Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΤΟ ΒΗΜΑ - Το Κυπριακό στο επίκεντρο διαμάχης Χριστόφια- Αρχιεπισκόπου - πολιτική

Την Πέμπτη η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής

Στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα λάβει χώρα τo απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουνίου και στην οποία θα γίνει και η διαβεβαίωση των νεοεκλεγέντων Βουλευτών, θα εκλεγεί και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει καθοριστεί με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων του 1985.

«Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες, γίνεται μια πρώτη ψηφοφορία και αν υπάρξει υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50 + 1 των ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών, τότε αυτός εκλέγεται», είπε ο κ. Σωκράτους.

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει υποψήφιος που εκλέγεται, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία στην οποία εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει τα 2/5 των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών».

Αν, συμπλήρωσε, πάλι δεν εκλεγεί κάποιος, τότε γίνεται τρίτη ψηφοφορία στην οποία εκλέγεται ο υποψήφιος που έχει την πλειοψηφία των ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα προνοεί ότι «την επομένη της εκλογής του Προέδρου της Βουλής συστήνεται η Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα καταρτίσει τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές», προσθέτοντας ότι «η σύνθεση που θα προκύψει θα τεθεί για έγκριση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας».

Κληθείς να εξηγήσει τη διαδικασία όσον αφορά την εκπροσώπηση της Βουλής σε διεθνείς οργανισμούς, είπε ότι ετοιμάζεται και δίνεται κατάλογος με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Βουλής στα κόμματα και αποφασίζεται η εκπροσώπησή της στην άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "iKYPROS".

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

(VIDEO) Οι Τουρκοκύπριοι σβήνουν στην Κύπρο

(VIDEO) Διαμαρτυρία στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως

(VIDEO) Οι Lions Λευκωσίας στηρίζουν το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού

Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά

24grammata.com/ Λόγος
Ι.Θ. Κακριδής


Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα;

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια. Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο τηςδόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης∙ νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια. Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.

Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα. Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν’ απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.

Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν’ αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική. Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο πολιτισμό, πάνω απ’ όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς. Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κι αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας. Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι−ο τέλειος άνθρωπος. Αυτή η πίστη στον τέλειον άνθρωπο, συνδυασμένη με το βαθύ καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι: στις απέριττες μορφές που σχεδιάζουν οι τεχνίτες στα αγγεία της καθημερινής χρήσης, στη μεγάλη ζωγραφική, στην πλαστική του χαλκού και του μαρμάρου, πάνω απ’ όλα στο λόγο τους, και τον πεζό και τον ποιητικό. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, για να μορφωθούν∙ για να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους αναλύοντας τη σκέψη των παλιών Ελλήνων∙ για να καλλιεργήσουν το καλλιτεχνικό τους αίσθημα μελετώντας ό,τι ωραίο έπλασε το χέρι και η φαντασία των προγόνων τους∙ για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν τον εαυτό τους αισιόδοξο, ελεύθερο και υπεύθυνο για τη μοίρα του ανθρώπου πάνω στη γη∙ προπαντός για να φουντώσει μέσα τους ο πόθος για τον τέλειον άνθρωπο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ "24γράμματα"

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Σε πεδίο συγκρούσεων μετατράπηκε το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου

Διέλυσαν το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου


Σε βανδαλισμούς και συμπλοκές με την Αστυνομία κατέληξαν χθες τα καθιερωμένα παιχνίδια των μαθητών στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, με αφορμή την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους. Οι μαθητές, με το που πήγαν στο σχολείο τους το πρωί, μετέτρεψαν την αυλή σε πεδίο μάχης. Περίπου 250 μαθητές επιδόθηκαν σε ανελέητο πόλεμο, ρίχνοντας ο ένας στον άλλον αβγά, ντομάτες, αφρούς και μπαλόνια με νερό. Οι προσπάθειες των φρουρών ασφαλείας στο σχολείο, να θέσουν την κατάσταση σε έλεγχο, δεν τελεσφόρησαν. Αντιδρώντας οι μαθητές άρχισαν να σπάνε τζάμια, καρέκλες και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Η διεύθυνση, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους μαθητές, κάλεσε τα λεωφορεία να μεταβούν αμέσως στο σχολείο. Οι μαθητές όμως αρνούνταν να μπουν στα λεωφορεία, αναγκάζοντας τη διευθύντρια να καλέσει γύρω στις εννιά το πρωί την Αστυνομία. Στη θέα των αστυνομικών οι μαθητές εκτραχύνθηκαν ακόμα περισσότερο, γιουχαΐζοντας και βρίζοντας, ενώ πολλοί κάλυψαν τα πρόσωπά τους και άρχισαν να τους ρίχνουν πέτρες. Κλήθηκαν ενισχύσεις από τη ΜΜΑΔ, η οποία έσπευσε στο σχολείο με πολυάριθμη δύναμη. Ένας 15χρονος που επιτέθηκε κατά αστυνομικού και προκάλεσε ζημιές σε περιπολικό, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σχολείου, από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές στη σχολική περιουσία, οι οποίες ανέρχονται σε €2,200, ενώ ζημιές υπέστη και περιπολικό της Αστυνομίας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

Εκτός ελέγχου το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου

Του Γιάννη Αδειλίνη


Το σημερινό περιστατικό που δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου με σπάσιμο τζαμιών σε τάξεις καθώς και σε πόρτες από ομάδα μαθητών αλλά και η επίθεση τους σε καθηγητή, θορύβησε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου που θέλει να γνωστοποιήσει το πρόβλημα προς τα έξω.

Όλα έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα σύμφωνα με δηλώσεις του γονέα Πάρη Χριστοδουλίδη στο www.kathimerini.com.cy, o οποίος σε συνεννόηση και με άλλους γονείς καταγγέλλουν τη στάση κάποιων μαθητών «χούλιγκαν» όπως τους ονοματίζει, οι οποίοι σε συνεργασία με εξωσχολικούς δημιουργούν προβλήματα στη καλή λειτουργία του μαθήματος.

Οι μαθητές σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Χριστοδουλίδη, οι οποίοι όπως σημειώνει «δεν φταίνε μόνο αυτοί, αφού όλα ξεκινούν από την παιδεία που έχουν πάρει καθώς και από την οικογένειά τους» έχουν «κάνει ανταρσία, δεν μπαίνουν στις τάξεις και στα διαλλείματα δημιουργούν προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ανασφάλεια στους υπόλοιπους 530 μαθητές των τάξεων».

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Αρχαγγέλου και οι καθηγητές με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς όμως να τα καταφέρνουν όλες τις φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μόνιμη αναστάτωση.

Σήμερα καταγγείλει ο κ. Χριστοδουλίδης πως «όταν μια μαθήτρια έβγαζε φωτογραφίες στην τάξη εν ώρα πρωινού μαθήματος και ο καθηγητής προσπάθησε να την εμποδίσει αφαιρώντας από τα χέρια της την φωτογραφική μηχανή, άλλοι μαθητές όρμισαν στον καθηγητή με πρόθεση να τον χτυπήσουν».

Η υπόθεση έφτασε στο Διευθυντήριο του Γυμνασίου, ειδοποιήθηκε ο πατέρας του μαθητή που παρακίνησε και τους άλλους συμμαθητές του για την επίθεση στον καθηγητή, και ο γονέας «αντί να ακούσει τι συνέβη, προσπάθησε να επιτεθεί και ο ίδιος στον καθηγητή» σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «θεωρώντας ότι ο γιος του έχει δίκαιο».

«Εμείς» καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης «ως σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων, μετά τα επεισόδιο που συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, έχουμε προσλάβει security για όλο το 24ώρο για να αντιμετωπίσουμε την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο» επιμένει ο κ. Χριστοδουλίδης «έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία και έχει σταλεί υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού μπλέκεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας».

Η μεγάλη αγωνία του κ. Χριστοδουλίδη όμως, καθώς και των υπολοίπων γονέων του Γυμνασίου είναι «πως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις την επόμενη Τετάρτη» μέσα σε μια τέτοια έκρυθμη κατάσταση!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το πιο χαρούμενο σπίτι στον κόσμο βρίσκεται στη Γερμανία

Αειφόρος διαχείριση ομβρίων σε κατοικίες

Με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση νερού και τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων, πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν αυστηρούς κανονισμούς και προωθούν έντονα μεθόδους συλλογής των νερών της βροχής.

Οι κανονισμοί περιορίζουν στην Αγγλία για παράδειγμα, την κάλυψη της αυλής μόνο στο απαραίτητο διάδρομο στην είσοδο του σπιτιού και του γκαράζ και μια μικρή βεράντα στο πίσω μέρος.

Όποιος θέλει να καλύψει περισσότερο από αυτό οι Γερμανικές αρχές για παράδειγμα, τον υποχρεώνουν να πληρώνει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ετήσιο τέλος στην Τοπική Αρχή ανάλογα με το εμβαδόν του χώρου της αυλής του που θα καλύψει.

Η συλλογή των νερών της βροχής ήταν πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο τα παλιά χρόνια και το σύστημα υδροδότησης του σπιτιού γινόταν από τις Στέρνες.

Οι πλούσιες νεαρές του χωριού, με μεγάλα σπίτια και άρα μεγάλες στέρνες, συνήθιζαν να λούζονται με βρόχινο νερό εφόσον αυτό είναι πολύ μαλακό και κάνει καλή σαπουνιά!

Στο εξωτερικό ενθαρρύνεται η συλλογή και φύλαξη των ομβρίων υδάτων για πότισμα, πλύσιμο των ρούχων, αποχωρητήρια και εμπλουτισμό των υπογείων νερών.

Στα νησιά του Αιγαίου οι στέρνες ήταν πολύ διαδεδομένες, (σε ορισμένα νησιά χρησιμοποιούνται ακόμη), και ορισμένες μάλιστα ήταν τόσο μεγάλες που τις έχουν τώρα μετατρέψει σε δωμάτια προς ενοικίαση.

Η διαχείριση των ομβρίων σε μια κατοικία μπορεί εύκολα να γίνει με το νερό που πέφτει σε καλυμμένες επιφάνειες του σπιτιού, ιδιαίτερα τη στέγη.

Η στέγη παρέχει το πλεονέκτημα της εύκολη συλλογής μέσω των χολέτρων και το ότι η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή.

Στη χειρότερη περίπτωση η μέση βροχόπτωση στην Κύπρο είναι περίπου 300 χιλιοστά ή 0.3 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι σε 1 τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας πέφτουν 300 λίτρα νερό το χρόνο.

Αν υποθέσουμε ότι η επιφάνεια της στέγης ενός μέτριου σπιτιού είναι 200 τετ μέτρα, τότε σε ένα χρόνο μια τέτοια στέγη θα μαζέψει 60 κμ νερό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι από μια στέγη μπορούμε να συλλέξουμε πέραν του 80% του βρόχινου νερού επομένως στις χειρότερες από πλευράς βροχόπτωσης περιοχές τις Κύπρου, θα συλλέξουμε 48 τόνους νερού τουλάχιστο.

Στην Ελβετία οι κανονισμοί υποχρεώνουν τον αρχιτέκτονα να σχεδιάζει στέγες με χωρητικότητα 2 ωρών βροχόπτωσης για αποφυγή πλημμυρών.

Αυτό σε συνδυασμό με την φαντασία και δημιουργικότητα ορισμένων αρχιτεκτόνων μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά εφφέ όταν βρέχει.

Στη Γερμανία μέχρι το 2005, είχαν εγκατασταθεί περίπου 1.5 εκ τέτοια συστήματα Υπάρχει ομοσπονδιακή και κρατική νομοθεσία που διέπει την εγκατάσταση, λειτουργία και τερματισμό χρήσεως τέτοιων συστημάτων αλλά γενικά οι λεπτομέρειες εναπόκεινται στις αρχές των ομοσπονδιακών κρατιδίων και διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Τα πρότυπα που διέπουν τέτοια συστήματα και πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι τα DIN 1989 μέρος 1-4. Αυτά τα πρότυπα διέπουν όλες τις πτυχές εφαρμογής και καλύπτουν το προγραμματισμό, σχεδιασμό, λειτουργία, συντήρηση, αποθήκευση, δεξαμενές, φίλτρα, ποιότητα νερού, έλεγχο και παρακολούθηση (Umwelt Bundesamt 2005).

Ακόμη ένα θέμα σωστής διαχείρισης των ομβρίων σε ιδιωτικούς χώρους. σε χώρους στάθμευσης και γενικά σε μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από άσφαλτο και πλάκες, είναι η σωστή επιλογή υλικών και τρόπου κάλυψης.

Ο αειφόρος σχεδιασμός επιβάλλει απορροφητικές (porous) επιφάνειες σε αυτές τις επιστρώσεις ούτως ώστε τα νερά να απορροφούνται από το έδαφος και όχι να ενώνονται με τα πιο μολυσμένα νερά των δρόμων και να χάνονται.

Ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός στον αυτοκινητόδρομο προς Τσέρι

(VIDEO) Βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Αν θέλετε να ρίξετε μία γυναίκα, μη χαμογελάτε πολύ, προτείνουν επιστήμονες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο θα στεγαστεί το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ελένειον Δημοτικό Σχολείο
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό σε συνέντευξη Τύπου για τη δημιουργία του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στη Λευκωσία.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα δημιουργηθεί μετά από προσφορά της συλλογής απολιθωμάτων και ορυκτών του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχαριστώντας το ζεύγος Τσιρίδη, είπε ότι είναι συγκινητικό κάποιος να θέλει να μοιραστεί τους κόπους και το μεράκι μιας ολόκληρης ζωής με τη νεολαία και με οποιονδήποτε θέλει να μελετήσει την επιστήμη της παλαιοντολογίας και την ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν στο Ελένειον Δημοτικό Σχολείο και ο λόγος είναι ότι η πολιτική του Υπουργείου στοχεύει στο να συνδυάσει τη γενναιοδωρία των πολιτών, μέσα από τέτοιες δωρεές, με την ανάγκη να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί τόσο η ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας όσο και στα ιστορικά σχολεία μας. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι το «Ελένειον» δεν σταματά να λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο. Διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις, οι οποίες του επιτρέπουν άνετα να συνεχίσει να λειτουργεί με τους υφιστάμενους μαθητές και να φιλοξενήσει το Μουσείο, σημείωσε.

Το Μουσείο θα ενσωματωθεί στο Κέντρο Επιστήμης του Υπουργείου Παιδείας που θα έχει ως έδρα του τις εγκαταστάσεις του «Ελένειου», επισήμανε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε ότι το Κέντρο θα αφορά όλη την Κύπρο και τις έρευνες που γίνονται σε σχέση με την ιστορία και την παλαιοντολογία. Ανέφερε δε ότι παράλληλα προωθείται η δημιουργία του Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέσω της δωρεάς του Λουκά Πουρούλλη. Όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της πολιτικής αναζωογόνησης και αναβάθμισης του κέντρου της Λευκωσίας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε υπολογίζεται να λειτουργήσει, πόσο θα είναι το κόστος και τι όνομα θα φέρει το Μουσείο, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχουμε πρόθεση να συμπεριλάβουμε στον Προϋπολογισμό του 2012 ένα ποσό για την προετοιμασία ορισμένων εκ των αιθουσών του «Ελένειου» αλλά και του εξωτερικού του χώρου. Έχει γίνει μια μελέτη για τη μορφή του Μουσείου και την οργάνωση των εκθεμάτων με δαπάνη του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη, η οποία αποτελεί οδηγό για το πως θα εξελιχθεί χρονικά η λειτουργία του. Το Μουσείο θα φέρει το όνομα του δωρητή».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η δημιουργία του Μουσείου συμπίπτει με μια πολύ σημαντική στιγμή για την εκπαίδευση μας γιατί με τη νέα σχολική χρονιά τίθενται σε εφαρμογή τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα με νέες μεθόδους προσέγγισης της διδασκαλίας και το να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν βιωματικά για την ιστορία της ανθρωπότητας και της Γης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Μέχρι στιγμής για να δει κάποιος τέτοιου είδους εκθέματα πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τον εμπλουτισμό του Μουσείου αφού τεθεί σε λειτουργία, ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα πλάνο και περιλαμβάνεται στη μελέτη του Ιδρύματος.

Τέλος, κληθείς να αναφέρει εάν θα επηρεαστεί στο μέλλον η εύρυθμη λειτουργία του «Ελένειου», ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί και υπογράμμισε ότι το σχολείο θα είναι προνομιούχο γιατί οι μαθητές του θα φοιτούν σε έναν χώρο όπου θα υπάρχει μιας παγκόσμιας εμβέλειας μουσείο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ"

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Λουκαΐδης Vs Tορναρίτη για την παιδεία

Σχολιάζοντας τις πρωινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί ατεκμηρίωτη και αφοριστική τη δήλωση του κ. Τορναρίτη ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ''περισσότερο ιδεολόγημα παρά πολιτική πρακτική'' αφού το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που έχει επιτελεστεί μαρτυρεί ακριβώς το αντίθετο, ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση γίνεται καθημερινά πράξη.

Αναδημοσίευση από SIGMALIVE|Ειδήσεις

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, παρακαλώ πατήστε εδώ

(VIDEO) Απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

(VIDEO) Απόσπασμα δηλώσεων Άντρου Κυπριανού, μετά τις Βουλευτικές Εκλογές 2011

Ο επαίτης ήρωας, Νικηταράς


21/05/2011
Νικήτας Νικηταράς
ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ*

Ο Νικήτας Νικηταράς, ήρωας από τους λίγους της Επανάστασης του 1821, πέθανε «στην ψάθα», ως γνωστόν, ζητώντας ελεημοσύνη στα σοκάκια του Πειραιά. Η αρμόδια Αρχή, η οποία χορηγούσε τα «πόστα» στους επαίτες, είχε ορίσει για τον ήρωα - επαίτη μια θέση και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή. Ήταν δε τόση η φτώχια του σχεδόν τυφλού, πλέον, στρατηγού -η πατρίδα δεν του είχε χορηγήσει σύνταξη-, ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για ν' αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του.

Η περιπέτεια του μεγάλου ήρωα έφθασε στ' αφτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι, κάποια στιγμή, απεσταλμένος της πρεσβείας βρέθηκε στο πόστο όπου επαιτούσε ο οπλαρχηγός. Μόλις ο Νικηταράς αντιλήφθηκε τον ξένο, μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του. «Τι κάνετε, στρατηγέ μου;», ρώτησε ο απεσταλμένος. «Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα», απάντησε περήφανα ο ήρωας. «Μα, εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στο δρόμο;» επέμεινε ο ξένος, που είχε εντολή «να μάθει τι γίνεται». «Η πατρίδα μού έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος», αντέτεινε ο περήφανος Νικηταράς.

Είδε κι απόειδε ο ξένος και γύρισε να φύγει, χαιρετώντας ευγενικά. Φεύγοντας, όμως, άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες, ώστε να μην προσβάλει τον πένητα στρατηγό. Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί, το ψηλάφησε και φώναξε στον ξένο: «Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το, να μην το βρει κανείς και το χάσεις».

Απ' αυτήν την ιστορία ας πάρουμε γόνιμα εναύσματα.

* Σωτήρα Αμμοχώστου
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ"

(VIDEO) Τα επεισόδια στον Σκαραβαίο

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παναγία Αγαπητική ή Πογυριστική και Παναγία Μισητική

Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2021

 
Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ "Η Αγία Νήσος, εντός των τειχών (μέρος 1ο)"
 Παναγία Διπλή: Παναγία Δεξιοκρατούσα (Ελεούσα, Αγαπητική ή Πογυριστική) και Παναγία Αριστεροκρατούσα (Οδηγήτρια, Μισητική)

Η εικόνα της Παναγίας Διπλής (δύο Παναγίες στο ίδιο εικόνισμα) βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας στη Λευκωσία , ελάχιστα μέτρα από τη διαχωριστική γραμμή, που επέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο με την εισβολή της το 1974.

Οι δύο εικονιζόμενες Παναγίες, ονομάζονται από τον κόσμο της περιοχής, η μια Παναγία Αγαπητική ή Πογυριστική (η Ελεούσα) και η άλλη Παναγία Μισητική (η Οδηγήτρια). Η εξήγηση που δίνει ο κόσμος για τα ονόματα αυτά της Παναγίας είναι ότι, η Παναγία Αγαπητική είναι αυτή που φέρνει αγάπη, κάνει τον άνθρωπο να αγαπά τον εαυτό του και τους άλλους, και η Παναγία Πογυριστική είναι αυτή που "πογυρίζει" το κακό, αυτή που στέλνει το κακό μακριά από τους ανθρώπους. Παναγία Μισητική, γιατί είναι αυτή που κάνει έναν μοιχό ή μια μοιχαλίδα να καταλάβουν το λάθος τους και να μισήσουν την αμαρτία που κάνουν, ώστε να επανέλθουν πίσω στη συζυγική εστία, στην οικογένειά τους. Κάτι άλλο που λέγεται για την Παναγία τη Μισητική είναι για τους γονείς που δεν εγκρίνουν μια σχέση που έχει το παιδί τους και παρακαλούν την Παναγία την Μισητική να δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση ανάμεσα στους δύο νέους, ώστε να "μισήσουν" αυτή την κατάσταση και να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο.



Παναγία Αγαπητική ή Πογυριστική


Παναγία Μισητική 

Περισσότερα για την Παναγία Διπλή μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε εδώ.

Απαισιόδοξοι οι Τουρκοκύπριοι για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού

Η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία πρώτη δύναμη στις εκλογές της ΠΟΕΔ

Η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία πρώτη δύναμη στις εκλογές της ΠΟΕΔ από την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"

Οι δάσκαλοι ψήφισαν νέα ηγεσία, από την εφημερίδα "Χαραυγή"  (Τα ποσοστά που έλαβαν οι Κινήσεις - Σύγκριση μ' εκείνα των προηγούμενων εκλογών - Ποιοι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι των εκλογών) 

Από τις 30 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου η επιβεβαίωση των εγγραφών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

(VIDEO) Ομόνοια κυπελλούχος 2010-11 - Πράσινο ντελίριο πανηγυρισμών

(VIDEO) Οι Ομονοιάτες γιόρτασαν το 13ο Κύπελλο

(VIDEO) Διαφημιστικό υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές του 2011 - Πατάτες Αντιναχτές

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα «πόθεν έσχες» στο διαδίκτυο

"Στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Βουλής θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται πλέον τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης. Ειδικότερα η ρύθμιση ... προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, προκειμένου να μην περιοριστεί, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, η δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης σε μία άπαξ δημοσίευση στον Τύπο."

Πηγή: Kathimerini.gr
Για να δείτε όλο το άρθρο της εφημερίδας, πατήστε εδώ

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ένας σπουργίτης την άνοιξη

Σήμερα άκουγα προσεκτικά το δυνατό κελάδημα του σπουργίτη, ήταν κάλεσμα χαράς στ’ άλλα σπουργίτια, και σε μένα.

Ύστερα έγινε το τραγούδι του πιο σιγανό, πιο μαλακό, σαν να παρακαλούσε τ’ άλλα σπουργίτια να του δώσουν σημασία. Ήθελε να πει τη μεγάλη χαρά που ένιωθε για την άνοιξη, τα χρώματα, το φως του ήλιου.

Τώρα, λέω κι εγώ: «Ευχαριστώ Σε Πλάστη μου, που μου θυμίζεις τις ομορφιές του κόσμου μας, με το κελάδημα ενός σπουργίτη!»
 
Πάμπος Μιχαήλ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η "ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ" επανήλθε σε κανονική λειτουργία

"Από το πρωί της Πέμπτης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι διαχειριστές των μπλογκ με την κατάληξη «blogspot.com» δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αναρτήσεις, ενώ παράλληλα οι αναγνώστες τους δεν μπορούσαν να δημοσιεύσουν σχόλια, καθώς τα ιστολόγια ήταν διαθέσιμα μόνο για ανάγνωση." (Δες εδώ )

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε η εταιρία Google διαβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν στη συντήρηση των ιστολογίων (blogs), έχουν πλέον ξεπεραστεί. Πολλοί διαχειριστές ιστολογίων της εταιρίας αυτής (σ' αυτή την κατηγορία ανήκουμε κι εμείς) δεν μπορούσαν, κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο, να δημοσιεύσουν στο ιστολόγιό τους, το οποίο ήταν μόνο για ανάγνωση, ενώ οι επισκέπτες σ' αυτό δεν μπορούσαν να γράψουν σχόλια.

Το ιστολόγιο μας "ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ" βρίσκεται τώρα σε κανονική λειτουργία, για ανάγνωση και δικά σας σχόλια. Απολογούμαστε για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή απώλεια χρόνου σας (για να "φορτωθεί" η σελίδα).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

(VIDEO) Εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία

Εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Νάσος Κατσώχης: Ελάχιστος Φόρος Τιμής

"Θανάσης Βέγγος…Ο κωμικός, που έκανε γενιές και γενιές να γελάσουν, να χαρούν, να κρατάνε ατάκες για να τις αναπαράγουν στις παρέες τους και να τις φέρνουν στο μυαλό τους σε ατέρμονους κύκλους. Μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την Οδύσσεια του Νεοέλληνα, που, παρά τις καλές προθέσεις του, βρίσκεται χωρίς να το θέλει μπλεγμένος στα δίχτυα της διαφθοράς, της κακίας, της μισαλλοδοξίας, της εκμετάλλευσης, αλλά και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας ενός συστήματος που συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια."

Πηγή: 24γράμματα


Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει ο Νάσος Κατσώχης για το μεγάλο Έλληνα κωμικό που έφυγε πρόσφατα απ' αυτή τη ζωή. Ο Θανάσης Βέγγος κατάφερνε να μιλά με το δικό του τρόπο στις ψυχές μας, να βλέπουμε το δικό μας εαυτό μέσα από το δικό του ρόλο στην ταινία, να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην πάλη, στον αγώνα, στο μεροκάματο. Ο Βέγγος ήταν πάντα ένας ηθοποιός, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, παρουσίαζε τον εαυτό του με αξιοπρέπεια, μέσα από το γέλιο ή την απογοήτευση, ήθος, αξίες και αρχές που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα, τον αγνό και καθημερινό Έλληνα.  

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αυτοκίνητο που γίνεται υποβρύχιο...ήδη κυκλοφορεί!!

"Λονδίνο: Η τεχνολογία προχωράει με γοργά βηματάκια και εμείς δεν πρέπει να μένουμε πίσω! Γι’ αυτό στα προσεχή χρόνια, όταν πηγαίνουμε βόλτα με το αυτοκίνητό μας, πρέπει εκτός από κινητό, πορτοφόλι και κλειδιά για το σπίτι, να παίρνουμε μάσκα θαλάσσης και το ψαροντούφεκό μας!

Κι αυτό γιατί ήδη κυκλοφορεί το αυτοκίνητο που μετατρέπεται σε… υποβρύχιο.".

Το απόσπασμα είναι από την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος". Για να δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Πέταξε το αυτοκίνητό του στα σκουπίδια

"Θεσσαλονίκη: Πιθανώς, ο ιδιοκτήτης του εικονιζόμενου αυτοκινήτου δεν σκέφτηκε το μέτρο της απόσυρσης και έτσι πέταξε το Ι.Χ. του στα σκουπίδια και μάλιστα σε κεντρικό σημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης."

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα " Ο Φιλελεύθερος"

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, παρακαλώ πατήστε εδώ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Aπό την επικοινωνιακή-κειμενοκεντρική προσέγγιση στην παιδαγωγική του κριτικού γραμματισμού

Περίληψη

"Η παρούσα εργασία σχετίζεται με τις προσπάθειες αναθεώρησης των αναλυτικών προγραμμάτων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με τις προσπάθειες αναθεώρησης του προγράμματος σπουδών για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στο δημοτικό σχολείο και αφορά, ειδικότερα, στον γραπτό λόγο. Στην αρχή της εργασίας διασαφηνίζονται οι όροι «επικοινωνιακή-κειμενοκεντρική προσέγγιση» και «παιδαγωγική του κριτικού γραμματισμού», στη βάση της κυπριακής εκπαιδευτικής πραγματικότητας και επιχειρείται η μεταξύ τους διάκριση. Στη συνέχεια υποστηρίζεται η ανάγκη για μετάβαση από την επικοινωνιακή-κειμενοκεντρική προσέγγιση στην παιδαγωγική του κριτικού γραμματισμού και συζητείται η διδακτική διάσταση των προβλημάτων που μπορεί να διασυνδέονται με τη μετάβαση αυτή. Στο τέλος, παρουσιάζεται επιγραμματικά μία πρόταση η οποία μπορεί να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση από τη μία παιδαγωγική προσέγγιση στην άλλη και, κατ’επέκταση, στην αποτελεσματική εφαρμογή πρακτικών του κριτικού γραμματισμού στον κυπριακό (και τον ελλαδικό) εκπαιδευτικό χώρο.".*

*Περίληψη της εργασίας της κας Ειρήνης Χατζηλουκά-Μαυρή με θέμα "Aπό την επικοινωνιακή-κειμενοκεντρική προσέγγιση στην παιδαγωγική του κριτικού γραμματισμού.." που βρίσκεται δημοσιευμένη στο περιοδικό "Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Τεύχος 16, 2010"

Για να διαβάσετε όλη την εργασία παρακαλώ πατήστε εδώ

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Διαγράφουμε ακόμη έναν από τον κατάλογο των αγνοουμένων του 1974

Η ιστορία φανερώνεται μπροστά στα μάτια μας, κάθε φορά που τα οστά ενός αγνοούμενου του 1974 ταυτοποιούνται με τη γνωστή πια μέθοδο του DNA και στη συνέχεια παραδίδονται στους οικείους τους, για την ταφή και τις πρέπουσες τιμές.

Τιμή και δόξα σε όσους αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα, για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι, στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα.

Παραθέτουμε παρακάτω μέρος του δημοσιεύματος της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", για την κηδεία του στρατιώτη Μιχαλάκη Μιχαήλ, που έγινε στη Λεμεσό, σήμερα Σάββατο.

"Ο Μιχαλάκης Μιχαήλ γεννήθηκε στην Λευκωσία και μεγάλωσε στον Καραβά.


Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 251 Τάγμα Πεζικού στην Κερύνεια. Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, μετά από σφοδρή επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα, ο Μιχαήλ μαζί με τους συναδέλφους του κατέληξαν στο Νέο Χωρίο Κυθρέας και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.

Τα οστά του Μιχαήλ ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος το 2007 και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA."

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας, παρακαλώ πατήστε εδώ

(VIDEO) Συνέντευξη τύπου της Υπουργού Παιδείας με θέμα την παρουσίαση της δράσης «100 χρόνια μετά» του υπουργείου

Συνέντευξη τύπου της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα την παρουσίαση της δράσης «100 χρόνια μετά», για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Α.Παπαδιαμάντη και την γέννηση των Ελύτη, Τσίρκα και Γκάτσου.



Για να δείτε το σχετικό βίντεο, παρακαλώ πατήστε εδώ

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σάλος στα κατεχόμενα από την κατεδάφιση της εκκλησίας της Αγίας Θέκλας

" Ο «αρμόδιος» του λεγόμενου τμήματος Αμμοχώστου της «διεύθυνσης» ιστορικών μνημείων και μουσείων, Χασάν Τεκέλ δήλωσε ότι «η κατεδάφιση της Αγίας Θέκλας ήταν ασέβεια προς την ιστορία και θα δώσει τροφή για προπαγάνδα στους Ελληνοκύπριους». Το παρεκκλήσι, ανέφερε, δεν είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το 1974 και ούτε κινδύνευε με κατάρρευση. "



Από την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ημερ: 6 Μαΐου 2011

Διαβάστε περισσότερα εδώ

(VIDEO) Χαιρετισμός στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη

" Είναι ένα αφιέρωμα προς την μνήμη του μεγάλου Έλληνα ποιητή ο οποίος ήταν αυτός που άφησε τις δικιές του πινελιές στην ελληνική ποίηση - λογοτεχνία. Ήταν και θα είναι στις καρδιές όλων μας ένας από τους αγαπημένους μας ποιητές ο οποίος κέρδισε μάλιστα το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αποδεικνύοντας έτσι την αξία του... "
Για να δείτε περισσότερα γι' αυτό το βίντεο, παρακαλώ πατήστε εδώ

(VIDEO) Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου

Για να δείτε περισσότερα γι' αυτό το βίντεο, παρακαλώ πατήστε εδώ

(VIDEO) Οδυσσέας Ελύτης - Ντούκου - ντούκου μηχανάκι

Για να δείτε περισσότερα γι' αυτό το βίντεο, πατήστε εδώ

(VIDEO) Οδυσσέας Ελύτης - Το θαλασσινό τριφύλλι

Για να δείτε περισσότερα γι' αυτό το βίντεο πατήστε εδώ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

(VIDEO) ΠΑΦΟΣ - ΧΤΥΠΗΣΕ ΑΣΧΗΜΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

(VIDEO) ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Γόμα για κρέας - Meat glue

The industry-wide secret butchers don't want you to know about: The special product called Meat Glue sticking your steak together.
Α
Αναδημοσίευση από Today Tonight

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τέσσερα νέα κόμματα θα συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου

" Πολιτικά κόμματα θα θεωρηθούν οι τέσσερις σχηματισμοί, οι οποίοι θα κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου, με συνδυασμούς υποψηφίων.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, στον Γενικό Έφορο Εκλογών με βάση τον ορισμό του πολιτικού κόμματος, ο οποίος περιλαμβάνεται στο νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Φεβρουάριο (περί ίδρυσης, λειτουργίας και χρηματοδότησης κομμάτων), όσοι από τους σχηματισμούς υπέβαλαν αίτηση στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών για να ιδρυθούν ως κόμματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως τέτοια στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ο σχετικός νόμος αναφέρει απλώς ότι κόμμα είναι η ένωση προσώπων ή ομάδα προσώπων που μετέχουν στις εκλογές.

Ως εκ τούτου οι κινήσεις και οι σχηματισμοί ΚΥ.ΠΡΟ.Σ, ΛΑΣΟΚ , ΕΛΑΜ και «Ζυγός», θα θεωρηθούν πολιτικά κόμματα και θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

Το σημαντικότερο είναι ότι όποιος από τους πιο πάνω σχηματισμούς εξασφαλίσει το εκλογικό μέτρο, που είναι 1,8%, θα δικαιούται συμμετοχή στη δεύτερη κατανομή εδρών. "

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ - ΕΝΑΣ ΒΕΓΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Μας έφυγε ο μεγάλος κωμικός Θανάσης Βέγγος



" Ο Θανάσης Βέγγος ο αγαπημένος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου δεν είναι πια κοντά μας. Ο μεγάλος ηθοποιός είχε συμμετάσχει σε 126 ταινίες, στις 52 είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.


Ο Θανάσης Βέγγος δημιούργησε τον τύπο του λαϊκού ανθρώπου, του πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη, του καλοκάγαθου και πρόθυμου, του ονειροπόλου και προδομένου, του αιώνιου θύματος με την απεριόριστη αισιοδοξία.


Έγινε το παιδί για όλες τις δουλειές και «έφτιαξε» μια μοναδική λαϊκή κινηματογραφική περσόνα αναγνωρίσιμη από όλους. Ο Βέγγος, κάλυψε το κενό που υπήρχε για καλλιτεχνική απεικόνιση του σύγχρονου Έλληνα. Δημιούργησε μια αεικίνητη φιγούρα, έναν έλληνα Σαρλό. Κατάφερε να γίνει ο υπερρεαλιστικός ήρωας που όλοι θα θέλαμε να είμαστε φέρνοντας στον κόσμο τα πάνω κάτω. "

Αναδημοσίευση από news today.gr
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ






Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ το διήγημα ο “Θάνατος Παλικαριού” του Κ. Παλαμά

" Με το διήγημα «Θάνατος παλληκαριού», ο Παλαμάς ξεπέρασε τα μέτρα του στο είδος, διευρύνοντας τους στενούς ορίζοντες της αφηγηματικής του πεζογραφίας και δημιουργώντας στο πρόσωπο του ήρωά του έναν αντιπροσωπευτικό ελληνικό τύπο ή, πιο σωστά, μια χαρακτηριστική περίπτωση, που δένεται με τις ρίζες του ελληνισμού και βγαίνει μέσα απ’ το ελληνικό περιβάλλον του καιρού του. Και δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο, ότι το διήγημα το αφιερώνει στη Χαραυγή, την «απλή και αγράμματη γυναίκα» που, σύμφωνα με τη σωστή άποψη του Ν. Βέη, συμβολίζει εδώ τη δημοτική παράδοση. Το υπαινίσσεται, άλλωστε, κι ο ίδιος ο ποιητής, όταν μας λέει στην αφιέρωση, πως «απ’ το στόμα της» άκουσε αυτή την ιστορία και «κοίταξε να την κρατήσει όσο πιο πιστά μπορούσε, για να είναι αντίλαλος δικός της» "



Αναδημοσίευση από το περιοδικό 24γράμματα http://www.24grammata.com/?p=12453

Συγγραφέας: Κ. Παλαμάς
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 29
Μέγεθος αρχείου: 1,9Mb

[Κατέβασέ το]  Free download

Ζεϊμπέκικος της Κύπρου - Ζεϊμπέκικο κυπριακό

Ζεϊμπέκικος της Κύπρου - Ζεϊμπέκικο κυπριακό

TA NEA On-line - Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

"Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Μετά την επιχείρηση εξόντωσής του, το σπίτι πυρπολήθηκε. Οι αμερικανοί κομάντος πήραν μαζί τους τη σορό του ηγέτη της Αλ Κάιντα και στη συνέχεια την πέταξαν στη θάλασσα. Ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν, δύο άντρες προφανώς συνεργάτες του και μια γυναίκα –που σύμφωνα με τους αμερικανούς χρησιμοποιήθηκε ως «ανθρώπινη ασπίδα»- σκοτώθηκαν στην διάρκεια της 40λεπτης επιχείρησης. Διαβάστε εδώ πώς εντοπίστηκε το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν  "

Διαβάστε περισσότερα και δείτε σχετικό video εδώ:  TA NEA On-line - Νεκρός ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

(VIDEO) Το τέλος του Harry Potter έρχεται...



 Το καθηλωτικό trailer της τελευταίας ταινίας του Harry Potter

Ανακαλύφθηκε σκελετός προϊστορικού ανθρώπου που πιστεύεται ότι ήταν gay

Πράγα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ένα προάστιο της Πράγας στην Τσεχία τον 5000 ετών σκελετό ενός προϊστορικού ανθρώπου που πιστεύεται ότι ήταν gay.

Για περισσότετα πατήστε εδώ:
http://www.philenews.com/main/314,1,4688,0,66544-.aspx

Από την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"
www.philenews.com

Ιστοσελίδα για τις βουλευτικές εκλογές

Ιστοσελίδα για τις βουλευτικές εκλογές


Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι http://www.moi.gov.cy/
 
"Τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών, ιστοσελίδας για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2011 ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι http://www.moi.gov.cy. "
 
Αναδημοσίευση από i.KYPROS.com
Διαβάστε περισσότερα για το θέμα: http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/15823

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Sony: Δεν φέρεται να κλάπηκαν πιστωτικές κάρτες

«Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι κατά την κυβερνοεπίθεση στο PlayStation Network εκλάπησαν αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών των χρηστών του δικτύου του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Sony.


H εταιρεία αναμένεται να θέσει σύντομα σε λειτουργία το PlayStation Network που πρόσφατα έπεσε θύμα ηλεκτρονικής πειρατείας.


Αναδημοσίευση από "ΤΑ ΝΕΑ online" Για περισσότερα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σοφοκλής Ιωάννου Παρβέρης - Ένας εθελοντής στον πόλεμο του 1940 από το χωριό Κυρά

1940-1946


" Το βιβλίο αυτό περγράφη τον βίο μου όλον από ημερομηνία 0.7.1940 έως την ημερομηνία 14.2.1946 όπου ίμουν στρατιώτης.

Όποιος δίποτε θέλη να καταταχθή είς τον στρατόν, άς διαβάση τό βιβλίον αυτό και ας σκευθή μόνος του τη πρέπη να κάμη.

Σοφωκλής Ιωάννου Παρβέρης "



Είς τές 20.7.1940 εγραύτικα στρατιώτης είς την Μεγάλη Βρεττανίαν. Έκαμα είς τα Πολεμίδια της Κύπρου περίπου δύο μήνες .


Είς τές 26.9.1940 έφυγα απο την Κύπρο είς 28.9.1940 το πρωί η ώρα 9 έφθάσαμεν είς τό Πόρτσαϊτ .

Είς τές 18.3.1941 εφήγαμεν από τήν Αλεξάνδρια καί είς τές 20.3.941 έφθάσαμεν είς την Ελλάδα είς τό λιμάνι Πιρεώς.

Είς τές 29 Απριλλίου ή ώρα 5 πέντε καί μισί είς το Λιμάνι της Καλαμάτας μας επαράδωσεν ό υποστράτιγος της Ελλάδος έχμαλώτους είς την Γερμανία.




Αναδημοσίευση από "THE HISTORY OF KATOKOPIA (CYPRUS) ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Ο μύθος της Ρήγαινας - Η Ρήγαινα της Κυράς

Αικατερίνη Κορνάρο
Η Ρήγαινα είναι το πιο γνωστό αλλά και το πιο μυστηριώδες πρόσωπο των θρύλων και των παραδόσεων της Κύπρου. Απαντάται παντού, σε κάθε μέρος του νησιού, σχετιζόμενη με αρχαία και μεσαιωνικά οικοδομήματα, με ωραίες τοποθεσίες, σπηλιές και χαλάσματα, πηγές και ποταμούς, εκκλησίες και ξωκλήσια, βουνά και κάμπους, κρυμμένους μυθικούς θησαυρούς.

Στις παλαιές ιστορίες σχετίζεται ακόμη με ρηγάδες, με πολεμιστές, με τον ίδιο το Διγενή Ακρίτα κάποτε, και με άλλα επίσης μυστηριώδη πρόσωπα. Εκατοντάδες αρχαία ερείπια, σε πολλά μέρη του νησιού, ανήκουν στη ρήγαινα, όπως ανήκουν κάμποι και βουνά και, σε τελευταία ανάλυση, ολόκληρη η Κύπρος.

Οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της περίφημης αυτής ρήγαινας της Κύπρου ποικίλλουν: άλλοτε καλόκαρδη, άλλοτε σκληρή και εκδικητική, άλλοτε μαχητική και αγωνίστρια, άλλοτε πάλι αδύναμη και απροστάτευτη, συνήθως κατοικεί σε υψηλές κορφές ή αποτραβιέται σε απόμερες σπηλιές. Είναι όμως πάντοτε υπερβολικά όμορφη, υπερήφανη και ανεξιχνίαστη. Δεν έχει όνομα. Όλοι τη γνωρίζουν ως ρήγαινα, βασίλισσα δηλαδή. Κατά κανόνα είναι πολύ πλούσια και έχει κρυμμένους θησαυρούς που πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να βρουν - αλλά μάταια.

Τοποθεσίες σχετιζόμενες με τη ρήγαινα:

Πάμπολλες είναι οι τοποθεσίες, σε ολόκληρη την Κύπρο, που στη φαντασία του λαού, στις παραδόσεις και στους μύθους σχετίζονται με τη θρυλική μορφή της ρήγαινας.

Τα τρία κάστρα του Πενταδακτύλου είναι τα κάστρα της ρήγαινας. Ιδίως το κάστρο του Άη Λαρκού (Αγίου Ιλαρίωνος) είναι γνωστό και σαν κάστρο του Έρωτα από τα Μεσαιωνικά χρόνια (Dieu dΆmour) ίσως ύστερα από ταύτιση της ρήγαινας με τη θεά της Κύπρου, την Αφροδίτη.

Σε διάφορα μέρη της Κύπρου υπάρχουν πύργοι της ρήγαινας (Τηλλυρία, Ακάμας, Σίβουρη στη Μεσαορία, Λεύκαρα, Πισσούρι, Ανώγυρα κ.α.). ενώ και αυτά τα κυπριακά χωριά που φέρουν το όνομα Πύργος σχετίζονται, στις τοπικές παραδόσεις με πύργους που ανήκουν στη ρήγαινα και που, πάντως, δεν υπάρχουν σήμερα.

Το φρούριο του Κολοσσιού, ο γνωστός Κούλας, ανήκει και πάλι στη ρήγαινα. Μάλιστα η τοπική παράδοση αναφέρει ότι ο ρήγας έταξε στη ρήγαινα να της χαρίσει τόση έκταση γης όση θα μπορούσε να βλέπει. Τότε εκείνη έκτισε τον ψηλό πύργο, από όπου έβλεπε όλη την περιοχή ολόγυρα.

Σε μερικές κορφές λέγεται ότι υπήρχε το θρονίν της ρήγαινας, πράγμα σημαντικό γιατί αντιπαραβάλλεται προς το θρονίν της ίδιας της Παναγίας του Κύκκου. Η κορφή, ωστόσο, στα ανατολικά του μοναστηριού αυτού δεν είναι θρονίν αλλά απλά μούττη της ρήγαινας.

Κάστρα της ρήγαινας (αντί πύργοι) λέγεται ότι υπήρχαν στη Φασούλα, στην Καρπασία (της Έλυσης), στη Γαληνόπορνη κ.α., εκτός βέβαια από εκείνα του Πενταδακτύλου.

Αλλού πάλι υπάρχουν λουτρά της ρήγαινας (Αμίαντος) σπήλιοι της ρήγαινας (Πάφος, Κούκλια, Δορά, Μαλούντι κ.α.), κάμποι της ρήγαινας (Πολέμι, Ακαπνού κ.α.) λίγκρα της ρήγαινας (Πάφος, Λευκωσία), θαμμένοι θησαυροί της ρήγαινας (Μαντριά, Τρίκωμο, Άγιος Τύχωνας, Διερώνα, Πελέντρι, Επισκοπή Λεμεσού, Λεύκαρα κ.α.) και πολλά άλλα τοπωνύμια. Με τη ρήγαινα οι τοπικές παραδόσεις συσχετίζουν και το κτίσιμο μοναστηριών εκκλησιών (μοναστήρι Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη, μοναστήρι Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά κ.α.) όπως και με πηγές ή βρύσες πολύτιμου νερού.

Στο λόφο του Άρωνα στην Αθαλάσσα, κοντά στη Λευκωσία, η παράδοση θέλει το παλάτιν της ρήγαινας. Η πεδιάδα ολόγυρα ανήκε στη ρήγαινα. Διηγούνταν δε ότι μια φορά, τον καιρό της συγκομιδής, η ρήγαινα ειδοποιήθηκε ότι έφταναν οι εχθροί. Εκείνη παρακάλεσε τότε το Θεό να μετατρέψει τους σωρούς των δημητριακών σε χώματα και πέτρες για να μη τα βρουν οι εχθροί. Ο Άρωνας της Αγυιάς (στο δρόμο προς τη Λάρνακα) είναι ο σωρός του πετρωμένου αχύρου. Άλλος κωνικός λόφος στην περιοχή είναι ο σωρός του σιταριού, ενώ τρίτος μικρός λόφος είναι ο σωρός των κοντύλων.

Ο Πύργος της Ρήγαινας, σε κορφή του Ακάμα, θεωρείται βέβαιο ότι ήταν μοναστήρι, σύμφωνα με νεότερες έρευνες. Οι Σμιγιές, ωραία ειδυλλιακή τοποθεσία του Ακάμα, ήταν το μέρος όπου έσμιγαν η ρήγαινα και ο Διγενής. Η αρχαία σχέση του Ακάμα με την Αφροδίτη μετατρέπεται στα μετέπειτα χρόνια σε σχέση του με τη ρήγαινα, και εδώ έχουμε ίσως μια ακόμη ταύτιση της μεσαιωνικής βασίλισσας με την αρχαία θεά.

Στην Ακαπνού είχε επίσης κτισμένο παλάτι η ρήγαινα, στον κάμπο που φέρει τ' όνομά της. Βρισκόταν εκεί για παραθερισμό, λέει η τοπική παράδοση, όταν οι εχθροί αποβιβάστηκαν στη Λεμεσό. Στη βιαστική φυγή της (κι αφού ο απαραίτητος θησαυρός θάφτηκε σε άγνωστο μέρος), η ρήγαινα έπεσε από το άλογο, πηδώντας ένα ποταμάκι και σκοτώθηκε. Ο θησαυρός αναμένει ακόμη τον τυχερό που θα τον βρει. Το ποταμάκι, κοντά στο χωριό, είναι γνωστό ως αργάκι της Ρήγαινας.

Χώρος ένωσης και σύγκρουσης της ρήγαινας με το Διγενή είναι και τοποθεσία στο χωριό Ακουρδάλια της Πάφου.

Στην Ανώγυρα υπάρχει ο λάκκος της ρήγαινας, πλήρης θησαυρών βέβαια. Η τοπική παράδοση λέει ότι, όταν η ρήγαινα κατοικούσε εκεί ένας γιος της έπεσε στο λάκκο του περιβολιού και σκοτώθηκε. Η ρήγαινα, απαρηγόρητη, μάζεψε όλα της τα υπάρχοντα σκεύη, κοσμήματα, χρήματα και ότι άλλο και τα έριξε στο λάκκο που γέμισε. Τον σκέπασε ύστερα με χώμα, και έφυγε από εκεί για να μην επιστρέψει ποτέ πια.

Αλλά και στη Μόρφου είχε το παλάτι της η ρήγαινα, η οποία δέχτηκε μάλιστα να παντρευτεί το ρήγα της Περιστερώνας αν αυτός κατόρθωνε να στείλει στη Μόρφου όσες ποσότητες νερού χρειάζονταν οι εκτεταμένοι κήποι της.

Στο χωριό Κυρά υπήρχε μεγάλη δεξαμενή, στην οποία η ρήγαινα λουζόταν αλλά έκανε και βαρκάδα. Μερικοί μάλιστα θεωρούν ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από την κυρά τη ρήγαινα, που εδώ φαίνεται να ταυτίζεται με την Παναγία την Κυρά που είχε μοναστήρι στην περιοχή. Αλλά και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή είναι γνωστή με την επωνυμία του Ρηγάτη, επειδή εκεί πήγαινε να προσευχηθεί η ρήγαινα. Όμως πήγαινε, όπως βεβαιώνει άλλη παράδοση, για να λειτουργηθεί και στην Παναγία του Κάμπου (Χοιροκοιτία).

Στο Λατσί πάλι, στον κόλπο της Χρυσοχούς, υπάρχουν οι πέτρες του Διγενή που είναι μεγάλοι βράχοι. Λέγεται πως ο μεσαιωνικός αυτός ήρωας είχε εκσφενδονίσει τους βράχους εναντίον της ρήγαινας που, αντί να τον παντρευτεί, προτίμησε να αναχωρήσει με καράβι.

Στην Ποταμιά επίσης, όπου είναι γνωστό ότι υπήρχε εξοχική βασιλική έπαυλη κατά τα χρόνια της φραγκοκρατίας, η ρήγαινα που εδώ ταυτίζεται με την τελευταία βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο, δεχόταν συχνά την επίσκεψη κάποιου μυστηριώδους ιππότη-εραστή.

Πύργο εξοχικό είχε η ρήγαινα και στη Χοιροκοιτία. Μάλιστα η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το χωριό πήρε την ονομασία αυτή από το χαιρετισμό Χαίρε Κιτία (= από το ΚίτιονΛάρνακα) που είχε απευθυνθεί στη ρήγαινα.

Στα Φοινικάρια υπάρχουν οι αυλάες (αυλές) της ρήγαινας, ενώ στις Κιβίδες η παράδοση βεβαιώνει πως διέμεναν δύο ρήγαινες. Στο Διόριος πάλι υπήρχαν δυο ρηγάτα, ένα του ρήγα και ένα της ρήγαινας. Στο Πέλλα Παϊς αναφέρονται τρεις ρήγαινες, μια τ' Αγίου Ιλαρίωνα, μια του Κουτσοβέντη (Βουφαβέντο) και μια στο μοναστήρι του Πέλλα Παϊς. Στο Βουφαβέντο διηγούνταν ότι τη νύχτα της ανάστασης άνοιγε η κρυφή θύρα του μυστικού δωματίου (σπιδκιού) με τους αμύθητους θησαυρούς, για λίγο. Ένας βοσκός είδε μια φορό το εκπληκτικό θέαμα και πρόλαβε να εισέλθει στο μυστικό δωμάτιο. Όμως καθυστέρησε μαζεύοντας όλο και περισσότερο χρυσάφι, ώσπου η κρυφή θύρα έκλεισε και πάλι, εξαφανίζοντάς τον για πάντα. Σε άλλες παραλλαγές ο βοσκός κατορθώνει να βγει κάποτε από το μυστικό δωμάτιο του Βουφαβέντο ή ακόμη από το μυστικό δωμάτιο της Καντάρας. Σε μια περίπτωση αναφέρεται πως μόλις βγήκε ο καημένος από το σκοτεινό δωμάτιο στο φως του ήλιου, έλιωσε και χάθηκε.

Στο Ακρωτήρι της Λεμεσού η ρήγαινα αναφέρεται πως πέτρωσε και έγινε βράχος που στέκει κάπου στην περιοχή.

Στην Παναγία του Άρακα - κτίσμα της ρήγαινας - δείχνουν το αποτύπωμα του ποδιού της σε μια πλάκα. Μάλιστα το μέρος εκείνο στο οποίο πάτησε θεωρούνταν απαγορευμένο για τις γυναίκες, άδυτο.

Οι πιθανές Ρήγαινες:

Ρήγαινες, λοιπόν, υπήρχαν στην Κύπρο κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας (1192-1489). Ποιές όμως από αυτές τις ρήγαινες είναι δυνατό να απασχόλησαν τόσο πολύ τη σκέψη του λαού ώστε να έχουν μετατραπεί σε θρύλο που απαντάται παντού στο νησί, από άκρη σε άκρη; Τρεις τέτοιες βασίλισσες μπορούμε να αναφέρουμε που και ιδιαίτερα γνωστές ήταν και περισσότερο από όλες τις άλλες συζητούνταν από το λαό:

Πρώτη η περιβόητη βασίλισσα Ελεονόρα, από την Αραγονία της Ισπανίας, σύζυγος του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α' (1359-1369) και μητέρα του βασιλιά Πέτρου Β' (1369-1382). Δυναμική, αδίστακτη, δολοπλόκος, ραδιούργα, φλογερή, διάσημη για τους έρωτές της και τα πάθη της, ταυτίστηκε από πολλούς με την ηρωίδα του γνωστού μεσαιωνικού ποιήματος της Αροδαφνούσας.

Δεύτερη η Ελένη Παλαιολογίνα, Ελληνίδα, ανιψιά του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και σύζυγος του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη Β' (1432-1458). Εξίσου δυναμική, επίσης αποφασιστική και αδίστακτη, ικανότατη εχθρά των Λατίνων κληρικών και προστάτιδα των Ορθοδόξων θα πρέπει να απασχόλησε τότε ιδιαίτερα τη σκέψη των Ελλήνων Κυπρίων.

Τρίτη η Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου σύζυγος του βασιλιά Ιακώβου Β'(1460-1473). Η Αικατερίνη βασίλεψε μόνη της από το 1474 ως το 1489 οπότε η Κύπρος εκχωρήθηκε στη Βενετία και έπαψε να είναι ανεξάρτητο βασίλειο. Όπως προκύπτει και από τα χρονικά, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό. Μάλιστα αναφέρονται περιπτώσεις όπου ο λαός ξεσηκώθηκε για να την υπερασπιστεί ενώ όταν έφυγε από την Κύπρο το 1489 την ξεπροβόδισε ο λαός και εγίνην μέγαν κλάμαν, όπως μαρτυρεί ο Γεώργιος Βουστρώνιος.

Πηγή: Αποσπάσματα από άρθρο στο www.live-pedia.gr ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ