Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο θα στεγαστεί το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ελένειον Δημοτικό Σχολείο
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό σε συνέντευξη Τύπου για τη δημιουργία του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στη Λευκωσία.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα δημιουργηθεί μετά από προσφορά της συλλογής απολιθωμάτων και ορυκτών του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχαριστώντας το ζεύγος Τσιρίδη, είπε ότι είναι συγκινητικό κάποιος να θέλει να μοιραστεί τους κόπους και το μεράκι μιας ολόκληρης ζωής με τη νεολαία και με οποιονδήποτε θέλει να μελετήσει την επιστήμη της παλαιοντολογίας και την ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν στο Ελένειον Δημοτικό Σχολείο και ο λόγος είναι ότι η πολιτική του Υπουργείου στοχεύει στο να συνδυάσει τη γενναιοδωρία των πολιτών, μέσα από τέτοιες δωρεές, με την ανάγκη να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί τόσο η ζωή στο κέντρο της Λευκωσίας όσο και στα ιστορικά σχολεία μας. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι το «Ελένειον» δεν σταματά να λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο. Διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις, οι οποίες του επιτρέπουν άνετα να συνεχίσει να λειτουργεί με τους υφιστάμενους μαθητές και να φιλοξενήσει το Μουσείο, σημείωσε.

Το Μουσείο θα ενσωματωθεί στο Κέντρο Επιστήμης του Υπουργείου Παιδείας που θα έχει ως έδρα του τις εγκαταστάσεις του «Ελένειου», επισήμανε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε ότι το Κέντρο θα αφορά όλη την Κύπρο και τις έρευνες που γίνονται σε σχέση με την ιστορία και την παλαιοντολογία. Ανέφερε δε ότι παράλληλα προωθείται η δημιουργία του Κέντρου Διαδραστικής Μάθησης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέσω της δωρεάς του Λουκά Πουρούλλη. Όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της πολιτικής αναζωογόνησης και αναβάθμισης του κέντρου της Λευκωσίας, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε υπολογίζεται να λειτουργήσει, πόσο θα είναι το κόστος και τι όνομα θα φέρει το Μουσείο, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχουμε πρόθεση να συμπεριλάβουμε στον Προϋπολογισμό του 2012 ένα ποσό για την προετοιμασία ορισμένων εκ των αιθουσών του «Ελένειου» αλλά και του εξωτερικού του χώρου. Έχει γίνει μια μελέτη για τη μορφή του Μουσείου και την οργάνωση των εκθεμάτων με δαπάνη του Ιδρύματος Άγγελου και Έμιλυς Τσιρίδη, η οποία αποτελεί οδηγό για το πως θα εξελιχθεί χρονικά η λειτουργία του. Το Μουσείο θα φέρει το όνομα του δωρητή».

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η δημιουργία του Μουσείου συμπίπτει με μια πολύ σημαντική στιγμή για την εκπαίδευση μας γιατί με τη νέα σχολική χρονιά τίθενται σε εφαρμογή τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα με νέες μεθόδους προσέγγισης της διδασκαλίας και το να έχουν οι μαθητές τη δυνατότητα να μάθουν βιωματικά για την ιστορία της ανθρωπότητας και της Γης αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Μέχρι στιγμής για να δει κάποιος τέτοιου είδους εκθέματα πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τον εμπλουτισμό του Μουσείου αφού τεθεί σε λειτουργία, ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα πλάνο και περιλαμβάνεται στη μελέτη του Ιδρύματος.

Τέλος, κληθείς να αναφέρει εάν θα επηρεαστεί στο μέλλον η εύρυθμη λειτουργία του «Ελένειου», ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί και υπογράμμισε ότι το σχολείο θα είναι προνομιούχο γιατί οι μαθητές του θα φοιτούν σε έναν χώρο όπου θα υπάρχει μιας παγκόσμιας εμβέλειας μουσείο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου