Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της τρίτης ηλικίας και να δώσουμε άμεσες λύσεις


Στο Υπουργείο Υγείας η πρόκληση για εμάς είναι να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της τρίτης ηλικίας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε άμεσες λύσεις, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Μαλάς, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η υγιής γήρανση περιλαμβάνεται στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο κ. Μαλάς είπε ότι «είναι γεγονός ότι ο κόσμος μας αλλάζει και μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μετεξελίξεις είναι η γήρανση του πληθυσμού». 

«Οι συνέπειες της δημογραφικής μετάβασης σε ένα πληθυσμό που γερνά διαρκώς, σε συνδυασμό με τον ολοένα μειωμένο αριθμό των γεννήσεων, αναμένεται να επηρεάσουν αισθητά την οικονομία, την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόνοια. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση», πρόσθεσε. 

«Με βάση τα κριτήρια του ΟΗΕ και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, συνέχισε, «που ανεβάζει το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών στην Κύπρο περίπου στο 13%, η χώρα μας θεωρείται ήδη μια γερασμένη και συνεχώς γηράσκουσα κοινωνία». 

Από πλευράς του, όπως είπε, «το Υπουργείο Υγείας στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή μέτρων με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, ενώ η δέσμευση της Κυβέρνησης, γενικότερα για την τρίτη ηλικία, αντανακλάται στις εκθέσεις της για κοινωνική προστασία και κοινωνική ενσωμάτωση, που υπέβαλε στην ΕΕ στο πλαίσιο της Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού». 

«Στην προσπάθεια για υλοποίηση των δεσμεύσεών του», ανέφερε, «το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης εφαρμογής εναλλακτικών δομών φροντίδας για την τρίτη ηλικία έχοντας κατά νου ότι η γήρανση του πληθυσμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί περισσότερο ως πρόκληση παρά ως πρόβλημα». 

Αυτό, πρόσθεσε, «απαιτούν εξάλλου και οι σημαντικές πιέσεις για αλλαγή που επιδέχεται ο τομέας της υγείας, ιδιαίτερα εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής στενότητας». 

Σημείωσε ότι «ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε και η απόφαση για τη σταδιακή επέκταση και ενίσχυση της υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας, την οποία θεωρούμε ως σημαντική μέθοδο παρακολούθησης κυρίως των ατόμων τρίτης ηλικίας, με έμφαση στην προαγωγή της αυτονομίας και σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες υγείας και στην αξιοπρέπειά τους». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε, «έχει επιδοθεί σε θέματα που έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως σημαντικά για τους ίδιους τους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους».

Στο Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, «η πρόκληση για εμάς είναι να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της τρίτης ηλικίας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε άμεσες λύσεις».

«Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα της τρίτης ηλικίας είναι και το γεγονός ότι η υγιής γήρανση περιλαμβάνεται στα σημαντικά για το Υπουργείο μας θέματα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται να γίνει διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην οποία θα συζητηθούν πτυχές που έχουν σχέση με την υγιή γήρανση ως μια συνεχή διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

ΠΗΓΗ: "iKypros"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου