία είναι παρμένη από το "iKypros.com"


Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τραύματα στους Κύπριους παρά την ηρεμία που επικράτησε κατά την χτεσινή πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των τραπεζών, επισημαίνει σε σημερινά δημοσιεύματά του ο ολλανδόφωνος βελγικός τύπος σε ανταποκρίσεις από την Κύπρο.
Η εφημερίδα De Morgen σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Οι Κύπριοι επέδειξαν αξιοπρέπεια αλλά παραμένουν οργισμένοι», κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη ψυχραιμία» που κυριάρχησε στις ουρές των κυπριακών τραπεζών παρά την έκδηλη αγανάκτηση των πολιτών. Αν και παρατηρήθηκε ένας κάποιος συνωστισμός μπροστά στις τράπεζες, οι Κύπριοι επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προσθέτει η εφημερίδα.
Επισημαίνεται ότι η χτεσινή μέρα ήταν μια από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς υπήρχε διάχυτη η ανησυχία ότι τα ταμεία των τραπεζών θα αδειάσουν από αγανακτισμένους πελάτες που θα απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους. Ενδεικτικό μάλιστα του κλίματος – παρατηρεί η εφημερίδα - ήταν και το γεγονός ότι μέχρι και η γερμανική κεντρική τράπεζα είχε φροντίσει να αποστείλει πακτωλούς μετρητών προκειμένου να τροφοδοτήσει τις κυπριακές τράπεζες σε περίπτωση που το σενάριο μαζικής φυγής κεφαλαίων αποκτούσε τελικά σάρκα και οστά.
Από την πλευρά της η εφημερίδα De Standaard με τον τίτλο «Μια δύσκολη μέρα που όμως κύλησε χωρίς δράματα», τονίζει ότι χθες επικράτησε ηρεμία και ψυχραιμία και οι πελάτες των τραπεζών περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους χωρίς φωνές ή διαμαρτυρίες. Η μόνιμη επωδός πολλών απ’ αυτούς ήταν ότι «εμείς δεν κλαιγόμαστε και όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα προσπαθούμε να βρούμε λύση χωρίς να μεμψιμοιρούμε ή να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε άλλους». «Δεν είμαστε σαν τους Έλληνες», παρατηρούσαν.
Εκτενείς αναφορές γίνονται στα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων. Σημειώνεται επίσης ότι η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων. Επισημαίνεται πάντως ότι το θέμα της αναζήτησης των υπαιτίων της οικονομικής καταστροφής κυριαρχεί στην δημόσια συζήτηση, ενώ διατυπώνονται σφοδρές επικρίσεις για τους χειρισμούς τόσο της Ευρώπης όσο και της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Αντιγραφή από "iKypros.com"

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οι Ευρωπαίοι δανειστές μας ήξεραν καλύτερα...


Η φωτογραφία είναι παρμένη από το "Nooz.gr"

Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές μας ήξεραν καλύτερα για τα οικονομικά πράγματα του τόπου μας. Γνώριζαν ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος και τις "μαύρες" τρύπες των κυπριακών τραπεζών γι' αυτό και ήταν παντελώς άκαμπτοι στις διαπραγματεύσεις τους με τη δική μας πλευρά.

Η δική μας πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τελούσε σε σύγχυση λόγω ελλιπούς ή και λανθασμένης πληροφόρησης για την πραγματική οικονομική κατάσταση των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου, και σαν αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος η κυβέρνησή μας δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με την Τρόικα, δηλαδή με ένα τρόπο που πραγματικά θα μπορούσε να βάλει τη χώρα μας σε ένα πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με την αποφυγή, όσον το δυνατόν, της οικονομικής εξαθλίωσης μέρους των πολιτών αυτού του τόπου και εταιρειών.

Τώρα όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε τον πατριωτισμό μας και ώσπου φτάνουν οι ηθικές μας αξίες, και    αρχές για να κρατηθούμε "ζωντανοί" (εντός και εκτός εισαγωγικών) και ελεύθεροι σ' αυτό τον πολυβασανισμένο και ημικατεχόμενο τόπο.

Είμαστε Έλληνες Κύπριοι και οφείλουμε να σταθούμε σωστά και με γενναιότητα απέναντι στην ιστορία μας και να διαφυλάξουμε αυτή τη μικρή μας πατρίδα από όλους όσους μας πολεμούν και επιβουλεύονται την οικονομική, εθνική, κρατική και ηθική μας υπόσταση. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι μεταξύ μας, αυτά τα δύσκολα χρόνια που μας έρχονται, για να μπορέσουμε  να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας πατρίδα περήφανη, οικονομικά δυνατή και ελεύθερη.


Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το θαύμα που έγινε εφιάλτης

Από τα 200.000 αντίσκηνα των ξεριζωμένων του 1974 και τα σπουδαία οικονομικά επιτεύγματα των επόμενων δεκαετιών, στο 2013 της ανέχειας και της αβεβαιότητας


Χρυσοπράσινο φύλλο, «Κούβα» και «πόρνη» της Μεσογείου, όπως και αν χαρακτηρίστηκε κατά καιρούς, η Κύπρος ήταν το νησί που έβρισκε τον τρόπο, μέσα από καταστροφές, να επιζεί.

 

Για ακόμα μία φορά οι Ελληνες της Κύπρου καλούνται να αποδείξουν ότι διαθέτουν το DNA της επιβίωσης και να επιχειρήσουν ένα νέο οικονομικό θαύμα, όπως αυτό που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές, όπως διαφορετική είναι και η απειλή, και οι ελπίδες για θαύματα δεν συνεγείρουν πολλούς πιστούς.
Επαύλεις
Το καλοκαίρι του 1974, το δάσος με τα αντίσκηνα των 200.000 προσφύγων και η στυφή γεύση της προδοσίας και της ήττας μετατράπηκαν σε κινητήρια δύναμη για ανοικοδόμηση ενός νησιού που ακρωτηριάστηκε βίαια. Τα αντίσκηνα έγιναν προσφυγικοί οικισμοί και το πείσμα, μαζί με τη σκληρή δουλειά, ξάφνιασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Οι πληγές άρχισαν να γιατρεύονται και η ανάπτυξη δημιούργησε συνθήκες ευημερίας, κοινωνικών παροχών και προοπτικών.
Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» συνέχισε να λειτουργεί ως συλλογική μνήμη, αλλά μέρα με τη μέρα μετατρεπόταν σε μήνυμα μετατροπής των μειονεκτημάτων σε πλεονεκτήματα. Οικοδομικός οργασμός, επιχειρηματικά ανοίγματα, εκμετάλλευση των ευκαιριών, έχτισαν μια ισχυρή και αξιόπιστη οικονομία και μαζί ένα «δάσος» από επαύλεις, που κάποτε το μέγεθός τους άγγιζε τα όρια της υπερβολής.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τίποτα δεν έδειχνε ότι το 2013 η Κύπρος θα έφτανε στο σημείο να θυμηθεί τις συνθήκες του 1974, την ανέχεια και την αβεβαιότητα. Ο τουρισμός και οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κατέστησαν το νησί ένα από τα πλέον ελκυστικά επιχειρηματικά κέντρα, το οποίο αξιοποίησε δεόντως τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Μια ευρωπαϊκή χώρα στην ανατολική άκρη της Μεσογείου.
Ολα έδειχναν πως η Κύπρος είχε κερδίσει το στοίχημα και τίποτα δεν προϊδέαζε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του οικοδομήματος. Η ευμάρεια έκρυβε τις παθογένειες του συστήματος κάτω από το χαλί. Τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία και την ανοχή σε συμπεριφορές που δημιουργούσαν συνθήκες σήψης, περνούσαν απαρατήρητα. Συνθήκες πλήρους απασχόλησης, υψηλό βιοτικό επίπεδο και τράπεζες που ικανοποιούσαν κάθε υπαρκτή και ανύπαρκτη καταναλωτική ανάγκη. Ακόμα και οι κραδασμοί από τη μεγάλη φούσκα του χρηματιστηρίου απορροφήθηκαν.
Οι πάμπλουτοι Λιβανέζοι, που μετάφεραν τις δραστηριότητες και τα χρήματά τους λόγω του πολυετούς πολέμου στη γειτονική χώρα, έδωσαν τη θέση τους σε Σέρβους που βρήκαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο. Τα γιουγκοσλαβικά δηνάρια του καθεστώτος Μιλόσεβιτς πέρασαν από το νησί και άφησαν «προίκα» καλές διασυνδέσεις και πολλά μετρητά.
Τη σκυτάλη πήραν οι Ρώσοι, που ανακάλυψαν έναν φορολογικό παράδεισο και μία ομόδοξη χώρα που μπορούσε να γίνει κόμβος των δραστηριοτήτων τους, οι οποίες, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν ήταν πάντα διαφανείς. Τα ελεγκτικά γραφεία, οι δικηγορικοί οίκοι και οι τράπεζες προσέφεραν τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τους έναντι αδράς αμοιβής. Ολα αυτά δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα.
Εκπλήξεις
Το 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο μοναδικός κομμουνιστής πρόεδρος, βρήκε άδεια τα υδατικά φράγματα και γεμάτα τα ταμεία του κράτους από τον προκάτοχό του, Τάσσο Παπαδόπουλο. Η διαχείριση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν και η πλέον ενδεδειγμένη. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί προ εκπλήξεως όταν η Κύπρος προσφέρθηκε να συνεισφέρει στο τίμημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Ακόμα και τότε, όμως, υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι με τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η κυπριακή οικονομία έχει στιβαρά θεμέλια και θα περάσει αλώβητη την κρίση. Και δεν ήταν μόνο η κακή εκτίμηση του κινδύνου, αλλά και η άρνηση λήψης μέτρων, που τελικώς οδήγησαν το νησί στις αγκάλες της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ, με ουρές να σχηματίζονται έξω από τις κλειστές τράπεζες, με άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ και με την αβεβαιότητα να γυρίζει τη μνήμη στο 1974.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: "Enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"