Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο Μακάριος φέρεται να υποστήριζε τη λύση ανεξαρτησίας, σύμφωνα με νέα αποκαλυπτικά έγγραφα του βρετανικού ΥΠΕΞ Βρετανικά έγγραφα επιβεβαιώνουν τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας

Αποκαλυπτικά νέα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών για τις πρώην αποικίες, που αποδέσμευσαν χθες τα βρετανικά αρχεία, επιβεβαιώνουν ότι τουρκικός στόχος ήταν πάντοτε η διχοτόμηση της Κύπρου, με εκτενείς αναφορές σε βρετανικά σενάρια για την επίτευξή του. 

Στις 21 Ιουνίου 1957 ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΗΒ στα Ηνωμένα Έθνη Πίερσον Ντίξον, σε επιστολή του προς το υπουργείο εξωτερικών, συμβούλευε ότι ο διεθνής οργανισμός «θα μας δυσκόλευε πολύ να εφαρμόζαμε διχοτομική λύση.» 

Μια πολιτική για διχοτόμηση της Κύπρου, ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης, θα ήταν πολύ πιθανό να αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες εάν δεν είχαμε εκ των προτέρων διασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών. 

Πρέπει λοιπόν να δείχνουμε ότι δεν προωθούμε τη διχοτόμηση αλλά τη θεωρούμε πιθανή λύση για τη Κύπρο ως τελευταία επιλογή. Εάν υποστηρίξουμε διχοτομική λύση πριν αποδείξουμε ότι εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες πιθανότητες και χωρίς να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι δεν υπάρχει κάτι εναλλακτικό θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στα Ηνωμένα Εθνη. 

Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον τότε κυβερνήτη Χάρντινγκ ο αναπληρωτής κυβερνήτης Σινκλέρ, πριν από σύσκεψη στο κυβερνείο το Μάιο του 1957 για συζήτηση πιθανών λύσεων για το Κυπριακό, αναφέρθηκε σε μια πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης η οποία προνοούσε πλειοψηφία Ε/κ να ζούσε κάτω από τουρκική διακυβέρνηση στην «τουρκική περιοχή» και μια μειοψηφία Τ/κ να ζούσε υπό ελληνική διακυβέρνηση στην «ελληνική περιοχή.» 

Είναι δύσκολο ωστόσο, ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνήτης, να λεχθεί κατά πόσο αυτή η διευθέτηση θα ήταν ικανοποιητική για τους Τούρκους, χωρίς σημαντική μετακίνηση Ε/κ από τον «τουρκικό τομέα». 

Αυτό θα επέτρεπε την παραμονή τεσσάρων πέμπτων του πληθυσμού, αποτελούμενου από «εχθρικούς Έλληνες» σε μια περιοχή μεγάλης στρατιωτικής σημασίας για την Τουρκία. 

Εάν, όπως φαίνεται λογικό, η Τουρκία χρειαζόταν μια σημαντική τουρκική πλειοψηφία σ’ αυτή την περιοχή θα έπρεπε να «εισάξει» Τούρκους είτε από τον ελληνικό τομέα της Κύπρου ή από την ίδια τη Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, οι Ε/κ θα έπρεπε να μετακινηθούν για να κάνουν χώρο γι’ αυτούς. 

Εάν το νησί διχοτομείτο αμέσως μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αφήνοντας μικρούς θύλακες βρετανικής κυριαρχίας, το πρόβλημα ανακατανομής του ε/κ και τ/κ πληθυσμού θα παρέμενε. Η διαφορά σε τέτοια περίπτωση θα ήταν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα είχαν την ευθύνη να εξεύρουν μια διευθέτηση. Υπό αυτές τις περιστάσεις η ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης θα ήταν να πετύχει όπως οι διαχωριστικές γραμμές συμφωνηθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται ότι εξετάστηκαν δύο πιθανές μέθοδοι εφαρμογής διαχωριστικής λύσης: 

Πρώτον, άμεση διχοτόμηση εφαρμόσιμης σε περίοδο τεσσάρων χρόνων που θα συνεπαγόταν αναγκαστική μετακόμιση πληθυσμού αφού διαφορετικά η διχοτόμηση θα παρεμποδιζόταν από την άρνηση του πληθυσμού να μεταφερθεί στην αντίθετη ζώνη. 

Δεύτερο, δημιουργία σταδιακής πόλωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων με άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης. 

Στις 16 Ιανουαρίου 1957 ο τότε Τ/κ ηγέτης και πρόεδρος του κόμματος «Η Κύπρος είναι Τουρκική» Φαζίλ Κουτσιούκ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ζορλού, τόνισε ξανά, αναφέρει άλλο έγγραφο, ότι η τ/κ κοινότητα δεν θα δεχθεί άλλη λύση εκτός της διχοτόμησης και θα έπραττε οτιδήποτε αναγκαίο για να την πετύχει. 

Παράλληλα στις 29 Ιουνίου 1957 ο Γραμματέας Αποικιών Ρεταγούει επιβεβαίωνε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν ενιαίο κράτος και πίστευε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ως θέμα αρχής τη διχοτομική λύση. 

---Ο Μακάριος υποστήριζε λύση ανεξαρτησίας--- 

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φέρεται να υποστήριζε τη λύση ανεξαρτησίας, σύμφωνα με έγγραφα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών που αφορούν τις αποικίες και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Όπως αναφέρεται, στις 17 Σεπτεμβρίου 1958 η βουλευτής του Εργατικού κόμματος Μπάρμπαρα Κάσολ συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνήτη στο υπουργείο αποικιών, η βουλευτής τον ενημέρωσε ότι ο Μακάριος της είχε αναφέρει ότι θα υποστήριζε λύσης ανεξαρτησίας και ίσως να έκανε δημόσια δήλωση αποκήρυξης της Ενωσης. 

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Καραμανλής, με τον οποίο συναντήθηκε επίσης στην Αθήνα ήταν περιχαρής όταν τον πληροφόρησε για τις προθέσεις του Μακάριου και η ελληνική κυβέρνηση θα εξέφραζε δημόσια την υποστήριξη της προς αυτές. 

Η κ. Κάσολ ήταν πολύ θορυβημένη για τον προτεινόμενο διορισμό αντιπροσώπου από την Τουρκία και ζήτησε όπως ακυρωθεί ή τουλάχιστον αναβληθεί η άφιξη του στο νησί. Επέκρινε δε την τουρκική αδιαλλαξία. 


---Βρετανικά έγγραφα για Μακάριο και Γρίβα --- 

Την αποκήρυξη της βίας ζήτησαν οι ΗΠΑ από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, σύμφωνα με έγγραφα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών για τις αποικίες του Λονδίνου. 

Όπως αναφέρεται, στις 3 Μαϊου 1957 ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον κάλεσε να αποκηρύξει τη βία και να ακολουθήσει τακτική πιο συμβατή με τη θρησκευτική του ιδιότητα. 

Ο πρεσβευτής Αλεν τόνισε ακόμη τη σημασία του τουρκικού παράγοντα. 

Ο Μακάριος παρουσιάστηκε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη για απομάκρυνση του Γρίβα από την Κύπρο αλλά εκτιμούσε ότι ο αρχηγός της ΕΟΚΑ θα ήταν απρόθυμος να συμμορφωθεί, με πολλούς από τους συνεργάτες του να εκτίουν πολύχρονες ποινές φυλάκισης. 

Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε αν μπορούσε να γίνει κάτι γι` αυτό αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τον Αμερικανό πρεσβευτή. 

Εξάλλου, άλλα έγραφα αναφέρουν ότι οι Βρετανοί εξέταζαν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στον Μακάριο να επιστρέψει από την Αθήνα στην Κύπρο και να τον θέσουν υπό περιορισμό στη Μονή Σταυροβουνίου μετά τον τερματισμό της εξορίας του στις Σεϋχέλλες. 

Τηλεγράφημα από το κυβερνείο στη Λευκωσία ανέφερε ότι ενώ το Σταυροβούνι εθεωρείτο για λόγους ασφάλειας κατάλληλος χώρος, το γεγονός ότι η Μονή είχε πολλούς επισκέπτες θα υπενθύμιζε στους πιστούς την κράτησή του.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "TYPOS.COM.CY"

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Daily Mail: Αποφύγεται την Κύπρο για διακοπές





Ακριβώς τη διπλάσια τιμή έχει το καλάθι του καταναλωτή στην Κύπρο απ’ ότι στη Μαγιόρκα, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η οποία συμβουλεύει τους αναγνώστες της να αποφύγουν την Κύπρο για τις self catering διακοπές τους.



Παρόλο που οι διακοπές self-catering είναι φθηνές διακοπές, η διαφορά στις τιμές μεταξύ των χωρών είναι μεγάλη αναφέρει το δημοσίευμα. Συγκρίνοντας την Κύπρο με την Ισπανία, υποστηρίζει ότι για να γεμίσει το κυπριακό καλάθι με 20 προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και αλκοόλ, έχει τη διπλάσια τιμή απ’ ότι στην Ισπανία.

Η έκθεση συγκρίνει το κόστος του καλαθιού της οικοκοιράς σε 20 βασικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και αλκοολούχων, για μια βδομάδα και για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων.

Στην Μαγιόρκα αυτό θα στοίχιζε 56.67 (στερλίνες) ενώ στην Κύπρο 104.29, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Εκτός από την Κύπρο, ακριβός προορισμός θεωρείται και η Κέρκυρα με το κόστος να ανεβαίνει στις 100.31 στερλίνες.

Το τυρί στην Πορτογαλία στοιχίζει ακριβώς τα μισά από ότι στην Κύπρο ενώ το βούτυρο στην Κέρκυρα είχε τριπλάσια τιμή από τη Μαγιόρκα.

Η πίτσα στην Ιταλία είχε διπλάσια τιμή από ότι στην Πορτογαλία, ενώ το γάλα στη Μαγιόρκα ήταν το ένα τέταρτο της Κυπριακής τιμής.

Τα 20 προϊόντα κατά χώρα

1. Μαγιόρκα - £57.67
2. Αλγκράβ Πορτογαλία - £57.78
3. Κόστα Μπλάνκα Ισπανία - £65.31
4. Μενόρκα - £66.71
5. Γκόζο - £70.12
6. ΄Λανζαρότε - £72.20
7. Κεφαλονιά - £78.99
8. Μπράιτον - £89.08
9. Τοσκάνη, Ιταλία - £98.09
10. Κρήτη - £99.18
11. Κέρκυρα - £100.31
12. Λεμεσός Κύπρος - £104.29

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ο κριτικός γραμματισμός στις τάξεις των παιδιών μας



Ο κριτικός γραμματισμός στις τάξεις των παιδιών μας
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουν σημειωθεί μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του γλωσσικού μαθήματος, μέσα από την ανάπτυξη κριτικά και κοινωνικά προσανατολισμένων προσεγγίσεων. Οι προσεγγίσεις αυτές εισήχθηκαν στο νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, κάτω από το πρίσμα της παιδαγωγικής του κριτικού γραμματισμού. Σε αντίθεση με προσεγγίσεις που έδιναν έμφαση στην κατάκτηση μιας σειράς αποπλαισιωμένων γνώσεων και στρατηγικών, που ακόμη και σήμερα παρατηρούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τη στείρα αποστήθιση γνώσεων, στον κριτικό γραμματισμό η διδασκαλία της γλώσσας έχει ως στόχο να αναδείξει πώς κάποιος/α μέσα από τα κείμενα που παράγει προβάλλει, αποσιωπά ή υποστηρίζει ένα θέμα. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται η διαμόρφωση κριτικά εγγράμματων πολιτών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να διαμορφώνουν κριτική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνικά ζητήματα, οικοδομώντας, ενισχύοντας ή αμφισβητώντας τα νοήματα που ενυπάρχουν σε αυτά.
Η παρούσα σχολική χρονιά 2011-2012, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποτέλεσε τη μερική εισαγωγή του νέου Αναλυτικού Προγράμματος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Η εισαγωγή του Αναλυτικού Προγράμματος στις υπόλοιπες τάξεις προγραμματίζεται να γίνει στις επόμενες σχολικές χρονιές. Οι εκπαιδευτικοί, παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις για το «καινούριο», αγκάλιασαν με θέρμη το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα και συνοικοδόμησαν θεματικές ενότητες με τους/τις μαθητές/τριές τους με εξαιρετικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο από το οποίο χαρακτηρίζονται τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες.
Σημείο εκκίνησης των θεματικών ενοτήτων αποτέλεσαν διάφορα κοινωνικά ζητήματα που ενδιέφεραν τη σχολική κοινότητα, όπως η κακοποίηση των ζώων, το έμφυλο στοιχείο στα παιχνίδια κλπ. Οι μαθητές/τριες και ο/η εκπαιδευτικός έφεραν κείμενα από διάφορες πηγές (διαδίκτυο, εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες κλπ.) και συνδιαμόρφωσαν μια κριτική στάση απέναντι στα υπό διαπραγμάτευση θέματα. Για παράδειγμα, επεξεργάστηκαν τα κείμενα διερευνώντας πώς μέσα από το λεξιλόγιο, τη γραμματική κλπ. παρουσιάζεται στην κοινωνία το θέμα της κακοποίησης των ζώων ή πώς η ίδια η κοινωνία αναπαράγει στερεότυπα για τα δύο φύλα. Όλη αυτή η διαδικασία διερεύνησης των θεμάτων οδήγησε τους/τις μαθητές/τριες να κατακτήσουν σταδιακά όλους εκείνους τους πόρους για να εκφράσουν τη δική τους «φωνή», τη δική τους στάση στα υπό διαπραγμάτευση θέματα. Ανάμεσα σε άλλα, δημιούργησαν αφίσες για την κακοποίηση των ζώων, έγραψαν άρθρα, ανέβασαν θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τσίρκο χωρίς ζώα» και αποδόμησαν τα στερεότυπα που αναπαράγει η κοινωνία για τα δύο φύλα. Η όλη αυτή προσπάθεια επέμβασης των μαθητών/τριών σε κοινωνικά ζητήματα, δεν άφησε ούτε έναν/μια μαθητή/τρια εκτός διαδικασίας. Ακόμη και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να τύχουν στήριξης, συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στη συνοικοδόμηση της στάσης τους για το υπό διερεύνηση θέμα. Ήταν συλλογική η προσπάθεια, διότι ασχολήθηκαν με κοινωνικά ζητήματα που τους/τις αφορούσαν και είχαν όλοι/ες ίσες ευκαιρίες στο αποτέλεσμα, αποδεικνύοντας πως το κεντρικό σημείο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης για ένα Δημοκρατικό και Ανθρώπινο Σχολείο υλοποιείται στην πράξη. Χαρακτηριστικά είναι και τα σχόλια εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Μία δασκάλα ανέφερε: «Έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη από την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το γεγονός ότι ενεργοποίησε την κριτική σκέψη των μαθητών/τριών, αφού τους/τις έφερε αντιμέτωπους/ες με πολλές διαφορετικές απόψεις και τους/τις οδήγησε στην ανακάλυψη υπόρρητων νοημάτων». Μια άλλη δασκάλα ανέφερε: «Πλέον όλα τα παιδιά συμμετέχουν και παρεμβαίνουν στην κοινωνία για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Με εξέπληξαν τα παιδιά που θεωρούσα πως είχαν αναγνωστικές δυσκολίες». Τέλος, ένας μαθητές ανέφερε: «Μου αρέσουν οι καινούριες ενότητες. Το θέμα και τις εργασίες μας τα αποφασίζουμε με τη δασκάλα μας και είναι πιο ωραία. Τις εργασίες μας τις κάνουμε για κάποιο σκοπό. Παρουσιάζουμε τη δική μας άποψη για θέματα που απασχολούν την κοινωνία».
Σε όλη αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς συνεργάστηκαν καθηγητές/τριες πανεπιστημίων, λειτουργοί του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η στήριξη των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε με κεντρικές επιμορφωτικές δράσεις, δράσεις στη σχολική μονάδα και με υποστηρικτικό υλικό που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπήρχαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας 9 απογευματινά σεμινάρια των 5 συναντήσεων, όπου επιμορφώθηκαν πάνω από 300 εκπαιδευτικοί. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, όπου επιμορφώθηκαν 300 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στη Β΄ και Γ΄ τάξη, και σεμινάρια σε θέματα α΄ γραφής και ανάγνωσης, όπου επιμορφώθηκαν 500 εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Α΄ τάξη. Παράλληλα με τις κεντρικές επιμορφωτικές δράσεις, δόθηκε στήριξη μέσα στις σχολικές μονάδες στα 340 περίπου σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από 14 άτομα που έχουν ως ρόλο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών για την εισαγωγή του νέου Αναλυτικού Προγράμματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Η όλη προσπάθεια δε θα μπορούσε να καταλήξει σε επιτυχία χωρίς τη συμβολή όλων των μερών και ειδικότερα χωρίς την ενεργό εμπλοκή των ίδιων των μαθητών/τριών που μετέτρεψαν τη γλώσσα των κειμένων σε εργαλείο καλλιέργειας της κριτικής σκέψης και όχι σε μέσο κοινωνικής ύπνωσης.
Μάριος Στυλιανού,
Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων,
Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ"

Αύξηση 113% στις πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών


Το 2011 δυο στους πέντε εγκατέλειψαν νωρίτερα την έδρα



Αύξηση 113% στις πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών


Το φαινόμενο αποδίδεται στις φήμες που κυκλοφορούν για πιθανές περικοπές στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα.


Λευκωσία: Aιτήματα από εκπαιδευτικούς για πρόωρη αφυπηρέτηση εξακολουθούν να φτάνουν στο υπουργείο Παιδείας, την ώρα που οι υπηρεσιακοί λειτουργοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη στελέχωση των σχολείων για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το φαινόμενο αποδίδεται, όπως και πέρσι, στις φήμες που κυκλοφορούν για πιθανές περικοπές στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε διάστημα ενός έτους, οι διδάσκοντες που εγκατέλειψαν πρόωρα τα σχολεία αυξήθηκαν κατά 113%.

Συγκεκριμένα, το 2011 αφυπηρέτησαν συνολικά 362 εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) οι κανονικές αφυπηρετήσεις του έτους ήταν 228 (ποσοστό 62%). Οι υπόλοιπες 134 - ποσοστό 37% - ήταν πρόωρες. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των εκπαιδευτικών που βγήκαν με σύνταξη, δυο στους πέντε αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το εντυπωσιακό είναι πως ένα χρόνο προηγουμένως, δηλαδή το 2010 οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν μόλις 63. Δηλαδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 113%. Ακόμα και η ΕΕΥ εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό «προφανώς οφειλόταν στις φήμες για φορολόγηση του φιλοδωρήματος αφυπηρέτησης, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών - πάνω από οκτώ στους δέκα - αφυπηρέτησαν από κάποια θέση προαγωγής και αντίστοιχα, μόλις το 17% έφυγαν ως απλοί δάσκαλοι και καθηγητές.

Σημειώνεται ότι αίτημα για πρόωρη αφυπηρέτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει πέντε και πλέον χρόνια υπηρεσίας. Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός επιθυμεί να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του πριν από τη συμπλήρωση του 45ου έτους, τότε υποβάλλει παραίτηση. Το 2011 λοιπόν, εκτός από τις πρόωρες αφυπηρετήσεις, έξι εκπαιδευτικοί (ένας καθηγητές και πέντε δάσκαλοι) υπέβαλαν παραιτήσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από την ΕΕΥ.

Όσον αφορά στα αιτήματα που υποβάλλονται κατακαλόκαιρα στο Υπουργείο για πρόωρη αφυπηρέτηση, αρμόδιος λειτουργός εξήγησε στον «Φ» ότι αν δεν επηρεάζουν τη στελέχωση των σχολείων τότε γίνονται αποδεκτά. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όπου η πρόωρη αποχώρηση εκπαιδευτικού πιθανόν να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και ως εκ τούτου, δεν ικανοποιείται το σχετικό αίτημα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <Ο Φιλελεύθερος>