Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Φεστιβάλ «Τουλίπας» στο χωριό Πολέμι





Το καθιερωμένο φεστιβάλ «Τουλίπας» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χωριό Πολέμι, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ενός σπάνιου φυτού της κυπριακής χλωρίδας, που φυτρώνει κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία στο χωριό Πολέμι.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου και το Σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας».

Σε ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης ανέφερε ότι η οργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης φανερώνει την ευαισθησία των κατοίκων του χωριού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και την αγάπη σας για τη φύση. «Έχετε την τύχη και τη χαρά την εποχή αυτή να βιώνετε καθημερινά το μαγευτικό αυτό φυσικό περιβάλλον που δημιουργούν οι άγριες κατακόκκινες τουλίπες «agenensis», οι οποίες αποτελούν ένα από τα σπανιότερα, πολυτιμότερα και ωραιότερα ενδημικά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας», είπε ο κ. Αλετράρης. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονα η τάση εγκατάλειψης της γεωργικής γης και των παραδοσιακών μεθόδων γεωργικής παραγωγής, αλλά και λόγω της συνεχούς και αυξανόμενης αστικής επέκτασης, οι πληθυσμοί του όμορφου αυτού λουλουδιού έχουν περιοριστεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουλίπας Αντώνης Νικάνδρου ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στο θέαμα που προσφέρει απλόχερα την άνοιξη η κυπριακή φύση τις μέρες αυτές στο Πολέμι, αφού ολόκληρες εκτάσεις είναι καλυμμένες με την τουλίπα, που αποτελεί από τα σπανιότερα και ωραιότερα ενδημικά φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας. Ο κ. Νικάνδρου τόνισε ότι το σπάνιο είδος της τουλίπας απειλείται προς εξαφάνιση λόγω της οικιστικής ανάπτυξης, της εγκατάλειψης της γεωργικής γης καθώς επίσης και εξαιτίας της ασυνείδητης συγκομιδής και εμπορίας των βολβών.

Σε ομιλία του ο κοινοτάρχης Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωαννίδης ανέφερε ότι κάθε Μάρτη και Απρίλη ο κάμπος του χωριού μετατρέπεται σε μια απέραντη ζωγραφιά με βασίλισσα την τουλίπα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SigmaLive"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου