Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ εμπνέει τους Κύπριους μαθητές


Kύπρος: Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ εμπνέει τους Κύπριους μαθητές

του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Εκατόν δέκα διαφορετικά καράβια, 2.000 φιγούρες της Αφροδίτης, ταχυδρομικές κάρτες για τα 10.000 χρόνια πολιτισμού του νησιού και άλλα πολλά αξιόλογα έργα, ετοιμάστηκαν από δεκάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας κατά την περίοδο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

Οι δημιουργικές εργασίες των εφήβων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν, εντός Ιουνίου. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Τέχνης, Γιώργο Γαβριήλ, οι κυριότερες δράσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Πολιτιστικό φεστιβάλ από τις 18 μέχρι τις 21 Ιουνίου στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις της Κύπρου. Για την πραγματοποίηση του Πολιτιστικού Φεστιβάλ θα χρησιμοποιηθούν εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες, πάρκα, δρόμοι και πλατείες της Λευκωσίας. Μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, επίδειξη μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά, εκθέσεις με έργα τέχνης, παραδοσιακά παρασκευάσματα, κατασκευές κ.λπ.

2. Παγκύπριος διαγωνισμός εικαστικών τεχνών:
Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Η Κύπρος των δέκα χιλιάδων χρόνων ιστορίας και πολιτισμού, στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μέσα από το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου από την ένταξή της στην ΕΕ μέχρι σήμερα, καθώς και τη μελλοντική της εξέλιξη.

3. Παγκύπριες εργασίες:
α) Μέσα από το θέμα «Τα καράβια» και το συμβολισμό που μπορούν να μεταφέρουν, οι μαθητές προβάλουν το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας και προωθούν τον κυπριακό πολιτισμό. Ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί 110 διαφορετικά καράβια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν σύνοδοι και εκδηλώσεις.
β) Οι μαθητές έκαναν τις δικές τους διαφορετικές εικαστικές παρεμβάσεις σε φύλλα μετάλλου κομμένα στο σχήμα της Αφροδίτης των Σόλων. Έτσι έχουν ολοκληρωθεί 2.000 διαφορετικές φιγούρες Αφροδίτης, οι οποίες μπορούν να εκτεθούν.
γ) Για τη δράση «Επίδειξη Μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά» συνεργάστηκαν η διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και ο κλάδος των καθηγητών Τέχνης με το Πανεπιστήμιο Frederick. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε επίδειξη μόδας στην οδό Λήδρας, στις 18 Ιουνίου.
δ) Οι μαθητές αποτύπωσαν σε χαρτονάκι μεγέθους ταχυδρομικής κάρτας την εικαστική τους πρόταση για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "omogeneia.ana-mpa.gr"

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μνημόσυνο Πεσόντων 1974 της Κυράς - Μόρφου

Ο Α.Π.Ο.Κ (Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος Κυράς) απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους Τζιερασίτες για να παραστούν στο Μνημόσυνο Πεσόντων 1974 της Κυράς - Μόρφου. Του μνημοσύνου θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κος Χρυσόστομος, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Προσφυγικό Συνοικισμό Ανθούπολης, την Κυριακή 27 Μαΐου 2012.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική πρόσκληση από τον Αθλητικό Πνευματικό Όμιλο Κυράς (Α.Π.Ο.Κ)  και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των διοργανωτών της εκδήλωσης.




Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιήμενο από τον Γιάννη Ζουγανέλη (1983), ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου


Το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένο από τον Γιάννη Ζουγανέλη (1983), ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)
Κατηγορία: Ραδιόφωνο Ποιείν, καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής


Το ντοκουμεντο και η ιστορία της μελοποίησης που ακολουθεί ανήκουν στον japan88gr.

ΙV.
Είναι νωρίς ακόμη μές στόν κόσμο αυτόν,μ’ακούς
Δέν έχουν εξημερωθεί τά τέρατα, μ’ακούς
Τό χαμένο μου τό αίμα καί τό μυτερό,μ’ακούς
Μαχαίρι
Σάν κριάρι πού τρέχει μές στούς ουρανούς
Καί τών άστρων τούς κλώνους τσακίζει,μ’ακούς
Είμ’εγώ,μ’ακούς
Σ’αγαπώ,μ’ακούς
Σέ κρατώ καί σέ πάω καί σού φορώ
Τό λευκό νυφικό τής Οφηλίας,μ’ακούς
Πού μ’αφήνεις,πού πάς καί ποιός,μ’ακούς
Σού κρατεί τό χέρι πάνω απ’τούς κατακλυσμούς
Οί πελώριες λιάνες καί τών ηφαιστείων οί λάβες
Θά’ρθει μέρα,μ’ακούς
Νά μάς θάψουν , κι οί χιλιάδες ύστερα χρόνοι
Λαμπερά θά μάς κάνουν περώματα,μ’ακούς
Νά γυαλίσει επάνω τούς η απονιά,μ’ακούς
Τών ανθρώπων
Καί χιλιάδες κομμάτια νά μάς ρίξει
Στά νερά ένα ένα , μ’ακούς
Τά πικρά μου βότσαλα μετρώ,μ’ακούς
Κι είναι ο χρόνος μιά μεγάλη εκκλησία,μ’ακούς
Όπου κάποτε οί φιγούρες
Τών Αγίων
Βγάζουν δάκρυ αληθινό,μ’ακούς
Οί καμπάνες ανοίγουν αψηλά,μ’ακούς
Ένα πέρασμα βαθύ νά περάσω
Περιμένουν οί άγγελοι μέ κεριά καί νεκρώσιμους ψαλμούς
Πουθενά δέν πάω ,μ’ακους
Ή κανείς ή κι οί δύο μαζί,μ’ακούς

 Η ιστορία της μελοποίησης
1982. Αθήνα. Τρίτη βράδυ.
Στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο, η Μαρία Παξινού και ο Γιάννης Ζουγανέλης κάνουν, όπως κάθε Τρίτη, την εκπομπή «Τρίτη βράδυ με ποίηση». Ο Γιάννης, για πρώτη φορά αναμεταδίδει ζωντανά μια δική του μελοποίηση σε ένα κομμάτι από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.«Πενθώ τον ήλιο»
Ο Νίκος Δήμου (γνωστός συγγραφέας και blogger στις μέρες μας) είναι ένας από τους ακροατές της εκπομπής. Δεν διστάζει να επικοινωνήσει με τον Γιάννη Ζουγανέλη και να του μεταφέρει την χαρά, την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που άκουσε το συγκεκριμένο απόσπασμα μελοποιημένο. Ο ίδιος ο Ελύτης, μέσω του Νίκου Δήμου, ζητάει από τον Γιάννη Ζουγανέλη να μελοποιήσει όλο το «Μονόγραμμα» με σκοπό να εκδοθεί σε δίσκο. Ο Γιάννης κάνει την μελοποίηση.
Στα τέλη του 1982 μπαίνει στο στούντιο και ξεκινάει να ηχογραφεί το «Μονόγραμμα». Ο Μίνως Μάτσας αναλαμβάνει την παραγωγή ενώ η ηχογράφηση γίνεται στο στούδιο PDR του Πάνου Δράκου με την συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών:

Σαράντης Κασόρας Πιάνο
 Βασίλης Δερτυλής Keyboards
 Βαγγέλης Πατεράκης Μπάσο
 Δημήτρης Κουτζανίδης Τύμπανα
 Χρήστος Ζέρβας Ηλεκτρικές κιθάρες
 Βάνα Μαγκαφά 2ο Πιάνο
 Γιάννης Ζουγανέλης Ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα, μαντολίνο και κρουστά
 Βασίλης Σαλέας Κλαρίνο

Τραγουδούν ο συνθέτης και η Ισιδώρα Σιδέρη, ενώ συμμετέχουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Ζουγανέλη ενώ είναι η πρώτη συμμετοχή του Βασίλη Σαλέα σε δισκογραφική δουλειά.
Το υλικό είναι έτοιμο για έκδοση όταν για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, ο Οδυσσέας Ελύτης ζητάει ξαφνικά από τον Μίνω Μάτσα ένα αστρονομικό ποσό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του «Μονογράμματος». Ο Μάτσας, αδυνατεί να βρεί τα χρήματα αυτά και έτσι η δουλειά μένει στο συρτάρι…

To «Μονόγραμμα» περιέχει 11 κομμάτια.
1. Εισαγωγή στο Μονόγραμμα
 2. Θα γυρίσει αλλού τις χαρακιές
 3. Πενθώ τον ήλιο
 4. Intermedio 1
 5. Έτσι μιλώ για σένα και για μένα
 6. Εχω δεί πολλά
 7. Ειναι νωρίς ακόμη μες τον κόσμο αυτό
 8. Για σένα έχω μιλίσει
 9. Intermedio 2
 10. Στον παράδεισο
 11. Intermedio 3

Σε απόγνωση οι κεραμοποιοί λόγω κατεχομένων (βίντεο)


Δημήτρης Μανουσάκης



Σε απόγνωση βρίσκεται ο Σύνδεσμος Κεραμοποιών, αφού ο κανονισμός της πράσινης γραμμής ο οποίος διευκολύνει την παρανομία, οδηγεί τα τουβλοποιεία στις ελεύθερες περιοχές σε κλείσιμο, αφού ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 80%.

Πέραν της καταστροφής που συντελείται στο περιβάλλον κατά την παράνομη λατόμευση του πενταδακτύλου, η διοχέτευση τούβλων από τα κατεχόμενα για τα οποία μάλιστα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, χώμα από Ε/κ περιουσίες προκαλεί την αντίδραση των τουβλοποιών.

Η μη καταβολή ΦΠΑ, ο ανύπαρκτος περιβαλλοντικός έλεγχος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει γονατίσει τα τουβλοποιεία στις ελεύθερες περιοχές.

Με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, δεν τίθεται θέμα παρανομίας. Ωστόσο το αμφιβόλου ποιότητας προϊόν από τα κατεχόμενα, σε περίπτωση που αποδειχθεί ακατάλληλο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους όσοι το προμηθεύτηκαν χωρίς βεβαίως να μπορούν να στραφούν εναντίον του κατασκευαστή. Όσο για την περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των κονδυλίων που λαμβάνει το ψευδοκράτος για να λατομεύει παράνομα ελληνοκυπριακή γη τρώγοντας στην κυριολεξία τα σωθικά του πενταδάκτυλου.

«Το βουνό της παναγιάς όπως αποκαλείται, το μνημείο της φύσης που καταστρέφεται καθημερινά από το κατοχικό καθεστώς βρυχάται. Δεν το ακούει όμως κανείς», δήλωσε στο Sigma ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

«Ισως είναι η ώρα οι ευρωπαίοι ευρωβουλευτές που επισκέπτονται κατά καιρούς τα κατεχόμενα στον πηγαιμό για την Κερύνεια να μην εθελοτυφλούν και να βλέπουν την καταστροφική μανία του Αττίλα», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Σοφοκλής Αλετράρης.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνεται είναι έλεγχος της ποιότητας των υλικών που μεταφέρονται από την πράσινη γραμμή. Είπε επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την προέλευση των υλικών αυτών.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SigmaLive"

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Εικόνες αποκάλυψης στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο (Vid)







Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου



Είναι εικόνες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους. Ο Πενταδάχτυλος, το βουνό που συνδέθηκε με την ιστορία της Κύπρου και την πορεία της μέσα στον χρόνο, αργοσβήνει. Η παράνομη λατόμευση βρίσκεσαι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η θρυλική οροσειρά να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.  

Όσα δεν πέτυχε ο  αδυσώπητος χρόνος τα πετυχαίνει ο άνθρωπος και η κατοχή. 

Φορτηγά πάνε και έρχονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ οι μηχανές δουλεύουν ακατάπαυτα, τρώγοντας τα σωθικά του Πενταδαχτύλου. 

Το περιβαλλοντικό έγκλημα ολοκληρώνεται στα δεκάδες παράνομα εργοστάσια που είναι διάσπαρτα κοντά στα λατομεία. Δυστυχώς, συνένοχοι του εγκλήματος είναι και αρκετοί Ε/κ, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον κανονισμό για την πρασινη γραμμή και αγοράζουν τα προϊόντα που παράγονται από τα σωθικά του σκλαβωμένου Πενταδαχτύλου.


Την όλη κατάσταση διακωμωδούν ακόμη και τουρκοκυπριακές οργανώσεις στα κατεχόμενα, οι οποίες δεν αποκλείσουν στο μέλλον η Λευκωσία να έχει θέα τη θάλασσα της Κερύνειας. 


ΠΗΓΗ: "SigmaLive"
 


Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων σε εικονικό και απομακρυσμένο δίσκο παρουσίασε η Google


Μετά από φημολογία ετών, η Google ανακοίνωσε την Τρίτη το Google Drive την υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων σε εικονικό και απομακρυσμένο δίσκο.Η υπηρεσία βρίσκεται στο drive.google.com και σταδιακά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή όλοι οι χρήστες.
Το σχετικό πρόγραμμα, που δίνει πρόσβαση στον εικονικό δίσκο από κάθε συσκευή, υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, είναι ήδη διαθέσιμο για υπολογιστές με Windows και OSX και συσκευές Android. Αργότερα θα κυκλοφορήσει και για συσκευές iOS. Η Googleσχεδιάζει να ενσωματώσει το Google Drive σε υπηρεσίες της όπως τα Google Docs και θα δίνει τη δυνατότητα προβολής αρχείων, μοιράσματος και συνεργασίας.


Οι χρήστες του Google Drive θα έχουν δωρεάν στη διάθεσή τους 5GB για να αποθηκεύουν όσα αρχεία τους ενδιαφέρουν. Μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος, μέχρι και... 16TB, προσφέρεται με μηνιαία συνδρομή.


Η αποθήκευση των δεδομένων «στο σύννεφο» λύνει το πρόβλημα του συγχρονισμού ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές, ενώ προσφέρει ασφάλεια σε περίπτωση κινδύνου απώλειας δεδομένων από αστοχία ή βλάβη του υπολογιστή.


Παρόμοια υπηρεσία προσφέρει εδώ και χρόνια το Dropbox (2GB δωρεάν με δυνατότητες αύξησης) ενώ πιο πρόσφατα εγκαινιάστηκε το SkyDrive της Microsoft (7GB δωρεάν) και το iCloud της Apple (5GB δωρεάν).

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: "paideia-news"