Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αύξηση 113% στις πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών


Το 2011 δυο στους πέντε εγκατέλειψαν νωρίτερα την έδρα



Αύξηση 113% στις πρόωρες αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών


Το φαινόμενο αποδίδεται στις φήμες που κυκλοφορούν για πιθανές περικοπές στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα.


Λευκωσία: Aιτήματα από εκπαιδευτικούς για πρόωρη αφυπηρέτηση εξακολουθούν να φτάνουν στο υπουργείο Παιδείας, την ώρα που οι υπηρεσιακοί λειτουργοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη στελέχωση των σχολείων για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το φαινόμενο αποδίδεται, όπως και πέρσι, στις φήμες που κυκλοφορούν για πιθανές περικοπές στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε διάστημα ενός έτους, οι διδάσκοντες που εγκατέλειψαν πρόωρα τα σχολεία αυξήθηκαν κατά 113%.

Συγκεκριμένα, το 2011 αφυπηρέτησαν συνολικά 362 εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) οι κανονικές αφυπηρετήσεις του έτους ήταν 228 (ποσοστό 62%). Οι υπόλοιπες 134 - ποσοστό 37% - ήταν πρόωρες. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των εκπαιδευτικών που βγήκαν με σύνταξη, δυο στους πέντε αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το εντυπωσιακό είναι πως ένα χρόνο προηγουμένως, δηλαδή το 2010 οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν μόλις 63. Δηλαδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 113%. Ακόμα και η ΕΕΥ εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό «προφανώς οφειλόταν στις φήμες για φορολόγηση του φιλοδωρήματος αφυπηρέτησης, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών - πάνω από οκτώ στους δέκα - αφυπηρέτησαν από κάποια θέση προαγωγής και αντίστοιχα, μόλις το 17% έφυγαν ως απλοί δάσκαλοι και καθηγητές.

Σημειώνεται ότι αίτημα για πρόωρη αφυπηρέτηση μπορεί να υποβληθεί μετά τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει συμπληρώσει πέντε και πλέον χρόνια υπηρεσίας. Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός επιθυμεί να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του πριν από τη συμπλήρωση του 45ου έτους, τότε υποβάλλει παραίτηση. Το 2011 λοιπόν, εκτός από τις πρόωρες αφυπηρετήσεις, έξι εκπαιδευτικοί (ένας καθηγητές και πέντε δάσκαλοι) υπέβαλαν παραιτήσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από την ΕΕΥ.

Όσον αφορά στα αιτήματα που υποβάλλονται κατακαλόκαιρα στο Υπουργείο για πρόωρη αφυπηρέτηση, αρμόδιος λειτουργός εξήγησε στον «Φ» ότι αν δεν επηρεάζουν τη στελέχωση των σχολείων τότε γίνονται αποδεκτά. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όπου η πρόωρη αποχώρηση εκπαιδευτικού πιθανόν να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και ως εκ τούτου, δεν ικανοποιείται το σχετικό αίτημα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <Ο Φιλελεύθερος>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου