Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Στόχος του κράτους η δημιουργία πάρκων


 Η δημιουργία πάρκων αποτελεί στόχο του κράτους γιατί εντάσσεται στις αρχές της ευρύτερης πολιτικής του για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πάρκου της οδού Προποντίδος, στη Λακατάμεια, ο κ. Αλετράρης είπε ότι η πρωτοβουλία του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Λακατάμειας ''για διαμόρφωση αυτού του χώρου σε πάρκο, που θα συμβάλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά συνάμα και στη γνωριμία με την κυπριακή φύση, είναι άξια συγχαρητηρίων'' και πρόσθεσε ότι ''στις μέρες μας, όπου ο πληθυσμός μαζεύεται στις πόλεις, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας, τα μικρά αστικά και περιαστικά δάση αποκτούν σημαντική αλλά και ξεχωριστή αξία''.

''Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για την ευημερία των κατοίκων μιας περιοχής, θα παραχωρήσουμε στον Δήμο Λακατάμειας δωρεάν δενδρύλλια τα οποία θα δοθούν από το Τμήμα Δασών για δενδροφύτευση και εμπλουτισμό του πρασίνου του Πάρκου της οδού Προποντίδος'', είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Τέλος, ο κ. Αλετράρης διαβεβαίωσε ότι ''η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα βρίσκεται πάντοτε συμπαραστάτης σε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες και σταθερός αρωγός σε έργα που προάγουν την επαφή με την φύση, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του πληθυσμού μας και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους φυσικούς μας πόρους''.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Προς άσκηση ποινικών διώξεων για την φονική τραγωδία στο Μαρί

Πολύ κοντά για ανακοίνωση ποινικών διώξεων σε σχέση με την φονική τραγωδία στην ναυτική βάση στο Μαρί τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκεται η Γενική Εισαγγελία, αφού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο κύριος όγκος της μελέτης των εγγράφων, καταθέσεων και εξέτασης όλου του υλικού.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης κάλεσε τους ανακριτές της υπόθεσης να τον ενημερώσουν για το κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που τους ανατέθηκαν, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης και οι επικεφαλής των ερευνών να έχουν συνάντηση με σκοπό να συζητηθεί η υπόθεση, ώστε πλέον να ληφθούν αποφάσεις για ποιους θα ασκηθούν διώξεις.

Ο κ. Κληρίδης είχε ζητήσει από τους ανακριτές να προβούν σε ελέγχους τεκμηρίων και καταθέσεων ώστε να διαπιστωθεί ότι όσα αναφέρονται συμφωνούν με αυτά που είναι καταγραμμένα. Οι ανακριτές έχουν ήδη συμπληρώσει και αυτό το έργο και θα ενημερώσουν σχετικά τον Εισαγγελέα.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Καθημερινή"

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Α. Παπαδιαμάντης – Ναυαγίων ναυάγια

Περιγραφή: Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Άγιος των γραμμάτων μας χαρακτηριζόμενος, γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου του 1851. Τέσσερις αδελφές κι ένας αδελφός θα είναι η μόνη περιουσία που θα κληρονομήσει από την φτωχή οικογένειά του. Με την αγωνία της Παιδείας ο ίδιος, αν και χωρίς τα μέσα να προχωρήσει, με δυσκολία θα τελειώσει το σχολείο, κι αμέσως μετά, το 1872, θα φύγει για το Αγιον Ορος μαζί με τον φίλο του Νικόλαο Διανέλο, αργότερα μοναχό Νήφωνα. Ο Παπαδιαμάντης μετά λίγους μήνες θα επιστρέψει στον κόσμο: δεν θεώρησε τον εαυτό του άξιο για το Σχήμα.

Με την επιστροφή του, εγγράφεται στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία ποτέ δεν θα αποφοιτήσει. Βγάζει τα προς το ζην του πενιχρού υλικά βίου του προγυμνάζοντας μαθητές. Μόνος του θα μάθει αγγλικά και γαλλικά στα πρώτα χρόνια των σπουδών του. Φίλος και σύντροφός του σ’ αυτά τα χρόνια ο λογοτέχνης εξάδελφός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, αργότερα μοναχός. Ο Μωραϊτίδης θα τον φέρει σε επαφή με λογοτεχνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της εποχής, κι ο Παπαδιαμάντης θ’ αρχίσει να βλέπει τα έργα του να δημοσιεύονται στον ”Ραμπαγά”, στον ”Νεολόγο” της Κωνσταντινούπολης, στο ”Μη Χάνεσαι” και στις εφημερίδες ”Εφημερίς” και ”Ακρόπολις”. Γρήγορα οι συνεργασίες του με περιοδικά και εφημερίδες θα αυξηθούν, αλλά, βιοποριστικό του επάγγελμα θα γίνει η δημοσιογραφία κι οι μεταφράσεις. Οι προοπτικές φαίνονται μεγάλες για μια επιτυχή δημοσιογραφική και λογοτεχνική πορεία στην Πρωτεύουσα, όμως αυτό δεν συγκινεί τον ”κοσμοκαλόγερο”, τον μοναχικό και ταπεινό Παπαδιαμάντη. Οι μόνες ώρες που φαίνεται να χαίρεται στην Αθήνα είναι εκείνες που περνάει με τους απλούς καθημερινούς λαϊκούς ανθρώπους, κι εκείνες που ψάλλει στον Αγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι. Δεξιός ψάλτης ο Παπαδιαμάντης, αριστερός ο Μωραϊτίδης, κι ιερέας ο προσφάτως αγιοποιηθείς Αγ. Νικόλαος Πλανάς, ο βιώσας την Ταπείνωση. Πέρα από την δυσκολία του να προσαρμοστεί στην πρωτεύουσα, παθαίνει και ρευματισμούς στα χέρια , με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του εργασία. Χωρίς κανέναν οικονομικό πόρο θα επιστρέψει στη Σκιάθο όπου, άρρωστος, θα αφεθεί για λίγο στις φροντίδες των αδελφών του. Θα προειδεί τον θάνατό του, και την δυσκαταποσία των τελευταίων ωρών του, και θα ζητήσει να τον κοινωνήσει ο ιερέας της ενορίας του δύο μέρες πριν. Κοιμήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1911.

Συγγραφέας: Α. Παπαδιαμάντης
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 17
Μέγεθος αρχείου: 137kb

[Κατέβασέ το]

Αναδημοσίευση από "24grammata.24grammata.com / ebooks".

Χριστόφιας: «Στόχος μας η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών»

«Διεκδικώ και απολαμβάνω τα δικαιώματα μου στην πολυχρωμία», το σύνθημα της φετινής εκδήλωσης με την ευκαιρία της επετείου από την υιοθέτηση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού.


«Η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών αποτελεί μια από τις τρεις προτεραιότητες πολιτικής στην Εθνική μας Στρατηγική», ανέφερε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 22η επέτειο από την υιοθέτηση της σύμβασης του παιδιού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε τρεις άξονες:

Τη στήριξη και ενδυνάμωση της οικογένειας και την προστασία του παιδιού.

Την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, και

Την επιδοματική πολιτική για τις οικογένειες με παιδιά.

Ιδιαίτερη σημασία είπε, αποδίδεται στην πολιτική προληπτικής στήριξης της οικογένειας.

Παρέχεται, συμπλήρωσε, οικονομική και τεχνική βοήθεια προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις εθελοντικές οργανώσεις για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών φροντίδας παιδιών σε τοπικό επίπεδο. Στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της κυβέρνησης, να στηρίξει την οικογένεια μέσα από τη βελτίωση και επέκταση παροχών ή δομών για την εναρμόνιση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατέχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

Η πλήρης, όμως, αποκατάσταση των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα απαλλάξει τα παιδιά της Κύπρου από το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας και που θα διασφαλίσει βασικά δικαιώματα όπως είναι αυτό της ελεύθερης διακίνησης στην ίδια τους την πατρίδα, ως ισότιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τα «μυστικά» από τη συνάντηση Πέρες-Xριστόφια

Τα «μυστικά» από τη συνάντηση Πέρες-Xριστόφια


Αποκαλυπτικές πληροφορίες για το τι λέχθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Προεδρικό

Πολύ σημαντικές οι πληροφορίες για το τι λέχθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, τόσο για τις συμφωνίες που δεν θα δουν επισήμως, για την ώρα τουλάχιστον, το φως της δημοσιότητας όσο και για τα αιτήματα των Ισραηλινών σε σχέση με την ενεργειακή συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα θα υπάρξει υπογραφή και νέων συμφωνιών που επετεύχθησαν μεταξύ των δύο πλευρών.

ΟΙ "ΜΥΣΤΙΚΕΣ" ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΣΑΝΤ - ΚΥΠ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Η παρουσία των ανθρώπων της Ντέλεκ στην αντιπροσωπεία δεν είναι τυχαία. Το Ισραήλ θέλει συνεργασία με την Κύπρο και συγκεκριμένα μέσω της εν λόγω εταιρείας. Πιο αναλυτικά, οι Ισραηλινοί επιθυμούν εφαρμογή του μοντέλου που ισχύει και στην περίπτωση των δικών της οικοπέδων. Δηλαδή συμμετοχή 30% στο οικόπεδο 12.

Πηγή από το προεδρικό τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη ακόμη να δώσει απάντηση επ' αυτού.

Εξάλλου, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να φέρνουν το αέριο τους στην Κύπρο και το τερματικό που θα δημιουργηθεί, να το υγροποιούν και ακολούθως να το διοχετεύουν στις αγορές. Αυτό είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο δουλεύουν οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν αποτελέσματα. Τέλος, πηγή από το Προεδρικό αποτιμώντας συνολικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ανέφερε πως μέσω της πρότασης Πέρες για κοινή επιτροπή που θα καταστεί γέφυρα της ΕΕ με την Μέση Ανατολή, αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

ΠΗΓΗ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ SigmaLive

Επίσκεψη Σιμόν Πέρες στην Κύπρο (3.11.2011) - Απόσπασμα δηλώσεων


Σημείωση: Οι δηλώσεις του κ.Πέρες έγιναν στην αγγλική γλώσσα. Στο βίντεο, ακούγεται απόσπασμα των δηλώσεων του, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα.

Η λέξη που "κόπηκε" στο τέλος είναι "ανθρώπους" , δηλαδή η τελειωμένη φράση είναι "...υπέροχους ανθρώπους".

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Χίλαρι Κλίντον: «Να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές από το φυσικό Αέριο»

Στο κυπριακό και στο θέμα των ερευνών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, ζητώντας όπως όλες οι "πλευρές" επωφεληθούν, αναφέρθηκε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας χθες βράδυ στο δείπνο του Ετησίου Συνεδρίου για τις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, το οποίο διοργανώνει το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο.


Η κ. Κλίντον, που αύριο αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας σε συνέδριο για το Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στη στενή σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας και τη συνεργασία τους σε μία σειρά διεθνών ζητημάτων, καθώς και στο κυπριακό.

«Όλα τα μέρη συμφωνούν στο θεμελιακό στόχο της επίτευξης μιας διαρκούς διευθέτησης στη νήσο, που θα είναι το αποτέλεσμα μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

Η κ. Κλίντον είπε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στο κυπριακό και πιστεύουν ότι η δημόσια ρητορική όλων των πλευρών πρέπει να διατηρηθεί στο χαμηλότερο σημείο, δίνοντας έτσι το περιθώριο που χρειάζονται τα μέρη για να επιτύχουν λύση».

Αναφερόμενη στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της, είπε πως «ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, μαζί και με τη βοήθεια αμερικανικών εταιρειών, προσβλέπουμε στο να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές από την διανομή των πόρων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ SIGMALIVE

Έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Λιβύη

Το εκφραστικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος, η εφημερίδα «Μπακίς» αφιερώνει το κύριο θέμα της στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του «πανεπιστημίου» εγγύς ανατολής και του Υπουργού Υγείας της Λιβύης για αποστολή Λίβυων ασθενών στην κλινική του «πανεπιστημίου».


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η είδηση προβλήθηκε από το διεθνή και τουρκικό Τύπο με αναφορές ότι η Λιβύη, αν όχι επίσημα , αναγνώρισε ντε φάκτο το ψευδοκράτος. Όπως αναφέρεται, οι ασθενείς θα αρχίσουν να μεταφέρονται στα κατεχόμενα εντός μιας εβδομάδας με ναυλωμένες πτήσεις.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ SIGMALIVE

Στην Κύπρο αύριο ο Σίμον Πέρες

Στην Κύπρο θα φθάσει το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες ο οποίος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη το πρωί.


Οι δύο ηγέτες θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στα πλαίσια της συνάντησης θα συζητηθεί το κυπριακό το παλαιστινιακό αλλά και το θέμα του φυσικού αερίου περιλαμβανομένων και των τουρκικών απειλών και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ενδεχόμενης συνεργασίας των δύο χωρών για εκμετάλλευση και εμπορία του φυσικού αερίου.

Λευκωσία και Τελ Αβιβ θα υπογράψουν 4 συνολικά συμφωνίες. Αρχαιολογίας, τηλεπικοινωνιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντικότερη αυτή της Έρευνας και Ανάπτυξης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ SIGMALIVE