Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Γ. Δημοσθένους: «Όλοι μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ελληνική Παιδεία υψηλού επιπέδου»


«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μιαν ελληνική παιδεία υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, μέσα στα πλαίσια της οποίας θα καλλιεργείται ο σεβασμός στις παραδόσεις, στην ιστορία, στη θρησκεία, στη γλώσσα και στα ιδιαίτερα εθνικά μας χαρακτηριστικά».
Αυτό ανέφερε σήμερα Σάββατο σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους μιλώντας στο Συνέδριο που διοργανώνουν στη Δημοσιογραφική Εστία, η Γραμματεία Πολιτισμού και η Νεολαία του Ευρωπαϊκού Κόμματος με θέμα «Ο Ελληνικός Πολιτισμός στην Παιδεία: Ήθος και Ηθική».  
Ο κ. Δημοσθένους τόνισε ότι «όπως αναφέρεται ρητά στο προοίμιο των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, η εκπαίδευσή μας συντελείται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και ιδιαίτερα στην επαφή του με άλλους πολιτισμούς. Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά μας ενισχύονται για να διαμορφώσουν αυτόνομα και με αυτοπεποίθηση την ταυτότητά τους (εθνική, θρησκευτική, πολιτισμική), μαθαίνοντας ταυτόχρονα να σέβονται τους συμμαθητές τους με διαφορετική ταυτότητα». Και πρόσθεσε.
«Οι συντεταγμένες της παιδείας μας παραμένουν σταθερές και ξεκάθαρες. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε μιαν ελληνική παιδεία υψηλής ποιότητας. Πρέπει να σημειώσω, δυστυχώς, ότι η θέση στην οποία κατατάσσεται η Κύπρος στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, με βάση διεθνείς έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια. Κατατάσσεται, όπως είναι γνωστό, στις τελευταίες θέσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στη γλώσσα.
Όλοι οι ειδήμονες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι, στο σημερινό κόσμο, τέτοια αποτελέσματα υποσκάπτουν το μέλλον μιας χώρας. Και είμαι βέβαιος ότι μοιράζομαι με όλους σας τη μοναδική άποψη που επιτρέπεται να έχουμε στο ζήτημα αυτό: Αυτή δεν είναι η θέση που μας αξίζει, αυτή δεν είναι η θέση που μας ανήκει, αυτό δεν είναι το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας και για την πατρίδα μας.
Με την άποψή μου αυτή δεν υποτιμώ κανέναν άλλο λαό. Έχω λόγους που λέω δεν μας αξίζει και δεν μας ανήκει. Οι λόγοι είναι ότι είμαστε:
-η χώρα με τις υψηλότερες δημόσιες και τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση,
-η χώρα με τους πιο καλά καταρτισμένους επιστημονικά εκπαιδευτικούς,
-η χώρα με τους μαθητές και τις μαθήτριες που δουλεύουν περισσότερο από όλους τους συνομήλικούς τους στην Ευρώπη,
-η χώρα με τους γονείς που κάνουν τις περισσότερες θυσίες για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Με όλα αυτά ως δεδομένα, είμαι βέβαιος ότι εκφράζω την επιθυμία όλων των πολιτών όταν δηλώνω ότι αυτή η αρνητική κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα. Αυτό το στόχο έρχεται να υπηρετήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που υλοποιούμε.
Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλουμε να ανεβάσουμε την παιδεία μας στο επίπεδο που τις αξίζει. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μιαν ελληνική παιδεία υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, μέσα στα πλαίσια της οποίας θα καλλιεργείται ο σεβασμός στις παραδόσεις, στην ιστορία, στη θρησκεία, στη γλώσσα και στα ιδιαίτερα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, το νέο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που διαμορφώνουμε έχει ως βασικό του στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού που αποτελεί τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς επίσης και την καλλιέργεια αισθητικών, ηθικών και πανανθρώπινων αξιών όπως τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη.
Όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, για να πετύχουμε την αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, χρειάζεται η συνεργασία όλων. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ελληνική Παιδεία υψηλού επιπέδου. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και για την Κύπρο μας».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "Paideia.News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου