Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Το χωριό Κυρά

Η Κυρά, το σπίτι που γεννήθηκα θα βρισκόταν στο τέλος του δρόμου δεξιά. Τώρα δεν υπάρχει γιατί χαλάστηκε από τους βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, το 1974. Οι φωτογραφίες στην περιοχή απαγορεύονται, ολόκληρο το χωριό είναι στρατόπεδο του κατοχικού στρατού της Τουρκίας (η φωτογραφία είναι παρμένη από το Panoramio http://www.panoramio.com/photo/21418057)
Το κατεχόμενο χωριό Κυρά, της Επαρχίας Λευκωσίας, βρίσκεται 28 km δυτικά της πόλης της Λευκωσίας και 6 km ανατολικά της κωμόπολης της Μόρφου, σε υψόμετρο 100m.

Στο χωριό κατοικούσαν μόνο Ελληνοκύπριοι, το 1960 ο πληθυσμός ανερχόταν σε 580 κατοίκους. Ο πληθυσμός της Κυράς το 1973 υπολογιζόταν σε 782 κατοίκους. Τη σχολική χρονιά 1973-74 φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού 128 μαθητές.

Στα όρια της κοινότητας βρίσκονται η εκκλησία της Παναγίας που σήμερα ο τουρκικός κατοχικός στρατός την χρησιμοποιεί ως αποθήκη πολεμικού υλικού και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ρηγάτου, φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο το δείχνουν σε άσχημη κατάσταση. Πριν την κατοχή του χωριού από τον τούρκικο στρατό βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία του χωριού τα ερείπια ναού αφιερωμένου στον Άγιο Στέφανο. Όταν οι Τούρκοι μετέτρεψαν το χωριό σε ένα πολύ μεγάλο στρατόπεδο, σήκωσαν με τις μπουλντόζες τα ερείπια και στο χώρο δημιούργησαν χώρο στάθμευσης για τα οχήματα των αξιωματικών και άλλων επισκεπτών του στρατοπέδου.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής το χωριό βομβαρδίστηκε άγρια από την τουρκική πολεμική αεροπορία με αποτέλεσμα τα 2/3, περίπου, των κατοικιών του χωριού να καταστραφούν και να ισοπεδωθούν αργότερα από τις μπουλντόζες του τουρκικού στρατού. Το χωριό καταλήφθηκε από τους Τούρκους με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι κάτοικοί του. Από τότε οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και η παράνομη κατοχική διοίκηση εμποδίζουν την επιστροφή των Κυρασιτών στα σπίτια τους.

Όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα επισκέφθηκα το κατεχόμενo μου χωριό. Αυτό που αντίκρισα με λύπησε πολύ. Γύρευα να βρω πολλά σπίτια, να ενώσω τις παιδικές μου αναμνήσεις με αυτό που έβλεπα, αλλά είχαν εξαφανιστεί, σημάδια από τσιμέντο έβλεπα εκεί που κάποτε ήταν βεράντες ή αυλές σπιτιών. Ήθελα να βγάλω φωτογραφίες και βίντεο αλλά η διαρκής παρουσία Τούρκων στρατιωτών ήταν εμπόδιο και φόβος μαζί. Ολόκληρο το χωριό είναι σε στρατιωτική ζώνη.

Σήμερα στο χωριό κατοικούν αρκετές τουρκοκυπριακές οικογένειες. Αυτό μου το είπε ο κύριος Αζίζ, Tουρκοκύπριος από την Ποταμιά, που σήμερα κάθεται στο γειτονικό χωριό της Κυράς το κατεχόμενο Αργάκι. Ο κύριος Αζίζ μου είπε ότι τα περιβόλια μας τα φροντίζουν σαν να είναι δικά τους. Το είδα με τα μάτια μου, ήταν αλήθεια του. Οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές είχαν ψηλώσει πολύ, οι ελιές έγιναν θεόρατες, να φτάσουν τον ουρανό, σαν να ήθελαν η προσευχή τους να ακούγεται πιο δυνατά στ’ αυτιά του Θεού.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
Στο χάρτη φαίνεται το χωριό Κυρά, στα ανατολικά της Μόρφου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΗΓΑΤΗ


Οι φωτογραφίες βρίσκονται στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.panoramio.com/user/1548837?comment_page=2&photo_page=1 
http://www.panoramio.com/user/1548837?comment_page=2&photo_page=2



 ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου