Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ένα βήμα μπροστά πέτυχε η Ελλάδα: Το Eurogroup αποδέσμευσε την πρώτη δόση του νέου δανείου

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, και ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη χθεσινή σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, που ενέκρινε τις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής στο PSI.

Σκεπτικισμός από τους γνωστούς κύκλους στις διεθνείς αγορές, αλλά και διιστάμενες, για πρώτη φορά, θέσεις από τους ισχυρούς της Ευρώπης, συνοδεύουν την ολοκλήρωση του PSI στην Ελλάδα, που αποτρέπει στην παρούσα φάση μία ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Το στίγμα της προοπτικής, αλλά και των υποχρεώσεων της ελληνικής οικονομίας, έδωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, με χθεσινοβραδινή δήλωση, και με τη φράση «έχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία, ας μην την χάσουμε». Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε νωρίτερα εγκρίνει την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s), προκειμένου να επεκταθεί το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής (PSI).
«Με την τελική έγκριση και υπογραφή της δανειακής συμφωνίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο των τελευταίων μηνών. Πατάμε πια σε στέρεο έδαφος. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος από τις πλάτες των πολιτών της και των επόμενων γενιών. Με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Έλληνες μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του PSI, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ύστερα από τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι εγκρίθηκε η αποδέσμευση 35,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 130 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκε με τη σειρά του απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του PSI, η συμμετοχή στο οποίο άγγιξε το 95,7%.
Σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, οι απόψεις είναι πλέον διιστάμενες. Με τη φράση «σήμερα λύθηκε το πρόβλημα (με την κρίση χρέους της Ελλάδας)» συνόδευσε την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, η Γερμανία ανακοίνωνε, την ίδια ώρα, ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρήσει κάποιος ότι η κρίση έχει τελειώσει».
Οι αγορές αντέδρασαν με σκεπτικισμό και διαφοροποιήθηκαν θετικά μόνο μερικώς, κρατώντας υποτιμημένη την αξία των νέων ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν για τους δανειστές της χώρας. Όπως ενδεικτικά μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο παράλυσης μετά τις εκλογές της Άνοιξης στην Ελλάδα, και τις αμφιβολίες κατά πόσο η Αθήνα μπορεί όντως να οδηγήσει το χρέος της σε ένα πιο διαχειρίσιμο στάδιο μέχρι το 2020.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου