Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Την Πέμπτη η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής

Στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα λάβει χώρα τo απόγευμα της Πέμπτης 2 Ιουνίου και στην οποία θα γίνει και η διαβεβαίωση των νεοεκλεγέντων Βουλευτών, θα εκλεγεί και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει καθοριστεί με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων του 1985.

«Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες, γίνεται μια πρώτη ψηφοφορία και αν υπάρξει υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50 + 1 των ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών, τότε αυτός εκλέγεται», είπε ο κ. Σωκράτους.

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει υποψήφιος που εκλέγεται, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία στην οποία εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει τα 2/5 των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών».

Αν, συμπλήρωσε, πάλι δεν εκλεγεί κάποιος, τότε γίνεται τρίτη ψηφοφορία στην οποία εκλέγεται ο υποψήφιος που έχει την πλειοψηφία των ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων Βουλευτών.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα προνοεί ότι «την επομένη της εκλογής του Προέδρου της Βουλής συστήνεται η Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα καταρτίσει τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές», προσθέτοντας ότι «η σύνθεση που θα προκύψει θα τεθεί για έγκριση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας».

Κληθείς να εξηγήσει τη διαδικασία όσον αφορά την εκπροσώπηση της Βουλής σε διεθνείς οργανισμούς, είπε ότι ετοιμάζεται και δίνεται κατάλογος με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Βουλής στα κόμματα και αποφασίζεται η εκπροσώπησή της στην άτυπη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "iKYPROS".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου