Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΑΚΕΛ: Απορρίπτει την πρόταση ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ για το 64ο


Το ΑΚΕΛ απορρίπτει κάθετα την πρόταση νόμου που κατέθεσαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στη δημόσια υπηρεσία στο 64ο έτος ηλικίας, ''με βασικό επιχείρημα τα δημοσιονομικά δήθεν οφέλη που θα προκύψουν'', δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Σταύρος Ευαγόρου.
''
Οι εμπνευστές της στερούνται κοινωνικής ευαισθησίας, η οποία αποτελεί ακραία ιδεοληψία σε βάρος της απασχόλησης και συνειδητή νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική προσέγγιση. Παραγνωρίζοντας για ακόμα μια φορά την ανάγκη διεξαγωγής κοινωνικού διαλόγου, επιχειρούν κατά τρόπο αυταρχικό και ετσιθελικό να επιβάλουν σ’ ολόκληρη την κοινωνία και τους εργαζόμενους τις δικές τους νεοφιλελεύθερες επιλογές'', πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ επί της ουσίας προωθεί ένα μέτρο ιδιαίτερα αντινεανικό το οποίο επηρεάζει άμεσα την ένταξη στην απασχόληση νέων ανθρώπων και αυξάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανεργία.
''Αυτό από μόνο του αποτελεί δείγμα της αναλγησίας που χαρακτηρίζει τους εμπνευστές της πρότασης, οι οποίοι υποκριτικά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία. Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι καθοδηγούνται από δογματισμό και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Είναι γνωστό και αποδεικνύεται από μελέτες ότι η πρακτική της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης που εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων. Σε άλλες χώρες όμως αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους. Σ΄ εκείνη την περίπτωση ο εργαζόμενος, μέσα από τα επιπλέον χρόνια εργασίας του, παρέμενε εισφορέας στα συνταξιοδοτικά ταμεία αντί να καθίσταται λήπτης'', συμπλήρωσε.
Στην περίπτωση της Κύπρου, είπε ο κ. Ευαγόρου, δεν πρόκειται να προκύψει δημοσιονομικό όφελος αφού λόγω των διαχρονικών στρεβλώσεων οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν είχαν συνεισφορά στα συνταξιοδοτικά ταμεία.
''Τώρα συνεισφέρουν 4,25% του μισθού τους ενώ το συνταξιοδοτικό κόστος είναι σαφώς μεγαλύτερο και καταβάλλεται από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Εκείνο που θα επιτύχουν στο τέλος της ημέρας οι εμπνευστές της πρότασης είναι την παραμονή για ακόμη ένα χρόνο υψηλόμισθων υπαλλήλων με μέσες απολαβές γύρω στις 4000 ευρώ το μήνα αντί να παίρνουν το ήμισυ αυτού του ποσού ως σύνταξη. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο κόστος στα δημόσια οικονομικά, το οποίο θα ξεπερνά τα 35 εκ. ευρώ ετήσια. Ως απότοκο της πρότασης, το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος για το κράτος θα αγγίξει τα 35 εκ. ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου η πρόταση είναι έκδηλα και εξόφθαλμα αντισυνταγματική'', ανέφερε.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η περαιτέρω παραμονή εργαζομένων στην υπηρεσία λειτουργεί σε βάρος της παραγωγικότητας αφού είναι γενικά παραδεκτό ότι η παραγωγικότητα των πιο μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων είναι γενικά πιο χαμηλή.
''Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί οικονομικοί οργανισμοί προσφέρουν κίνητρα και καταρτίζουν σχέδια πρόωρων αφυπηρετήσεων στους πιο μεγάλους σε ηλικία υπαλλήλους τους. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι ένας νέος σε ηλικία υπάλληλος αμείβεται με το ήμισυ των εισοδημάτων του αφυπηρετούντος και είναι σίγουρα πιο παραγωγικός. Αλλο ένα παράδοξο είναι το γεγονός ότι οι εμπνευστές της πρότασης είναι οι ίδιοι που θεωρούσαν ότι η κρατική μηχανή είναι υπεράριθμη. Μέσω της πρότασης τους τη μετατρέπουν σε ακόμα πιο υπεράριθμη'', πρόσθεσε.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι ως ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι η πρόταση παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο τομέα δεν ωφελεί αλλά αντίθετα επιβαρύνει το πάγιο ταμείο λόγω των στρεβλών δεδομένων που αφορούν το επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης στο δημόσιο τομέα, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα, επηρεάζει αρνητικά την απασχόληση και αυξάνει την ανεργία των νέων και βρίθει αντισυνταγματικών προνοιών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

1 σχόλιο: