Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το δάκρυ του τσολιά...

Είτε κλαίει από συγκίνηση, είτε από τα δακρυγόνα, είτε για την κατάντια μας, η εικόνα παραμένει συγκλονιστική...

Εσείς πληρώνετε για διαφημιστικά SMS;

Αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στα παράπονα συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για διαφημιστικά sms που τους αποστέλλονται, των οποίων, σύμφωνα με τους παραπονούμενους, η ανάγνωση και μόνο επιβαρύνει με σημαντικά ποσά τους λογαριασμούς τους. Μάλιστα, η υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών του υπουργείου Εμπορίου κάνει λόγο για φουσκωμένους λογαριασμούς με επιβαρύνσεις των 50 ευρώ κατά μέσο όρο, το μήνα.

Πηγές τής εν λόγω υπηρεσίας ανέφεραν στον «Π» ότι υπάρχουν δεκάδες παράπονα συνδρομητών, τα οποία αφορούν υπερβολικές χρεώσεις λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, πως κάθε sms αυτού του τύπου, μπορεί να χρεωθεί ακόμα και με πέντε ευρώ! Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, πολλοί συνδρομητές λαμβάνουν sms από τετραψήφιους αριθμούς, με τα οποία καλούνται να λάβουν μέρος σε κληρώσεις ακριβών δώρων ή να αξιοποιήσουν συμφέρουσες προσφορές. Οι παραπονούμενοι υποστηρίζουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρεώθηκαν ακόμα και για την απλή ανάγνωση του μηνύματος. Σε άλλες περιπτώσεις απάντησαν μόνο σε ένα ή δύο μηνύματα, αλλά τελικά χρεώθηκαν και για τα μηνύματα που έλαβαν μεν αλλά δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά!

Τα παράπονα των συνδρομητών οδήγησαν την υπηρεσία σε έρευνα εναντίον της WIN ΑΕ, που εδρεύει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η έρευνα ολοκληρώθηκε χθες και εντοπίζει ευθύνες στην εταιρεία για την πρακτική που ακολούθησε. Το πόρισμα της έρευνας πιθανό να δημοσιοποιηθεί σήμερα.

«Αθώο» το πρώτο

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μάρκετινγκ της Cytamobile, Πέτρος Χαραλάμπους, απέκλεισε το ενδεχόμενο η απλή ανάγνωση διαφημιστικών sms (μηνύματα αξίας, όπως αποκαλούνται από τη CYTA) να χρεώνεται ευθύς εξ αρχής. «Αυτό που γίνεται συνήθως, είναι η αποστολή ενός γραπτού μηνύματος στους συνδρομητές, το οποίο τους καλεί να απαντήσουν (σ.σ. συνήθως για συμμετοχή σε κλήρωση με πλούσια δώρα ή για αξιοποίηση σημαντικής προσφοράς)». Σε περίπτωση που οι συνδρομητές απαντήσουν, επιβάλλεται χρέωση.

Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι «για το πρώτο sms που φθάνει στο κινητό ενός συνδρομητή από κάποια εταιρεία, δεν υπάρχει χρέωση. Αν ο συνδρομητής, ωστόσο, απαντήσει σε αυτό το sms, η εταιρεία μπορεί να ερμηνεύσει την απάντηση ως έγκριση για αποστολή και άλλων μηνυμάτων αξίας, τα οποία θα χρεώνονται». Η χρέωση αυτή είναι κατά πολύ ακριβότερη από αυτή των συνηθισμένων sms.

Τρεις κατηγορίες

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαραλάμπους χώρισε τα διαφημιστικά sms σε τρεις κατηγορίες. «Η πρώτη κατηγορία αφορά στα sms που λαμβάνουμε σαν απλή διαφήμιση και για τα οποία δεν υπάρχει καμιά χρέωση, η δεύτερη στα μηνύματα που αποστέλλουν οι συνδρομητές, απαντώντας σε κάποιο διαφημιστικό sms και για τα οποία χρεώνονται και η τρίτη, είναι τα μηνύματα που λειτουργούν ως έγκριση των συνδρομητών προς τις διαφημιστικές εταιρείες για να τους στέλνουν συνεχώς μηνύματα, που μπορεί όμως να επιβαρύνουν κάθε φορά τους λογαριασμούς τους».

Η τρίτη κατηγορία είναι και η πιο σοβαρή, αφού αν (ηθελημένα ή άθελα) οι συνδρομητές δώσουν το «οκ» σε κάποια εταιρεία για να τους στέλνει συνεχώς μηνύματα αξίας, τότε κάθε sms που αποστέλλεται θα χρεώνεται.

Ρωτήσαμε τον κ. Χαραλάμπους αν υπάρχει κάποια υποχρέωση στις εταιρείες που στέλνουν αυτά τα μηνύματα, να δίνουν τη δυνατότητα στους παραλήπτες να μπλοκάρουν τα μηνύματα. Ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι ο νόμος προβλέπει την προσφορά αυτής της δυνατότητας στους συνδρομητές. Αναλυτικές οδηγίες για το χειρισμό αυτών των μηνυμάτων βρήκαμε στην ιστοσελίδα της CYTA. Τέλος, προέτρεψε τους συνδρομητές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην ανάγνωση μηνυμάτων αξίας και να αποφεύγουν να απαντούν σε αυτού του είδους τα μηνύματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΤΟΙΜΑ – ΘΑ ΣΙΓΗΣΕΙ ΤΟ PLUS

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα για την Κύπρο καθώς από τα μεσάνυκτα τερματίζεται οριστικά η αναλογική μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων και η Κύπρος μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή με την ψηφιακή τηλεόραση.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών εμφανίζεται έτοιμο για το οριστικό “switch off” της αναλογικής εποχής, και όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Στέλιος Χειμώνας, «έχει γίνει πολύ καλή οργάνωση και συντονισμός για το νέο εγχείρημα και θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε όλες τις ενέργειες, δηλαδή ποιος έχει τερματίσει και ποια αναλογική εκπομπή, ποιος έχει ξεκινήσει ποια ψηφιακή κοκ».

Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι το Τμήμα του θα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα τα οποία, όπως σημείωσε, «δεν αναμένεται να επηρεάσουν το περιβάλλον, γιατί έχουμε προνοήσει για τη μεταβατική περίοδο».

Εξήγησε ότι «ήδη λειτουργούν δύο αξιόπιστα δίκτυα τόσο του ΡΙΚ όσο και της VELISTER, το οποίο θα λειτουργεί για ακόμη τρεις μήνες, οπότε τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν, υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθούν και να πάμε στο μόνιμο περιβάλλον».

Ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι η μετάβαση στη νέα εποχή και το νέο ψηφιακό περιβάλλον ήταν αναγκαία, λέγοντας ότι οι πολίτες θα έχουν τώρα μεγαλύτερες και περισσότερες δυνατότητες, καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας και απεριόριστες επιλογές.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Νεόφυτος Επαμεινώνδας, σε δηλώσεις, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής , μόνο το Plus TV δεν είναι έτοιμο να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, καθώς υπέβαλε την αίτησή του την περασμένη Τρίτη όμως ήταν ελλιπής και το ΔΣ ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία και θα αξιολογηθούν σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σταθμός κλείνει, απλά δεν θα είναι στις οθόνες μας από αύριο, ίσως σιγήσει για κάποιες μέρες, εμείς αποφασίσαμε να ζητήσουμε τα επιπρόσθετα στοιχεία, θα επανέλθουμε και θα λάβουμε απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση της Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη», εξήγησε ο κ. Επαμεινώνδας. Διευκρίνισε επίσης ότι μέχρι και σήμερα το πρωί, -ενώ υπέβαλαν αίτηση- δεν έχουν καταβάλει τέλος οι σταθμοί Music Box και Nimonia TV και ουσιαστικά είναι σαν να μην έχουν ούτε αυτοί οι σταθμοί άδεια.

Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι πέραν των υφιστάμενων σταθμών, έχουν αδειοδοτηθεί ο σταθμός του Fred TV, ο οποίος από τοπικός γίνεται παγκύπριος, το κανάλι της Λάρνακας που μετονομάστηκε σε Music Tv και θα είναι πολυθεματικός μουσικός σταθμός παγκύπριας εμβέλειας, το Capital TV της Λεμεσού καθώς και το Extra TV.

Ανέφερε εξάλλου ότι χθες σε συνεδρίασή της η Αρχή έδωσε άδεια στο Μέγα και στο Πάφος TV, στο θεματικό αθλητικό σταθμό CySports και στο θεματικό μουσικό κανάλι Energy TV ενώ άδειες χορηγήθηκαν επίσης σε δύο τηλεοπτικούς οργανισμούς το CytaVision Cinema και το CytaVision Sports.

«Προηγουμένως», είπε ο κ. Επαμεινώνδας «είχαμε περιορισμό συχνοτήτων και η Αρχή χορηγούσε άδειες με βάση το σχέδιο τηλεοπτικής κάλυψης που εκπονούσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών ενώ σήμερα με την ψηφιακή αυτή τεχνολογία, ο αριθμός αυτός διευρύνεται οπόταν η Αρχή μπορεί να δώσει περισσότερες άδειες».

Εξήγησε όμως ότι υπάρχει κάποιος περιορισμός στον αριθμό των οργανισμών που μπορεί να δεχθεί η επίγεια πλατφόρμα, -γύρω στους 80- και αναμένεται ότι στις επόμενες μέρες και μήνες είναι δυνατό να αιτηθούν άδειας και άλλοι σταθμοί.

Είπε ότι οι νέοι σταθμοί που αδειοδοτήθηκαν, προκειμένου να εγκριθεί η άδεια κατέθεσαν επιπλέον στοιχεία, ειδικότερα για την εταιρεία που είναι πίσω από το σταθμό και τη μετοχική της δομή, κατατέθηκε εβδομαδιαίο πρόγραμμα, οργανόγραμμα κτλ, και για το λόγο αυτό «μας έπαιρνε κάποιο περισσότερο χρόνο να δώσουμε άδεια».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΥΕΤ) σήμερα υπάρχουν διαφορετικές μορφές ψηφιακής τηλεόρασης όπως δορυφορικές εκπομπές (π.χ. Nova Cyprus), τηλεοπτικές εκπομπές από παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών (όπως υπηρεσίες CytaVision και Primehome) και ψηφιακή καλωδιακή τηλεόραση (από την Cablenet). Για να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί κανάλια/περιεχόμενο με τους τρόπους αυτούς, θα πρέπει να καταβάλει την απαραίτητη συνδρομή στους παροχείς.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη των ψηφιακών σημάτων, οι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντικαταστήσει την παλιά τους τηλεόραση με καινούρια τύπου Plasma, LCD ή LED, θα πρέπει να εγκαταστήσουν έναν εξωτερικό δέκτη/αποκωδικοποιητή, εκτός βέβαια και αν η συσκευή τους διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή τύπου MPEG-4.

Συστήνεται στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν τέτοιου τύπου εξοπλισμό και να απαιτούν τη βεβαίωση των προμηθευτών ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για το σκοπό που τον προμηθεύονται. Περαιτέρω, να βεβαιώνονται ότι ο εξοπλισμός αυτός φέρει όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις και διακριτικά που υποδηλώνουν συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το CE.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές των αποκωδικοποιητών που προσφέρουν βασικές λειτουργίες όπως η λήψη/αποκωδικοποίηση των ψηφιακών σημάτων αρχίζουν σήμερα από 50-60 Ευρώ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

«Μαμά, τι είναι οι αγανακτισμένοι»;

Ερώτηση του οκτάχρονου γιου μου, η απάντηση εύκολη και όσο πιο απλοϊκά μπορώ του εξηγώ:

-«Εμείς, οι φίλοι μας και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι έχουν αγανακτήσει με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να ξεπληρώσει τα χρέη της χώρας μας».

-«Γιατί έχει χρέη η χώρα μας»;

Η κατάσταση σοβαρεύει…

-«Γιατί οι πολιτικοί μας δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα χρήματα που είχαμε ως κράτος. Σπατάλησαν περισσότερα από όσα είχαμε και μετά δανείστηκαν από άλλες χώρες. Κάποιοι βέβαια από τους πολιτικούς μας φρόντισαν να πλουτίσουν οι ίδιοι. Πήραν λοιπόν, τα χρήματα αυτά και αγόρασαν όμορφα σπίτια, κότερα κ.λ.π.. Καλούμαστε λοιπόν, εμείς να πληρώσουμε και αυτά που έφαγαν οι πολιτικοί».

Όμως ο μικρός δεν αρκείται σε αυτήν την απάντηση και επιστρέφει δριμύτερος…

-«Και πήγαν φυλακή αυτοί που τα έφαγαν;»

-«Όχι δεν πήγαν».

-«Γιατί δεν πήγαν»;

Σε απόγνωση πια εγώ: «Ααα είσαι πολύ μικρός τώρα για να τα καταλάβεις αυτά. Πήγαινε να παίξεις και μην σε απασχολεί εσένα τίποτα».

Όμως, η τελευταία κουβέντα θα είναι δικιά του…

«Μαμά, αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι η Ελλάδα ξεφτιλίστηκε σε όλον τον κόσμο και για τα οικονομικά της και για τα ποδοσφαιρικά της»…

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, θα συμπληρώσω εγώ…

Μαργαρίτα Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ NEWSBOMB

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Βίντεο της εφημερίδας "Το Ποντίκι" από συμπλοκές μπροστά από τη Βουλή



Βίντεο της εφημερίδας "Ποντίκι" από συμπλοκές μπροστά από τη Βουλή

Σε τοπίο πολέμου μετατράπηκε η Αθήνα. Συνεχείς συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στους γύρω δρόμους. Εκατοντάδες τα δακρυγόνα και οι κροτίδες.

Στο βίντεο που τραβήχτηκε πριν από λίγη ώρα από το "Π", παρακολουθείστε την κατάσταση που επικρατεί μπροστά από τη Βουλή.

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πριν από λίγη ώρα στο Μετρό του Συντάγματος βοηθώντας τους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν παραμείνει εκεί τραυματισμένοι ή με αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, καταγγέλλει τις αστυνομικές δυνάμεις ότι τον προειδοποίησαν να μην επιστρέψει με προμήθειες και ιατρικό υλικό, καθώς δε θα του επιτρέψουν την είσοδο.

Η κατάσταση στο Σύνταγμα είναι τρομακτική, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός του σταθμού. Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι πολίτες στο κεφάλι και στο σώμα, ενώ πολλοί έχουν υποστεί εγκαύματα. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν για 500 ανθρώπους. Ο κ. Λουράντος ζητά τη βοήθεια κι άλλων γιατρών αλλά και φαρμακοποιών προκειμένου να μεταφέρουν ιατρικά υλικά στο σημείο, όπως γάζες, κρέμες και φιάλες οξυγόνου.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΝΤΙΚΙ"

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αριστερή τύφλωση;

Γράφει ο Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χρόνια μετά
θα πετάξεις μολότωφ
για μένα
Γ. Κακουλίδης, Λούνα Λουνέρα

Είναι βέβαιο ότι ζούμε και βιώνουμε μια πολλαπλή κρίση. Πολιτική, ιδεολογική, κοινωνική, διανθρώπινη. Σ’ αυτό το πλέγμα προστέθηκε η οικονομική κρίση, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ατομικής επιβίωσης και εθνικής στρατηγικής υπέρβασης των «χρόνιων παθήσεων» του greek dream.

ΜΕΣΑ σ’ αυτό το σαστισμένο τοπίο τα όσα γίνονται σου θυμίζουν τις παλιές συνταγές αποτυχίας του συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ προσποιείται ότι δεν έχασε τη σοσιαλιστική ψυχή του, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ διεκδικούν τη φιλελεύθερη αυθεντικότητα και η ά-μοιρη Αριστερά, όπως κάνει πάντα στις δύσκολες εποχές, αλληλοσπαράσ-σεται (καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το δικομματισμό που η ίδια θρέφει με τα ιστορικά και καθημερινά λάθη της).

ΚΑΤΑ τη γνώμη μου δεν υπάρχει ούτε βολική Αριστερά (που είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε για να καταστεί «κυβερνώσα») ούτε διαβολική Αριστερά (που συνωμοτεί και κινητοποιεί σκοτεινές δυνάμεις).

Η ΜΗΤΡΑ της Αριστεράς είναι η ίδια. Οι πατριωτικοί, εθνικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί αγώνες με το λαό για το λαό. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις, αναλύσεις, συγκυρίες ή και το ρόλο των εκάστοτε ηγεσιών, η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ως κύριο εχθρό της τις διάφορες αριστερές εκδοχές ή τους αριστερούς πολίτες. Και το κυριότερο: η Αριστερά έχει -ιδίως σήμερα- ανάγκη από τα σύμβολά της (Γλέζος, Θεοδωράκης, Λαμπράκης, Κύρκος και τόσοι άλλοι) και δεν πρέπει να τ’ αποκαθηλώνει με τέτοια ευκολία, γιατί στο τέλος θα μείνει «γυμνή» και χωρίς παραδείγματα. Είναι αδιανόητο μια ευρωπαϊκή Αριστερά ή -έστω- η Αριστερά μιας ευρωπαϊκής χώρας να κριτικάρει ή να λοιδορεί τους Ελληνες (συν)αγωνιστές αριστερούς (με τους οποίους σε κάποια στροφή της Ιστορίας διαφώνησε) και να θαυμάζει (!!!) κάτι ημι-δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής ή κάποια αγιοποιημένα μοντέλα διακυβέρνησης (που «σαπίζουν» και τυραννούν τους λαούς).

ΚΑΚΟΣ – κάκιστος ο μανιακός καπιταλισμός, αλλά το φάρμακο δεν βρίσκεται στις αφρικανικές φυλές ή στα ασιατικά αντάρτικα.

ΕΙΝΑΙ ώρα τα αριστερά κόμματα και οι αριστεροί πολίτες να διαμορφώσουν ένα δίκτυο συνεννόησης (έστω στα μίνιμα που συμφωνούν) για να σώσουν τη χώρα [και όχι την αμόλυντη (;) ιδεοληψία τους].

ΥΓ.1 Αυτοί που απομυθοποιούν το 1821*, το 1940 και την εν γένει Ιστορία μας δεν βλέπουν το πώς οι άλλοι λαοί διαφυλάττουν τους εθνικούς τους μύθους και κυρίως δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς κοινές αναφορές εύκολα οι επόμενες γενιές θα προσφύγουν στους μύθους των ναρκωτικών, του καταναλωτισμού ή της τυφλής τρομοκρατίας;

ΥΓ.2 Πρώτα Δημοκρατία και μετά σοσιαλισμός. Αλλιώς όλα θα είναι βαρβαρότητα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "24γράμματα"
* Η παραπομπή είναι δική μου

"Επενδύστε στην Ελλάδα", προτρέπουν οι Γερμανοί βιομήχανοι

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας "BDI" Χαν Πέτερ Καϊτέλ επισήμανε την ανάγκη αλλά και την διάθεση του για επενδύσεις στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

"Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην Ελλάδα" δήλωσε ο κ. Καϊτέλ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio. "Έχω προσωπική εμπειρία από επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν πρόκειται για κάποια εξωτική χώρα, αλλά για μέλος της ΕΕ και πολλά από αυτά που συζητούνται στην παρούσα φάση επηρεάζονται από την τωρινή συγκυρία", σημείωσε ο κ. Καϊτέλ.

Ο πρόεδρος του BDI αναφέρθηκε ειδικά στον τομέα της ενέργειας επισημαίνοντας ότι "προσφέρει μία ευκαιρία, να σκεφτούμε πανευρωπαϊκά και να εμπλέξουμε στις σκέψεις αυτές και την Ελλάδα, όπως και το χώρο της Μεσογείου εν γένει. Έτσι θα προκύψουν και δυνατότητες να βοηθηθούν αυτές οι χώρες μέσω των κονδυλίων που παρέχει π.χ. η Ε.Ε. στους τομείς αυτούς".

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν θα συμμετείχε η γερμανική βιομηχανία σ' ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ ή σε μία "επενδυτική επίθεση" στην Ελλάδα. "Ναι, σαφώς και είμαστε διατεθειμένοι να σκεφτούμε την προοπτική επενδύσεων εκεί που υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις", είπε ο κ. Καϊτέλ. Σημείωσε δε ότι δεν πρέπει να εστιάζεται το ενδιαφέρον μόνον στο σκέλος των χρεών αλλά "και στην αριστερή πλευρά του ισολογισμού, δηλαδή στην απόδοση, κι εκεί πρέπει να βοηθήσουμε στην πράξη αυτές τις χώρες, διαφορετικά δε θα τα καταφέρουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

Ταυτόχρονα ο κ. Καϊτέλ υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει η ματιά της Γερμανίας μια ευρωπαϊκή διάσταση. "Ακόμη και το θέμα της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας δε μπορεί να επιτύχει σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντοτε, ότι αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ακολουθούμε ένα δικό μας δρόμο. Αυτός ο δρόμος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, μπορεί όμως να γίνει και αδιέξοδο. Εναπόκειται σε μας να εξεύρουμε ένα λογικό δρόμο από κοινού με τους Ευρωπαίους γείτονές μας", είπε ο κ. Καϊτέλ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "DAILY NEWS24"

Σκουπίζουν-καθαρίζουν την Αμμόχωστο για τον Ερντογάν!

Η μαρτυρική πόλη-φάντασμα μετά την εισβολή του Αττίλα αργοπεθαίνει. Τα κτίρια, οι δρόμοι όλα ερημώνουν, η εγκατάλειψη 4 δεκαετιών είναι παντού εμφανής, όμως τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό άλλαξε,οι Τούρκοι αποφάσισαν να “λάμψει” η περιοχή, αφού ο Ερντογαν αποφάσισε να επισκεφτεί τα Βαρώσια. Βλέπετε ο τουρκικός στρατός έχει και το ... μαχαίρι (κυριολεκτικά) και το καρπούζι δικά του. Οι κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης δεν μπορούν παρά να τη δουν σε φωτογραφίες, ο... νέος “ιδιοκτήτης” υποδέχεται όποιον θέλει.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα πάει μάλιστα στις 20 του μήνα την ημέρα της μαύρης επετείου της εισβολής, οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες των περιοχών που θα περάσει ο Πρωθυπουργός του και μεταξύ αυτών και της Αμοχώστου.

Ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για “σύσκεψη-έκπληξη” στα μαρτυρικά χώματα...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "NEWSIT"

Αναπνέεις στην Ελλάδα; Τότε πλήρωνε

Oι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας 2% κάθε μήνα κι επιπλέον 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλει το εφάπαξ, σύμφωνα με το περιεχόμενο του εφαρμοστικού νόμου που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και παράλληλα θα δοθεί στα κόμματα, ώστε να ενημερωθούν για το περιεχόμενό του ενόψει της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ κατά 15%.

Επίσης για πρώτη φορά δημιουργείται ειδικός λογαριασμός από τον οποίον θα επιδοτούνται για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι σε φορείς και πρόσωπα του δημοσίου που κλείνουν. Οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε "εργασιακή εφεδρεία" προκειμένου να αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ με τον κίνδυνο να απολυθούν με τη λήξη του δωδεκαμήνου.

Επίσης με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η μερική απασχόληση - part time - στο δημόσιο, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να ζητήσουν με αίτηση τους τη μείωση των ωρών εργασίας κάθε ημέρας στο μισό ή των ημερών εργασίας του μήνα ή του έτους στο μισό, με ανάλογη μείωση των αποδοχών.

Η ρύθμιση μπορεί να ισχύσει για διάστημα πέντε ετών.

Επιπλέον, επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ το μήνα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ειδική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ σε όλες τις επιχειρήσεις και μάλιστα επί του τζίρου τους, αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για 570.000 από τους 700.000 κατ΄επάγγελμα αγρότες και θα πληρώνουν εισφορές 270 ευρώ από 135 που πληρώνουν σήμερα.

Όμως οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς κόβονται κι άλλο οι συντάξεις - Με τον τελευταίο νόμο οι συντάξεις λόγω 35ετίας υπολογιζόταν στο 80% των συντάξιμων αποδοχών και τώρα σ΄ αυτό συνυπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματα, διπλασιάζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για τις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ, επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 6 - 10% στις συντάξεις συνταξιούχων ηλικίας κάτω των 60 ετών, επιβάλλεται εισφορά 3-10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "DAILY NEWS24"

Έγινε σίριαλ η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Της Μιράντας Λυσάνδρου

Κανονικά θα γίνει η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή την ερχόμενη παρασκευή
Με τοπικούς αναλογικούς πομπούς θα εκπέμπει τελικά το ΡΙΚ στις 52 κοινότητες οι οποίες θα λάβουν με καθυστέρηση το επίγειο ψηφιακό σήμα από την κρατική πλατφόρμα. Αυτή είναι η μέση λύση που κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μετά την πυροσβεστική παρέμβαση της Υπουργού Συγκοινωνιών, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία ανέλαβε δράση ύστερα από τις καταγγελίες της ιδιωτικής πλατφόρμας Velister ότι το κράτος τηρεί δύο μέτρα και σταθμά.

Όπως πληροφορείται η «Κ» τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο της Υπουργού, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΡΙΚ και οι αρμόδιοι τεχνοκράτες εκ μέρους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η διεύθυνση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Γραφείο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και η διεύθυνση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου. Εκεί λήφθηκε και η σχετική αποφαση, την οποία θα ανακοινώσει την Τρίτη το πρωί η κ. Μαρκουλλή στη συνάντηση που θα έχει με τη Velister, δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, το ΡΙΚ δεν θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά από τους πομπούς του στο Τρόοδος ώστε να είναι σε θέση να διοχετεύει το σήμα του στις 52 κοινότητες των 40 χιλιάδων κατοίκων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα λάμβαναν το τηλεοπτικό σήμα του ΡΙΚ2 το 70% του πληθυσμού της Κύπρου και συνεπώς οι καταγγελίες της Velister θα είχαν βάση. Ως εκ τούτου θα τοποθετηθούν τοπικοί πομποί με τους οποίους να εξυπηρετηθούν τα χωριά που δεν θα λαμβάνουν σήμα ψηφιακό προς το παρόν. Η κ. Μαρκουλλή μας ανέφερε πάντως ότι οι τοπικοί αναλογικοί πομποί θα τοποθετηθούν μέχρι την Παρασκευή οπόταν θα γίνει η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Στο μεταξύ, σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο και οι 52 κοινότητες που θα λαμβάνουν το ΡΙΚ αναλογικά θα πάρουν ψηφιακό σήμα, μας διαβεβαίωσαν από το ΡΙΚ (ονομαστικά οι κοινότητες αναφέρονται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ). Όταν στις κοινότητες αυτές ολοκληρώνεται η εγκατάσταση και λειτουργία του ψηφιακού πομπού, θα γίνεται ενημέρωση και εντός μιας εβδομάδας θα τερματίζεται η αναλογική μετάδοση.

Το ΡΙΚ θεωρεί ότι δεν φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έγινε εφικτή η κάλυψη των περιοχών αυτών, λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στην έγκριση των προϋπολογισμών του τα τελευταία δύο χρόνια. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ΡΙΚ ακριβώς για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης είχε παραγγείλει εξοπλισμό πριν εγκριθεί ο προϋπολογισμός του, παρότι που κάτι τέτοιο ήταν επικίνδυνο κι εκτός νόμου.

Στα κατεχόμενα

Σε μία άλλη εξέλιξη ιδιωτικό κανάλι έχει καταγγείλει στο Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να πάψει να εκπέμπει και στην αναλογική συχνότητα VHF. Το θέμα θα τεθεί και στη συνάντηση της κ. Μαρκουλλή με τα ιδιωτικά κανάλια. Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται να είναι ανέφικτο διότι διαφορετικά η περιοχή της Καρπασίας και οι εγκλωβισμένοι δεν θα μπορούν να παρακολουθούν την κρατική ραδιοτηλεόραση. Κι εφόσον δεν θα μπορούν να λαμβάνουν σήμα από τα ιδιωτικά κανάλια θα είναι αποκομμένοι από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επίσης εάν διακοπεί το σήμα του ΡΙΚ στα κατεχόμενα ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να παρακολουθούν εκπομπές που παράγονται στο ΡΙΚ και απευθύνεται και σε αυτούς.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Βρέθηκε σπάνιο φυτό στο Τρόοδος



Ένα σπάνιο φυτό με την ονομασία Campanula podocarpa (Καμπανούλα ποδισκοφόρος) εντόπισε τυχαία σε απομονωμένη περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους ο Γερμανός βοτανολόγος Ραλφ Χαντ και λειτουργός του Κλάδου Χλωρίδας του Τμήματος Δασών Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, το φυτό συλλέχθηκε μόνο μία φορά το 1912 στο Τρόοδος και έκτοτε δεν ξαναβρέθηκε.

Επίσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν το 2004-2005, όταν υλοποιούνταν το ερευνητικό έργο «Το Κόκκινο Βιβλίο της Κύπρου», που συγκέντρωνε όλα τα σπάνια είδη της χλωρίδας, το φυτό αυτό δεν εντοπίστηκε και χαρακτηρίστηκε ως «τοπικά εξαφανισθέν».

Το Campanula podocarpa βρίσκεται μόνο στη Νότια Τουρκία, όπου είναι και εκεί πολύ σπάνιο, και στην Κύπρο και επομένως θεωρείται πολύ σημαντικό είδος.

Συνολικά καταμετρήθηκαν 200 φυτά, που βρίσκονταν στην αρχή της άνθησης, και το Τμήμα Δασών θα παρακολουθεί τον πληθυσμό και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η διαιώνισή του, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ZOUGLA"
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 12:57

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ–ΚΑΡΟΓΙΑΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, συζήτησαν σήμερα Κυπριακό και οικονομία, ενώ απέφυγαν να εισέλθουν στα κεφάλαια συγκυβέρνηση και ανασχηματισμός. Τα δύο τελευταία αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση που, όπως αποφασίστηκε, θα έχουν Χριστόφιας και Καρογιάν τις επόμενες ημέρες. «Αγκάθι» η εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες μέρες, μετά την σημερινή δίωρη συνάντησή τους στην οποία συζητήθηκε το Κυπριακό και η πορεία της οικονομίας, με τον Μ. Καρογιάν να εκφράζει την ευχή και την ελπίδα «να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις για το καλό όλων μας».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, παρέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς του κόμματός του και αποφασίστηκε, όπως είπε, «να επανέλθουμε σε μία προσπάθεια αν είναι δυνατό να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και βέβαια εισηγούμενοι και αν είναι δυνατό εφαρμόζοντας διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα σε ό,τι αφορά την θωράκιση και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει σε απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και έποικους ενώ για θέμα του ανασχηματισμού είπε ότι δεν συζητήθηκε, σημειώνοντας ότι «άλλη ήταν η προτεραιότητά μας».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που το κόμμα του κρίνει ότι είναι σημαντικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, «αλλά και με ποιο τρόπο θα βγούμε ενισχυμένοι από αυτές τις διαδικασίες αντιμετωπίζοντας πολλές φορές τα φίλια πυρά και από ισχυρούς φίλους της Τουρκίας».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Οκτάχρονη σκοτώθηκε κουβαλώντας μια βόμβα στο νότιο Αφγανιστάν

Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι ήταν το μοναδικό θύμα μιας βομβιστικής επίθεσης που επιχείρησαν άγνωστοι εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ζώνοντας με εκρηκτικά το παιδί.

"Οι τρομοκράτες έβαλαν ένα αθώο κορίτσι 8 ετών να κουβαλήσει μια τσάντα που περιείχε μια βόμβα και να την τοποθετήσει κοντά στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας", στην περιοχή Ουαεσμπάλα του νότιου Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σεντίκ Σεντίκι.

"Πυροδότησαν τη βόμβα και σκότωσαν το παιδί. Δεν υπάρχουν άλλα θύματα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα πάντα με τον Σεντίκι η βόμβα πυροδοτήθηκε προτού να φτάσει κοντά στους στρατιώτες το κορίτσι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "TYPOS"
2011-06-26

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το 5χρονο αγοράκι, μετά από δυστύχημα στο Πολέμι

ΤΡΑΓΙΚΗ κατάληξη είχε το προχθεσινό τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στο Πολέμι, κατά το οποίο 20χρονος χτύπησε πεντάχρονο αγοράκι που προσπαθούσε να διασταυρώσει το δρόμο. Το πεντάχρονο αγοράκι, ο Γιώργος Θεοδοσίου, από τη Χλώρακα, ο οποίος βρισκόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, υπέκυψε χθες (18.6.2011)* στα τραύματά του. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ο 20χρονος, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου στο Πολέμι, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, χτύπησε τον πεντάχρονο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να διασταυρώσει το δρόμο. Στη συνέχεια, ο πεντάχρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ ακολούθως στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και κρατείτο διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"
*Η παρένθεση είναι δική μου

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Παίζουν» τα πάντα στη ρουλέτα. Παιδιά ηλικίας 14 μέχρι 16 χρονών τζογάρουν στο διαδίκτυο

Μια οδυνηρή πραγματικότητα με ανησυχητικές προεκτάσεις και στην Κύπρο. Το 34,8% των Κυπρίων παιδιών ηλικίας 14 μέχρι 16 χρονών καταπιάνονται με τον τζόγο στο διαδίκτυο, ακολουθώντας τα βήματα των γονιών και συγγενών τους

Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα! Σύμφωνα με στοιχεία του «Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου», το 34,8% (στην Ελλάδα αντίστοιχη έρευνα έδειξε 15%) των Κυπρίων παιδιών ηλικίας 14 μέχρι 16 χρονών καταπιάνονται με τον τζόγο στο διαδίκτυο, ακολουθώντας τα βήματα των γονιών και συγγενών τους. Το διαδίκτυο θεωρείται το βασικότερο μέσο πρόσβασης για ενασχόληση με τον τζόγο.

Η Κύπρος μετατρέπεται σε ένα τεράστιο καζίνο -αν και επίσημα δεν λειτουργεί- με χιλιάδες ανήλικους και ενήλικες να είναι πλήρως εθισμένοι σε αυτό, ποντάροντας τεράστια ποσά και κυνηγώντας τα εκατομμύρια που ποτέ δεν έρχονται.

Τα τελευταία χρόνια, ο τζόγος στην Κύπρο έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες και ανησυχητικές διαστάσεις και δεκάδες ηλεκτρονικά καζίνο ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε κάθε γειτονιά.

Ο εθισμός επεκτείνεται και σε άλλα παράνομα ή νόμιμα στοιχήματα, όπως τις σκυλοδρομίες, τις ιπποδρομίες, τα ποδοσφαιρικά στοιχήματα και άλλα τυχερά παιγνίδια και λαχεία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ξοδεύονται στο νόμιμο τζόγο, ενώ ο ετήσιος τζίρος του διαδικτυακού τζόγου στην Κύπρο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα άτομα που είναι κυριολεκτικά εθισμένα στον τζόγο, τα στοιχήματα και τα τυχερά παιγνίδια, συχνά δανείζονται, και πολλές φορές καταφεύγουν μέχρι και σε τοκογλύφους, για να έχουν ρευστό για να «παίξουν». Μάλιστα, υπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες για άτομα που κατέληξαν στη φυλακή από αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν από τον τζόγο και άλλα που έβγαλαν στο σφυρί και έχασαν ολόκληρες περιουσίες. Το άτομο που είναι εθισμένο στον τζόγο, συχνά δανείζεται από φίλους και γνωστούς, μπορεί ακόμη και να κλέψει ή να οδηγηθεί σε παράνομες πράξεις ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον τζόγο του. Πολλοί διαλύουν τις οικογένειές τους από το σαράκι του τζόγου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ξέρεις τον Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ;

Το πιθανότερο είναι ότι πρώτη φορά ακούς το όνομά του.

Ο Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ είναι ένας Τουρκοκύπριος που ζει στην ψεύτικη, για μας, χώρα των εισαγωγικών, πέρα από τα συρματοπλέγματα και τα τουρκικά πολυβολεία της κατοχής.

Ο επίσημος τίτλος του είναι πρόεδρος της συντεχνίας Τουρκοκύπριων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (KTOEΟS).

Τον συνέλαβε προχθές η ψευδοαστυνομία μαζί με τον Ντερβίς Αϊγκίν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, στη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη μεταβίβαση του κολεγίου και του δημοτικού σχολείου του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στο τουρκικό κολέγιο Ντογά.

Αυτό είναι άλλο ένα περιστατικό, πέρα από τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις, ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι που αντιστέκονται στην τουρκοποίηση της βόρειας Κύπρου, έστω κι αν εμείς δεν τους γνωρίζουμε, δεν νοιαζόμαστε να τους γνωρίσουμε, ζώντας το δικό μας παραμύθι, ότι πρόκειται για μη υπάρξεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πραγματικό κόσμο και την καθημερινή μας ζωή.

Όπως μας πληροφορούν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από το «επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου χθες το πρωί.

Είχαν προηγηθεί επεισόδια, όταν «αστυνομικοί» πήγαν στα γραφεία της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» στην κατεχόμενη Λευκωσία, για να εκτελέσουν το «ένταλμα» σύλληψης του Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, με την κατηγορία ότι κτύπησε «αστυνομικό» και τον εμπόδισε να εκτελέσει τα καθήκοντά του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου.

Μόλις έγινε αυτό γνωστό, μέλη της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» μετέβησαν στα γραφεία της KTOEΟS.

Εκεί ο Γκιοκτσεμπέλ, μαζί με τον Σενέρ Ελτζίλ, γενικό γραμματέα της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (ΚΤΟS) και τον Αχμέτ Καπτάν, πρόεδρο της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (ΚΤΑΜS), δήλωσαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φασισμό και την κατοχή.

Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, τα μέλη της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» δεν άφησαν την «αστυνομία» να συλλάβει τον Γκιοκτσεμπέλ και τον οδήγησαν οι ίδιοι στην «αστυνομική διεύθυνση Αμμοχώστου», με κονβόι αυτοκινήτων που σχημάτισαν.

Είχαν συμφωνήσει προηγουμένως με τους ψευδοαστυνομικούς να μεταφέρουν οι ίδιοι και όχι η «αστυνομία» τον Γκιοκτσεμπέλ στην «αστυνομική διεύθυνση Αμμοχώστου», να κατηγορηθεί εκεί γραπτώς και αμέσως να αφεθεί ελεύθερος.

Ωστόσο, ο Γκιοκτσεμπέλ κρατήθηκε τελικά όλη τη νύχτα, μέχρι να παρουσιαστεί χθες το πρωί στο «δικαστήριο» και παρόλο που ο εγκλεισμός του έγινε σε ψευδοαστυνομικό κελί, αντιλαμβάνομαι ότι η ταλαιπωρία του, ψυχική και σωματική, δεν ήταν ψεύτικη, αλλά πραγματική.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι δεν εμπιστεύονται πλέον την ψευδοαστυνομία και θύμισε ότι ο «αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου», Ερντάλ Εμανέτ, καταζητείται από την Interpol για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στην Κάτω Δερύνεια.

Και βέβαια ο Εμανέτ είναι άνθρωπος και όχι φάντασμα, παρόλο που ζει στο άλλο ανύπαρκτο μισό της πατρίδας μας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Νίκος Καρύδης (1917-1984), Ποιήματα

Στοιχεία ταυτότητας

Mπορείτε να γράψετε, κύριε αστυνομικέ,
ότι πατρίδα μου εμένα είναι
ο φίλος μου ο Σάκης Mανουηλίδης
που σκοτώθηκε στα βουνά της Aλβανίας
ο συμμαθητής μου Aλέξανδρος Kαΐρης
που εξετέλεσαν οι Γερμανοί ξημερώματα
στο Σκοπευτήριο
και ο Nίκος Mαθάς που
πέθανε από τις κακουχίες στην Kατοχή.

Aν αυτά δεν σας λένε τίποτα, κύριε αστυνομικέ,
τότε μπορείτε να γράψετε
ότι πατρίδα μου εμένα είναι
οι λεμονιές στον κάμπο της Σπάρτης
οι ελαιώνες της Mυτιλήνης
η Παναγιά η Oρφανή στο λαγκάδι
του Mυλοπόταμου
η Aγία Mόνη στο βουνό του Tσιρίγου.
Eγώ υπογράφω.

Aν είσαι

Αν είσαι μια μικρή παραπονεμένη πέτρα
σε μια ερημιά
αν είσαι ένα μοναχικό κυκλάμινο
στο βουνό
αν είσαι ένα ξεχασμένο άστρο
στον ουρανό
πού θες να το ξέρω;

Αν είσαι μια βραδινή βροχή
στη θάλασσα
αν είσαι ένας βαπορίσιος καπνός
στο πέλαγος
αν είσαι ένα παλιό εικόνισμα
σε μια εκκλησιά
πού θες να το ξέρω;

Αν είσαι ένα αγκάθι
στην καρδιά μου
εγώ που σ’ αγαπώ
πώς θες να το ξέρω;

Έφυγε από τη ζωή ο επιθεωρητής «Κολόμπο»

Ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φολκ, ο οποίος έπαιξε τον επιθεωρητή "Κολόμπο" στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Ο Φολκ έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο ερμηνεύοντας, στα 69 επεισόδια της σειράς, τον Κολόμπο, έναν χαλαρό αλλά ιδιοφυή ντετέκτιβ, λίγο μπερδεμένο με ψεύτικη αφέλεια.

Το διαβρωτικό χιούμορ του Κολόμπο, με το φθαρμένο μπεζ αδιάβροχο του, το Peugeot 403, το αιώνιο πούρο του, τις αμίμητες χειρονομίες του, όπως και τις συχνές αναφορές του στη "γυναίκα του", που δεν εμφανίζεται ποτέ, εξασφάλισαν στον Πίτερ Φολκ επιτυχία και συμπάθεια .

Γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου του 1927 στη Νέα Υόρκη, ο Πίτερ Φολκ προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια, με Ρώσο πατέρα και Τσέχα μητέρα.

Σε ηλικία τριών ετών, ένας κακοήθης όγκος τον αναγκάζει να χάσει το ένα του μάτι, γεγονός που εξηγεί τη θλίψη, που είχε μερικές φορές στο βλέμμα του.

Μετά την απόκτηση ενός Master Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Syracuse (Nέα Υόρκη), εργάζεται ως μάγειρας, και μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ενταχθεί στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), αρχίζει μια καριέρα ως κρατικός υπάλληλος στο Κονέτικατ (βορειοανατολικά). Εγκαταλείπει τη θέση του ξαφνικά το 1957, για το πάθος του, την κωμωδία.

Το ίδιο έτος 1957, αρχίζει την καριέρα του ως ηθοποιός, σε μια τηλεοπτική σειρά. Έγινε πραγματικά διάσημος με την ταινία "Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ" του Φρανκ Κάπρα, που του εξασφάλισε το δεύτερο Όσκαρ του.

Συνολικά, έπαιξε σε εξήντα ταινίες, κυρίως του φίλου του Τζόν Κασαβέτη -- "Σύζυγοι", του 1970, "Μια γυναίκα εξομολογείται" του 1974, και "Ο παίκτης" του Ρόμπερτ Αλτμαν του 1992.

Ομως απο το 1968, και για 35 χρόνια, παραμένει αφοσιωμένος στον Κολόμπο. Το πρώτο επεισόδιο σκηνοθετεί ένας νεαρός άνδρας 25 ετών... ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Από τα 69 επεισόδια, ο Πήτερ Φολκ ήταν παραγωγός ή συμπαραγωγός στα 24. Το τελευταίο, το 2003, είχε τον τίτλο ο "Κολόμπο σέρνει το χορό".

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Πίτερ Φολκ έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και έζησε κάτω από την κηδεμονία της δεύτερης συζύγου του, Σέρα Ντανίζ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "Typos"
2011-06-25

Κόψτε τα πολλά έξοδα!

Ακανθώδες ανέφερε ότι θεωρεί το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για τον προϋπολογισμό του 2012 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία η Κυβέρνηση θα θέσει ενώπιον των συντεχνιών, μεταξύ των οποίων και η ένταξη των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων στο αναλογικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Ένας από τους στόχους, είπε, είναι «να είμαστε συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τα έξοδα».

Μιλώντας στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς ποιές από τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί αναγκαίο να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός συζητείται από τους Υπουργούς αυτή τη στιγμή και ένας από τους στόχους είναι «να είμαστε συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά στα έξοδα».

«Και βεβαίως έχουμε εξαγγείλει ήδη πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η Κυβέρνηση όπως είναι το συνταξιοδοτικό για παράδειγμα το οποίο είναι ένα ακανθώδες θέμα διαρθρωτικής διάστασης και σημασίας», είπε.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπάρξει σοβαρός διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αφού όπως είπε δεν πρόκειται για θέμα στο οποίο «αποφασίζεις και διατάζεις», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, των ημικρατικών οργανισμών και των υπαλλήλων των δήμων στα οποία χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν διορθωτικές αλλαγές, αλλιώς θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην πορεία.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει αντικατοπτρισμός οποιονδήποτε αποφάσεων στον προϋπολογισμό του 2012, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι θα υπάρχει σε κάποια ζητήματα, ενώ άλλα ζητήματα θα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος έδωσε ως παράδειγμα την άποψη που υπάρχει, οι νεοεισερχόμενοι στη δημόσια υπηρεσία και στους ημικρατικούς οργανισμούς να ενταχθούν στο αναλογικό σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, γιατί όπως είπε, μέχρι τώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμβάλλουν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα, ωστόσο ανέφερε, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή από τις Βρυξέλλες να γίνονται εξαγγελίες για τον προϋπολογισμό του 2012.

Ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη οι νεοεισερχόμενοι να συνεισφέρουν στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή είναι η άποψη του αναλογιστή.

«Η Κυβέρνηση θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θέλω να τις εξαγγείλω ακόμα τις προτάσεις. Είναι σειρά προτάσεων. Νομίζω θα ήταν άκομψο από δικής μου πλευράς εφόσον συναντώμαι ο ίδιος με τις ηγεσίες των συνδικάτων, να μην τις σεβαστώ, εφόσον προέρχομαι κι εγώ από το χώρο του συνδικαλισμού», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο προκρίνει την άποψη αυτή του αναλογιστή, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν προκρίνει τίποτα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία θέλει να θέσει επίσημα μπροστά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ο ίδιος να τοποθετηθεί στη συνέχεια.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Παγκύπριο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2011


Έληξε με μεγάλη επιτυχία το Παγκύπριο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2011 με την πραγματοποίηση του εντέκατου και τελευταίου γύρου στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας. Το πρωτάθλημα διεξήχθη για την ανακήρυξη του Πρωταθλητή Κύπρου. Πρωταθλητής ανακηρύχθηκε για ακόμη μια φορά ο εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου. Δεύτερος τερμάτισε ο Πάρης Κληρίδης, ο οποίος είχε πολύ καλή απόδοση και διεκδικούσε τον τίτλο μέχρι τη δέκατη αγωνιστική και τρίτος ο πολύ υποσχόμενος δωδεκάχρονος Αντρέας Κελίρης. Ο νεαρός σκακιστής κατάφερε ένα μεγάλο άθλο κερδίζοντας αρκετούς από τους κορυφαίους Κύπριους σκακιστές. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας μας που ένας σκακιστής καταφέρνει σε τόσο νεαρή ηλικία να τερματίσει στην τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα Ανδρών, κάτι που καταδεικνύει τη συστηματική δουλειά που επιτελείται στην Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια και αφήνει πολλές ελπίδες για το μέλλον του κυπριακού σκακιού.

Ο Αντωνίου απέδειξε ότι είναι σταθερά ο κορυφαίος μας σκακιστής τα τελευταία χρόνια μια και έχει κερδίσει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της ομοσπονδίας μας και ταυτόχρονα έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στο εξωτερικό. Πολύ σημαντική ήταν η πρόσφατη νίκη του επί του διεθνούς φήμης σκακιστή Κολίνδρες. Θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Ολυμπιάδα Μικρών Κρατών τον ερχόμενο Αύγουστο στα νησιά Φαρόε μαζί με την υπόλοιπη εθνική ομάδα την οποία συμπληρώνουν οι Πάρης Κληρίδης, Παύλος Κωνσταντίνου, Κώστας Χατζηγιάννης και Ανδρέας Γεωργίου. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.


Αναδημοσίευση από "Sigma Live"

Διαδικτυακή απάτη, πιθανόν από Λετονούς

Στα δίκτυα κυκλώματος διεθνών απατεώνων που με ηλεκτρονικά τεχνάσματα φέσωσαν χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου, βρέθηκε και η Κύπρος. Το κύκλωμα απέστελλε ιό σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ανυποψίαστων ατόμων και στη συνέχεια έδινε εικονική διεύθυνση για προμήθεια antivirus το οποίο χρεωνόταν από 50 μέχρι 129 δολάρια.

Οι απατεώνες άνοιξαν στην Κύπρο έξι λογαριασμούς, όπου κατέληγε μέρος των κλεμμένων χρημάτων. Πρόσφατα παγοποιήθηκαν 1,5 εκ. δολάρια που βρέθηκαν σε τρεις κυπριακές τράπεζες, ενώ πράκτορες του FBI που ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο, ανέκριναν μια γυναίκα που σχετίζεται τυπικά με τις εταιρείες, χωρίς όμως να προκύψει τίποτε εναντίον της.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός για το θέμα, μαζί με συναδέλφους του άλλων χωρών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Η διερεύνηση (της τεραστίων διαστάσεων απάτης που απέφερε στο κύκλωμα 74 εκ. δολάρια), άρχισε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι αμερικανικές Αρχές ζήτησαν τη βοήθεια 11 χωρών μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, για ξήλωμα της σπείρας με έδρα τη Λετονία. Από τις εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι οι απατεώνες δημιούργησαν τρεις εταιρείες και άνοιξαν έξι λογαριασμούς σε τράπεζες όπου κατέληγε μέρος των χρημάτων που τσιμπούσαν από τα θύματά τους. Χαρακτηριστικό είναι πως το FBI δέσμευσε 1,6 εκ. δολάρια, από τα οποία το 1,5 εκ. βρέθηκε στην Κύπρο! Όπως δήλωσε στον «Φ» η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας Νικολέτα Τυρίμου, οι ύποπτοι έστελλαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά το παγκόσμιο ένα ιό, συνοδευόμενο από μήνυμα, στο οποίο πληροφορούσαν τα θύματα ότι μπορούσαν να αγοράσουν σύστημα antivirus για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους. Η απάτη αφορούσε 960 χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο, είπε η κ. Τυρίμου, ενώ πρόσθεσε ότι οι απώλειες σε χρήματα αγγίζουν τα 74 εκατομμύρια δολάρια. Στην Κύπρο δεν υπήρξαν θύματα του κυκλώματος. Επίσης, είπε, πως τα χρήματα, τα οποία αποσπούσαν οι δράστες από τα θύματα κατά τη διάπραξη των αδικημάτων, βρίσκονται κατατεθειμένα σε διάφορους λογαριασμούς, στις δώδεκα χώρες που εμπλέκονται. Για την υπόθεση έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο συλλήψεις, μιας γυναίκας 23 ετών και ενός άντρα 22 ετών από τη Λετονία, που ήδη έχουν ομολογήσει τη διάπραξη των αδικημάτων και έχει ζητηθεί από τις αμερικανικές Αρχές η έκδοσή τους.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", 24 Ιουνίου 2011, σελ.36

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σοβαρός τραυματισμός 22χρονου σε τροχαίο στην Αγία Νάπα

Η ΠΟΕΔ «καίγεται» για Αναλυτικά και Βιβλία

22/06/2011
ΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τη νέα σύνθεση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ.
Διαβεβαιώσεις Υπουργού Παιδείας στη νέα Γραμματεία «Κάποια θέματα υπάρχει ακόμα δρόμος να συζητηθούν», απάντησε ο Ανδρέας Δημητρίου στις ανησυχίες και διαφωνίες της ΠΟΕΔ.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα διδακτικά εγχειρίδια είναι τα ζητήματα που προβληματίζουν έντονα την ΠΟΕΔ (Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Διδασκάλων) ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο. Αυτό το στίγμα άφησε η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου με τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΔ. Ο κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε τη νέα Γραμματεία της ΠΟΕΔ ότι τα δύο αυτά φλέγοντα θέματα θα τακτοποιηθούν και ότι ο διάλογος μεταξύ τους θα συνεχιστεί.

Συζητήθηκε, περαιτέρω, ευρύτερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, την προετοιμασία τους, τα νέα ωρολόγια προγράμματα, το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και τις συνθήκες λειτουργίας της Εκπαιδευτικής Αποστολής στο Λονδίνο. Ο κ. Δημητρίου έκανε λόγο για μια πολύ καλή συνάντηση γνωριμίας με τη νέα σύνθεση της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, στην οποία και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ανησυχίες για το Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού σημείωσε ότι η συνάντηση αποσκοπούσε στη συζήτηση θεμάτων που αναδύονται μέσα από την εφαρμογή και υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. «Η ΠΟΕΔ», ανέφερε, «διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι θα συνεχίσει να τηρεί εποικοδομητική στάση με πάντοτε θετική διάθεση και με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «με παρρησία θα εκφράζει και τις διαφωνίες της, συμβάλλοντας θετικά στο να προχωρήσει η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε το Σεπτέμβρη να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα». «Ως ΠΟΕΔ, καθηκόντως, στοχαζόμαστε και αναστοχαζόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και το τι πρέπει να γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να κυλήσει η χρονιά όσο το δυνατό με λιγότερα προβλήματα και να μπορέσουν κυρίως οι εκπαιδευτικοί να εκπληρώσουν το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν και με τα νέα δεδομένα της νέας φιλοσοφίας των νέων αναλυτικών προγραμμάτων», κατέληξε.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η ΠΟΕΔ έθεσε υπόψη του υπουργού, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, κάποιες ανησυχίες και διαφωνίες, για να λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό ότι «κάποια θέματα υπάρχει ακόμα δρόμος να συζητηθούν».

Εκκρεμότητες ενώπιον της νέας ηγεσίας

Πέραν των προβλημάτων που αναφύονται μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ΠΟΕΔ αντιμετωπίζει, επίσης, πρόβλημα με το θέμα που προέκυψε με τους μουσικούς εκπαιδευτικούς, την τοποθέτηση γραμματειακού προσωπικού στα νηπιαγωγεία και τη θεσμοθέτηση συντονιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία.

Επιπλέον, προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και στην εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το χρόνο που παραχωρείται για τη διδασκαλία των αλλόγλωσσων μαθητών. Προβλήματα εντοπίζονται, επίσης, με τους αντικαταστάτες δασκάλους, στο θέμα της υποστελέχωσης των σχολείων που βρίσκονται σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα βρίσκονται ενώπιον της νέας ηγεσίας της ΠΟΕΔ.

*Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, περί εμπλοκής δασκάλου στην παράνομη μεταπώληση του τηλεοπτικού σήματος των συνδρομητικών καναλιών British SKY, BFBS (British Force Base Station) και Νοva Ελλάδος, η ΠΟΕΔ, με ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι κανένας απ' όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην πιο πάνω υπόθεση δεν είναι δάσκαλος, ούτε και έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η Σημερινή"

Ανακοίνωση για τα οικονομικά μέτρα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ


Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε την ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα ήθελε να στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, είτε αυτή αφορά εκπροσώπους της κυβέρνησης είτε εκπροσώπους κομμάτων είτε εκπροσώπους των εργοδοτών και βιομηχάνων, ότι οι εκπαιδευτικοί της δημοτικής εκπαίδευσης δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν και άλλα κεκτημένα.


Έχουμε ήδη συνάδελφοι ως δημόσιοι υπάλληλοι, ενεργώντας υπεύθυνα, συνεισφέρει αρκετά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κάνοντας την παραχώρηση να μην διεκδικήσουμε γενικές αυξήσεις για τα έτη 2010-2011, η οποία κοστολογείται με 27 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επιπλέον υπενθυμίζουμε την κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος, η οποία και πάλι εξοικονόμησε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε ότι θέματα όπως:
•Επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης,
•Μείωση μισθολογικών κλιμάκων εισδοχής νεοεισερχομένων στο επάγγελμα, και
•Μείωση των συνταξιοδοτικών μας ωφελημάτων και του εφ΄ άπαξ ποσού, μας βρίσκουν αντίθετους και δηλώνουμε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια από οποιονδήποτε για να επηρεαστούν τα κεκτημένα του κλάδου θα προσκρούσει στη δυναμική μας αντίδραση.

Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες καλούμε την ΠΟΕΔ όπως άμεσα συγκαλέσει συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου για να μελετήσει το θέμα και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Κλείνοντας τονίζουμε ότι επιβάλλεται η συνεχής επαφή και διάλογος με ΠΑΣΥΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα για συντονισμό πράξεων και δράσεων για να προλάβουμε τα δύσκολα που έρχονται. Παράλληλα, κυβέρνηση και βουλή πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής του μεγαλύτερου καρκινώματος που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας. Είναι καιρός πλέον κυβέρνηση και βουλή να ζητήσουν από τους «έχοντες και κατέχοντες» να συνεισφέρουν, επιτέλους και αυτοί, αυτό που τους αναλογεί για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Από την ΠΑΔΕΔ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η νομοθεσία της πολεοδομικής αμνηστίας είναι πολύ σημαντική


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΣΚΙΔΗ *
Η νομοθεσία της πολεοδομικής αμνηστίας είναι πολύ σημαντική. Η έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής της νομοθεσίας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και αφορά την πολεοδομική αμνηστία είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Οποιοσδήποτε δεν κατάφερε μέχρι τώρα να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας για ένα ακίνητο που αγόρασε, επειδή υπάρχει ουσιώδης παρατυπία σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας ανέγερσης του ακινήτου, τώρα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης και να εξασφαλίσει τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτό ισχύει και εάν η εταιρεία ανάπτυξης (ντεβέλοπερ), ως ο ιδιοκτήτης μιας πολυκατοικίας (για παράδειγμα), καθυστέρησε να υλοποιήσει τη διαδικασία τελικής έγκρισης και έκδοσης των τίτλων.

Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία από την παραπάνω εξέλιξη. Παραθέτουμε μερικά:

- Το ότι, επιτέλους, προχωρεί η διαδικασία για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας είναι
από μόνο του θετικό.

- Η έκδοση και η ύπαρξη περισσότερων τίτλων ιδιοκτησίας θα δώσει κινητικότητα στην αγορά και οι 130 χιλιάδες συμπατριώτες μας που είχαν ακίνητα με εγκλωβισμένη αξία, τώρα θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν.

- Περιορίζεται η αναρχία και η καθυστέρηση που έχουμε στον τομέα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για τα ακίνητα.

- Δε θα απαιτείται πια η συμβολή του ντεβέλοπερ, για να προχωρήσει η τιτλοποίηση ακινήτων εάν αυτός αδυνατεί ή δεν το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του νόμου, από τον περασμένο Απρίλη που ψηφίστηκε η νομοθεσία, o κάθε επηρεαζόμενος έχει έξι μήνες προθεσμία, για να δηλώσει την πρόθεση του ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για να προχωρήσει η διαδικασία για έκδοση τελικής έγκρισης.

Οι τίτλοι που θα προκύψουν κατατάσσονται σε κατηγορίες:

- Πρώτο, οι κανονικοί τίτλοι ιδιοκτησίας
- Δεύτερο, οι τίτλοι ιδιοκτησίας με σημειώσεις
- Τρίτο, οι τίτλοι ιδιοκτησίας με ουσιώδεις παρεκκλίσεις και παρεμβάσεις - παρατυπίες στο ακίνητο, που δεν θα επιτρέπουν τη μεταβίβαση ή την υποθήκευση του.

Πάντα με βάση τη νέα νομοθεσία, οι αγοραστές διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία που δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας είτε λόγω παρατυπιών και παρεμβάσεων λόγω άρνησης του ντεβέλοπερ, τώρα μπορούν να απευθυνθούν οι ίδιοι και να αιτηθούν την έγκριση τελικής έγκρισης.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ή τουλάχιστον διαφαίνεται να υπάρχουν και κάποια αρνητικά σημεία στη νέα νομοθεσία. Για παράδειγμα, όταν εκδοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, μετά την προσπάθεια του αγοραστή για τελική έγκριση, ο τίτλος ιδιοκτησίας θα εκδίδεται στο όνομα του ντεβέλοπερ. Κατά συνέπεια, αν ο ντεβέλοπερ αρνείται να προχωρήσει σε μεταβίβαση του τίτλου, ο αγοραστής για να βρει το δίκαιο του θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει τη δήλωση πρόθεσης, πριν γνωρίζει το χρηματικό ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλει. Δηλαδή εάν προτίθεται να διορθώσει τις παρατυπίες που υπάρχουν, κάνοντας αίτηση, δεν θα ξέρει τι θα σημαίνει για αυτόν οικονομικά μέχρι να εκδοθούν οι ταρίφες (κλίμακες φορολόγησης κατά περιοχή και είδος παρατυπίας). Οι Αρχές υποσχέθηκαν ότι θα εκδώσουν τις ταρίφες σύντομα.

Αρνητικό θεωρούμε και το γεγονός ότι η αρχική αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με ένορκη δήλωση μελετητή για τις παρατυπίες.

Είναι, ακόμη, πεποίθησή μας ότι η νέα νομοθεσία, δεν θα βοηθήσει σημαντικά στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στα ακίνητα που αγόρασαν αλλοδαποί, ιδιαίτερα όπου τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από οικονομικές αδυναμίες των ντεβέλοπερς με την ταυτόχρονη ύπαρξη υποθηκών.

Οι τράπεζες στην περίπτωση που ένας ντεβέλοπερ έχει πτωχεύσει θα συνεχίσουν να έχουν απαιτήσεις από τον αγοραστή, ενώ κανονικά οι απαιτήσεις του θα έπρεπε να στραφούν προς την πλευρά του ντεβέλοπερ. Όμως φαίνεται ότι ο αγοραστής μπορεί πλέον να απαιτήσει από την τράπεζα να διευθετήσει το ποσό αυτό, για τη μονάδα του, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν και άλλες μονάδες που επηρεάζονται στην ίδια ανάπτυξη.

Ανεξαρτήτως των όσων παραθέσαμε πιο πάνω, η ουσία είναι ότι έχουμε μια νομοθεσία που ψηφίστηκε με στόχο να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες έχουμε καθήκον όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσίας και τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν στην πορεία να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε.

 *Ο Γιώργος Μουσκίδης είναι πρόεδρος συνδέσμου προώθησης ανάπτυξης ακινήτων, διευθυντής  FOX Smart Estate Agency.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, σελ.11

«Λίαν καλώς» η επιμόρφωση

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Στα θρανία βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί για αρκετές ώρες, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, με απώτερο σκοπό να προετοιμαστούν για την εισαγωγή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων κατά τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Πώς αξιολογούν, όμως, το πρόγραμμα επιμόρφωσης που παρακολούθησαν; Έμειναν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο, τους επιμορφωτές τους και την όλη οργάνωση; Σχετική έρευνα πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με τα ευρήματα, σε γενικές γραμμές φαίνεται πως οι διδάσκοντες βαθμολογούν με «λίαν καλώς» το πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, πιο ευχαριστημένοι έμειναν οι καθηγητές σε σχέση με τους δασκάλους, ενώ ο βαθμός ικανοποίησης διαφοροποιείται ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Π.χ. το πρόγραμμα φαίνεται να ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των καθηγητών Φυσικής Αγωγής, όχι όμως και των συναδέλφων τους στα Δημοτικά που επιμορφώθηκαν στο νέο αναλυτικό των Ελληνικών.

Ο «Φ» εξασφάλισε την αξιολόγηση του προγράμματος της γ' φάσης της επιμόρφωσης, στην οποία συμμετείχαν 835 καθηγητές και 1.385 δάσκαλοι και παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα. Συγκεκριμένα η αξιολόγηση συγκέντρωσε τις απόψεις των εκπαιδευτικών στους τρεις παράγοντες οι οποίοι αναφέρονται πιο κάτω:

Παράγοντας 1: Βαθμός ικανοποίησης για το περιεχόμενο της επιμόρφωσης του γνωστικού αντικειμένου που παρακολούθησαν: Οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης έμειναν πιο ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης με τους μέσους όρους να κυμαίνονται από μέτρια ικανοποίηση (Νέα Ελληνικά Δημοτικής, Μ.Ο. 3,04) μέχρι πάρα πολύ υψηλή ικανοποίηση (Φυσική Αγωγή Μέσης Εκπαίδευσης, Μ.Ο. 4,64).

Παράγοντας 2: Βαθμός ικανοποίησης για τον επιμορφωτή και τη μεθοδολογία που εφάρμοσε κατά τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου: Και πάλι οι εκπαιδευτικοί έμειναν αρκετά ως πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης έμειναν πιο ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Οι μέσοι όροι παρουσίαζαν μέτρια (Νέα Ελληνικά Δημοτικής, Μ.Ο. 3,52) ως πάρα πολύ υψηλή ικανοποίηση (Αγγλικά Δημοτικής, Μ.Ο. 4,85).

Παράγοντας 3: Βαθμός ικανοποίησης για το διαδικαστικό μέρος της επιμόρφωσης: Και σε αυτή την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί ήταν αρκετά μέχρι και πολύ ικανοποιημένοι, με τους εκπαιδευτικούς της Μέσης εκπαίδευσης να δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής εκπαίδευσης. Οι μέσοι όροι κυμαίνονταν από μέτρια ικανοποίηση (Νέα Ελληνικά Δημοτικής, Μ.Ο. 3,37) μέχρι πολύ μεγάλη ικανοποίηση (Φυσική Αγωγή Μέσης, Μ.Ο. 4,41)

Τέλος, στη γενική δήλωση «Το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Δημοτικών και Γυμνασίων για τα νέα αναλυτικά προγράμματα έχει επιτύχει το σκοπό του», τους υψηλότερους μέσους όρους έλαβαν η Φυσική Αγωγή Μέσης Εκπαίδευσης με μέσο όρο 4.32, η Πληροφορική Μέσης Εκπαίδευσης με μέσο όρο 4.10 και η Γεωγραφία Μέσης Εκπαίδευσης με μέσο όρο 4.00. Το χαμηλότερο μέσο όρο συγκέντρωσαν τα Νέα Ελληνικά Δημοτικής με 2.75, τα Νέα Ελληνικά Μέσης Εκπαίδευσης με 3.08 και τα Μαθηματικά Δημοτικής Εκπαίδευσης με 3,15.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" , Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, σελ.3

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Για τη μέτρηση των δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Likert:
1= καθόλου, 2=πολύ, 3=μέτρια, 4=πολύ και 5=πάρα πολύ.

Ανακοίνωση ΠΟΕΔ για την οικονομία

Λευκωσία, 8 Ιουνίου, 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς όλα τα μέλη



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μπροστά στο σκηνικό που διαμορφώνεται μέσα από τις συντονισμένες επιθέσεις της εργοδοτικής Πλευράς, και όχι μόνο, κατά των κεκτημένων των εργαζομένων και, ιδιαίτερα αυτών του δημόσιου τομέα, η οποία χρησιμοποιεί για την επίτευξη των στόχων της όλους τους μηχανισμούς που της προσφέρονται, σχετικά, με αφορμή και την οικονομική κρίση, περιλαμβανομένων και εκείνων που διέρχονται μέσα από Πολιτικά Κόμματα, η ΠΟΕΔ παρακολουθεί με προσοχή και υπευθυνότητα τις εξελίξεις και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να επηρεάσει τις εξελίξεις με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, με στόχο η όποια προσπάθεια για αφαίρεση ή περιστολή των δικαιωμάτων των μελών της να αποτύχει.

Δεδομένης της δυσκολίας που προκύπτει από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του διαλόγου για τα μέτρα στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας, στον οποίο και δεν της αναγνωρίζεται άμεση συμμετοχή, η Οργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην προσπάθεια για αξιοποίηση της συνεργασίας της με τη συνδικαλιστική Οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ, ως την εκπρόσωπο στο διάλογο εκ μέρους όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο κρατικό τομέα. Γύρω από την ΠΑΣΥΔΥ έχει, για το λόγο αυτό, συσταθεί κοινό μέτωπο και κοινός, άτυπος φορέας όλων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων που επηρεάζονται.

Ενόψει της έναρξης του διαλόγου που μας επιβλήθηκε για τα θέματα του μισθολογίου και του συνταξιοδοτικού των κρατικών υπαλλήλων, η ΠΟΕΔ καλεί τα μέλη της να τελούν σε εγρήγορση και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, έτοιμα να αντιδράσουν με όλα τα στη διάθεσή τους νόμιμα μέσα σε κάθε προσπάθεια για περιστολή των δικαιωμάτων τους. Βασική θέση των συνεργαζόμενων Οργανώσεων είναι πως οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν ήδη συνεισφέρει για στήριξη της Κυπριακής Οικονομίας, αποδεχόμενοι μηδενικές γενικές αυξήσεις για την προηγούμενη τριετία και αναστέλλοντας κάθε οικονομικό αίτημα που αυτές είχαν στο προσκήνιο. Γι’ αυτό κι απαιτούν όπως το βάρος από την οικονομική κρίση κατανεμηθεί εξίσου και με δίκαιο τρόπο και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα σ’ αυτές που έχουν και κατέχουν, ενώ να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και να εισπραχτούν όλες οι οικονομικές οφειλές από ανείσπρακτες φορολογίες προς το Κράτος. Οποιαδήποτε ενέργεια της Επίσημης Πλευράς προς την κατεύθυνση της μετακύλισης αυτού του βάρους στους ώμους των εργαζομένων στον ευρύτερο κρατικό τομέα θα προσκρούσει σε κάθετη άρνηση των Οργανώσεών μας και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδραση των επηρεαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ



Κοιν. :  1. ΠΑΣΥΔΥ
            2. ΟΕΛΜΕΚ
            3. ΟΛΤΕΚ
            4. ΟΕΔΕ
            5. ΕΤΥΚ
            6. ΠΟΑΣ
            7. Συνδέσμους Αστυνομίας και Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας
                Κύπρου
            8. Συνδέσμους Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού

ΠΗΓΗ ΔΗΚΙ

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για σκοπούς επαγγελματικής σύνταξης

Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι οι στρατεύσιμοι εκπαιδευτικοί υστερούν σε έτη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς που δεν υπηρέτησαν. Η διετής, άμισθη υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά τιμωρείται με μείωση της επαγγελματικής σύνταξης ·κατά 6%, δηλαδή με μηνιαία απώλεια μέχρι και €120 για κάθε συνταξιούχο δάσκαλο.

Η λύση του προβλήματος, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, είναι η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για σκοπούς σύνταξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα σε όσους θέλουν να αναγνωριστεί η θητεία ως υπηρεσία, να πληρώσουν 3,45% των τρεχουσών ασφαλιστέων αποδοχών τους για περίοδο ίση με το χρόνο που υπηρέτησαν. Έναντι της συνεισφοράς αυτής να αναγνωριστεί η στρατιωτική υπηρεσία ως εκπαιδευτική και να συνυπολογιστεί για σκοπούς υπολογισμού της σύνταξης.

Η πιο πάνω προτεινόμενη ρύθμιση είναι και προς το συμφέρον του κράτους, το οποίο θα εισπράξει ·σημαντικά ποσά σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ τα έξοδα από τις αυξημένες συντάξεις θα είναι μικρότερα, αφού μικρό ποσοστό από αυτούς που θα εξαγοράσουν τη στρατιωτική τους θητεία ·θα αφυπηρετήσει άμεσα. ·

Καλούμε την ΠΟΕΔ να προωθήσει το θέμα της εξαγοράς της θητείας για σκοπούς σύνταξης στην επίσημη πλευρά το συντομότερο δυνατόν.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΚΙΔΑ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τα βίντεο της ημέρας, χωρίς σχόλια








ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

(VIDEO) Μαγική φωνή

Η ιστορία του Σουνγκ Μπόνγκ Τσόϊ, είναι από αυτές που θυμίζουν ελληνική ταινία της δεκαετίας του 1960 με πρωταγωνιστή τον Βασιλάκη Καίλα, μόνο που είναι πραγματικότητα.

Στα τρία του βρέθηκε σε ορφανοτροφείο στην Κορέα, στα πέντε του στους δρόμους και στα εικοσιδύο του εντυπωσίασε τους κορεάτες με την εκπληκτική φωνή του. Για δέκα χρόνια ζούσε, δίχως μόνιμη κατοικία, κοιμόταν στα παγκάκια και στις δημόσιες τουαλέτες και για να ζήσει πουλούσε ενεργειακά ποτά και μαστίχες.

Με ιδιαίτερη σεμνότητα και μετριοφροσύνη πήγε στο Korea's got talent, λέγοντας μπρος στην κάμερα πως δεν τραγουδάει καθόλου καλά. Όταν, όμως ξεκίνησε άφησε άφωνους τους κριτές, και το κοινό...



ΠΗΓΗ: daily news24 

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Νέα Ηγεσία στην ΠΟΕΔ

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου, 2011, η Παγκύπρια Εκλογική Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΠΟΕΔ, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με το Καταστατικό της Οργάνωσης, το αρμόδιο όργανο για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΠΟΕΔ για την προσεχή τριετία, στη βάση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 19ης του Μάη 2011. Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των νεοεκλεγέντων Γενικών Αντιπροσώπων εξέλεξε το νέο εικοσιπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο στη συνέχεια καταρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως:

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:

Πρόεδρος: Φυλακτού Φίλιος
Γ. Γρ/τέας: Κωνσταντίνου Κων/νος
Αντιπρόεδρος: Πιττάκαρα Λουΐζα
Γ. Ταμίας: Σπύρου Γιώργος
Γ.Ορ.Γρ/τέας: Παπαδόπουλος Πάμπος
Β. Γ. Γρ/τέας: Αποστολίδης Απόστολος
Β.Ορ.Γρ/τέας: Τσούκκας Λουκάς

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

Πρ.Ε.Γ. Λ/σίας Σκουρουπάτης Απόστολος
Πρ.Ε.Γ. Λ/σού Παντελή Μάριος
Πρ.Ε.Γ.Λ/κας Κούλα Βασούλα
Πρ.Ε.Γ.Αμμοχ. Μουστακάς Μιχάλης
Πρ.Ε.Γ.Πάφου Γεωργιάδης Γιώργος
Πρ.Ε.Γ. Μόρφου Τσολάκης Ανδρέας
Πρ.Ε.Γ.Κ/νειας Κατσελλή Δώρα
Μέλος Καναρά Ηλιάνα
Μέλος Χαραλάμπους Χάρης
Μέλος Στυλιανού Ελεάνα
Μέλος Ψημολοφίτη Καραβέργου Σίσσυ
Μέλος Ταλιαδώρος Γιώργος
Μέλος Στεφάνου Λάμπρος
Μέλος Κονναρή Σάλλη
Μέλος Λουκαϊδου Μαρία
Μέλος Ευθυμίου Τιμόθεος
Μέλος Αλαμπρίτης Μάκης
Μέλος Σαββίδης Θανάσης

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Πρόεδρος, κ. Φυλακτού, συνεχάρη όλους για την εκλογή τους στα διάφορα σώματα της ΠΟΕΔ και εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του για την τιμή και εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του εκλέγοντάς τον στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Οργάνωσης. Διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση και συναίσθηση του βαρύτατου και επίμοχθου έργου που αναλαμβάνει και προσβλέπει στην εποικοδομητική και ουσιαστική συνεργασία με όλους, προκειμένου η Οργάνωση να επαληθεύσει τις προσδοκίες του Κλάδου που εκπροσωπεί. Τέλος, αναφέρθηκε στην καθοριστική και κρίσιμη περίοδο για τα εκπαιδευτικά δρώμενα στον τόπο μας, αφού πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ζητήματα, με βασικό την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, βρίσκονται υπό συζήτηση και εφαρμογή. Διαβεβαίωσε ότι η ΠΟΕΔ με νηφαλιότητα, ηρεμία, αλλά και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά, παραθέτοντας θέσεις, εισηγήσεις και προβληματισμούς, για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας στον τόπο μας και στήριξη του δημόσιου σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που την ταλανίζουν με συνεπακόλουθη βελτίωση των επιδόσεων των παιδιών μας).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ekpedeftikos

(VIDEO) Edge Of Glory για την Lady Gaga



Έγινε η επίσημη πρεμιέρα του καινούριου videoclip της Lady Gaga για το τραγούδι "Edge Of Glory".

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η τραγουδίστρια μέσω του twitter, το "Edge Of Glory" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα από την εκπομπή "So You Think You Can Dance".

Η σκηνοθεσία του συγκεκριμενου videoclip δεν έγινε από την ίδια (όπως το Judas), αλλά από τον Joseph Kahn, ο οποίος συμμετείχε και σε προηγούμενα videoclip της εκκεντρικής τραγουδίστριας "πίσω από την κάμερα".


ΠΗΓΗ: daily news24