Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος επισκέπτεται την Κατεχόμενη Κύπρο

 "Η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ευρισκόμενος εις Κύπρον δια συνάντησιν αφορώσαν το Συμβούλιον Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (Σ.Ε.Μ.Α.), επεσκέφθη το Σάββατον, 6ην /19ην μηνός Φεβρουαρίου 2011, τα μοναστήρια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εις την Κυπρον, συνοδευόμενος υπό του υπευθύνου της ανασυγκροτήσεως Εξαρχίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εις Κύπρον Ιερωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αβήλων κ. Δωροθέου και του κ. Πέτρου Σολωμού από την Φιλιά Μόρφου.Η επίσκεψις αυτή έλαβε χώραν πρώτα εις το μοναστήριον του Αγίου Γεωργίου Ρηγάτου κείμενον εις το χωρίον Κυρά, το οποίον είναι κοντά εις το αρχαίον χωρίον Φιλιά με ιστορίαν 8.000 χρόνων και πλέον. Μαρτυρίας περί του μοναστηρίου τούτου έχομεν από την περιγραφήν του Ρώσου περιηγητού Βασιλείου Μπάρσκυ από την επίσκεψίν του το 1735.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Του περιήλθον τους χώρους του ιερού Ναού και της Μονής ημικατεστραμμένους με εμφανείς τας ζημίας και τας φθοράς της κατοχής. Ταύτας διέφυγεν η άνωθεν της θύρας ευρισκομένη επιγραφή: «Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΗΓΑΤΟΥ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΥΚΛΕΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΤΙΜΟΘΕΟΥ Α’ ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ 1955», μαρτυρούσα το έργον του Πατριαρχείου δια την συντήρησιν των μνημείων και της περιουσίας αυτού εις την Αγίαν Γην και αλλαχού.

Εις την κοιλάδα κάτω η Πατριαρχική συνοδεία επεσκέφθη το Αγίασμα και έπιε από καλώς διατηρουμένην πετρόκτιστον βρύσιν, είδε τα υπολείμματα από τα εργαλεία του ελαιομύλου και αντίκρυσε την θαυμασίαν θέαν προς την πεδιάδαν και τον κόλπον της Μόρφου μέχρι την περιοχήν της Τυλληρίας, τα πέριξ χωρία μέχρι την Λευκωσίαν και εις το βάθος δεξιά την οροσειράν του Τροόδους.

Καθ’ οδόν της επιστροφής προς την Λευκωσίαν η Πατριαρχική Συνοδεία διήλθεν από την Εκκλησίαν του Αγίου Γεωργίου του Χωρίου Φιλιάς, μετατραπείσαν εις τέμενος και του Προφήτου Ηλιού, κατεστραμμένην μετά την πυρπόλησίν της. Εκείθεν εσυνέχισε την διαδρομήν της προς το μοναστήρι της Παναγίας Αψιθιωτίσσης εις το Συγχαρί της επαρχίας Κερυνείας.

Η Μονή αυτή κτισμένη εις την νότιον πλευράν του Πενταδακτύλου με μοναδικόν εξαγωνικόν Ναόν εις την Κύπρον από τα τέλη του 11ου αιώνος δεσπόζει επιβλητική εις την πέριξ περιοχήν.

Ο Μακαριώτατος μετά των συνοδών Αυτού εισήλθον εις το Καθολικόν της Μονής με το κατεστραμμένον δάπεδον και τας νωπογραφίας αφηρημένας από τας θέσεις των.

Επιβλητική είναι και η τράπεζα της Μονής, μοναδική εις το είδος της εις την Κύπρον, με διαστάσεις 20×5μ. και με την αψιδωτήν οροφήν.

Από την νοτίαν πτέρυγα του Καθολικού η Πατριαρχική Συνοδεία ητένισε την καταπράσινην πεδιάδα της Μεσαορίας με τας πόλεις και τα χωρία της, με τον κόλπον της Αμμοχώστου, της Λάρνακος και της Μόρφου.

Από τον χώρον και τα ερείπια της Ιεράς ταύτης Μονής Αψινθιωτίσσης του Πατριαρχείου η Πατριαρχική Συνοδεία κατηυθύνθη προς την περιοχήν της άλλης Ιεράς Μονής του Πατριαρχείου, του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Κουτσοβέντη.

Ταύτην, λόγω ελλείψεως χρόνου η Πατριαρχική Συνοδεία ητένισε μακρόθεν, απλωμένην εις τας αποκρήμνας πλαγιάς του Πενταδακτύλου με την περιουσίαν της να απλώνεται μέχρι το χωρίον Μια Μηλιά.

Εν ω ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Υπεύθυνος της ανασυγκροτήσεως της εν Κύπρω Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, εξενάγει εις την ιστορίαν και την περιουσιακήν κατάστασιν της Μονής, η Πατριαρχική Συνοδεία έφθασεν εις την περιοχήν των χωρίων Νέου Χωρίου και Μιας Μηλιάς, έστρεψεν προς την Λευκωσίαν, εκείθεν δε δια του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου ήλθε προς τας ελευθέρας περιοχάς και έφθασεν εις το ξενοδοχείον διαμονής αυτής.

Εκ της Αρχιγραμματείας "

Η πρωτότυπη είδηση σε πολυτονική γραφή με τις συνοδευτικές φωτογραφίες βρίσκεται στην Πύλη ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου στον σύνδεσμο http://www.jp-newsgate.net/gr/2011/02/19/2952/

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Ρηγάτη:

 Άγιος Γεώργιος Ρηγάτης
 Άγιος Γεώργιος Ρηγάτης



 Άγιος Γεώργιος Ρηγάτης
 Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ.  Θεόφιλος με τη συνοδεία του στον Άγιο Γεώργιο Ρηγάτη
 Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στη βρύση του αγιάσματος του Αγίου Γεωργίου Ρηγάτη
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στη βρύση του αγιάσματος του Αγίου Γεωργίου Ρηγάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου