Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που προέκυψε από τη Δευτέρα 11/7/2011 από το θλιβερό συμβάν στο Μαρί, η Αρχή Ηλεκτρισμού καταβάλλει σε συνεργασία με το Διαχειριστή Συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ) και άλλους φορείς, συνεχείς εντατικές προσπάθειες, για απάμβλυνση του προβλήματος της συνεχούς ηλεκτροδότησης.

Στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τα ακόλουθα, τα οποία θα έχουν ισχύ με την προϋπόθεση ότι δεν συμβεί κάτι απρόοπτο στις καιρικές συνθήκες ή στην παραγόμενη ισχύ.

1. Οι διακοπές στην παροχή ρεύματος θα περιοριστούν στις μία σε κάθε περιοχή, θα γίνονται κατά τη διάρκεια της μέρα (ενδεικτικά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ) και θα έχουν μέγιστη διάρκεια 2 1/2 ωρών.

2. Στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ, θα ανεβάζεται το απόγευμα της προηγούμενης μέρας ενδεικτικό πρόγραμμα διακοπών, με βάση τις προβλέψεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη τροποποίησης από απρόβλεπτα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, τότε αναθεωρημένο ενδεικτικό πρόγραμμα θα ανεβάζεται στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ το πρωί της ίδιας μέρας.

3. Οι περιοχές που θα γίνονται οι διακοπές ρεύματος έχουν ομαδοποιηθεί όπως φαίνονται στoυς Πίνακες Περιοχών πιο κάτω που χωρίζονται ανά Επαρχία. Οι πίνακες αυτοί είναι δυνατόν να διαμορφώνονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες αλλά θα ανεβάζονται αμέσως στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ για έγκαιρη ενημέρωση των πελατών μας. Ο εντοπισμός της Ομάδας που ανήκει η περιοχή σας είναι απαραίτητος για να μπορέσετε να βρείτε από τον Ενδεικτικό Πίνακα ωρών Διακοπής τις ώρες που αναμένεται να αποκόπτεται το ρεύμα στην περιοχή σας. Σημειώνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η περιγραφή μιας περιοχής είναι αδύνατον να καθορίσει τη μοναδικότητα της γεωγραφικής σας περιοχής. Για παράδειγμα η «Λεωφόρος Στροβόλου» μπορεί να φαίνεται σε 2 ή περισσότερες περιοχές. Ένας άλλος πρακτικός τρόπος να εντοπίσετε την Περιοχή σας είναι να παρατηρήσετε την ώρα που έγινε διακοπή ρεύματος στο υποστατικό σας χθες ή/και σήμερα. Η ώρα της διακοπής αυτής αναμένεται ενδεικτικά να είναι η ίδια μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.

4. Οι ενδεικτικές ώρες διακοπής ανά Ομάδα για τις 28/7/2011 φαίνονται στον αντίστοιχο Πίνακα Ενδεικτικών Ωρών Διακοπής για τις 28/7/2011.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πιο πάνω διευθετήσεις αποτελούν σημαντικό μέτρο που βελτιώνει ουσιωδώς και κατά τρόπο αποτελεσματικό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις διακοπές ηλεκτροδότησης. Ωστόσο στο αρχικό τουλάχιστον στάδιο δυνατόν να υπάρχουν κάποια λάθη στην πληροφόρηση που παρέχεται από τους πίνακες, για τα οποία ζητούμε την κατανόησή σας και τα οποία θα διορθώνουμε στην πορεία.

Σας διαβεβαιώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι θα συνεχίσουμε ασταμάτητα να κάμνουμε ότι είναι δυνατόν για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας.

Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν φέρουμε ευθύνη για μη τήρηση ή αλλαγή του ενδεικτικού προγράμματος, λόγω απρόβλεπτης μείωσης στην παραγόμενη ισχύ ή αύξηση της ζήτησης ή για άλλους τεχνικούς λόγους.

Παράλληλα τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της ανεπάρκειας παραγωγής ρεύματος είναι πολύ μεγάλο και η συνεργασία σας, μέσα από τη συνειδητή εξοικονόμηση ενέργειας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Είναι δε άκρως απαραίτητη η συνεργασία σας αυτή, για να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα ενδεικτικά έστω προγράμματα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Περισσότερη εξοικονόμηση σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα τήρησης προγραμμάτων.


Σημείωση: Το πιο πάνω πρόγραμμα αναφέρεται σε συνθήκες καύσωνα

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μιχάλης Κακογιάννης (1921-2011), Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι

Αγάπη που γινες δίκοπο μαχαίρι

Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι
κάποτε μου 'δινες, μόνο τη χαρά
μα τώρα πνίγεις τη χαρά στο δάκρυ
δε βρίσκω άκρη, δε βρίσκω γιατρειά

Φωτιές ανάβουνε μες στα δυο του μάτια
τ' αστέρια σβήνουνε όταν με θωρεί
σβήστε τα φώτα σβήστε το φεγγάρι
σαν θα με πάρει τον πόνο μου μη δει


Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις
Ερμηνεία: Μελίνα Μερκούρη
από το φιλμ "Στέλλα"

Ο διευθυντής μου κλέβει ...

Οι αποκαλύψεις για το πόσοι ήξεραν ότι το φορτίο στη ναυτική βάση στο Μαρί ήταν επικίνδυνο αλλά και οι στρατιώτες που έβλεπαν τις φωτιές και τις εκρήξεις μου θύμισε για μια ακόμη φορά την έλλειψη της κατάλληλης νομοθεσίας για έννομη αποκάλυψη, που αν την είχαμε σε εφαρμογή ίσως να αποφεύγαμε την τραγωδία.

Στη Βρετανία, μετά από δεκάδες σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας τη δεκαετία του ’80 και αρχές του ’90, όλες οι επιτροπές που διορίστηκαν για διερεύνηση των σκανδάλων, έκαναν αναφορές ότι διάφοροι προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τους αρμόδιους χωρίς όμως επιτυχία.

Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα, η επιτροπή που διερευνούσε το θάνατο ενός ατόμου σε νοσοκομείο, ανακάλυψε ότι ένας από τους εργαζόμενους είχε κάνει πολλές προσπάθειες να προειδοποιήσει τους αρμόδιους για την πιθανότητα θανάτου ασθενών.

Η γενική εντύπωση μεταξύ των εργαζομένων ότι δεν είναι ορθό να καταδίνεις άλλους στο χώρο εργασίας που επικρατούσε την εποχή εκείνη, έκανε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης ακόμα πιο δύσκολες.

Μετά από πολλές προσπάθειες, τη συμπαράσταση των ΜΜΕ και διαφόρων βουλευτών, πέρασε το 1998, νομοθεσία από το Κοινοβούλιο που αναφερόταν στην “έννομη αποκάλυψη”, μια διαδικασία γνωστή σαν whistleblowing.

Παρόμοιος νόμος υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες, αλλά ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αναφορά στην υποχρέωση των Κρατών μελών να εφαρμόζουν μεθόδους έννομης αποκάλυψης.

Φανταστείτε λοιπόν τον εαυτό σας να ανακαλύπτει μια μέρα στη δουλειά ότι ο διευθυντής σας κλέβει από το δημόσιο ή δίνει ληγμένα φάρμακα σε ασθενείς ή ότι με τις πράξεις του βάζει σε κίνδυνο τη ζωή διαφόρων ατόμων.

Με την κατάσταση όπως είναι σήμερα και με τη κουλτούρα που επικρατεί γύρω από το θέμα, θα το βρείτε πολύ δύσκολο να προχωρήσετε σε καταγγελία αλλά ούτε και υπάρχει η κατάλληλη διαδικασία να το κάνετε. Έτσι όλοι αποφεύγουν να κάνουν κάτι και η παρανομία συνεχίζεται.

Είναι πλέον απαραίτητη, η ψήφιση νόμου ο οποίος θα καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να κάνει έννομη αποκάλυψη, τη μέθοδο με την οποία θα γίνεται, τις υποχρεώσεις των Κρατικών Υπηρεσιών για έρευνα, αλλά πάνω από όλα, την προστασία του ατόμου που προβαίνει σε αποκάλυψη όπως και αυτού που καταγγέλλεται, σε περίπτωση που η καταγγελία γίνεται κακόβουλα.

Μια από τις πιο σοβαρές πρόνοιες όμως της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η προστασία του ατόμου που προβαίνει στην έννομη αποκάλυψη από οποιαδήποτε αντίποινα, θυματοποίηση του ή εμπόδια στην επαγγελματική του ανέλιξη, διαφορετικά δε θα πετύχουμε τίποτα.

Οι περιπτώσεις έννομης αποκάλυψης τις οποίες θα προστατεύει ο νόμος αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, την απώλεια χρήματος του δημοσίου λόγω κακοδιαχείρισης /κακοτεχνιών /απάτης ή και υποδεεστέρων των προδιαγραφών έργων. Επίσης, ότι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την αμέλεια κατά τη διάρκεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την προμήθεια επικίνδυνων εμπορευμάτων και ουσιών, και πολλά άλλα.

Όλες οι Κρατικές Υπηρεσίες θα πρέπει να εκδίδουν κανονισμούς μαζί με παραδείγματα, που θα κοινοποιούνται σε όλο το προσωπικό, με τους οποίους θα καθορίζεται ο τρόπος που μπορεί ένας εργαζόμενος να προβεί σε έννομη αποκάλυψη.

Εάν όμως ένας εργαζόμενος νοιώθει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπηρεσία του ή ότι με την υποβολή της αποκάλυψης πιστεύει ότι θα καταστραφούν στοιχεία, τότε θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απευθύνει και ανώνυμα αν το επιθυμεί την αποκάλυψη του αλλού μέσω δικηγόρου ή μέσω μιας άλλης ασφαλισμένης διαδικασίας.

Τα σκάνδαλα, οι απάτες, το ρουσφέτι, οι μίζες και τα τόσα άλλα που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα είναι γνωστά σε κάποιους και η ελπίδα είναι ότι με τέτοια νομοθεσία όχι μόνο θα γίνουν καταγγελίες, αλλά αυτές θα περιέχουν και αρκετά στοιχεία για καταδίκη.

Η προσπάθεια όμως αυτή θα καταδικαστεί σε αποτυχία εάν δεν στηριχθεί με διάφορους τρόπους από τα ΜΜΕ που σε ορισμένες χώρες έχουν ακόμη και δική τους διαδικασία με την οποία δέχονται καταγγελίες.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σχετικές ιστοσελίδες:
Public Concern at work
Transparency International
International Whistleblowers
National Whistleblowers Center

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σπάει τη σιωπή του ο Πέτρος Τσαλικίδης | Sigma Live

Για την πρόσφατη τραγωδία στο Μαρί: Έκκληση του Επισκόπου Κύκκου να παύσουν τα διχαστικά κηρύγματα και οι αντιπαραθέσεις

Ο Επίσκοπος Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος κάλεσε όλους να αφήσουν ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να αποδώσει ανάλογα τις ευθύνες που υπάρχουν για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Ζήτησε επίσης να παύσουν οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί και οι όποιες κομματικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες.

Σε μια τόσο κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα ώρα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει χώρος για διχαστικά κηρύγματα και άγονες αντιπαραθέσεις.

Ο Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος μιλούσε στα Πηγένια Πάφου κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του ήρωα Κρίνου Χαραλάμπους, ο οποίος έπεσε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Το πριν και το μετά της έκρηξης

Δείτε στο πιο κάτω link το πριν και το μετά της έκρηξης στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης. Μετακινώντας την πράσινη γραμμή δεξιά-αριστερά μπορείτε να δείτε τη ζημιά που προκάλεσε η έκρηξη τόσο στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού όσο και στη γύρω περιοχή.

Πατήστε ΕΔΩ

ΠΗΓΗ SIGMALIVE

Καταγγελία ΣΟΚ για εκφοβισμό μαρτύρων

Στο προαύλιο της Βουλής ο πατέρας και η αδελφή θύματος της τραγωδίας προέβησαν σε καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη για εκφοβισμό μάρτυρα που γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη τη συγκεκριμένη νύχτα. Ο Γενικός Εισαγγελέας τους κάλεσε στο γραφείο του για να τον ενημερώσουν σχετικά με την υπόθεση, αφού τη συγκεκριμένη ώρα υπήρχε αρκετός κόσμος συγκεντρωμένος στο σημείο και δεν μπορούσαν να μπουν σε λεπτομέρειες.

Ενώ η συνεδρία της Επιτροπής βρισκόταν σε εξέλιξη, βγήκαν στο διάδρομο ο κ. Κληρίδης μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Ιωνά Νικολάου, και την Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μαζί με δύο από τους έξι συγγενείς που παρακολουθούν τη συνεδρία και παρουσία δημοσιογράφων, φωτογράφων και κινηματογραφιστών οι συγγενείς των θυμάτων είπαν στον κ. Κληρίδη ότι μάρτυρας της υπόθεσης, ο οποίος νοσηλεύεται ακόμη σε νοσοκομείο δέχθηκε επανειλημμένα απειλές, προκειμένου να μην μιλήσει για πράγματα που γνωρίζει σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με τους συγγενείς, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, ο συγκεκριμένος μάρτυρας έγινε δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από κάποιους, που όπως φαίνεται δεν θέλουν να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε τους συγγενείς ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος ανά πάσα στιγμή να τους δεχθεί στο γραφείο του για να δώσουν κατάθεση, κάτι το οποίο οι συγγενείς δήλωσαν ότι θα πράξουν.

Αποχωρώντας από τη Βουλή και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την συζήτηση που είχε με τους συγγενείς των θυμάτων, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ''έχετε ακούσει όταν του είπα ότι είμαι στη διάθεσή του να έρθει οποιαδήποτε ώρα θέλει μαζί με το συγκεκριμένο μάρτυρα''

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Κρατήστε τη Δημοκρατία μας ψηλά!

Με τις βρισιές, τους φανατισμούς και τα λαϊκά δικαστήρια δεν μπορούμε να αποδίδουμε δικαιοσύνη. Κανένας δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο, κανένας δεν αγαπά την πατρίδα περισσότερο από τον άλλο, κανένας δεν έχει το αλάθητο.

Πρέπει να κρατήσουμε το επίπεδο της Δημοκρατίας μας ψηλά, να μιλούμε με επιχειρήματα και όχι με βρισιές, να μην καταδικάζουμε πριν να δικάσουμε.

Η ιστορία μας ας είναι για μας φωτεινός φάρος, για να αποφύγουμε νέες καταστροφές, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ο καθένας από το δικό του πόστο, να είμαστε ειλικρινείς, έντιμοι και να επιδιώκουμε το δημοκρατικό διάλογο με επιχειρήματα, όχι με ύβρεις και συνθήματα.

Αν καταφέρουμε αυτές τις δύσκολες ώρες να διαφυλάξουμε τη Δημοκρατία μας, τότε θα προσφέρουμε μέγιστη υπηρεσία στην πολυβασανισμένη μας πατρίδα.

«Κρατούσαν» τα κιβώτια κλειστά...

Ήξεραν οι Κύπριοι τι είδους πυρομαχικά είχαν τα κοντέινερ που τίναξαν στον αέρα τη Ναυτική Βάση και σκότωσαν 12 ανθρώπους; Το πιθανότερο είναι ότι δεν είχαν ιδέα! Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες από την Κύπρο, οι Αμερικανοί, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή «έπαιξαν» αυτή την ιστορία, δεν επέτρεψαν να ανοιχτούν όλα τα κοντέινερ και να ελεγχθούν!

Για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ποντίκι" πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αναλάβει τη σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, την ενδυνάμωση των υποδομών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων»
Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Προς Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής προσανατολίζεται ο Χριστόφιας | Sigma Live

Σύσταση κυβέρνησης ενότητας για αντιμετώπιση της κρίσης ζητούν οι Οικολόγοι

Η κ. Παναγιώτου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό και πλήρη έλλειψη οργάνωσης» τις πρώτες ημέρες της κρίσης με την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας, αποτελούμενη από ανεξάρτητες από κόμματα, προσωπικότητες, για ν' αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση που έχει δημιουργηθεί και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Πολιτείας, προτείνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών .

Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου, ανακοινώνοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη αποφάσεις έκτακτης συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που συνήλθε την Παρασκευή, είπε ότι οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και την πολιτική και επιπλέον ζητούν δικαιοσύνη και πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του τραγικού περιστατικού στο Μαρί και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο χειρισμός μέχρι τώρα των συνεπειών της κρίσης απο την κυβέρνηση Χριστόφια, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες, χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και πλήρη έλλειψη οργάνωσης.

«Κρίνουμε ως εγκληματική αμέλεια την ανεπάρκεια στα μέτρα προστασίας και προφύλαξης», συνέχισε η κ. Παναγιώτου, καλώντας την κυβέρνηση να συγκροτήσει διυπουργική ομάδα κρίσης και να ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον.

Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων ανέφερε αρχικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η απολογία του ίδιου και της κυβέρνησης είναι δεδομένη και, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του Κινήματος «υπό αυτές τις συνθήκες τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο αν δεν λεχθεί ξεκάθαρα», είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «όφειλε να πει ένα ξεκάθαρο ειλικρινές συγνώμη και να αναλάβει ξεκάθαρα την πολιτική ευθύνη εκ μέρους της Κυβέρνησης του».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «τα λόγια για να έχουν πραγματικό νόημα πρέπει να συνοδεύονται με έργα» και κάλεσε «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να πάρει τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέληξε ότι το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Χριστόφια είναι δικαιολογημένο, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας πως «εκτιμούμε, όμως, ότι η παραίτηση του Προέδρου θα οδηγήσει σε κατάσταση ακυβερνησίας, αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης και εκλογές».

«Οι συνθήκες απαιτούν ενότητα και συντονισμό όλων των δυνάμεων. Δεν είναι η ώρα για κομματισμό και αντιπαραθέσεις. Για αυτό καταθέτουμε πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης ενότητας, αποτελούμενη από ανεξάρτητες από κόμματα προσωπικότητες. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και την πολιτική», είπε.

Είπε, επίσης, ότι οι Οικολόγοι κρίνουν αδόκιμο τον διορισμό ενός μόνο νομικού, του κ. Πολυβίου, ως «μονομελούς επιτροπής διερεύνησης» των ευθυνών για το ατύχημα και διατύπωσε ανησυχία «για την έλλειψη σαφούς πλαισίου αρμοδιότητας για τον κ. Πολυβίου».

Ζητώντας να πλαισιωθεί ο κ. Πολυβίου από συμβούλους ανεγνωρισμένου κύρους, ανεξαρτησίας και εμπειρογνωμοσύνης, η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων είπε πως «επιβάλλεται έστω και τώρα να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απομακρυνθούν από τον χώρο εργασίας τους, ανώτεροι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γεγονότα».

Αναφέροντας ακόμα πως πρέπει να καταρτιστεί ένα συνολικό πλαίσιο από έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών της κρίσης, δήλωσε την ετοιμότητα του Κινήματος να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με την κατάθεση προτάσεων που ανάλαβε να καταρτίσει αρμόδια υποεπιτροπή των Οικολόγων.

Επιπλέον, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το Κίνημα θα συνεχίσει την εκστρατεία ενίσχυσης της ΕΜΑΚ που ξεκίνησε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, με την κατάθεση του συνόλου της αντιμισθίας και των επιδομάτων του μήνα Ιουλίου για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου πυροσβεστικού οχήματος της ΕΜΑΚ Κοφίνου.

Τέλος, το Κίνημα θα καλέσει όλα τα μέλη και φίλους των Οικολόγων να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

(VIDEO) Ο ταμένος, Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις (Live) - Μίκης Θεοδωράκης


Καλλιτέχνης: Θεοδωράκης Μίκης
Τραγούδι: Ο ταμένος, Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις (Live)

Περιγραφή :

Ο ταμένος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος

Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά
σωπαίνουν κι οι καμπάνες
σωπαίνει κι ο πικρός Ρωμιός
μαζί με τους νεκρούς του

Και απα στην πέτρα της σιωπής
τα νύχια του ακονίζει
μονάχος κι αβοήθητος
της λευτεριάς ταμένος


Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Άλλες ερμηνείες: Μαρία Δημητριάδη

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο

Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου

ΠΗΓΗ "mygreek.fm"

Υπαίθριες αποθήκες πυρομαχικών;

Πυρομαχικά εκτεθειμένα κάτω από τον καυτό ήλιο και στα Λέυκαρα. Η φωτογραφία λήφθηκε το 2009.
Πάνω σε ωρολογιακές βόμβες Παλώδια και Λέυκαρα. Αποκαλυπτικά στοιχεία και φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος προκαλούν αναστάτωση

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Άμυνας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, προειδοποιεί για πιθανή επανάληψη της ίδίας τραγωδίας με αυτή τις 11ης Ιουλίου αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σύμφωνα με την επιστολή η οποία παραδόθηκε την Πέμπτη δια χειρός στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κίνδυνος που διατρέχουν οι κάτοικοι της Παλώδιας και της γύρω περιοχής καθώς και το προσωπικό που εργάζεται στο στρατόπεδο πυρομαχικών είναι υπαρκτός. Και αυτό γιατί τα υπόστεγα των πυρομαχικών του στρατοπέδου, βρίσκονται δίπλα σχεδόν από τα εξετάστρια στα οποία γίνονται έρευνες ως προς την ποιότητα των εκρηκτικών υλών και την καταλληλότητα τους. Σε σύσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Λεμεσό για το θέμα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανάφερε ότι έκανε έκκληση στον Υπουργό Άμυνας, όπως ενημερώσει τη Βουλή για τα μέτρα που δύναται να λάβει το Υπουργείο του, υποδεικνύοντας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αυτών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης η οποία μπορεί να πυροδοτήσει τα παραπλήσια υποστατικά, με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο στρατόπεδο αλλά και για τους κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων. Προχωρώντας ένα βήματα παρακάτω ο Ευθύμιος Δίπλαρος έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή του Υπουργείου Άμυνας προς το ΓΕΕΦ, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2010, με την ένδειξη ΠΟΛΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ, η οποία επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εξέφρασε. Η επιστολή αναφέρεται στα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο στρατόπεδο της Παλώδιας και τον κίνδυνο έκρηξης. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι τα υπόστεγα είναι ενωμένα με τα εξεταστήρια και υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης αφού δεν τηρείται η απόσταση ασφαλείας. Διερωτώμαι, συνέχισε ο βουλευτής Λεμεσού, τι ενέργειες έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο του 2010, όταν αποστάλθηκε η επιστολή προς το ΓΕΕΦ. Ενδεικτική της εγκληματικής αδιαφορίας των υπευθύνων είναι και η φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα στην οποία απεικονίζονται απροστάτευτα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες εκρηκτική ύλη και πυρομαχικά από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στα Λεύκαρα. Όλα τα στοιχεία του συγκεκριμένου χώρου, καθώς επίσης και η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας, είπε, θα δοθούν στον καθ΄ ύλη αρμόδιο. Το ίδιο έπραξα και με τις υπόλοιπες καταγγελίες στις οποίες είχα προβεί πριν από δυο μέρες, ενημερώνοντας το Γενικό Εισαγγελέα επισήμανε. Καταλήγοντας ο κύριος Δίπλαρος ανέφερε, ότι μετά τα δραματικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για τη φύλαξη των εκρηκτικών που βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολλά στρατόπεδα της Κύπρου. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά οι αρμόδιοι θα πράξουν τα δέοντα ενεργώντας με σύνεση και σοβαρότητα προκειμένου να προλάβουμε παρόμοιας φύσης και έκτασης γεγονότα που σπέρνουν το θάνατο σε ανυποψίαστους πολίτες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο θα έχει εκδοθεί το πόρισμα για τη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης"

Με την εντολή όπως ουδείς εξαιρεθεί από την έρευνα που θα διεξάγει για τη διαπίστωση και απόδοση των πολιτικών ευθυνών που υφίστανται σε σχέση με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Ζύγι, επιφορτίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο διορισθείς από το Υπουργικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη μονομελής ανακριτική επιτροπή, δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου.

Ο ίδιος, χαρακτηρίζει τη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος της 11ης Ιουλίου, συνεπεία του οποίου χάθηκαν 13 ανθρώπινες ζωές, «δύσκολη, πολύπλοκη και με πολλές παγίδες διαδικασία», που θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαθορισμένους στόχους και με επίγνωση του τι συνέβη.

Προδήλως υπάρχουν εξαιρετικά σοβαρές ευθύνες και στόχος είναι η διαπίστωση και η απόδοσή τους, δήλωσε ο διακεκριμένος νομικός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του κατέστησε σαφές πως ουδείς τίθεται εκτός της εμβέλειας της έρευνας. Ολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τα μέλη του Γραφείου του, υπόκεινται σε έρευνα, τόνισε ο κ. Πολυβίου σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή.

Αναλύοντας στους δημοσιογράφους τις βασικές του θέσεις, ο Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι ρόλος του δεν είναι η απόδοση ποινικών ή αστικών ευθυνών, κάτι για το οποίο την ευθύνη φέρουν ο Γενικός Εισαγγελέας και τα δικαστήρια. Σε σχέση με ποινικές και αστικές ευθύνες, ως ανακριτική επιτροπή, ο κ. Πολυβίου μπορεί να εκφράσει μόνο απόψεις καθώς και να παραπέμψει πρόσωπα προς περαιτέρω μελέτη στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. «Οι οποιεσδήποτε κρίσεις μου σε σχέση με ποινικές ή αστικές ευθύνες είναι καταρχήν απόψεις, διότι τελικοί κριτές είναι άλλοι» ανέφερε.

Οι όροι εντολής με βάση τους οποίους θα εργαστεί ο ίδιος, προνοούν τη μελέτη και καταγραφή όλων των γεγονότων που έλαβαν χώρα σε σχέση με το τραγικό συμβάν, καθώς και η μελέτη και απόδοση των οποιωνδήποτε ευθυνών προκύπτουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξάγει, θα πρέπει να διεξαχθούν δημόσιες εμφανίσεις, παρουσιάσεις και ακροάσεις, ενώ του παρέχεται η νομική δυνατότητα να εξασφαλίσει μαρτυρία με κλήση, έγγραφα, καθώς και να εξαναγκάσει την παρουσία οποιουδήποτε προσώπου εντός της δημοκρατίας.

«Εχω το δικαίωμα να ερευνήσω τα γεγονότα και να καταγράψω ευθύνες υπό τη μορφή ολιγωρίας, απραξίας, παράβασης καθήκοντος, αμέλειας κλπ, που διεπράχθησαν από οποιοδήποτε πρόσωπο εντός της δημοκρατίας, μηδέ εξαιρουμένων των προσώπων που με έχουν διορίσει» είπε.

Πρόσθεσε πως «η οποιαδήποτε έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί με κόσμιο και αντικειμενικό τρόπο. Δεν είμαστε δικαστήριο, αλλά κυρίως δεν είμαστε λαϊκό δικαστήριο. Δεν πρέπει να επιδιδόμαστε σε μεγάλες κουβέντες, σε μεγαλόστομες διακηρύξεις και σε συνθήματα».

Ο Πόλυς Πολυβίου χαρακτήρισε το έργο που του ανατέθηκε δύσκολο διότι, όπως είπε, διαβλέπει συσσωρευμένη και πρωτοφανή οργή ανάμεσα στον κόσμο, που προκύπτει, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα τραγικά γεγονότα και τη δυσλειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. «Αν είμαστε ειλικρινείς είναι κάτι που πρέπει να παραδεχτούν οι πολιτικοί και όλοι μας» είπε.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος επέμεινε κατά το διορισμό του, πέραν της διαπίστωσης των πραγματικών γεγονότων και της απόδοσης ευθυνών, να μελετήσει οποιαδήποτε άλλη πτυχή εγείρεται. «Για μένα η απαξίωση του πολιτικού συστήματος που θέτει εν κινδύνω τον κοινωνικό ιστό του κράτους μας, είναι μια τέτοια πτυχή» υπογράμμισε.

Το έργο της διερεύνησης των γεγονότων και της σύνταξης του σχετικού πορίσματος, περιλαμβάνει τρία στάδια. Το πρώτο αφορά στη συλλογή και μελέτη όλων των σχετικών εγγράφων. Στο θέμα αυτό ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι το πρωί είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος του παρέδωσε πολλά έγγραφα που είχε στο γραφείο του, ενώ τη Δευτέρα θα του αποσταλεί όλο το υλικό που έχει συλλέξει η Αστυνομία. Επίσης, τη Δευτέρα έχει καλέσει στο γραφείο του τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών για να του παραδώσουν αριθμημένα και τακτοποιημένα όλα τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους. «Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι έχει καταστραφεί οτιδήποτε», σημείωσε.

Γενικός Εισαγγελέας και Πόλυς Πολυβίου έχουν επίσης συμφωνήσει για μεταξύ τους ανταλλαγή εγγράφων ώστε οι διαδικασίες να συντμηθούν, όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο της συλλογής εγγράφων ο κ. Πολυβίου, έχει επίσης τη δυνατότητα να εκδίδει εντάλματα έρευνας.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας περιλαμβάνει τις δημόσιες ακροάσεις, οπόταν θα κληθούν οποιοιδήποτε εμπλεκόμενοι να δώσουν μαρτυρία, κατάθεση και να επεξηγήσουν.

Το τρίτο στάδιο και τελευταίο στάδιο είναι η συγγραφή του πορίσματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο περί τα τέλη Οκτωβρίου, και το νωρίτερο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να αρχίσει η επούλωση των πληγών μαζί με ένα πόρισμα έντιμο, σωστό, όχι λαϊκίστικο, ακριβοδίκαιο» είπε.

Σε σχέση με ερωτήματα που τίθενται για το πώς μπορεί να είναι ανεξάρτητος εφόσον διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Πολυβίου διευκρίνισε ότι διορίστηκε από το Υπουργικό καθώς δεν προνοείται από το Νόμο διαφορετική διαδικασία.

«Σκοπός του διορισμού μου δεν είναι η διαπίστωση γεγονότων και μόνο για το τι έγινε. Το Υπουργικό προχώρησε στο διορισμό μου για να διαπιστωθούν ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να τις αξιολογήσει ο λαός» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί δεδομένο πως το πόρισμα που θα συντάξει θα δοθεί στο Υπουργικό, κατόπιν πρωτοβουλίας του οποίου θα δοθεί και στη δημοσιότητα.

Ως ανεξάρτητη μονομελής ανακριτική επιτροπή, ο Πόλυς Πολυβίου έχει επίσης το δικαίωμα να προχωρήσει στο διορισμό δύο εμπειρογνωμόνων, επί εκρηκτικών και άλλων συναφών θεμάτων, οι οποίοι θα παρακάθονται μαζί με τον ερευνητή, και οι οποίοι θα καθοριστούν τη Δευτέρα. Σε συνάντηση του με το Γενικό Εισαγγελέα, τη Δευτέρα, ο κ. Πολυβίου θα συζητήσει μαζί του ονόματα που θα του προταθούν για να διοριστούν ως εμπειρογνώμονες.

Έχει επίσης το δικαίωμα να διορίσει πρόσωπα που ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο για να τον βοηθήσουν στο έργο της διερεύνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη με το Γενικό Εισαγγελέα έχουν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με ονόματα δικηγόρων που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν στο έργο του.

Η Επιτροπή είναι μονομελής υπό την έννοια ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο, ξεκαθάρισε ο κ. Πολυβίου.

Κληθείς να απαντήσει σε τοποθετήσεις σχετικά με την ιδιότητά του ως δικηγόρος της εταιρείας «Ηλιος», αλλά και σε σχέση με τη συγγένεια που τον συνδέει με μέλη της Κυβέρνησης, ο κ. Πολυβίου διευκρίνισε ότι είναι πρώτος εξάδελφος με τον Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ενώ ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είναι γαμπρός του. «Η Κύπρος», είπε, «είναι μικρός τόπος», και σημείωσε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με τα κομματικά.

Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος δεν διαβλέπει καμία αντίφαση ανάμεσα στην υπεράσπιση της εταιρείας «Ηλιος» από τη μια, και στη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης από την άλλη. Διευκρίνισε δε ότι δεν επεδίωξε αυτό το διορισμό. «Μου προσφέρθηκε κατά τρόπο έντονο, δηλαδή, ότι έχω καθήκον να το διερευνήσω» είπε.

Συνάντηση Πολυβίου με Γ.Εισαγγελέα

Στο μεταξύ, ο κ. Πολυβίου, συναντήθηκε με το Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των εμπειρογνωμόνων που θα τον πλαισιώνουν στην προσπάθεια του.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι η έρευνα της μονομελούς επιτροπής θα καλύψει όλο το φάσμα της τραγωδίας στο Μαρί.

Τόνισε παράλληλα ότι ουδείς εξαιρείται από την έρευνα η οποία όπως υπογράμμισε θα καταλογίσει ευθύνες και θα καλύψει το διάστημα από το ξεφόρτωμα των υλικών μέχρι και την έκρηξη.

Ο κ. Κληρίδης τον εφοδίασε με υλικό ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα να αρχίσει δουλειά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Χριστόφιας: Δεδομένη η απολογία μου για την τραγωδία

Μία έμμεση συγγνώμη για τις παραβλέψεις που οδήγησαν στην τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς επιχείρησε να δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Η απολογία μου, αλλά και της Πολιτείας για την τραγωδία στη ναυτική βάση, ήταν και είναι δεδομένη", δήλωσε ο Δημ. Χριστόφιας, απαντώντας σε επικρίσεις για το περιεχόμενο του χθεσινού του διαγγέλματος προς τον κυπριακό λαό. Πρόσθεσε ότι η δήλωσή του, πως "οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα και στο ανώτατο", αφορούν και στον ίδιο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "Enet Ελευθεροτυπία"

Επιβάλλεται εξοικονόμηση τώρα!

Είναι βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και τραυματίες λόγω των τραγικών γεγονότων στη ναυτική βάση στο Ζύγι.

Επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την παραγωγή ηλεκτρισμού αφού οι δύο εγκαταστάσεις σε Βασιλικό και Μονή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τη Δεκέλεια δεν αρκεί φυσικά για την ηλεκτροδότηση όλης της Κύπρου και γι αυτό το λόγο γίνονται και περικοπές σε ορισμένες περιοχές αλλά και σε μονάδες αφαλάτωσης οπόταν πρέπει να προσέξουμε και την κατανάλωση νερού.

Να μην ξεχνούμε ότι η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού συμβαίνει το μεσημέρι των καλοκαιρινών μηνών λόγω των κλιματιστικών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μας να μειώσουμε δραστικά από τώρα και για τις επόμενες εβδομάδες τη κατανάλωση ηλεκτρισμού για να μπορέσει η χώρα να λειτουργήσει.

1) Σβήστε το φωτισμό και αξιοποιήστε όσο πιο πολύ γίνεται το φυσικό φωτισμό από τα παράθυρα και ανοίγματα του κτηρίου.

2) Δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν όλα τα κλιματιστικά. Κρατείστε σε λειτουργία μόνο τον ελάχιστο αριθμό και ρυθμίστε τα πάνω από 25 βαθμούς κελσίου για ελάχιστη κατανάλωση. Είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιείτε αεριστήρες

3) Τα βράδια ανοίξτε τα παράθυρα και πόρτες για να μειωθεί η θερμοκρασία του κτηρίου, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να βρει το κτήριο όσο πιο κρύο γίνεται.

4) Πλυντήρια πιάτων και ρούχων θα πρέπει να μπαίνουν σε λειτουργία όσο πιο αργά το βράδυ γίνεται ή και πολύ γρήγορα το πρωί.

5) Μην αφήνετε καμιά συσκευή στην αναμονή (standby) γιατί η κατανάλωση ενέργειας τους αθροιστικά είναι πολύ μεγάλη.

Τα πιο πάνω είναι άμεσα πρακτικά μέτρα, όμως θα πρέπει να γίνουν ορισμένα έργα στο κτήριο όσο πιο σύντομα γίνεται:

Διώξτε πίσω τον ήλιο

Αν δεν έχετε κάνει θερμομόνωση, το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βάψετε την οροφή σας, αν είναι επίπεδη (ταράτσα) με άσπρη μπογιά ή ασημομπογιά.

Υπάρχουν επίσης παράθυρα που ανακλούν πίσω ένα ποσοστό της ακτινοβολίας ή ακόμη και αυτοκόλλητα.

Απαγορεύεται η είσοδος

Το καλοκαίρι έξω η θερμοκρασία είναι ψηλή, ο αέρας ζεστός και ο ήλιος καίει. Για να προστατεύσουμε το εσωτερικό του σπιτιού θα πρέπει να εμποδίσουμε τη θερμοκρασία και τον ήλιο να εισέλθουν στο σπίτι.

Η εξωτερική ζέστη μεταφέρεται στο εσωτερικό του σπιτιού από τους τοίχους και την οροφή. Η καλύτερη προστασία είναι η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοίχους και οροφή. Υπάρχουν πολλές επιλογές και θα πρέπει να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σας και υπόψη ότι το Κράτος προσφέρει επιχορήγηση.

Για να εμποδίσουμε τον ήλιο να μπαίνει από τα παράθυρα θα πρέπει να τοποθετηθεί εξωτερική σκίαση. Αυτό γίνεται με τέντες, κάθετη εξωτερική σκίαση ακόμη και με φυτά και δέντρα. Τα αναρριχώμενα φυτά (π.χ. βουκεμβίλιες) προστατεύουν την τοιχοποιία από τον ήλιο. Τα φυλλοβόλα δέντρα στρατηγικά τοποθετημένα ούτως ώστε να δίνουν σκιά στα παράθυρα και τοίχους το καλοκαίρι και να αφήνουν τον ήλιο να περνά το χειμώνα είναι επίσης ένα από τα πιο ωραία μέτρα.

Εχθρός από μέσα;

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες δεν είναι αποδοτικοί και καταναλώνουν πολύ ηλεκτρισμό ο οποίος μετατρέπεται σε θερμότητα παρά σε φως. Θα πρέπει να αλλαχθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ενεργειακό γραφείο Κυπρίων Πολιτών στο 22667716.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

Γίνεται επίσης έκκληση σε καταστήματα και εταιρείες που προσφέρουν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας να προχωρήσουν με ελκυστικές προσφορές για το κοινό
 

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης"


Υπηρέτησα στην Εθνική Φρουρά και συνεχίζω να υπηρετώ ως έφεδρος. Έμαθα πολλά, μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ε.Φ, γνώρισα τον επαγγελματισμό και τη λεβεντιά των αξιωματικών μας.

Είμαι βέβαιος πως οι αξιωματικοί στη Ναυτική Βάση γνώριζαν για το σωστό τρόπο φύλαξης των πυρομαχικών, όμως προχώρησαν σ’ έναν απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο φύλαξής τους. Γιατί «εξαναγκάστηκαν» να προβούν σ’ αυτή την ενέργεια. Θα μπορούσαν οι δυο ήρωες διοικητές (του Ναυτικού και της Βάσης), εκτός από τις επιστολές τους προς το Γ.Ε.Ε.Φ, να παραιτούνταν, υπό μορφή διαμαρτυρίας, και να μιλούσαν ανοικτά για το όλο ζήτημα. Ίσως με αυτό τον τρόπο να θορυβούνταν οι αρμόδιοι και να έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα.

Είναι προσβολή για την Ε.Φ. αυτό που συνέβηκε, γιατί ο τρόπος φύλαξης των πυρομαχικών ήταν εντελώς απαράδεκτος, όλοι, όσοι έτυχαν μιας βασικής εκπαίδευσης στην Ε.Φ., το γνωρίζουν αυτό.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μετενσάρκωση: Μνήμες από τη ζωή που δεν έζησε

Οραματίζεται γεγονότα και καταστάσεις που ανήκουν σε άλλη εποχή και τα οποία δεν έχει ζήσει ποτέ. Οι γιατροί πιστεύουν ότι έχει ζήσει τη μετενσάρκωση.

Ο λόγος για τον Κάμερον Μακόλεϊ από την Σκωτία, ο οποίος από το 2003 και ενώ ήταν τριών ετών άρχισε να μιλάει για μια οικογένεια, έναν τόπο κι ένα άσπρο σπίτι που ποτέ δεν είχε δει.

Ο μικρός θυμόταν και περιέγραφε μία άλλη μητέρα με μακριά και καστανά μαλλιά, τα αδέλφια του, ένα λευκό σπίτι μπροστά στη θάλασσα, ένα μαύρο αυτοκίνητο, έναν σκύλο με βούλες κι έναν πατέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

Η 42χρονη κοκκινομάλα μητέρα του Νόρμα Μακόλεϊ, η οποία εκτός από τον Κάμερον έχει ακόμη ένα γιο, αναστατώθηκε πάρα πολύ. Όπως ανέφερε, ο καιρός περνούσε και ο μικρός συνέχιζε να περιγράφει περιστατικά με πολλές λεπτομέρειες, λέγοντας ότι είχε γεννηθεί στο νησί Μπάρα της Κορνουάλλης. Χαρακτηριστικά λέει: "άρχισε να παραπονιέται πως εμείς έχουμε ένα μπάνιο, ενώ το άλλο σπίτι είχε τρία" . Ο μικρός της έλεγε συνέχεια πως "δεν πρέπει να φοβάσαι τον θάνατο, γιατί ξαναγυρίζουμε. Και πριν, Κάμερον με έλεγαν"!

Η επιμονή και το κλάμα του μικρού για να δει την πρώτη του οικογένεια ανάγκασε τη μητέρα του να βρει και να ενημερώσει τον διευθυντή της Κλινικής Παιδικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια με ειδικότητα στις μετενσαρκώσεις να τους συνοδεύσει μαζί με μία κάμερα στο νησί Μπάρα.

Πράγματι βρήκαν το άσπρο σπίτι με τα τρία μπάνια ακριβώς έτσι όπως το περιέγραφε ο Κάμερον. Το σπίτι είχε εγκαταλειφθεί και μετά από έρευνα στο ληξιαρχείο βρήκαν πως η οικογένεια που περιέγραφε ο μικρός είχε ζήσει στο άσπρο σπίτι πριν πολλά χρόνια.

Ο μικρός είδε φωτογραφίες της οικογένειας και αναγνώρισε τα πάντα μέχρι το μαύρο αυτοκίνητο και αυτό για το οποίο μιλούσε συνέχεια, το σκυλί με τις βούλες.

Η μητέρα του είπε πως "ο Κάμερον έλαμπε από χαρά" και μετά όταν πια γύρισαν στο σπίτι τους, ο μικρός ησύχασε κι έγινε πια πολύ ήρεμος".

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ε.Ε.Υ. : Στόχος, να τελειώσαμε αρχές Ιουλίου τις μεταθέσεις

O πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κ. Στέλιος Στυλιανού
Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με τη στελέχωση των σχολείων μας ενόψει της νέας περιόδου το Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, www.paideia-news.com, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Στέλιος Στυλιανού μας ανέφερε ότι «καταρχήν πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές ανάγκες από το υπουργείο Παιδείας. Επειδή ήμουν στο υπουργείο Παιδείας, εκείνο που καθυστερεί είναι η έγκριση των αποσπάσεων και των εκτάκτων από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.

Έκτακτοι

«Φέτος καταστρώσαμε ένα σχέδιο για να τελειώσουν οι μεταθέσεις νωρίς των Ιούλιο, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι τοποθετήσεις μετακινήσεις από το υπουργείο Παιδείας μέσα στον Ιούλιο. Άρα οι εκπαιδευτικοί, θα έχουν ένα μήνα μπροστά τους να οργανωθούν. Μέχρι τώρα πάμε καλά. Επιταχύνθηκε και η διαδικασία των αποσπάσεων».

Για το θέμα του μεγάλου αριθμού των συμβασιούχων, ο κ. Στυλιανού υπογράμμισε ότι στην Επιτροπή, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα αν θα διορίσει με σύμβαση ή σε μόνιμη βάση. «Αυτό», είπε, «μπορεί να προκαλεί κάποια προβλήματα στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Έχει μπει στα σκαριά ένα σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, για να μειωθεί ο αριθμός των εκτάκτων, επειδή πρόκειται για μόνιμες ανάγκες. Συμφωνήθηκε ο αριθμός των εκτάκτων να μειώνεται κάθε χρόνο κατά 100».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "paideia news"

Συνάντηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ με το Νίκο Τορναρίτη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2011, συνάντηση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Νίκο Τορναρίτη.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τη Δημοτική Εκπαίδευση, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα :

1.1.Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

1.1 Ζητήματα που αναδύονται από την εφαρμογή των ΝΑΠ και ΝΩΠ

Επιμόρφωση Διδακτικά εγχειρίδια (βιβλία) και Διδακτέα Ύλη1.2 Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης και Πρόταση για αλλαγές στο σύστημα διορισμού

1.2.Αναγνώριση πτυχίων και ρόλος του ΚΥΣΑΤΣ

2.3.Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή (Αγγλίας)

Αναφορά έγινε, περαιτέρω, και στο φλέγον θέμα των μέτρων στήριξης της Κυπριακής οικονομίας, για το οποίο ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε, γενικά, τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔ και άκουσε τις απόψεις της Οργάνωσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως η ηγεσία της Ομοσπονδίας εξήγησε στον κ. Τορναρίτη ότι η θέση της ΠΟΕΔ δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται, άρνηση δηλαδή για συνεισφορά στην εξυγίανση των δημοσιών οικονομικών. Η ΠΟΕΔ είπε ο κ. Φυλακτού, αντιθέτως, ζητά τη λήψη ουσιαστικών και ριζικών μέτρων τα οποία θα συμβάλλουν στην εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

«Θέλουμε να δούμε μια καθολική συμμετοχή της κυπριακής κοινωνίας και εμείς είμαστε πρόθυμοι αυτό που μας αναλογεί να το συνεισφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο» εξήγησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποτελούν προϋπόθεση ο δίκαιος καταμερισμός του εθνικού εισοδήματος και η δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ζούμε σε μια διεφθαρμένη κοινωνία όπου δεν μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή και δεν μπορεί να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία» είπε.

Πρόσθεσε ότι η «στοχοποίηση» του δημόσιου τομέα δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα σταλούν ίσως κάποια «πρόσκαιρα και εφήμερα μηνύματα», ωστόσο, είπε, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται.

Στη συνάντηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ με τον κ. Τορναρίτη συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα απασχόλησαν τα θέματα που αναδύονται από την εφαρμογή των νέων αναλυτικών και ωρολόγιων προγραμμάτων, και κυρίως το ζήτημα της επιμόρφωσης που αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, στην επιτυχή εφαρμογή των νέων αναλυτικών και των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων, και των διδακτικών εγχειριδίων και της διδακτέας ύλης. Αναμένεται, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, πως ό,τι υλικό χρειάζεται για να υποστηρίξει τη νέα φιλοσοφία θα πρέπει να υπάρχει στα σχολεία από το Σεπτέμβριο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "paideia news"

Υπουργείο Παιδείας: "Η δωρεάν παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη"

"Η υποχρέωση της Πολιτείας για την παροχή δωρεάν Παιδείας στους φοιτητές και σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη." Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, ύστερα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την αλλαγή του συστήματος μετά το 2014-15.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι με δεδομένη αυτή τη δέσμευση, η δωρεάν παροχή και διανομή όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη από την πολιτεία, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται εκσυγχρονίζεται.

Ειδικότερα, μετά το μεταβατικό στάδιο της τριετίας (2012-2014), το σύνολο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, σημειώσεων και βοηθημάτων, θα είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο και οι φοιτητές και σπουδαστές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς καμία δέσμευση ή οικονομική υποχρέωση. Πρόσβαση θα δίνεται όχι μόνο στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος σπουδών, αλλά και σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία, συγγράμματα και βοηθήματα που διδάσκονται σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Επιπλέον, οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες ενισχύονται και εμπλουτίζονται ακόμα περισσότερο ώστε, αφενός, να διαθέτουν τα πιο σύγχρονα και ενημερωμένα βιβλία, σε ικανοποιητικό αριθμό αντιτύπων και, αφετέρου, να προσφέρουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές επιστημονικού περιεχομένου, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.

Η διασφάλιση της ελεύθερης, άμεσης και χωρίς κόστος πρόσβασης στο επιστημονικό υλικό που είναι απαραίτητο για τις σπουδές των φοιτητών, μέσα από το νέο αυτό σύστημα διανομής είναι εγγυημένη από την πολιτεία και εναρμονίζεται με τη διεθνή πρακτική και τις παιδαγωγικές επιταγές, για πολύπλευρη και έγκυρη πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές περιεχομένου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "DAILY NEWS24"

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μια εικόνα...χίλιες λέξεις

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τα λέει έξω από τα δόντια για την οικονομική κατάντια της Ελλάδας

O Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων της πολωνικής Εφημερίδας "Gazeta Wyborcza", του πολωνικού ραδιοφώνου "Tok FM" και του διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης της Αγγλίας "Press TV", ανέφερε ότι «ως Ευρωπαίος Πολίτης αισθάνομαι προδομένος από εκείνους που έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα και το Ευρωπαϊκό Όραμα. Αισθάνομαι προσβεβλημένος ως Ευρωπαίος και Έλληνας πολίτης από τη συμπεριφορά εκείνων που οφείλουν να υπερασπίζονται την εταιρική αλληλεγγύη και όχι να μετατρέπονται σε τοκογλύφους δανείζοντας στην Ελλάδα με επαχθείς όρους όταν γνωρίζουμε ότι τα χρήματα που δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι με επιτόκιο 1,5%. Αναγνωρίζω ότι η Ελλάδα φέρει ευθύνες για τη Δημοσιονομική Εκτροπή, η ευθύνη όμως καταστροφής της ελληνικής παραγωγικής βάσης όλα αυτά τα χρόνια, δεν βαρύνει μόνο του Έλληνες πολιτικούς αλλά και εκείνους που κέρδισαν από την κατάσταση αυτή. Εισήλθαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύοντας ότι θα εγγυηθούν τα σύνορά μας. Ας μη λησμονούμε ότι τα τελευταία 35 χρόνια για την άμυνα της χώρας μας δαπανήσαμε πάνω από 100δις € στηρίζοντας την αμυντική τους βιομηχανία. Η Ελλάδα διαθέτει 5% του ΑΕΠ για αγορά αμυντικού εξοπλισμού όταν στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό είναι μόνο 1%».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι τη δεκαετία του 80΄η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάλυπτε το 85% της εσωτερικής κατανάλωσης φαρμάκου με ισάριθμες θέσεις εργασίας. Σήμερα το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 13%, προσθέτοντας ότι ενώ την ίδια δεκαετία υπήρχαν 10 ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών ειδών σήμερα δεν υφίσταται καμία προς όφελος των Ισχυρών Ευρωπαϊκών Οικονομιών. « Μπήκαμε στο ευρώ με ισοτιμία δολαρίου 0,85, ενώ σήμερα είναι 1,40. Ποιος τελικώς κερδίζει από το ακριβό ευρώ;»

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «ενδεχομένως κάποιοι αγνοούν και το γεγονός ότι με τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, η Ελλάδα έγινε το ανάχωμα εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών με τεραστικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Σήμερα όλοι οι οικονομικοί αναλυτές παγκοσμίως, αναγνωρίζουν ότι η κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική, είναι Ευρωπαϊκή και όχι μόνο. Συνεπώς αντί να εκβιάζουν την Ελλάδα με συμπεριφορές που προσβάλλουν το πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης, να επιβάλλουν αβάστακτους όρους που πνίγουν την οικονομία μας και να επιχειρούν να αρπάζουν το δημόσιο πλούτο, οφείλουν να εκπονήσουν ένα Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα συμβάλλει στο περιορισμό της ανεργίας και της νέας φτώχειας, αντιμετωπίζοντας το δημόσιο χρέος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "DAILY NEWS24"

Τριετής φοίτηση σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, αλλά και εν δυνάμει πρύτανης από το εξωτερικό

Το νομοσχέδιο που έχει διαρρεύσει στον Τύπο είναι πολύ διαφορετικό από την πραγματικότητα» διευκρίνισε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Παιδείας Β. Παπάζογλου στους προέδρους των ΤΕΙ που συνεδρίασαν στο υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδης.

Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος των διδασκόντων ΤΕΙ Γ. Τσάκνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά τις διευκρινίσεις του ειδικού γραμματέα Β. Παπάζογλου εκτιμά πως οι νέες διατάξεις του υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινούνται προς θετική κατεύθυνση.

Αλλά και το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε ανακοίνωσή του διαμηνύει για άλλη μία φορά ότι «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και διαψεύσεις μας αναφορικά με τις χύδην διαρροές στον Τύπο ως προς το Νόμο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, κάποιοι συνεχίζουν να «μεταφράζουν» κατά το δοκούν όσες πληροφορίες έχουν και να δημιουργούν λάθος εντυπώσεις».

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει:

- Δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν. Μετά τη χρονική διάρκεια σπουδών ν+2 (όπου ν είναι ο κανονικός χρόνος φοίτησης συν δύο χρόνια ) και ν+ν για τους μερικής φοίτησης, το κάθε Ίδρυμα θα αποφασίζει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας.

- Τα συγγράμματα θα συνεχίσουν να διανέμονται κανονικά. Σε 3 χρόνια όλα θα είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο.

«Πραγματικά, απορούμε πόθεν προκύπτει ότι η σίτιση θα υφίσταται μόνο αν η σχολή έχει χρήματα... Ματαιοπονούν όποιοι καλλιεργούν τεχνητή ένταση ψαρεύοντας σε θολά νερά», τονίζει το υπουργείο.Τριετείς σπουδές στα πανεπιστήμια και μάλιστα απαραίτητη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας για τη λήψη πτυχίου, θεσμοθετούνται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ακόμη από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 παύει η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων με δαπάνες του Δημοσίου! Οι φοιτητές θα προμηθεύονται τα συγγράμματά τους από το Διαδίκτυο, όπου και θα βρίσκουν τις αναλυτικές σημειώσεις των διδασκόντων τους. Παράλληλα ιδρύονται επώνυμες Έδρες στα Ιδρύματα, για την αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης. Επίσης προβλέπονται σπουδές σε ξένες γλώσσες, αλλαγές στην εκλογή των συμβουλίων αλλά και στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Πάντως,Ο νέος νόμος αλλάζει το στάτους κβο και για τους «αιώνιους» φοιτητές, δεν αναφέρεται στο άσυλο και αφήνει, ουσιαστικά, στην ακαδημαϊκή κοινότητα «τη διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας», προβλέπει συγχωνεύσεις ή και κατάργηση σχολών και τμημάτων, εκλογή πρύτανη μετά από διεθνή διαγωνισμό αλλά και μεγάλες αλλαγές στη χρηματοδότηση, η οποία θα βασίζεται εν πολλοίς στους ενεργούς φοιτητές.

Αναλυτικά, προβλέπονται στον νέο Νόμο - Πλαίσιο:

Για τους "αιώνιους" φοιτητές

- "Δημιουργούνται" δύο κατηγορίες φοιτητών στα πανεπιστήμια. Οι ενεργοί που εγγράφονται κανονικά και δεν έχουν υπερβεί τα ενδεικτικά έτη σπουδών του προγράμματος που παρακολουθούν συν 2 έτη και οι μερικής φοίτησης (π. χ. εργαζόμενοι) με χρόνο σπουδών διπλάσιο του ενδεικτικού για το πρόγραμμα που παρακολουθούν.

- Αν ένας φοιτητής δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή.

- Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης.

Άσυλο

- Δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο του νόμου οι λέξεις «ακαδημαϊκό άσυλο». Αντ' αυτού αναφέρεται ότι στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, υπεύθυνος για την τήρηση των οποίων είναι ο πρύτανης. Με τον οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

- Βασική ακαδημαϊκή μονάδα των πανεπιστημίων είναι η Σχολή, ενώ καταργούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα. Η Σχολή οργανώνει προγράμματα σπουδών, αναθέτει την υλοποίησή τους σε ομάδες διδασκόντων και απονέμει τα αντίστοιχα πτυχία, κατά τα οριζόμενα στον Οργανισμό του ιδρύματος.

Καλλικράτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

- Οι βάσεις για την κατάργηση και το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων «μπαίνουν» με το νέο νομοσχέδιο κι εντάσσονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Όπως αναφέρεται σ' αυτό «η ίδρυση, κατάργηση, κατάτμηση ή συγχώνευση σχολών και ιδρυμάτων σύμφωνα με τα ανωτέρω πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και δυνατότητες της εθνικής οικονομίας και τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό. Απαγορεύεται η μεταστέγαση ιδρύματος ή σχολής εκτός της έδρας τους, καθώς και η μεταφορά της στην Αθήνα». Αναφέρεται ακόμη ότι τα «Α. Ε. Ι. που προκύπτουν από συγχώνευση σύμφωνα με το άρθρο αυτό, υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας τους και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Α. Ε. Ι. Σε περίπτωση κατάτμησης ή κατάργησης ιδρύματος, τα θέματα της παρούσας παραγράφου ρυθμίζονται με το σχετικό προεδρικό διάταγμα».

Διοίκηση Ιδρύματος

- Συμβούλιο Ιδρύματος, αποτελούμενο από 15 μέλη (9 σε μικρά ιδρύματα). Επτά εκλεγμένα εσωτερικά μέλη, επτά εξωπανεπιστημιακά και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών. Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου εκλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, με φανερή ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων.

- Μετά από διεθνή διαγωνισμό, ο πρύτανης εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία, με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών του Συμβουλίου.

- Η θητεία του πρύτανη μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με απόφαση του Συμβουλίου, με τη διαδικασία της προηγούμενης περίπτωσης. Δεν επιτρέπεται η άσκηση καθηκόντων πρύτανη από το ίδιο πρόσωπο για τρεις συνεχείς θητείες.

- Η ίδια διαδικασία τηρείται στους κοσμήτορες Σχολών.

Αξιολόγηση

- Σε κάθε Ιδρυμα υπεύθυνη για την αξιολόγηση είναι η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (που υπήρχε ήδη όμως από τον προηγούμενο Νόμο και σε ελάχιστα Ιδρύματα ιδρύθηκε).

- Οι αναπληρωτές καθηγητές των Α. Ε. Ι., των οποίων η υπηρεσία έχει υπερβεί τα οκτώ έτη, καθώς και οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας αξιολογούνται κάθε πέντε χρόνια ως προς το ερευνητικό, εκπαιδευτικό, διδακτικό και επιστημονικό έργο τους από επιτροπές αξιολόγησης. Η αξιολόγηση των ως άνω καθηγητών των Πανεπιστημίων και των Τ. Ε. Ι. πραγματοποιείται από επιτροπές που αποτελούνται από πέντε καθηγητές πρώτης βαθμίδας άλλων Πανεπιστημίων ή Τ. Ε. Ι. αντίστοιχα, του εσωτερικού και του εξωτερικού.

- Σε περιπτώσεις εξαιρετικά αρνητικής αξιολόγησης μόνιμων καθηγητών, είναι δυνατόν, με απόφαση που λαμβάνεται από την οικεία κοσμητεία κατόπιν εισήγησης του κοσμήτορα, να μην τους επιτρέπεται εφεξής: α) να συμμετέχουν σε επιτροπές επιλογής ή εξέλιξης καθηγητών, β) να διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα και γ) να επιβλέπουν και να εξετάζουν διδακτορικές διατριβές. Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία αξιολόγησης επαναλαμβάνεται το αργότερο σε τρία έτη, εκτός αν ο καθηγητής ζητήσει να αξιολογηθεί νωρίτερα.

- «Συμβόλαια» προβλέπονται με καθηγητές του εξωτερικού που μπορούν να διδάξουν σε πανεπιστήμια της Ελλάδος.

- Καταργούνται οι λέκτορες και η μονιμοποίηση πανεπιστημιακών γίνεται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία ύστερα από κρίση.

- Σπουδές σε 3 κύκλους (τριετής ο πρώτος εάν το επιλέξουν τα Ιδρυματα, 5 έτη με τις μεταπτυχιακές σπουδές και 8 με τις διδακτορικές).

- Εκλογές καθηγητών. Η επιλογή και η εξέλιξη των καθηγητών όλων των βαθμίδων γίνεται από ειδικές επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από επτά καθηγητές, ή και αναπληρωτές καθηγητές σε περίπτωση κρίσης για τις βαθμίδες του επίκουρου ή αναπληρωτή, με έργο ίδιο ή συναφές με εκείνο της υπό πλήρωση θέσης ή του υπό εξέλιξη καθηγητή αντίστοιχα. Τουλάχιστον τρία από τα μέλη της επιτροπής επιλογής ή εξέλιξης καθηγητών είναι είτε καθηγητές άλλου Α. Ε. Ι. της ημεδαπής και ομοταγούς Α. Ε. Ι. του εξωτερικού είτε αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές ερευνητικού ιδρύματος της αλλοδαπής.

Χρηματοδότηση

- Ιδρύεται νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση των οικονομικών των ΑΕΙ (αξιοποίηση περιουσίας, κονδύλια και ερευνητικά προγράμματα). Η δημόσια χρηματοδότηση θα συνεχίσει να κατανέμεται ως σήμερα με κριτήρια όμως τους ενεργούς φοιτητές και το μέγεθος του κάθε ιδρύματος, ενώ «μπόνους» θα δίνονται σε περιπτώσεις αυξημένων επιδόσεων.

- Αν δεν καταρτιστούν 4ετείς προγραμματικές συμφωνίες από Ιδρύματα με την Πολιτεία (προβλέπεται από προηγούμενο νόμο), θα αναστέλλεται η χρηματοδότησή τους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "daily news 24"
*Οι υπογραμμίσεις (με κόκκινο χρώμα) στο κείμενο είναι δικές μου

Δραματική έκκληση για μέτρα από τον πρώην Υπ. Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή

Το έλλειμμα είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με πέρσι

Προειδοποιεί για την αναγκαιότητα σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Η αποτελεσματικότητά των μέτρων θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα με την οποία υλοποιούνται αυτά τα μέτρα

Δραματική έκκληση για τα δημόσια οικονομικά απηύθυνε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στο Σίγμα. Επισημαίνει ότι το έλλειμμα είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με πέρσι και προειδοποιεί για την αναγκαιότητα σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα εξυγιαίνουν τα δημόσια οικονομικά και θα τονώνουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαρρής μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ανέφερε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα όμως, επεσήμανε ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και ίσως μεγαλύτερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Για παράδειγμα σημείωσε, το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους πέντε μήνες είναι μισό εκατομμύριο και θα είναι 600 εκ. αν βάλει κανείς και τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 200 εκ. πέρσι.

Τα έσοδα, υπέδειξε ο κ. Σαρρής είναι περίπου τα ίδια, συνεπώς η όλη διαφορά έρχεται από δαπάνες. Όπως εξήγησε όλες οι δαπάνες, είναι τρέχουσες, δηλαδή το να δανειστεί κάποιος για τρέχουσες δαπάνες είναι μια επένδυση. Το να δανειστείς όμως, σημείωσε, για να ξοδεύεις παραπάνω από ότι κερδίζεις, είναι λάθος. Όπως είπε ο κ. Σαρρής, ήδη οι τόκοι που πληρώνει η Κύπρος τους πρώτους πέντε μήνες ήταν 200 εκ. σε σχέση με 115 εκ.

Αναφορικά με τα 18 μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα με την οποία υλοποιούνται αυτά τα μέτρα και από την ερμηνεία που δίνεται σε ορισμένα μέτρα που έχουν εισαχθεί με γενικότητα, όπως η συζήτηση για την ΑΤΑ. «Εδώ και δύο χρόνια», σημείωσε «συζητούμε για την ΑΤΑ, δεν μας είπε κανένας ότι η ΑΤΑ θα δίνεται σε κάποιον που κερδίζει μέχρι 24.000, μέχρι 30.000 και μετά. Διότι μετά δεν υπάρχει λογική».

Ο κ. Σαρρής, σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. «Δεν έχουμε υλοποιήσει», σημείωσε, « σχεδόν κανένα μέτρο. Συνεπώς χρειάζονται πράξεις και τα μέτρα να μπουν σε επίπεδο νομοθετικό. Πρέπει να δούμε πως μεταφράζεται κάθετι σε αριθμούς».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ακόμα ότι η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ίσως να είναι αναπόφευκτη γιατί έχει βασιστεί στην ανάλυση που έχει ήδη γίνει. Εάν δώσουμε δείγματα ότι είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέτρα που θα αγγίξουν σχεδόν όλους, τις κρατικές δαπάνες και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, τότε μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "SIGMALIVE"