Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εγκαινιάστηκε το Αιολικό Πάρκο ''Αλεξίγρος''


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη έναρξη των εργασιών του Αιολικού Πάρκου Αλέξιγρος από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου στην παρουσία πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, εκπροσώπων ανεξάρτητων Αρχών του κράτους (ΡΑΕΚ, ΔΣΜ) και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Σε χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας KETONIS DEVELOPMENTS LTD Μάκης Κετώνης εξέφρασε την ελπίδα ότι και στο μέλλον η λειτουργία του Πάρκου θα συνεχίσει απρόσκοπτα και ομαλά και ότι θα συμβάλει στο ενεργειακό δυναμικό του τόπου με ένα ιδανικό και θετικό τρόπο. ''Ίσως η λειτουργία του 'Αλέξιγρου''' να αποτελέσει και τον καταλύτη για την εμπέδωση της αποτελεσματικότητας του αιολικού δυναμικού της Κύπρου και για τη διάλυση της αντιεπιστημονικής αμφισβήτησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της αιολικής ενέργειας και στην Κύπρο'', είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς σημείωσε ότι η υλοποίηση του Αιολικού Πάρκου Αλέξιγρος αποτελεί ακόμη ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας προς το μοντέλο της Πράσινης Ανάπτυξης. ''Ο Αίολος, ο θεός του Ανέμου, ήταν γενναιόδωρος τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου. Η ΡΑΕΚ είδε με ικανοποίηση το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου, ειδικά τις δύο τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη, να λειτουργεί ομαλά και στη νυχτερινή περίοδο που είναι χαμηλή η ζήτηση, ενώ τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 120 MW που ήταν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης'', είπε.

Σε παρέμβασή του ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου Χρίστος Τσίνγκης είπε: ''Τα εγκαίνια σήμερα τα χαρίζουμε σε εκείνους που κακοπροαίρετα και σκόπιμα αντιδρούσαν με μοναδικό κριτήριο τα δικά τους οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Σοβαρά και υπεύθυνα όταν ξεκινήσαμε δεσμευτήκαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε αιολικά τις τάξεις των 170MW μέχρι το τέλος του 2012 και αυτό πράττουμε, δεσμευόμαστε σήμερα ότι μπορούμε μέχρι το 2014 να υλοποιήσουμε άλλα 140MW από αιολική ενέργεια, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και τόλμη για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος''.Κατά την διάρκεια της τελετής ο γνωστός σκηνοθέτης-ηθοποιός Φώτος Φωτιάδης έκανε επίκληση στο Θεό του Ανέμου Δία ενώ προχώρησε και στην ανάγνωση αποσπάσματος από την ραψωδία Κ’ της Οδύσσειας αναφορικά με τον Αίολο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια πλακέτας από την Υπουργό Εμπορίου καθώς και την συμβολική έναρξη των εργασιών του Πάρκου με το πάτημα κουμπιού ενεργοποίησης ανεμογεννήτριας.

Το αιολικό πάρκο ''Αλεξίγρος'', που βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Τερσεφάνου, Κλαυδιάς και Αλεθρικού, έχει συνολική ισχύ 31.5 MW και αποτελείται από 21 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 1.5 MW η κάθε μία, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε δασική γη. Θα παράγει 80.000.000 KWH ετησίως. Η ετήσια αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 52.000 τόνους περίπου.

Για την κατασκευή του πάρκου θα επενδυθούν 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου και τα έσοδά του θα προέρχονται από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΗΚ και από την επιδότηση του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η συνολική τιμή πώλησης θα είναι 0,166 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η σύμβαση επιδότησης που έχει υπογραφεί έχει διάρκεια 20 χρόνια.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου