Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται πλεονασμοί και απολύσεις εργατών στους μεγάλους Δήμους

Σε Έγκωμη, Λακατάμια, Λευκωσία

Έρχονται πλεονασμοί και απολύσεις εργατών στους μεγάλους Δήμους

Λευκωσία: Αντιμέτωποι με πλεονασμούς προσωπικού και περικοπές μισθών θα βρεθούν μετά την υποδοχή του 2013 μεγάλοι δήμοι, υπό το βάρος της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.

Ειδικότερα, σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Δήμος Έγκωμης που εργοδοτεί 107 εργάτες, ενώ απαιτούνται 60 άτομα, όπως ανέφεραν στελέχη του δήμου. Ο δήμος κατ’ επείγον καλείται να μειώσει κατά 20%-25% τα έξοδά του εκ των οποίων το 75% αφορά το μισθολόγιο. Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, ο δήμος πρότεινε στις συντεχνίες, ΠΕΟ και ΣΕΚ, τη μείωση κατά δύο ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου του ωρομίσθιου προσωπικού και συνακόλουθα και τις απολαβές, προκειμένου να εξοικονομηθεί το ποσό των €2 εκατ. Πλην όμως, οι συντεχνίες διαφωνούν και έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαβούλευση απευθείας με το προσωπικό, προκειμένου να πείσει για την ορθότητα της θέσης του. Αν τελικά δεν γίνει αποδεκτή, τότε, όπως δήλωναν στελέχη του δήμου, δεν θα υπάρχει άλλη οδός από αυτήν των απολύσεων λόγω πλεονασμού. Τα οικονομικά δεν επιτρέπουν τη δρομολόγηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου γιατί δεν διαθέτει €800.000, τόσο υπολογίζεται το κόστος των αποζημιώσεων. Αλλά και στον Δήμο Λακατάμιας εντοπίζεται μικρός αριθμός, 10-20 εργάτες, οι οποίοι πλεονάζουν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τις συντεχνίες. Ο Δήμος Λευκωσίας ήταν από τους πρώτους που προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού, μέσω σχεδίου εθελοντικής αφυπηρέτησης. Ο δήμος στόχευε σε μείωση κατά 70 ωρομίσθιους εργάτες, από σύνολο 320. Με την ανακοίνωση του σχεδίου ανταποκρίθηκαν 50 εργάτες και ακόμη υπάρχει ενδιαφέρον. Με την αποχώρηση των 70 εργατών, η εξοικονόμηση για το δημοτικό ταμείο υπολογίζεται στα €2 εκατ. από το 2013 και σε βάθος χρόνου αυξάνεται στα €15 εκατ. Ο Δήμος Λευκωσίας πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, εξασφάλισε το πράσινο φως από τις συντεχνίες, που έθεσαν ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον δήμαρχο της πρωτεύουσας. 


Οι όροι των συντεχνιών είναι οι εξής:


- στα επόμενα πέντε χρόνια να μη γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τα καθήκοντα που ασκούν οι πλεονάζοντες

- για την επόμενη πενταετία να μην προβεί σε αγορά υπηρεσιών για καθήκοντα συναφών με αυτά των απολυθέντων
- στην επόμενη πενταετία να μην εφαρμοστεί καμία μορφή ευέλικτης απασχόλησης για διεκπεραίωση καθηκόντων που σχετίζονται με αυτά που ασκούσαν οι πλεονάζοντες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: "Ο Φιλελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου